Guvernul Filat, avocatul lui Smirnov la Uniunea Europeană


Chişinăul le dă undă verde separatiştilor transnistreni in Uniunea Europeană

Sergiu Praporşcic

O ştire trăsnet ne vine de la Guvern: Cabinetul Filat îi cere Uniunii Europene să renunţe la interdicţia impusă de Bruxelles căpeteniilor regimului separatist şi criminal de la Tiraspol de a călători în ţările membre UE, de la Prut la Atlatic. Joi, 17 decembrie, viceprim-ministrul pentru Reintegrarea Ţării, Victor Osipov, i-a convocat pe reprezentaţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate la Chişinău şi i-a anunţat că autorităţile moldovene cer ca UE să renunţe pe un termen de 6 luni la interdicţia impusă separatiştilor transnistreni în frunte Igor Smirnov.Victor Osipov a justificat cererea Guvernului Filat prin faptul că acesta ar fi înregistrat „o anumită tendinţă pozitivă în comportamentul reprezentanţilor transnistreni: relansarea întrevederilor informale în formatul „5+2” pe 6 noiembrie la Viena şi la 9 noiembrie la Tiraspol; reluarea dialogului bilateral la nivel de reprezentanţi politici în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”. Printre argumentele invocate de Victor Osipov unul este chiar caraghios: „s-a ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii miliţiei transnistrene au participat împreună cu cei ai poliţiei moldoveneşti la un seminar organizat pe 7-9 noiembrie de către Misiunea OSCE în Moldova, dând dovadă de un spirit cooperant, de înţelegerea asupra continuării activităţii grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii, de abordarea constructivă a asigurării accesului ţăranilor la terenurile lor agricole de după traseul Râbniţa-Tiraspol”.

Potrivit poziţiei exprimate de viceprim-ministrul Victor Osipov, „dacă nu vor fi obţinute efectele scontate, în particular, reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină, eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a oficialilor şi diplomaţilor, interdicţia de călătorie ar urma să fie reactivată”.

Acest demers făcut în faţa Uniunii Europene plasează autorităţile moldovene în poziţia de avocat al regimului separatist al lui Igor Smirnov. Mai ales că Guvernul Filat nu a condiţionat renunţarea la interdicţia de călătorie impusă de UE liderilor transnistreni cu soluţionarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului. Guvernul pomeneşte aici de problema „şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină”, făcându-se a uita că 40 la sută din populaţia transnistreană este de origine română, iar majoritatea copiilor de origine etnică română (circa 50 de mii) sunt impuşi de regimul criminal al lui Smirnov unui sălbatic proces de deznaţionalizare, ei fiind obligaţi să studieze în „limba moldovenească”cu litere ruseşti. Sau dacă Guvernul Filat cere ridicarea interdicţiilor de circulaţie în Uniunea Europeană a liderilor separatişti, de ce nu a condiţionat acest pas cu ridicarea din partea Tiraspolului a tuturor posturilor de control instalate de-a lungul Nistrului ca cetăţenii moldoveni să poartă circula liber la ei acasă, în ţara lor, nu în statele membre ale Uniunii Europene!

Acum este greu de presupus ce se află îndărătul acestui gest al guvernării AIE, care vor fi consecinţele lui pe termen mediu şi lung. Dar este clar că AIE, Guvernul Filat devin complicele regimului separatist de la Tiraspol. Asemenea cadouri generoase nu le-a făcut separatiştilor transnistreni nici chiar ex-preşedintele Vladimir Voronin, cel pe care Vladimir Filat şi Mihai Ghimpu îl acuzau că ar conspira cu Moscova împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

În comunicatul de presă emis de Guvern, se arată că „diplomaţii europeni au notat iniţiativa Guvernului moldovean şi au făcut o serie de precizări de rigoare, promiţând că vor examina atent şi operativ acest demers”. Să nu uităm că printre cele 27 de state membre ale UE este şi România, şi că decizia pe care o va lua Bruxellesul depinde şi de cea a Bucureştilor. Să sperăm că autorităţile române nu vor ridica interdicţia impusă liderilor separatişti de la Tiraspol de călătorie în spaţiul Uniunii Europene, menţinându-şi solidaritatea cu populaţia Republicii Moldova, nu cu clasa guvernantă aflată în siajul Moscovei.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX


Sursa
2009-12-18 12:37:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
10:05:27Primarului Ciucu nu-i pasă de pieton/i și biciclist/e —» Curaj.TV | Media alternativă
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru