De vorbă cu părinele Gheorghe Calciu Dumitreasa (I)

Articolul de mai jos este stenograma unui fragment dintr-o emisiune la canalul românesc N24. Invitatul emisiunii este părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta răspunde întrebărilor jurnalistului. Impresionează mult felul în care părintele Calciu îşi exprimă ideile, bărbăţia cu care spune lucrurilor pe nume. Cred cp se pot învăţa multe din vorbele părintelui, ideile sale fiind absolut geniale. 

- Care este, după părerea d-stră răul cel mai mare al societăţii comuniste? Care a fost răul cel mai mare care nu trebuie uitat, tocmai pentru a nu fi repetat?

- Pentru că sînt preot, răul cel mai mare a fost lupta împotriva Bisericii şi distrugerea duhului Bisericii, subordonarea Bisericii începînd de la Sinod şi pînă l aultimul preot. Toţi făceau plecăciune în faţa comunismului, de aceea eu am apărut ca un singular cînd m-am ridicat şi am protestat împotriva comunismului, împotriva încercării de a introduce materialismul în Biserică, împotriva chemării preoţilor la armată, şi mai ales împotriva distrugerii Bisericilor.

- Dar aţi fost un revoltat şi înainte de a îmbrăca haina preoţiei.

- Da, bine înţeles că am fost.

- Şi atunci, care era răul de atunci?

- Atunci se încerca să se facă o prăpastie între vechea generaţie şi noua generaţie, adică între generaţie de dinainte de instalarea comunismului şi şi generaţia ce a urmat comunismului. Această pauză, această prăpastie eram noi, generaţia tînără, studenţii, încît, făcîndu-se această prăpastie, şi lipsind orice punct de comunicare între vechea şi noua generaţie, aceştia trebuiau să devină fără nici un fel de opoziţie constructorii comunismului.

- Şi d-stră aţi simţit că se încerca o manipulare?

- Toţi am simţit. De multe ori am avut sentimentul de protest, revoltă cînd eram în medicină, şi chiar de sechestararea Securităţii cînd au venit să-l aresteze pe profesorul Grigorie Popa.

- Nu mai reţin exact spusele Papei Ioan Paul al II-lea, dar sensul, cred că şi d-stră l-aţi priceput, are că comunismul a fost totuşi o experienţă benefică pentru societatea umană. Cum comentaţi aceasta?

- Comunismul a fost o experienţă benefică pentru noi, în sensul că el a despărţit foarte net binele de rău, adică în perioada aceasta a comunismului cine avea o înţelegere a lucrurilor putea vedea foarte bine, să desluşească albul de negru. În momentul de faţă, toată experienţa aceea trebuie schimbată, astăzi lucruri au atîtea spaţii gri, unde amestecă binele cu răul, şi de exemplu sub aspectul civilizaţiei şi al bunului trai din Occident, noi nu mai distingem satanismul Occidentului. Toată această mişelie, ascundere a adevărului, indroducerea în lume al acestui element materialist al plăcerii şi al nedistingerii dintre bine şi rău. Toate sînt bune, toate sînt adevărate, toate sînt permise, începînd de la satanism şi pînă la ultima decadenţă a moralei umane.

- D-stră spuneaţi că în comunism religia şi Biserica în special era folosită pentru „idealurile” comuniste. Cum comentaţi că astăzi marii oameni politici ai lumii folosesc cuvîntul Domnului şi se consideră chiar trimişii, purtutorii de cuvînt ai lui Dumnezeu. Să luăm exemplul concret al preşedintelui Bush. Citeam că pentru prima oară în istoria Casei Albe, în fiecare dimineaţă se face rugăciune şi Bush considră că el este un trimis…

- Au fost mulţi trimişi ai Domnului… Sînt forme de greşită înţelegere, sînt forme poate de dominaţie demonică, pentru că nu poţi să faci rugăciuni şi în acelaşi timp să ucizi oamneni. Şi Dumnezeu pedepseşte. Aţi văzut că America a fost pedepsită în timpul războiului din Serbia foarte greu, au fost furtuni, au fost accidente. Şi acuma Dumnezeu pedepseşte.

- Credeţi că este ca un semn de la Dumnezeu?

- Absolut. Totdeauna. Sigur că da. America va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru că ea foloseşte numele lui Dumnezeu şi practică lucrurile satanei.

(De pe http://stefanbolocan.wordpress.com/)


Sursa
2009-12-22 19:04:37



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:12:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:02:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:29:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
03:46:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:54:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:46:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:52:02Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:37:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
00:53:00do you remember being scared? —» turn up the silence
21:41:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:33:16Interpretări Teatrale ale lui Eminescu: Luceafărul —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
01:04:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:45:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:36:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки