despre blogurile nesărate, scurtături de negândire şi menora evreiască

Ăştia suntem noi, haideţi s-o recunoaştem. Nişte oameni care nu ştiu să gândească independent şi care consumă fără să se gândească, un junkfood non caloric valoric care curge la început, din mediul de familie, pe urmă, din gura profesorului, şi în sfârşit din televizor.Nepărintele Cibric (c), de fapt, ne reprezintă. Grotescul nepărinte nu este decât o caricatură la ceea ce suntem noi, în general, ca portret colectiv.

Întrebaţi orice copil de vârstă şcolară ce crede el despre Eminescu. Va spune cu admiraţie prefăcută că „Eminescu este Luceafărul poeziei noastre”. Despre mamă va spune că e „cea mai frumoasă fiinţă din lume” iar despre ţară că e „meleagul nostru sfânt”.

Anticipez cum peste vreun an, copiii noştri vor spune înecându-se de emoţie că „Biserica este leagănul românismului” şi că „Ştefan cel Mare a fost cel mai mare apărător al creştinătăţii”.

Problema cea mai mare, poate, este nu atât religia în şcoală, cât şcoala noastră în general, care se pare că aşa şi nu a ieşit din tiparele „calului bălan”. Copiii noştri nu îndrăznesc să gândească singuri. Pentru că profesorii noştri nu îndrăznesc să-i înveţe să gândească. În şcoala noastră nu doar independenţa de gândire este tratată ca o sfidare a autorităţii profesorului. Chiar şi încercarea de a avea o opinie diferită de cea general recunoscută este de fiecare dată penalizată. Încercarea de a fi pur şi simplu diferit, de a sparge anumite tipare, de multe ori este tratată drept imoralitate.

Dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă care elevi şi eleve sunt trezesc de cele mai multe ori nemulţumirea profesorilor. Nu cei mai obraznici, nu cei cu puţine capacităţi, ci mai degrabă cei care arată diferit şi sunt diferiţi. Că mai toţi profesorii şi-ar vinde şi sufletul diavolului dacă ar obţine reintroducerea uniformelor şcolare nici nu încape îndoială. Dar mai interesant mi se pare că elevele oricum arată la fel. În fuste decoltate, cu unghii aplicate şi fel de fel de năzdrăvănii atârnând de ele. O asemenea ţinută este considerată „feminină” şi în general, acceptată.

Este în schimb, inacceptabil să porţi plete, blugi rupţi sau şosete de culori diferite, nemaivorbind de accesorii mai extravagante. Că face profesorul hernie.

Anume nonconformismul creează pedagogilor un disconfort psihologic, nu ţinuta de cadînă, care corespunde perfect tiparelor gender din capul lor. Şi acest discomfort psihologic despre care vorbeam e frate drept cu intoleranţa nepărintelui Cibric şi a cetei sale faţă de menora evreiască.

Dorinţa pedagogilor de a sugruma orice manifestare a nonconformismului este de cele mai multe ori, dictată de porniri destul de banale, şi deloc înălţătoare, cum ar fi dorinţa de a domina, un fel de sete de putere, care regretabil este de multe ori îmbinată cu frică aproape animalică faţă de tot de este diferit. Desigur, nimeni nu va recunoaşte în vecii vecilor acest lucru, în schimb, toată lumea se va lamenta despre „cât îi de stricat tineretul azi”.

Blogosfera moldovenească, atât de nesărată, este oglinda acestei realităţi şi într-un fel, produsul colateral al şcolii noastre. În care, deocamdată, nu se predă religia, şi care este deja atât de agresivă, intolerantă şi neprietenoasă elevului. Personal, nu cred că în mediul nostru şcolar, aşa cum este el, poate fi predată religia în spiritul toleranţei şi deschiderii către nou.


Sursa
2009-12-18 21:51:17Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:42:38Protest la București pentru drepturile animalelor #exclusiv —» Curaj.TV | Media alternativă
08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
11:49:57Primarul Ciucu a venit la protestul din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
10:42:32Am pledat împotriva intimidării aleșilor locali —» Curaj.TV | Media alternativă
10:28:09Vrem lărgirea și civilizarea prelungirii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:24:05Cică a vorbit cu mai mulți membri de Guvern la Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:52Poveste origami de la o copilă refugiată (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:37Popă cu copii în portbagaj la Voluntarii Bucureștilor —» Curaj.TV | Media alternativă
06:02:55Radu Pila: Sincer și necenzurat, despre ”sindromul BMW”, chip tuning și... —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:40:06Parcare de biciclete aglomerată la metrou —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:00Opera Crypto Browser Announces Plans to Integrate Elrond  —» Luchian Alexandru
08:54:49Plâng de fericire. 215 Eroi ai Ucrainei, printre care și comandanții Azovului au fost eliberați! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:11Rușii vor să transforme „tribunalul” de la Mariupol într-un proces exemplar de condamnare a nazzismului —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:57:59Purcari promovează steak-urile produse de companiile lui dmitri medvedev —» un alt blog
12:22:52SCURTĂ RELATARE DE PE FRONT. Nu cel ucrainean, cel politic, moldovenesc —» Nicolae Federiuc
10:21:36S-a aruncat în aer împreună cu ocupanții care l-au descoperit. Ce se întâmplă, de fapt, în cadrul contraofensivei armatei ucrainene? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:47:38Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:37:10Escaladarea nebuniei —» blog cultural
05:41:58Ce poreclă are informatorul Litvinenco în dosarele SIS-ului? —» un alt blog
18:37:45Câteva propuneri privind cercetarea științifică în Republica Moldova —» Gheorghe Cuciureanu
17:18:31Eulogy: Andrei Bivol —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:59:00Create the first in-browser game for Opera GX Mobile and save millions of gamers from the nightmare of no mobile data or WiFi —» Luchian Alexandru
05:15:12Azi trebuiau să protesteze agricultorii, dar Slusari i-a vândut… —» un alt blog
05:13:04Casa Rusa din Chisinau a donat carti Bibliotecii Alexe Rau din Briceni si Bibliotecii Ion Druta din Donduseni —» un alt blog