Euroregiunea „Nistru”, viitorul spațiu al României Mari

Kievul si Chisinaul au cerut UE sa asigure din bugetul Parteneriatului estic mijloacele financiare necesare infiintarii Euroregiunii "Nistru" pe baza regiunilor de frontiera din Republica Moldova, Ucraina si Romania, potrivit Agerpres. Aceasta euroregiune ar urma sa devina un fel de "vitrina a Occidentului"a la granita Transnistriei pentru a determina republica autoproclamata sa renunte la orientarea catre Rusia si sa accepte unificarea cu Republica Moldova. La randul sau, aceasta din urma "navigheaza" catre Romania, scrie marti agentia de presa rusa Rosbalt, intr-un comentariu legat de initiativa comuna moldo-ucraineana privind infiintarea euroregiunii "Nistru", convenita cu ocazia vizitei din 17 decembrie a ministrului ucrainean de externe Piotr Porosenko la Chisinau.

Dupa cum au specificat pentru agentia de presa citata surse diplomatice din capitala Republicii Moldova, ministrii moldovean si ucrainean de externe Iurie Leanca, respectiv Piotr Porosenko au semnat o solicitare comuna catre
Catherine Ashton, vicepresedinte al Comisiei Europene, in care au cerut ca euroregiunea "Nistru" sa fie sustinuta prin mecanismele financiare ale Parteneriatului Estic.

Euroregiunea "Nistru" ar urma sa includa raioanele Floresti, Dondiuseni, Soldanesti, Soroca si Camenca din Republica Moldova, regiunea ucraineana Vinnita. Din partea UE in aceasta formula de cooperare regionala ar urma sa fie implicate activ regiunile de frontiera ale Romaniei - noteaza Rosbalt.

"Euroregiunea" reprezinta o forma de integrarea internationala ce presupune implicarea zonelor de frontiera din Europa prin eliminarea barierelor vamale si a obstacolelor din calea fluctuatiei fortei de munca. Astfel, autoritatile regionale din Republica Moldova si Ucraina vor avea posibilitatea de a distribui banii alocati de Comisia Europeana in cadrul a trei programe: programul tripartit operational "Romania-Ucraina-Moldova" (cu un buget de 126 milioane de euro), Programul tarilor din regiunea Marii Negre pe 2007-2013 (18 milioane de dolari) si Programul de cooperare transfrontaliera din sud-estul Europei (2 milioane de euro).

Prin acest proiect, potrivit agentiei de presa citate, se urmareste ca aprofundarea relatiilor dintre autoritatile locale de pe ambele maluri ale raului Nistru sa devina un element important in solutionarea pe termen lung a conflictului transnistrean.

Cu alte cuvinte, s-a decis cumpararea transnistrenilor prin recurgerea la contrastul dintre saracia lor si prosperitatea din "vitrina Occidentului". Euroregiunea este destinata sa aiba rol de vitrina pentru adeptii incapatanati ai Rusiei si Republicii Moldovenesti Nistrene (rmn), asa cum a fost odinioara Suedia pentru URSS.

Expertii Rosbalt pretind ca euroregiunea reprezinta un proiect geopolitic de unica folosinta. Dupa preconizata cadere a Transnistriei, in cazul in care obiectivul va fi atins, iar transnistrenii vor obtine in masa cetatenia romana, proiectul va fi cel mai probabil suspendat, la fel cum a fost intrerupt dupa prabusirea Uniunii Sovietice "socialismul suedez", devenit de prisos - apreciaza ei. "Iar pe locul actualelor republici sarace, dar independente Republica Moldova si Transnistria vor aparea cateva si mai sarace judete ale Romaniei Mari", anticipeaza expertii rusi.

In prezent, realizarea unui astfel de scenariu este imposibila din cauza orientarii elitelor si populatiei din Transnistria spre Rusia, considera agentia de presa citata, in opinia careia autorii proiectului privind constituirea euroregiunii spera ca in cativa situatia se va schimba in mare parte din vina Moscovei. "Evident, in lipsa unei frontiere terestre sau maritime comune cu Transnistria, Rusia nu are posibilitatea sa ajute eficient economia si securitatea republicii nistrene. Mai mult, aceasta zvarcolire a Kremlinului, care sustine ba autonomia Tiraspolului, ba tentativele Chisinaului in incercarea realipirii Transnistriei la Republica Moldova nu sunt de natura sa genereze respect niciuneia din partile interesate.

