“Grija” ruşilor pentru integrarea europeană a Moldovei
Reprezentanţii ruşilor din Moldova şi Rusia au marcat printr-o conferinţă statalitatea moldovenească. Nimic neobişnuit până aici, chiar este un lucru benefic ca şi ruşii din Moldova să aprecieze statalitatea statului în care trăiesc. Lucru deranjant este faptul că unii doctori în ştiinţe istorice din Moldova au criticat tânăra generaţie pentru pasivitatea de care dau dovadă în învăţarea limbei ruse şi pentru aspiraţii pro- europene. Aici aş dori să îi contrazic, deoarece, este suficient să ieşi pe una din străzile oraşului şi vei auzi neapărat pe cineva vorbind în limba rusă şi nedorind să vorbească în română. Mă simt ofensat când la magazin cer ceva în limba română şi vânzătoarele cu un aer de superioritate îimi face semn că nu înţelege. Apoi la această conferinţă nu s-a spus abolut nimic că am fost sub ocupaţie rusească,ulterior sovietică, şi ca şi naţiune am avut de suferit enorm de mult. Şi aici mă refer la limba pe care o vorbim atât greu, la fapul că mentalitatea sovietică încă mai persistă, faptul că Moldova a fos şi încă este un poligon pentru experimentile Rusiei. Nu am auzit nimic de deportările care au distrus efectiv Moldova, de falsificarea istoriei noastre şi nu în ultimul rând distrugerea demnităţii moldave. Vedeţi doar cazul Puşkin când a ofensat întreg poporul moldav în una din lucrările sale.
Nu am nimici împotriva poporului rus, însă să afirmi în calitate de savant că fără ajutorul Rusiei “nici peste 200 de ani nu atingeam nivelul anilor 90 şi o jumătate de ţară ar muri de foame ” (V. Ţaranov), este un lucru exagerat. Această opinie mi-am format-o din discuţia, cu un rus din Moldova care a criticat dur regimul sovietic în care a trăit pentru că l-a privat de dreptul să gândească pentru el, şi pentru că a fost educat că toate ţările din jurul Uniunii Sovietice “ne sunt duşmani”.
Nici noua guvernare nu a scăpat de criticile reprezentanţilor ruşilor din Moldova. Aceştia au criticat actuala putere pentru că au redenumit limba moldovenească în limbă română, pentru anularea istoriei integrate şi atenţie, pentru “schimbarea zilei sărbătorii Crăciunului”. Aceste conferinţe nu fac decât să dea naştere la noi provocări în societate, care, în urma evenimentelor din acest an a devenit tot mai polarizată şi dezbinată. Şi nu înţeleg de ce anume reprezentanţii ruşilor să dicteze cum anume să ne vorbim limba, şi cum să ne învăţăm istoria? Nu o dată ambasadorul Rusiei în Moldova, Valeri Kuzmin a atacat istoricii din Moldova care se opuneau cursului de istorie integrată. Iar propunerea unui deputat rus de a-l numi pe Stalin “mare erou în Republica Modlova” este o aberaţie totală. Nu este aceasta o sfidare la adresa poporului majoritar?Apoi nu imi amintesc ca moldovenii care lucrează din greu în Federaţia Rusă să vină cu asemenea propuneri acolo unde lucrează. Pentru că ei sunt văzuţi doar ca forţe de muncă ieftine. Şi o spun pentru că m-am ciocnit cu astfel de situaţii.
Chiar şi aşa, Rusia deşi mare putere mondială care încă nu poate scăpa de aspiraţiile sale expansioniste, are o cultură foarte bogată de unde evident avem ce învăţa. Însă aspiraţiile europene ale noii guvernări au început a fi atacate şi de Federaţia Rusă, car enu doreşte să piardă din influenţă în teritoriul dintre Nstru şi Prut.

Sursa
2009-12-18 21:18:29