Copiii lui Dumnezeu sau Familia dragostei

“Acest articol se doreste a fi o avertizare cu privire la o secta raspanditã în lumea intreaga, inclusiv în România, si cunoscutã sub numele de “Copiii lui Dumnezeu” sau “Familia Dragostei” (de asemenea, ca “Familia Cerului” – o explicatie pentru numeroasele denumiri este incercarea de mascare). Dandu-se drept veritabili misionari crestini, Copiii lui Dumnezeu ademenesc persoane credule, lucratori din clasa de mijloc si mai ales tineri cu o oarecare instruire crestinã, convingandu-i sã li se alature.

Au reusit sã-si asigure sprijin, protectie si asistenta juridica din partea unor oameni de afaceri, ofiteri de armata, avocati si chiar politicieni. Aceste relatii, insa, nu i-au ferit de scandalurile demascate în presa si de urmarire penala atat în America, cat si în alte tari occidentale. Conflictele cu legea l-au determinat pe liderul sectei sã dea ordin de parasire a Statelor Unite pe motiv ca acestea urmau sã fie judecate de Dumnezeu printr-un cataclism natural. De la data emiterii profetiei si pana în zilele noastre dezastrul nu s-a produs, producându-se în schimb raspandirea “Copiilor lui Dumnezeu” în intreaga lumea, secta ajungând astfel sã fie prezenta si în blocul tarilor fost comuniste, unde beneficiaza de o larga libertate de miscare, aparent aceste tari devenind un adevarat refugiu al grupului.

Zelul religios suplineste numarul lor restrans, aproximativ 15.000 – 20.000 pe tot globul. “Copiii lui Dumnezeu” au o structura piramidala de inalta organizare bazata pe o supunere neconditionatã fata de fondatorul si “profetul” lor, David Berg (cunoscut ca “Moise” David, “Mo”, “Taticul” sau “Bunicul”!). Toate acestea, impreuna cu doctrinele lor secrete, practicile sexuale si tehnicile amagitoare de a castiga adepti, mascate sub o fatadã pseudo-crestinã, fac din ei o amenintare extrem de distructiva la adresa individului si a familiei. Articolul din revista Newsweek din 13 septembrie 1993, intitulat “Abuzul Sexual si Copiii lui Dumnezeu”, indica efectele nocive asupra comunitatilor în care se adapostesc. Aparitia lui a fost prilejuita de scandalul pe care grupul l-a provocat în Argentina:

„Dintre toate exporturile din Statele Unite, sectele religioase sunt probabil cele mai nedorite. Poate cel mai bine-cunoscut dintre toate este secta “Copiilor lui Dumnezeu”, care si-a castigat în anii ‘70 peste 12.000 de membrii din 70 de tari, folosind sexul liber. Sustinatori ai campaniilor anti-sectare, cat si unii fosti membrii au afirmat ca acest grup infiintat în California în anul 1968, isi initiaza sexual copiii de la varsta de 12 ani si ca ii exploateaza pentru a face bani si a castiga recruti. Membrii grupului spun insa ca reclamatiile si cercetarile la care sunt supusi reprezinta o Noua Inchizitie, iar autoritatile australiene, spaniole si franceze nu au reusit în ultimii ani sã aduca acuzarea lor. China si Egiptul au ales pur si simplu sã alunge secta din tarile lor. Acum este randul Argentinei sã ia masuri. Dupa o investigatie de 3 ani, saptamana trecuta, politia a efectuat un raid la 10 adrese din Buenos Aires si din jur, de unde au ridicat 265 de persoane printre care 137 de copii si adolescenti, cu toti facând parte din secta “Copiilor lui Dumnezeu”, numita “Familia”. La sfarsitul saptamanii trecute, 16 adulti erau acuzati de rapire, escrocherie, corupere de minori si de violarea drepturilor copilului. Copiii au fost internati în institutii specializat pentru a fi supusi unor analize psihiatrice.

Autoritatile afirmã ca au gasit o multime de dovezi noi, inclusiv CD-uri si casete video pornografice, una dintre acestea aratând un tata ce intretine relatii sexuale cu fiica lui. Sursele mai sustin ca fosti membrii impreuna cu familiile lor sunt gata sã depuna marturie impotriva celor retinuti. Problema a fost cu identificarea celor retinuti, care s-a dovedit a fi un cosmar pentru autoritati. O oficialitate a afirmat ca unii dintre copiii retinuti traiesc intr-un fel de meditatie continua. Autoritatile argentiniene cred ca aproape jumatate din cei retinuti provin din Statele Unite, iar altii provin din Irlanda, Marea Britanie, Brazilia, Grecia, Spania, Uruguay si Peru. Cel putin cativa copii proveneau din Argentina, insa erau copii fara parinti. Investigatia a fost motivata de plangerea unui cetatean american impotriva retinerii de catre grup a celor patru copii ai sai dupa ce sotia a parasit grupul si a murit.

“Suntem pur si simplu un camin (o familie)” a declarat anul trecut un membru al grupului unui ziar argentinian. “Hristos ne iarta toate pacatele noastre si ne cunoaste inimile.”

Originea “Copiilor lui Dumnezeu”

Fondatorul lor, David Berg, nascut în California în 1919, a fost crescut intr-un mediu penticostal, atat bunicul cat si mama lui fiind predicatori ambulanti. A învãtat din copilarie concepte neoprotestante standard, cum ar fi “importanta slujirii lui Dumnezeu”. Din nefericire, Berg a avut o copilãrie cu probleme: a fost molestat sexual de catre adulti de ambele sexe. A avut un contact sexual incestuos cu o verisoara la varsta de sapte ani, iar ca adolescent era obsedat de sex si masturbare – toate acestea în ciuda educatiei morale deosebit de stricta pe care o primea în familie. Mare parte din copilaria lui Berg a fost petrecuta, de asemenea, intr-o lume a închipuirii: era animat de o intensa dorinta de “a fi cineva” si, asemenea mamei si bunicului lui, a crescut cu convingerea ca a fost destinat a fi un mare om al lui Dumnezeu. De la inceput insa visul lui a fost inseparabil intretesut cu deviatii sexuale si cu pofta de putere.

In 1944, Berg s-a casatorit si a avut patru copii, fiecare din ei având sã joace mai tarziu un rol important în fondarea “Copiilor lui Dumnezeu”. Spre sfarsitul anilor 1940, Berg a fost numit pastor al unei adunãri neoprotestante, unde a lucrat vreme de doi ani. Berg pretinde ca a fost indepartat din functie pe nedrept, din pricina predicilor lui pline de putere si a metodelor lui interactive. Unii membri ai familiei sale afirmã însã cã adevarata cauza a fost legatura adulterina cu o membra a adunarii. Oricare au fost motivele, Berg a afirmat ulterior ca intreaga afacere “m-a infuriat, amarat si scarbit de fatarnicia intregului sistem bisericesc în asa masura ca aproape am devenit un comunist”.

De-a lungul anilor 1950, Berg s-a aflat în cautarea bisericii perfecte, vizitând în acest scop chiar cultele spiritiste care comunicau cu spiritele. Parea sã-si fi gasit o vreme locul potrivit la “Clinica Sufletului”, o miscare radicala fondata de Fred Jordan, un misionar baptist. Acolo Berg si-a format zelul pentru mãrturisiri personale, o practicã specificã “Copiilor lui Dumnezeu” pana în zilele noastre. Berg a petrecut apoi cativa ani promovând programul evanghelistic al lui Jordan prin intermediul statiilor de televiziune din America.

In ciuda “slujirii lui Dumnezeu” si fiind departe de sotie în timpul calatoriilor sale, Berg vizita prostituate si se implica în legaturi adultere. Tot atunci el a inceput sã-si molesteze sexual cea mai tanara fiicã, Faithy, ca de la varsta de doisprezece ani sã-si faca din ea un partener sexual.

Spre sfarsitul anilor 1960, Berg îi „slujea lui Dumnezeu” aducandu-si copiii la adunãrile de evanghelizare si condamnandu-i aspru pe cei care nu faceau la fel. Marturisirea credintei era porunca de baza, a conchis Berg, de aceea Dumnezeu îi va trece cu vederea chiar actele de curvie, adulter, incest, judecatã la adresa altora si implicarea în astrologie si spiritism, atata vreme cat ramanea ascultator în „a marturisi”.

In 1968 s-a mutat impreuna cu familia în Huntington Beach, California, si a inceput sã marturiseasca printre hippie. Copiii lui adolescenti au convertit pe multi, aducandu-i apoi la o cofetãrie unde-l ascultau pe Berg predicând pe un ton violent impotriva cultelor si a institutiilor religioase. Tinerii hippie erau bine tratati si ajutati sã scape de droguri, iar apoi indoctrinati cu crestinism “Berg-ian”.

Fugind din fata legilor din California, “Copiii lui Dumnezeu” au plecat la drum în convoaie de nomazi, oprindu-se în cele din urma la o ferma langa Thurber, Texas, în 1970, unde au crescut în numar si de unde au inceput sã trimita grupuri spre alte asezari, cu scopul de a stabili comunitati si a castiga alti convertiti si ucenici.

Interpretând Scripturile intr-un stil de severa condamnare a altora, Berg sustinea ca bisericile existente se faceau vinovate de neascultare, de compromisuri materialiste, si ca apartineau Babilonului, curva cea mare din cartea Apocalipsei. Fiecare trebuia sã-si “urasca” si sã-si paraseasca familia, de vreme ce doar “Copiii lui Dumnezeu” slujeau pe Dumnezeu si erau adevarata “Familie”. In primii ani ai decadei 1970, tineri si tinere isi paraseau serviciul cu sutele, renuntau la educatie si familie ca sã se alature “Copiilor lui Dumnezeu”, atat în Statele Unite si Canada, cat si în Londra (Anglia) si alte orase mari ale Europei, Australiei si Americii Latine, odata cu raspandirea lor peste hotare în acei ani.

Inca din 1969 Berg si-a abandonat sotia si a inceput o viata de adulter cu o tanara ucenica, de curând convertita, pe nume Karen Zerby (sub noul nume de “Maria”). Berg pretindea în mod profetic ca Maria era “noua biserica”, tanara, pe care Dumnezeu o ridica, si cã sotia si mama copiilor lui reprezenta “vechea biserica” pe care Dumnezeu o abandona pentru ca era “depasita”, deoarece Dumnezeu facea “ceva nou”. Acesta a fost inceputul obiceiului lui Berg de a-l lua martor pe Dumnezeu la pãcatele lui, în loc sã se pocaiasca de ele. Prin exprimãri “profetice”, el se proclama cu aroganta “profetul lui Dumnezeu pentru vremurile din urma”, facând cunoscut “Cuvantul lui Dumnezeu pentru astazi” prin scoaterea din context a unor versete si exemple din Scripturi, în incercarea lui de a-si justifica noile doctrine. Ca urmare a exemplului sau personal si a indemnurilor lui deschise, promiscuitatea sexuala era în floare printre conducatorii “Copiilor lui Dumnezeu”.

Usa spre ocultism a fost deschisa larg atunci când Berg a primit un “ajutor spiritual”, si anume un tigan din evul mediu, Abrahim, pe care, sustinea Berg, Dumnezeu îl trimisese ca sã-i fie inger pazitor sau calauzitor spiritual.

Cu pacatele sexuale “sfintite” de acum si cu puteri oculte care sã-l calauzeasca, Berg a indrumat “Copiii lui Dumnezeu” sã se extinda în toata lumea, mai intai în Europa în 1971, pentru ca mai tarziu sã atinga fiecare continent la mijlocul anilor 1970. De fapt zelul misionar nu a constituit singura motivatie din spatele efortului de extindere mondiala, existând în plus si nevoia lui Berg de a scapa atat de hartuiala parintilor infuriati ai caror copii fusesera convertiti, cat si de cea a autoritatilor din unele orase si state.

“Copiii lui Dumnezeu” intre anii 1970 si 1980

In 1973, stabilit la Londra, Berg a poruncit adeptilor sai sã inceteze a mai pune accentul pe marturisirea personala si sã se concentreze pe distribuirea mesajelor lui scrise si sã solicite donatii pentru propria lor finantare. Pozitia lui politica (anti-americana, anti-israeliana, pro-araba) si poemele lui cu nota explicit sexuala au starnit mania publicului si a presei, iar indraznetele lui profetii false privind distrugerea Americii odata cu aparitia cometei Kahoutek au provocat confuzie în randurile “Copiilor lui Dumnezeu” din toata lumea.

In 1976 Berg a aruncat bomba care avea sã pulverizeze odata pentru totdeauna orice iluzie a “Copiilor lui Dumnezeu” de a fi o grupare crestina, facandu-i aberanti si inacceptabili atat în ochii crestinilor, cât si în fata societatii, în general. Dupa un an sau doi de experiment personal intr-o noua “lucrare” impreuna cu consoarta “Maria”, Berg a cerut tuturor femeilor membre sã inceapa “pescuitul prin flirt”, care insemna acordarea de favoruri sexuale atat pentru castigarea de noi membri, cat si pentru obtinerea bunavointei functionarilor guvernamentali si a factorilor de putere din diferite tari. In epistolele sale, foarte explicite din punct de vedere sexual, Berg pretindea ca Dumnezeu a sfintit de acum adulterul si curvia (!!) cu conditia sã fie “savarsite în dragoste” si “pentru slava lui Dumnezeu”. Un „frate de credintã” dezamãgit de familia lui putea gãsi consolare (sexualã) în Familia lui Berg, totul sãvârsindu-se desigur din „dorinta de ajutorare si din dragoste de aproapele”. Berg isi instruia adeptii cum sã procedeze cu „pescuitul prin flirt” si cum sã ceara cadouri banesti. Curând zeci de membre ale “Copiilor lui Dumnezeu” au devenit în mod fatis prostituate, ducând la infectarea a sute de oameni cu boli venerice. Incepând cu aceastã revolutie a „agatamentului”, “Copiii lui Dumnezeu” au inceput sã-si spuna “Familia Dragostei”.

Excesele sexuale au condus inevitabil la sex cu copii. Credincios trecutului sãu, Berg pretindea cã incestul si sexul savarsit cu minori sunt permise, curând apãrând o serie de cazuri de mame si tati deveniti intimi din punct de vedere sexual cu fiii si fiicele lor si chiar copii tineri savarsind acte sexuale cu alti copii sau cu membri adulti.

Amestecând imoralitatea lui sexuala cu ocultismul, Berg pretindea ca intretine relatii cu un intreg panteon de zeite pagane, inclusiv Afrodita, Diana, zeita Atlantidei, Mocumba (aceasta nu este o zeitate, ci reprezintã numele unui cult afro-brazilian). Fascinatia lui oculta l-a condus pe Berg la promovarea spiritismului, consultarea de medii spiritiste, astrologie si necromantie. El le-a scris adeptilor sai asigurandu-i ca toti au “ajutoare spirituale” si-i indemna sã afle cine sunt aceste ajutoare spirituale, sã le cunoasca.

Originalitatea lui Berg nu s-a oprit aici. In timp ce continua sã proclame mântuirea prin credinta în Iisus Hristos, el a inceput sã nege dumnezeirea lui Hristos. Interpretând în mod eronat versetul din Luca 1:28, Berg pretindea ca Iisus nu a fost Fiul lui Dumnezeu nãscut în mod divin, ci urmarea coborarii peste Maria a Arhanghelului Gavriil si a impreunarii acestuia cu ea (!!).

Spre finele anilor 1970, în timp ce presa din lumea intreaga ii prezenta pe “Copiii lui Dumnezeu” intr-o lumina negativa din pricina agãtatului religios stradal, Berg si-a instruit adeptii sã declare publicului ca gruparea “Copiilor lui Dumnezeu” s-a destramat. Ei s-au retras în clandestinitate, au devenit inca si mai secreti, mai inselatori în metodele lor, cel putin în America de Nord. Ei nu au dispãrut însã. Sub orice nume s-ar ascunde acum, ei raman bine organizati si continuã sã castige prozeliti de-a lungul si de-a latul lumii, activând în secret chiar si în tari din care fusesera alungati.

Ultimele evolutii ale “Copiilor lui Dumnezeu”

„Profetul” David Berg s-a dus la dumnezeul lui acum un an. Spre bãtrânete ajunsese sã aibã o sanatate subreda, iar “Maria”, consoarta lui, a preluat haturile puterii în supravegherea structurii piramidale de conducere a “Copiilor lui Dumnezeu” si în stabilirea directiei. Ea a insistat sã debaraseze secta de excesele sexuale cele mai grave, interzicând incestul, abuzul minorilor si legaturile sexuale dintre adulti si adolescenti, toate pentru a salva miscarea de la auto-dizolvare. Practica de “pescuire prin flirt” a fost sistata în mod oficial spre sfarsitul anilor 1980 din pricina amenintarii flagelului SIDA, dar si asta doar dupa ce o membra a murit în Japonia rapusa de o pneumonie provocata de SIDA. De la aceasta data, membrii au fost instruti sã utilizeze “pescuirea prin flirt” numai cu prietenii vechi, sã foloseasca prezervative si sã efectueze periodic teste HIV. Aceste schimbari au fost introduse, asa cum s-a afirmat, pentru auto-protectie si nu în urma vreunei schimbari de conceptie a grupului.

Doctrinele zeitelor si a spiritelor calauzitoare, negarea divinitatii lui Hristos, etc., au ramas intacte. De asemenea, în pofida faptului ca mii de membrii ai “Copiilor lui Dumnezeu” sunt infectati cu boli venerice, acestia continua totusi sã se bucure de “libertatea” de a trai în curvie, adulter, “casatorii deschise” si poligamie, toate savarsite pe ascuns în timp ce fata de public pretind a fi “misionari crestini”, momind noi membrii si straduindu-se sã castige favorul unor oameni cu influenta în presa, guvern si armata.

Demascari ale sectei au avut loc frecvent în ultimii ani, lansandu-se campanii majore impotriva “Copiilor lui Dumnezeu” din partea presei sau a guvernelor unor tari ca India, Hong Kong, Filipine, Brazilia, Argentina, Spania, Elvetia si Australia si Japonia. Renuntând la tactica de atac folosita de-a lungul timpului, “Copiii lui Dumnezeu” au inceput sã se apere în mod agresiv utilizând avocati si facând declaratii de presa. Ca toate sectele, “Copiii lui Dumnezeu” folosesc tehnici inselatoare de prozelitism. Fete zambitoare, copii cuminti, casete cu muzica si casete video, toate destinate sã transmita imaginea unor crestini fericiti si devotati. Pliantele si afisele lor viu colorate prezintã imagini ale unui Paradis care îi asteaptã pe membrii sectei, un Paradis în care se aflã Tatãl Ceresc, având la dreapta pe Fiul si la stânga… o tânãrã zâmbitoare cu un decolteu adânc! Secta isi copleseste potentialii convertiti cu atentii, cuvinte magulitoare, priviri galese, atingeri dragastoase, imbratisari si cantece minunate.

Folosind astfel de metode si tactici, ei abordeaza pe oameni pe strada, la locul de munca, chiar în biserici si librarii crestine, în efortul lor de a strange fonduri prin vanzarea de casete video si cu muzica. Nu au autorizatie pentru a colecta donatii, nu sunt inregistrati ca societate de binefacere si nici nu platesc taxe. Bunavointa si aparenta lor decenta au rolul a a îndepãrta suspiciunile si intrebarile de genul: “Cine sunteti voi?”, “Din ce organizatie faceti parte?” sau “Cum folositi banii pe care-i strângeti?”. In general, ei incearca sã fie evazivi, vagi si sã schimbe subiectul. Unul din raspunsurile mai des folosite este ca sunt doar “misionari independenti” sau uneori dau numele unei false organizatii care variaza de la tara la tara (”Farmecul Cerului” este un astfel de nume). Intrebati daca apartin “Copiilor lui Dumnezeu” sau “Familiei Dragostei”, ei neaga de cele mai multe ori, chiar daca sunt confruntati cu dovezi contrare. Au ajuns pana acolo ca au produs carti umoristice ilustrate foarte reusit, cu scopul de a-i instrui pe copiii lor cu privire la justetea minciunii fata de cei din afara grupului si inaintea autoritatilor.

In primele luni de apartenentã la “Copiii lui Dumnezeu”, un om poate sã nu banuiasca deloc ca face parte dintr-o sectã foarte bine organizatã, iar “Copiii lui Dumnezeu” vor face tot ce le sta în putinta sã-l impiedice a descoperi adevarata lor identitate inainte de a fi profund implicat.

Deoarece secta vorbeste despre Iisus si despre mantuire si preda studii biblice, potentiala victimã crede ca acestia sunt cei mai sinceri crestini intalniti vreodata si cã cunosc Scriptura foarte bine. Odata convins sã li se alature, victima va fi supusã unui intens program de pregatire cu scopul de a fi indoctrinat cu scrierile lui David Berg. Acest proces de indoctrinare va fi atat de profund incat odata ce o persoana este acaparata, aceasta va fi tinuta ani de zile în randurile lor chiar daca doreste sã renunte.

Asemenea tuturor sectelor, îndoctrinarea si spãlarea creierului merg mânã în mânã cu izolarea de sursele de informatie din afara, asa încât membrii nu-si dau seama cã fac parte dintr-o structurã închisã. Desi li se spune ca sunt liberi sã plece oricand, consecintele „cumplite” ale unei asemenea hotarari (pierderea mânturii, condamnarea la chinurile iadului si altele) le sunt descrise atat de raspicat, încat teama ii tine pe multi implicati chiar dacã ar dori sã plece.

Membrii sunt puternic indoctrinati în a crede ca nu exista alta grupare în lume în cadrul careia sã-l poti servi pe Dumnezeu 100%. Li se spune clar ca daca parasesc “Copiii lui Dumnezeu”, parasesc prezenta si binecuvantarile lui Dumnezeu si ca singura alternativa este “sistemul lumii, potrivnic lui Dumnezeu”. Ei publica “marturisirile traumatice” ale celor care nu s-au putut descurca în afara si s-au reintors. Pe langa acestea, multi dintre ei si-au petrecut o mare parte a vietii de adulti în cadrul grupului “Copiii lui Dumnezeu” ceea ce face ca lumea de afara sã li se para coplesitoare si imposibil de supravietuit în ea.

Cine este abordat pe strada, la scoala sau la locul de munca, trebuie sã fie atent la afisele viu colorate cu texte pe spate si la casetele video sau cu muzica oferite în pachete viu colorate. În România, aceste materiale au mentionatã de obicei adresa “Maria Postfach, Martinelli, Viena”.

Multi membrii doresc sã iasa din mijlocul lor. Acestia sunt oameni sinceri care s-au sãturat de excesele sexuale ale sectei si de invataturile lui Berg. Ei sunt dezamagiti de asemenea de falsele lor profetii si sunt scarbiti de abuzul mental; ar dori sã paraseasca gruparea, însã dupa ani de zile în care au citit doar “scrisori Mo” (David Berg era supranumit “Moise”), acum le este teama. Astfel, unii membri ai “Copiilor lui Dumnezeu”, în vreme ce incearca sã-si inabuse propriile lor indoieli, continua sã promoveze invataturile lui Berg si sã-i ademeneasca si pe altii în sectã.”

Sursa: http://www.orthoblog.ro/


Sursa
2009-12-20 21:04:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:41:22Ziua Cititului Împreună —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
08:52:09Constantin Rusnac —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!