Pana de curand, Moscova l-a sustinut public pe presedintele comunist al Republicii Moldova Vladimir Voronin, a carui politica fata de Transnistria a fost deschis nationalista", potrivit Rosbalt.

Dupa infrangerea comunistilor in alegerile parlamentare, Rusia da impresia ca ar fi satisfacuta de politica externa a noilor autoritati de la Chisinau, desi primele persoane in stat din Republica Moldova au vorbit nu o data despre necesitatea unirii cu Romania, adauga agentia rusa de presa.

Consecintele romanizarii Republicii Moldova nu promit nimic bun nici Ucrainei, al carei ministru de externe plaseaza astazi cu mult entuziasm mine pentru viitoarele conflicte, considera jurnalistii rusi. In toiul alegerilor prezidentiale din Romania, castigate din nou de nationalistul Traian Basescu, un sustinator al absorbtiei Basarabiei, Piotr Porosenko si-a asigurat conationalii ca integritatea teritoriala a Ucrainei nu este amenintata de Romania. Declaratia a fost facuta dupa ce Romania a castigat in instanta de la Haga partea de platou continental disputata cu Ucraina, continua pe acelasi ton acuzator agentia de presa citata.

In acest timp, consulatele Romaniei emit pasapoarte romanesti nu doar pentru cetatenii Republicii Moldova si Transnistriei, ci si pentru cei din regiunile de frontiera ale Ucrainei. Pentru majoritatea covarsitoare a solicitantilor cetatenia romana reprezinta mijlocul cel mai usor de a calatori fara viza in Europa, in principal pentru munca. Obiectivele Romaniei sunt insa departe de altruism, apreciaza Rosbalt, pretinzand ca expertii romani afirma deschis ca absorbtia Moldovei agrare fara Transnistria industriala nu ar avea nicio ratiune economica.

Potrivit Rosbalt, se discuta de asemenea perspectiva de aderare a Bucovinei, a raioanelor Bolgrad si Reni (regiunea Odesa). Astfel, 'expansiunea geoculturala' a Bucurestiului spre Est continua, in timp ce Uniunea Europeana nu s-a amestecat in cei trei ani de cand Romania este membra a UE in realizarea acestor planuri.
sursa: romanialibera.ro

Sursa
2009-12-23 17:22:38



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:02:24 —» Путепроводные Заметки
08:53:18 —» Путепроводные Заметки
20:09:05 —» Путепроводные Заметки
14:12:49 —» Путепроводные Заметки
07:12:00RĂUL SE FACE, BINELE SE CREEAZĂ —» Leo Butnaru
17:02:12 —» Путепроводные Заметки
16:51:37Balul Mascat de la „Casa Sorelui” – un adevărat spectacol de bucurie! —» Asociaţia Obştească "Demos"
16:25:42Finalizarea procesului de selecție a furnizorilor pentru programul de susținere a tinerilor antreprenori —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:25:00I Wish… —» Александр Ищенко - Размышления
06:33:00ÎN GRĂDINA DOMNULUI —» Leo Butnaru
22:55:45 —» Путепроводные Заметки
15:47:15 —» Путепроводные Заметки
14:20:36 —» Путепроводные Заметки
06:59:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
04:40:37 —» Путепроводные Заметки
22:40:20 —» Путепроводные Заметки
17:37:45 —» Путепроводные Заметки
14:57:07 —» Путепроводные Заметки
07:04:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:58:25Sfinții Vechiului Testament – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:57:55Folclorul ce se duce —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:43:18BANZAI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:32:00Top 10 fotbaliști moldoveni în 2024 —» Sandu GRECU
08:27:05Unde dispar prietenii noștri!? —» Sergiu Mocanu
08:21:00DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru