98418 cazuri COVID-19 în Moldova
15367 – cazuri active
80882 – cazuri vindecate
2169 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 24 noiembrie 2020 ora 05:27


Petru Bogatu: Cine bruiază Radio „Vocea Basarabiei”?

petru bogatuVă propun spre lectură un articol semnat de reputatul jurnalist Petru Bogatu, care ar merita o dezbatere publică mai largă şi ar trebui să pună pe gânduri breasla jurnaliştilor de la noi.

Zece jurnalişti ai anului 2009 şi-au primit, marţi, premiile. M-am bucurat pentru colegii de breaslă care au fost remarcaţi. Ziariştii de la „Jurnal Trust Media”, TIMPUL, „Ziarul de Gardă”, PRO TV, „Unimedia”, „Imedia”, „SP” şi alţii s-au impus într-un an crucial pentru destinele mass-media şi ale democraţiei moldoveneşti. Nu întâmplător, evenimentele din 7 aprilie, bunăoară, au fost evocate de-a lungul tradiţionalei gale de decernare a premiilor, organizate pentru a 15-a oară de Centrul de Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

A fost onorat şi subsemnatul să înmâneze un premiu. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că printre laureaţi nu se numără şi Radio „Vocea Basarabiei”. Departe de mine gândul că un premiu, oricât de mare şi credibil, ar fi măsura absolută a profesionismului în mass-media. De aceea, tratez astfel de evenimente cu multă filosofie şi umor. Totuşi, de data aceasta am rămas cu un gust amar. N-aş vrea să creez impresia de persoană cicălitoare şi anostă, dar desconsiderarea postului de Radio „Vocea Basarabiei”, delicat vorbind, m-a nedumerit.

Am convingerea că, până şi în situaţia în care în joc erau să fie nu zece mere pentru cei mai buni jurnalişti, ci doar unul, acesta urma să fie împărţit şi cu Radio „Vocea Basarabiei”. Dacă în loc de şapte premii speciale, era să fie doar unul singur, el trebuia împărţit frăţeşte şi cu Radio „Vocea Basarabiei”. Faptul că asta nu s-a întâmplat îl consider pur şi simplu scandalos.

Iată doar câteva motive pentru care Radio „Vocea Basarabiei” nu trebuia trecut cu vederea.

1. A fost singurul post de radio de la Chişinău care a oferit anul împrejur o platformă de dezbateri politice.

2. A contribuit enorm la diminuarea monopolului mediatic, impus de PCRM, oferind tuturor partidelor de opoziţie, de la stânga la dreapta, posibilitatea de a-şi exprima liber punctul de vedere.

3. A fost în repetate rânduri bruiat, şantajat, reprimat şi ameninţat cu închiderea de autorităţile comuniste şi, cu toate acestea, n-a cedat.

4. În toiul manifestaţiilor din 6 şi 7 aprilie, a fost singurul post de radio care a transmis în direct evenimentele derulate în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în faţa Palatului Prezidenţial.

5. A jucat un rol important în demolarea blocadei informaţionale, instituite de regimul Voronin, fiind, mai cu seamă în cea de-a doua campanie electorală a anului, una dintre cele mai citate instituţii de presă de la Chişinău pe plan internaţional.

6. Prin directorul său fondator, a organizat în fiecare duminică în faţa Teatrului de Operă proteste împotriva cenzurii şi partizanatului la pretinsa radioteleviziune publică.

Ar fi şi o mulţime de alte argumente. Dar cred că-i destul.

Aş vrea să fiu bine înţeles. Toţi laureaţii din anul acesta îşi merită, neîndoielnic, distincţia, dar neglijarea Postului de radio „Vocea Basarabiei” pare să fie picul de fiere care strică multă miere.

P.S. Subsemnatul nu este nici acţionar, nici angajat la Radio „Vocea Basarabiei” şi, implicit, nu se află în solda acestei instituţii de presă.

SURSA: Timpul


Sursa
2009-12-24 01:43:23
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet
16:42:42Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie —» Elena Robu
15:29:36Doliu în lumea teatrului: s-a stins din viață artistul Vlad Ciobanu —» Elena Robu
13:24:17Mike Berners-Lee – How bad are bananas —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:27:37Reclamă poluare pe strada Carpați —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:52Am fost la plantat Pădurea București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:25©️ Uneori oamenii sunt îngeri fără aripi —» Licurici de suflet
14:59:35Bonjour Paris! Je suis moldave! —» Corina Cojocaru
13:29:46Insolvențe desenate (27): care-s creanțele salariale din raporturile asimilate? —» Drept MD
09:58:00Despre educație sexuală în școli – Întreb pentru o prietenă —» Curaj.TV | Media alternativă
23:42:12Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:49:13©️ Primii fulgi, 2020 —» Licurici de suflet
21:02:21East Side Story? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:02:46Caz unic – Activistul a pus poliția M.A.I. și poliția locală să se sancționeze reciproc —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:00ÎMPREUNĂ AM REUȘIT! —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:40Motivațiе de a face ceva bun pentru lumea din jur —» Curaj.TV | Media alternativă
16:00:00Join Us in Honoring Transgender Day of Remembrance —» costica
15:53:28Labirint și poliție încuiată între piața și parcul Drumul Taberei —» Curaj.TV | Media alternativă
15:13:29Rușii vor să interzică Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Google prin lege. Moldova de ce nu ar putea interzice ok.ru? —» Elena Robu
14:29:22Iată ce-și permite judecătorul Muruianu —» Curaj.TV | Media alternativă
13:00:07Emmanuel Macron o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor —» Elena Robu
11:53:01Top 9 vinuri cu potențial de păstrare —» Fine Wine