De vorbă cu părinele Gheorghe Calciu Dumitreasa (I)

Articolul de mai jos este stenograma unui fragment dintr-o emisiune la canalul românesc N24. Invitatul emisiunii este părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta răspunde întrebărilor jurnalistului. Impresionează mult felul în care părintele Calciu îşi exprimă ideile, bărbăţia cu care spune lucrurilor pe nume. Cred cp se pot învăţa multe din vorbele părintelui, ideile sale fiind absolut geniale. 

- Care este, după părerea d-stră răul cel mai mare al societăţii comuniste? Care a fost răul cel mai mare care nu trebuie uitat, tocmai pentru a nu fi repetat?

- Pentru că sînt preot, răul cel mai mare a fost lupta împotriva Bisericii şi distrugerea duhului Bisericii, subordonarea Bisericii începînd de la Sinod şi pînă l aultimul preot. Toţi făceau plecăciune în faţa comunismului, de aceea eu am apărut ca un singular cînd m-am ridicat şi am protestat împotriva comunismului, împotriva încercării de a introduce materialismul în Biserică, împotriva chemării preoţilor la armată, şi mai ales împotriva distrugerii Bisericilor.

- Dar aţi fost un revoltat şi înainte de a îmbrăca haina preoţiei.

- Da, bine înţeles că am fost.

- Şi atunci, care era răul de atunci?

- Atunci se încerca să se facă o prăpastie între vechea generaţie şi noua generaţie, adică între generaţie de dinainte de instalarea comunismului şi şi generaţia ce a urmat comunismului. Această pauză, această prăpastie eram noi, generaţia tînără, studenţii, încît, făcîndu-se această prăpastie, şi lipsind orice punct de comunicare între vechea şi noua generaţie, aceştia trebuiau să devină fără nici un fel de opoziţie constructorii comunismului.

- Şi d-stră aţi simţit că se încerca o manipulare?

- Toţi am simţit. De multe ori am avut sentimentul de protest, revoltă cînd eram în medicină, şi chiar de sechestararea Securităţii cînd au venit să-l aresteze pe profesorul Grigorie Popa.

- Nu mai reţin exact spusele Papei Ioan Paul al II-lea, dar sensul, cred că şi d-stră l-aţi priceput, are că comunismul a fost totuşi o experienţă benefică pentru societatea umană. Cum comentaţi aceasta?

- Comunismul a fost o experienţă benefică pentru noi, în sensul că el a despărţit foarte net binele de rău, adică în perioada aceasta a comunismului cine avea o înţelegere a lucrurilor putea vedea foarte bine, să desluşească albul de negru. În momentul de faţă, toată experienţa aceea trebuie schimbată, astăzi lucruri au atîtea spaţii gri, unde amestecă binele cu răul, şi de exemplu sub aspectul civilizaţiei şi al bunului trai din Occident, noi nu mai distingem satanismul Occidentului. Toată această mişelie, ascundere a adevărului, indroducerea în lume al acestui element materialist al plăcerii şi al nedistingerii dintre bine şi rău. Toate sînt bune, toate sînt adevărate, toate sînt permise, începînd de la satanism şi pînă la ultima decadenţă a moralei umane.

- D-stră spuneaţi că în comunism religia şi Biserica în special era folosită pentru „idealurile” comuniste. Cum comentaţi că astăzi marii oameni politici ai lumii folosesc cuvîntul Domnului şi se consideră chiar trimişii, purtutorii de cuvînt ai lui Dumnezeu. Să luăm exemplul concret al preşedintelui Bush. Citeam că pentru prima oară în istoria Casei Albe, în fiecare dimineaţă se face rugăciune şi Bush considră că el este un trimis…

- Au fost mulţi trimişi ai Domnului… Sînt forme de greşită înţelegere, sînt forme poate de dominaţie demonică, pentru că nu poţi să faci rugăciuni şi în acelaşi timp să ucizi oamneni. Şi Dumnezeu pedepseşte. Aţi văzut că America a fost pedepsită în timpul războiului din Serbia foarte greu, au fost furtuni, au fost accidente. Şi acuma Dumnezeu pedepseşte.

- Credeţi că este ca un semn de la Dumnezeu?

- Absolut. Totdeauna. Sigur că da. America va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru că ea foloseşte numele lui Dumnezeu şi practică lucrurile satanei.

(De pe http://stefanbolocan.wordpress.com/)


Sursa
2009-12-22 19:04:37Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:17Angela Mutuzoc, șefa Consiliului Superior al Procurorilor, tăiată de #năPASta la prezentarea Veronicăi Dragalin —» un alt blog
06:00:39Cântecele lui Țoi cântate la Tiraspol —» un alt blog
19:15:18Serhii Plokhy – The Gates of Europe. A history of Ukraine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:01:36Primar agresiv la Plopii-Slăvitești! Amenință și înjură de față cu poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:56Reliable and Cost-Effective Phone Repair Service —» Virtual Chişinău
12:46:48Spa Resort Guide —» Virtual Chişinău
12:40:59Margareta Cemârtan-Spânu sau drumurile rătăcitoare ale deportărilor —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:34:15Sanda LESNEA, o scriitoare venită din lumea sonoră a copilăriei —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:42În plină criză, Guvernul #năPASta bagă 170 de milioane în sediul ambasadei la Paris… —» un alt blog
07:31:29Opera din Basarabia în secolul XX —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
21:59:00Poluează în zonă comercială aglomerată —» Curaj.TV | Media alternativă
16:56:00New Tools for More Successful Editing Adventures —» ada rosu
15:05:0380 de ani de la Romacaust, deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:03Supărați că au rămas fără apă caldă la robinet, ploieștenii de la bloc vor să iasă joi în stradă! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:58Car Service Benefits —» Virtual Chişinău