27841 cazuri COVID-19 în Moldova
7691 – cazuri active
19300 – cazuri vindecate
850 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 11 august 2020 ora 09:35


DIN INIMA DACILOR LIBERI


Bunelul Creangă “cu şi fără securişti”

L-am cunoscut în toamna anului 2007 în Toronto, Canada la şedinţa cenaclului literar „Nică Petre”, care pe atunci se numea „Observatorul” şi care e condus şi astăzi tot de redactorul revistei cu acelaşi nume Dumitru Puiu Popescu, fiind invitat de către tanti Nelli, unchiul Dan Orăşeanu şi poetul Ion Segărceanu.
Am rămas încântat de atmosfera ce domnea – plină de voie bună şi prietenie, de dragoste faţă de valorile noastre naţionale. Pentru moment uitasei că mă aflu pe ospeţe. Mă vedeam acasă, în sânul familiei s-au la o serată literară, între colegii mei, profesorii şcolii medii din Căzăneşti, jud.Orhei.
Şedinţa cenaclului era închinată sărbătorii de 1 decembrie
-Ziua Naţională a României. A luat cuvântul şi eroul meu. Cu atâta dragoste a vorbit despre mândria de a fi român, că nici nu găsesc cuvintele care să-mi descrie farmecul cu care l-am ascultat.
După şedinţă s-a apropiat de mine ( fusesem prezentat de către D-l Dumitru P.Popescu ca profesor de istorie român basarabean şi am citit din versurile mele noi) de parcă am fi fost cunoscuţi de când lumea:
- Hm…Eu sunt tot basarabean, dragul meu, din comuna Vărzăreşti, jud. Lăpuşna.
A rostit aceste cuvinte cu aşa intonaţie şi cu atâta pasiune încât pe dată am inţeles ce a dorit să accentueze; că rădăcinile şi dragostea lui faţă de Basarabia sunt cele mai puternice din lume.
Aşa mi-l imaginez ori de câte ori mi-amintesc de dânsul: faţă deschisă, plină de un zămbet binevoitor, privire visătoare, un suflet mare, plin de speranţe şi de un optimism colosal.
Aşa îl văd mereu: fie în rolul lui Moş Bodrângă cu povestirile despre copilăria şi adolescenţa petrecută pe plaiul natal din România Mică ori în rolul de epigramist. Umorul îl însoţeşte pretutindeni, chiar şi atunci când povesteşte despre adevărul trist şi dureros…în ultima sa carte „ Cu şi fără securişti”.
A avut şi are parte de o viaţă trăită din plin, cu toate bucuriile şi tristeţele ei cu care nu oricine s-ar putea mândri
De ce zic aşa? Pentru, că a trăit în iureşul marilor schimbări, marilor evenimente a două secole: perioada interbelică, însoţită de marile reforme din ţară; raptul Basarabiei, din care a fugit de oamenii „cu ochi albaştri” cu
comuniştii în cârcă, dar de care n-a scăpat până nu demult; vâltoarea războiului a celor mai mari tirani-dictatori din lume; perioada postbelica de „construire” a comunismului
mondial; revoluţia din 1989 din România Mare şi cea din 2009 din România Mică. A trăit în două Lumi cu totul diferite: Lumea Răului (înlănţuirii) şi Lumea Binelui (Lumea Libertăţii) pe care o descrie cu multe amănunte.
Bunelul Ovidiu (aşa m-a rugat să-i zic) este unul dintre puţinii scriitori curajoşi pentru care Adevărul este sfânt şi nu-i este frică să-l descrie după cum şi argumentează: – „…am să vorbesc despre celebrii „băieţi cu ochi albaştri”, pentru că am să pomenesc despre unele personagii „celebre” din trecuta epocă şi am să folosesc numele lor adevărate.”
Credeti-mă, că nu fiecare din noi este capabil de a avea curajul să scrie, dar mai cu seamă să recunoască că s-a aflat pe lângă „Geniul Carpaţilor şi Savanta cu nume mondial” (sotii Ceauşescu) şi n-a dus-o rău şi că „…de câte ori am încasat un picior în fund, de fiecare dată am avansat „un pas înainte”.
Cartea „Cu şi fără securişti” este şi o carte de istorie în care autorul descrie nu numai evenimentele locale, dar şi universale. Aici găsim descrierea aşezării geografice, vieţii social-culturale şi politice a tuturor ţărilor vizitate de scriitor pe care nu le poţi întâlni în unele manuale de istorie.
Este o carte plină de adevăr, scrisă din suflet pentru urmaşi de acest Om al ştiinţei şi culturii atât române cât şi universale.
Mulţi ani înainte, bunele Ovidiu Creangă!

Iacob Cazacu-Istrati
Istoric, poet
RM(România Mică)


Sursa
2009-12-19 22:00:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

00:26:38Despre atașare și siguranță în relații —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
20:10:41Condiții inumane la închisoarea de la Tighina/Bender —» Curaj.TV | Media alternativă
18:59:00Putin, Lukașenko și Dodon : Când votul poporului nu contează —» Elena Robu
14:44:2132/40: „Bucuria Ordinii” de Marie Kondo —» Sunt MAMĂ!
13:03:33Se caută persoane înșelate de Albina Ciorbă! —» un alt blog
12:45:11Au adus un elefant roz la DIICOT, semaforul era galben —» Curaj.TV | Media alternativă
11:11:52Zbor poetic —» Reflectii
10:58:24Proteste violente în Belarus după alegerile prezidențiale de duminică: Cel puțin o persoană a decedat —» Elena Robu
09:25:20Отзыв клиента после чиптюнинга BMW 520d G30 —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:45:57Наславча —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
08:41:53Condițiile de intrare pe teritoriul Italiei, aplicate din data de 10 august până la data de 7 septembrie 2020 —» Elena Robu
07:30:16Digitizare, digitalizare și transformare digitală: diferențe —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
05:53:22Experiențe de promovare a cărții și lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
03:42:12Căpșunărița —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:42:32gestures of testimony —» turn up the silence
21:48:30Politicieni mai vechi, mai noi, aceleași trucuri electorale —» Curaj.TV | Media alternativă
21:44:24Protest la Guvern, oamenii cer dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:33Unioniștii sînt ultimii bolșevici. —» blog cultural
12:48:39Povestea fenomenală și adevărată a casnicei din Belarus care i-a aruncat mănușa lui Lukașenco și vrea să fie președinte —» Cojocari Vitalie
12:32:18©️ Valoarea cuvintelor —» Licurici de suflet
22:20:05Poliția stă grămadă în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:54Șantier ilegal și poluant în sectorul 5 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:55Despre ultima carte citită - Nașterea unei Mame —» A little web world
13:50:43Se continuă admiterea in clasa 10-a profil umanist ( turul II), anul de studii 2020 – 2021 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:03:14Alerte de călătorie în Grecia și Cipru —» Elena Robu