98418 cazuri COVID-19 în Moldova
15367 – cazuri active
80882 – cazuri vindecate
2169 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 23 noiembrie 2020 ora 23:27


Poveste națională de Crăciun

Toată lumea umblă cu poveşti în prag de Crăciun. Francezii beau şampanie şi rânjesc cu resturi de fois gras printre dinţi privind filmul tradiţional Moş Crăciun e un gunoi. Ruşii beau votkă şi zacuzesc cu icre stacogii ascultând cântecele din S leohkim parom… Oare ce film tradiţional ar dori să privească Chişinăul?

Crăciunul e perioada în care până şi eu îmi permit să mă relaxez oleacă de cinismul meu. Se întâmplă ca filmele cu fulgi, cântece de iubire să-mi dezmorţească fantezia, melancolia şi visările dulci. Mă rog, o fost şi Soacra mică fată mare. De vreo doi ani încoace însă am prins o notă falsă în visările mele. Parcă nu mi se pare firesc ca să-mi fie stârnite de filme în limbi străine, cu umor străin, cu chipuri străine, cu iubiri străine. Parcă îmi pare rău că fluviile de visare izvorăsc de pe meleaguri străine. Oare să nu inspire şi Moldova poveşti frumoase de dragoste? Lasă să fie închipuite (dar nu de doi bănuţi), cu ninsoare, cu magie, numai bune de aşternut într-un scenariu, de filmat şi de servit la masa de sărbătoare la o televiziune cu acoperire naţională. Lasă lumea să viseze, să lase chileala, politica şi sfada la o parte. Măcar pentru o noapte. Una pe an. În care să se simtă mai omenoşi, mai sensibili şi mai … tineri. Numai buni de iubit cu patimă.

“Femeie, dar la buget te-ai gândit?” mi-ar reproşa unii. Vă răspund sincer, îmi imaginez cu greu un film mai law cost decât S leohkim parom…  Să mă contrazică specialiştii, dacă e cazul. Lămuriţi-mă şi pe mine cât de greu e să găseşti un apartament şi un cuplu cu o chitară, două trei zile de ninsoare de la o fereastră de la Ciocana sau Râșcani, un restaurant sau o sală în gară. Altă treabă e momentul tehnic. Aici nu mă pricep, dar zău că nu-mi vine a crede că e de milioane.  Că nici la Oscar nu ne-om înghesui să-l propunem. Mult mai greu e să găseşti intrigă frumoasă şi actori pe potrivă.

Mai departe, probabil că mă bag într-o utopie curată ca neaua de pe acoperişul Primăriei, dar hai lăsaţi-mă să duc fantasmul până la capăt.                                                                                                                                                                                                                                                                            

Scenariul: ăsta cred că e cel mai important şi, prin urmare, greu de realizat. Pentru că ar trebui să fie un lucru mai meticulos ca cel al unui giuvaier. Fiecare cuvânt sau frază trebuie să devină folclor. Un şirag de perle rare peste ţară aruncate. Să circule până şi în cel mai înfundat sat moldovenesc. Cu intrigă pitorească, dar fără picanterii vulgare şi decor de kitsch. Oare s-ar găsi vreun cetăţean dornic şi capabil să scrie un scenariu unicat pentru un film având la bază o poveste de dragoste născută în ger moldovenesc? Oare și-a face singur pârtie până la televiziune sau a aștepta ca cineva să-l caute dupa cuptior?

Actorii: iacă aici, drept să vă spun, treaba seamănă cu mission impossible. Ca să găseşti un profil de Cenuşăreasă moldavă, ar trebui să controbăiești harnic pe după toate sobele încinse sau reci din republică. Că nu e vorba doar de o pereche de ochi fotogenici, dar de o tandreţe şi gingăşie aparte, neapărat de factură mioritică, care radiază din interior, nu din decolteu sau chiloţi, clişee împrumutate de peste gârla atlantică, de femei flămânde după dragoste. 

Ce n-aş vrea să văd în film: băutură, capuri de gopnici trase la xerox, covoare persidskie şi bijuterii turceşti. Prefer să văd omul, sufletul şi neaua. Eventual o chitară în braţe. Pian sau ţambal. Merci pentru atât!

Ce aş vrea să văd şi să aud: sentimente autentice, spontane, un soi de candoare şi puritate ce sare din ecran şi se cuibăreşte în suflet. Tăcerea și privirea sa fie mai grăitoare și convingătoare decăt ghirlande de dialoguri iscusite. Mână destinului. Riscuri, salturi neaşteptate, dublu șurup sau triplu axel, respiraţie tăiată, ovaţii, primul sărut! Unde? În Chi-şi-nău. Da măcar sub arcul Triumfului. Sau pe Preşedinţie. Hai măcar o juma de secundă să se asocieze cu un sărut pătimaş nu cu un tricolor speculat.

Cât de realizabilă este această poveste? 

Nu ştiu. Deocamdată rămâne un fantasm, nu-i aşa?


Sursa
2009-12-20 13:38:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet
16:42:42Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie —» Elena Robu
15:29:36Doliu în lumea teatrului: s-a stins din viață artistul Vlad Ciobanu —» Elena Robu
13:24:17Mike Berners-Lee – How bad are bananas —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:27:37Reclamă poluare pe strada Carpați —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:52Am fost la plantat Pădurea București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:25©️ Uneori oamenii sunt îngeri fără aripi —» Licurici de suflet
14:59:35Bonjour Paris! Je suis moldave! —» Corina Cojocaru
13:29:46Insolvențe desenate (27): care-s creanțele salariale din raporturile asimilate? —» Drept MD
09:58:00Despre educație sexuală în școli – Întreb pentru o prietenă —» Curaj.TV | Media alternativă
23:42:12Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:49:13©️ Primii fulgi, 2020 —» Licurici de suflet
21:02:21East Side Story? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:02:46Caz unic – Activistul a pus poliția M.A.I. și poliția locală să se sancționeze reciproc —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:00ÎMPREUNĂ AM REUȘIT! —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:40Motivațiе de a face ceva bun pentru lumea din jur —» Curaj.TV | Media alternativă
16:00:00Join Us in Honoring Transgender Day of Remembrance —» costica
15:53:28Labirint și poliție încuiată între piața și parcul Drumul Taberei —» Curaj.TV | Media alternativă
15:13:29Rușii vor să interzică Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Google prin lege. Moldova de ce nu ar putea interzice ok.ru? —» Elena Robu
14:29:22Iată ce-și permite judecătorul Muruianu —» Curaj.TV | Media alternativă
13:00:07Emmanuel Macron o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor —» Elena Robu
11:53:01Top 9 vinuri cu potențial de păstrare —» Fine Wine