Subtilităţile cazului cu profesoara de la Bacioi care a bătut un elev

Lucrurile nu stau chiar aşa cum sunt prezentate şi înţelese de cel mai multă lume după reportajul de la ProTV în care profesoara de matematică bate un elev din clasa a 9-a. Vă invit să priviţi încă odată reportajul şi apoi să medităm puţin la câteva aspecte subtile care sunt trecute cu vederea.

Cine este mai vinovat?

Aproape toţi condamnă profesoara şi cer să fie trasă la răspundere penală. Dar de ce suntem atât de părtinitori? Fapta elevului oare este mai puţin gravă? Nu trebuie şi el tras la răspundere penală pentru astfel de tratament extrem de violent din punct de vedere psihologic şi emoţional pentru profesoară? Oare dor mai puţin rănile sufleteşti pricinuite de el ca cele pricinuite de profesoara disperată care a ajuns să aplice forţa fizică? De ce nu este şi el tras la răspundere penală pentru această crimă mărturisită de profesoară şi de colegii lui de clasă? De ce nu sunt traşi acum la răspundere penală sau administrativă părinţii lui pentru faptul că l-au „educat” în felul acesta, sau mai bine zis, pentru că nu l-au educat, ci l-au încurajat în astfel de comportament, fapt care l-au demonstrat prin felul cum am vorbit în reportaj? De ce procuratura nu-i trage la răspundere pe toţi, ci doar pe profesoara care, evident, a fost victimizată cel mai mult până la acest caz şi acum este victima cea mai mare? Dumnezeu nu este părtinitor şi el va interveni curând în acest caz ca să-şi ia pedeapsa toţi cei care comit acum această mare nedreptate?

Cum a ajuns filmul la ProTV?

Nu ni s-a comunicat aceasta din reportaje, dar nu este greu să ne închipuim? Faptul că elevii au mai pus un film înainte pe Internet în care au filmat această profesoară anul trecut, nu mă mir, pentru că am fost martor când în acel liceu s-a predat o lecţie în cadrul proiectului „Şcoala fără violenţă” în care au fost convinşi că nimeni nu are dreptul să-i pedepsească sau disciplineze şi că chiar dacă strigă cineva la ei deja pot să declare persoana respectivă la poliţie. Mi-ar fi plăcut să asist la o lecţie şi o campanie unde copiii să fi fost învăţaţi respect pentru părinţi, profesori şi toţi oamenii dar aşa fericire nu am avut. Sunt convins că campania aceasta, care s-a desfăşurat în toate şcolile din ţară, i-a încurajat pe elevii din această clasă să o provoace pe profesoară ca s-o poată filma şi apoi să o expună în presă batjocorind-o. De altfel, auziţi  cum cel care se declară in reportaj că este „victimă”, cât de mult a insistat pe parcursul întregii lecţii să o provoace pe profesoară la aceasta. Toată lecţia a  numit-o în toate felurile şi i-a zis: ”Du-te în p…, du-te în f…” . Parcă văd cum colegul lui „cameraman” a stat toată lecţia gata să filmeze dar nu i-a reuşit. Totuşi, săraca noastră „victimă” nu şi-a pierdut nădejdea şi când profesoara ieşea din clasă a mai încercat ultima metodă aruncând în ea cu hârtii ca şi cum ai proceda cu un câine. Cum se poate face aşa ceva? Să ne mai mirăm că biata profesoară nu s-a putut abţine de la o astfel de batjocură? Este de apreciat că s-a abţinut toată lecţia după ce a fost numită în toate felurile.  Sunt curios dacă s-au gândit la acestea cei care au realizat şi au transmis reportajul? Poate este bine să mai continue investigaţiile…

Despre şocul părinţilor…

Părinţii elevului spun că au fost şocaţi când au văzut imaginile. Un părinte  cu judecată ar fi rămas şocat când auzea ce cuvinte şi-a permis copilul lor să spună unei profesoare de 60 de ani şi nu  ar mai fi putut da ochii cu lumea de ruşine după aceasta. Ne mai mirăm după aceasta că copilul lor se poartă aşa? Şi să nu mai spună că cu această bătaie profesoara „le-a stricat copilul la cap”. Că el are probleme cu capul, putem judeca şi noi după felul cum se poartă cu cei mai mari, dar să nu spună nimănui poveşti, că nu suntem toţi de grădiniţă.

La ce au rămas profesorii?

Aceasta este întrebarea profesoarei disperate care l-a lovit pe elev. De ce noi nu vedem şi nu ne gândim la aceasta? Nu le pasă la nimeni de comportamentul extrem de obraznic şi batjocoritor al unor elevi, ca acest Marcel Dodon. Ce pârghii au acum profesorii pentru ai disciplina pe astfel de elevi? Să-i dea afară din şcoală? Şi ce se va realiza cu aceasta? Se vor duce să stea toată ziua în baruri, la internet-cafe să privească pornografii, să se drogheze, să înceapă a fura, etc.? Profesorii nu vor aceasta pentru că sunt conştienţi de pericolul care îl prezintă pentru societate astfel de metode. Atunci, ce le mai rămâne? Notele rămân unica pârghie şi este de înţeles pentru părinţii copiilor obraznici să se aştepte pentru copilul lor să aibă probleme cu notele, pentru că profesorii nu mai au nici o pârghie, nimic. Este strigător la cer ce se întâmplă şi avem nevoie în mod de urgenţă de o Lege pentru prevenirea şi combaterea comportamentului obraznic al elevilor în şcoli.

Ce consecinţe va avea acest caz?

După ce a fost mediatizat pe larg acest caz şi după ce a văzut toată lumea nedreptatea făcută la ce urmează să ne aşteptăm? Este simplu să ne dăm seama? Elevii obraznici, care sunt nu puţini, au fost încurajaţi grozav acum şi vor face lucruri şi mai înjositoare ca să-i prindă pe profesori în curse şi să-i batjocorească, după exemplul lui Marcel Dodon şi al complicilor săi. Se gândesc la aceasta cei de la ProTV, procuratura şi Ministrul Educaţiei? Au un plan să oprească acest mare rău care l-au declanşat împreună cu organizatorii campaniei „Şcoala fără violenţă”?

O altă consecinţă este că profesorii nu vor mai avea aceeaşi autoritate şi, dacă au ajuns de nimic în ochii elevilor, a părinţilor şi a statului de ce ar mai trebui să facă munca grea care, pe lângă faptul că nu este remunerată adecvat, mai este şi folosită acum ca şi o cursă pentru ei şi un prilej de ai expune la batjocură?

Vor mai dorim studenţii care învaţă acum pedagogie să devină profesori?

Interesant, cum se procedează în alte ţări când un elev îşi permite să înjure şi să batjocorească un profesor?

Ce atitudine crede cititorul că trebuie să luăm noi şi ce anume trebuie să facem pentru a opri acest mare dispreţ care a fost declanşat?

Related Posts:

Sursa
2009-12-20 07:00:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină