De vorbă cu părinele Gheorghe Calciu Dumitreasa (I)

Articolul de mai jos este stenograma unui fragment dintr-o emisiune la canalul românesc N24. Invitatul emisiunii este părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta răspunde întrebărilor jurnalistului. Impresionează mult felul în care părintele Calciu îşi exprimă ideile, bărbăţia cu care spune lucrurilor pe nume. Cred cp se pot învăţa multe din vorbele părintelui, ideile sale fiind absolut geniale. 

- Care este, după părerea d-stră răul cel mai mare al societăţii comuniste? Care a fost răul cel mai mare care nu trebuie uitat, tocmai pentru a nu fi repetat?

- Pentru că sînt preot, răul cel mai mare a fost lupta împotriva Bisericii şi distrugerea duhului Bisericii, subordonarea Bisericii începînd de la Sinod şi pînă l aultimul preot. Toţi făceau plecăciune în faţa comunismului, de aceea eu am apărut ca un singular cînd m-am ridicat şi am protestat împotriva comunismului, împotriva încercării de a introduce materialismul în Biserică, împotriva chemării preoţilor la armată, şi mai ales împotriva distrugerii Bisericilor.

- Dar aţi fost un revoltat şi înainte de a îmbrăca haina preoţiei.

- Da, bine înţeles că am fost.

- Şi atunci, care era răul de atunci?

- Atunci se încerca să se facă o prăpastie între vechea generaţie şi noua generaţie, adică între generaţie de dinainte de instalarea comunismului şi şi generaţia ce a urmat comunismului. Această pauză, această prăpastie eram noi, generaţia tînără, studenţii, încît, făcîndu-se această prăpastie, şi lipsind orice punct de comunicare între vechea şi noua generaţie, aceştia trebuiau să devină fără nici un fel de opoziţie constructorii comunismului.

- Şi d-stră aţi simţit că se încerca o manipulare?

- Toţi am simţit. De multe ori am avut sentimentul de protest, revoltă cînd eram în medicină, şi chiar de sechestararea Securităţii cînd au venit să-l aresteze pe profesorul Grigorie Popa.

- Nu mai reţin exact spusele Papei Ioan Paul al II-lea, dar sensul, cred că şi d-stră l-aţi priceput, are că comunismul a fost totuşi o experienţă benefică pentru societatea umană. Cum comentaţi aceasta?

- Comunismul a fost o experienţă benefică pentru noi, în sensul că el a despărţit foarte net binele de rău, adică în perioada aceasta a comunismului cine avea o înţelegere a lucrurilor putea vedea foarte bine, să desluşească albul de negru. În momentul de faţă, toată experienţa aceea trebuie schimbată, astăzi lucruri au atîtea spaţii gri, unde amestecă binele cu răul, şi de exemplu sub aspectul civilizaţiei şi al bunului trai din Occident, noi nu mai distingem satanismul Occidentului. Toată această mişelie, ascundere a adevărului, indroducerea în lume al acestui element materialist al plăcerii şi al nedistingerii dintre bine şi rău. Toate sînt bune, toate sînt adevărate, toate sînt permise, începînd de la satanism şi pînă la ultima decadenţă a moralei umane.

- D-stră spuneaţi că în comunism religia şi Biserica în special era folosită pentru „idealurile” comuniste. Cum comentaţi că astăzi marii oameni politici ai lumii folosesc cuvîntul Domnului şi se consideră chiar trimişii, purtutorii de cuvînt ai lui Dumnezeu. Să luăm exemplul concret al preşedintelui Bush. Citeam că pentru prima oară în istoria Casei Albe, în fiecare dimineaţă se face rugăciune şi Bush considră că el este un trimis…

- Au fost mulţi trimişi ai Domnului… Sînt forme de greşită înţelegere, sînt forme poate de dominaţie demonică, pentru că nu poţi să faci rugăciuni şi în acelaşi timp să ucizi oamneni. Şi Dumnezeu pedepseşte. Aţi văzut că America a fost pedepsită în timpul războiului din Serbia foarte greu, au fost furtuni, au fost accidente. Şi acuma Dumnezeu pedepseşte.

- Credeţi că este ca un semn de la Dumnezeu?

- Absolut. Totdeauna. Sigur că da. America va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru că ea foloseşte numele lui Dumnezeu şi practică lucrurile satanei.

(De pe http://stefanbolocan.wordpress.com/)


Sursa
2009-12-22 19:04:37Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity