253736 cazuri COVID-19 în Moldova
3056 – cazuri active
244664 – cazuri vindecate
6016 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 16 mai 2021 ora 18:21


Guvernul Filat, avocatul lui Smirnov la Uniunea Europeană


Chişinăul le dă undă verde separatiştilor transnistreni in Uniunea Europeană

Sergiu Praporşcic

O ştire trăsnet ne vine de la Guvern: Cabinetul Filat îi cere Uniunii Europene să renunţe la interdicţia impusă de Bruxelles căpeteniilor regimului separatist şi criminal de la Tiraspol de a călători în ţările membre UE, de la Prut la Atlatic. Joi, 17 decembrie, viceprim-ministrul pentru Reintegrarea Ţării, Victor Osipov, i-a convocat pe reprezentaţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate la Chişinău şi i-a anunţat că autorităţile moldovene cer ca UE să renunţe pe un termen de 6 luni la interdicţia impusă separatiştilor transnistreni în frunte Igor Smirnov.Victor Osipov a justificat cererea Guvernului Filat prin faptul că acesta ar fi înregistrat „o anumită tendinţă pozitivă în comportamentul reprezentanţilor transnistreni: relansarea întrevederilor informale în formatul „5+2” pe 6 noiembrie la Viena şi la 9 noiembrie la Tiraspol; reluarea dialogului bilateral la nivel de reprezentanţi politici în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”. Printre argumentele invocate de Victor Osipov unul este chiar caraghios: „s-a ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii miliţiei transnistrene au participat împreună cu cei ai poliţiei moldoveneşti la un seminar organizat pe 7-9 noiembrie de către Misiunea OSCE în Moldova, dând dovadă de un spirit cooperant, de înţelegerea asupra continuării activităţii grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii, de abordarea constructivă a asigurării accesului ţăranilor la terenurile lor agricole de după traseul Râbniţa-Tiraspol”.

Potrivit poziţiei exprimate de viceprim-ministrul Victor Osipov, „dacă nu vor fi obţinute efectele scontate, în particular, reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină, eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a oficialilor şi diplomaţilor, interdicţia de călătorie ar urma să fie reactivată”.

Acest demers făcut în faţa Uniunii Europene plasează autorităţile moldovene în poziţia de avocat al regimului separatist al lui Igor Smirnov. Mai ales că Guvernul Filat nu a condiţionat renunţarea la interdicţia de călătorie impusă de UE liderilor transnistreni cu soluţionarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului. Guvernul pomeneşte aici de problema „şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină”, făcându-se a uita că 40 la sută din populaţia transnistreană este de origine română, iar majoritatea copiilor de origine etnică română (circa 50 de mii) sunt impuşi de regimul criminal al lui Smirnov unui sălbatic proces de deznaţionalizare, ei fiind obligaţi să studieze în „limba moldovenească”cu litere ruseşti. Sau dacă Guvernul Filat cere ridicarea interdicţiilor de circulaţie în Uniunea Europeană a liderilor separatişti, de ce nu a condiţionat acest pas cu ridicarea din partea Tiraspolului a tuturor posturilor de control instalate de-a lungul Nistrului ca cetăţenii moldoveni să poartă circula liber la ei acasă, în ţara lor, nu în statele membre ale Uniunii Europene!

Acum este greu de presupus ce se află îndărătul acestui gest al guvernării AIE, care vor fi consecinţele lui pe termen mediu şi lung. Dar este clar că AIE, Guvernul Filat devin complicele regimului separatist de la Tiraspol. Asemenea cadouri generoase nu le-a făcut separatiştilor transnistreni nici chiar ex-preşedintele Vladimir Voronin, cel pe care Vladimir Filat şi Mihai Ghimpu îl acuzau că ar conspira cu Moscova împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

În comunicatul de presă emis de Guvern, se arată că „diplomaţii europeni au notat iniţiativa Guvernului moldovean şi au făcut o serie de precizări de rigoare, promiţând că vor examina atent şi operativ acest demers”. Să nu uităm că printre cele 27 de state membre ale UE este şi România, şi că decizia pe care o va lua Bruxellesul depinde şi de cea a Bucureştilor. Să sperăm că autorităţile române nu vor ridica interdicţia impusă liderilor separatişti de la Tiraspol de călătorie în spaţiul Uniunii Europene, menţinându-şi solidaritatea cu populaţia Republicii Moldova, nu cu clasa guvernantă aflată în siajul Moscovei.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX


Sursa
2009-12-18 12:37:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:53:00страшный волк —» непутЁвые заметки
05:57:28Înscrierea online în CLASA a V-a, anul de studii 2021 -2022 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:09:22UN NOVATOR ÎN POEZIA AMERICANĂ —» Leo Butnaru
20:25:32Să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră —» Moldova Creștină
16:50:46©️ Tu —» Licurici de suflet
10:53:35Prin dezbateri spre eficiența energetică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:14:43ION CREANGĂ NU A VRUT SĂ RĂMÂNĂ LA OTOMANI... —» Leo Butnaru
09:49:48Top vânzări aprilie 2021. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
08:16:1112/50 (2021): „Postul negru, o nouă terapie” de Thierry de Lestrade —» Sunt MAMĂ!
18:40:24Adun semnături ca să candidez #independent —» .:EU:.
16:43:25Alerg spre țintă? —» Moldova Creștină
16:30:14Tell Instagram to Stop Censoring Palestinians! —» ajna-blogging-press
14:15:47Mesaj pentru moldovenii din Israel: ”Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână” —» Elena Robu
09:19:00Povestea Lingurii – Documentar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:42:29DINCOACE, DINCOLO... —» Leo Butnaru
05:53:49Diareea la bebeluși: Cum o tratăm și când ne adresăm la medic —» Sunt MAMĂ!
04:00:00Мир без границ: услуга для детей „Литературное путешествие” —» BiblioCity
20:22:0018 ani de activism pe baricadele Hyde Park —» Curaj.TV | Media alternativă
16:19:00Recorder – O minciună cât o țară. False campanii de ”împădurire” —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:08Morții noștri cei frumoși… —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:46:03DELFINII —» ECLIPSA DE MARTE
15:29:28Grand-père . La paix. —» Oameni... de care am nevoie.
14:22:15Conflict, corupție și oligarhi. Ucraina în limba română: Vizita lui Blinken la Kiev —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:14Denivelări periculoase şi ilegale la marginea capitalei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:41Кишинев болгарский... —» BiblioCity