9018 cazuri COVID-19 în Moldova
3694 – cazuri active
5009 – cazuri vindecate
315 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 iunie 2020 ora 10:33


Reprofilarea ca mod de viață. Înverzirea PePeCeDiștilor


Observam deunăzi pe una dintre rețelele sociale o imagine a unui personaj feminin cu o înfățișare care trimitea la un mod de a fi deloc ”devreme acasă” și care vroia să fie mascota grupului virtual ”politica moldovenească”. Inițial mi-am zis că este o exagerare, or politica, la fel ca orice alt domeniu al vieții sociale, cuprinde fel de fel de indivizi. De când cu democrația noastră, selecția elitelor se face din ce în ce mai ”în văzul lumii”, cel puțin față de perioada de tristă amintire de dinainte de `89, ceea ce stimulează o varietate mult mai mare a tipurilor de indivizi implicați în joc.

Cu toate acestea, se pare că publicul nu poate ignora existența unor elemente care vin în susținerea imaginii-conținut promovate de administratorul grupului.

Pepecedeul a fost una dintre acele formațiuni social-politice care au generat curente masive de opinie, atât în rândul clasei politice din RM, România, dar și în cadrul studenților români basarabeni din țară. În general, nici una dintre acele grupări care au avut de a face într-un fel sau altul cu emoțiile indivizilor din cadrul unei societăți, prin aceasta țintind nivelul lor afectiv ca obiectiv de atins întru înfăptuirea manipulării, nu dispar pur și simplu. Ele sunt mai întâi apostrofate, criticate, iar dacă ”datul cu bățul în baltă” devine o constantă, începe să le scadă popularitatea până ajung să nu mai aibă ce să le scadă.

Revenind la ceea ce m-a motivat să scriu aceste rânduri, trebuie să avem în vedere că de prea puține ori regulile care guvernează spectacolul politic sunt încălcate, iar ceea ce îi diferențiază pe actori ajunge să fie gradul de cinism care le guvernează acțiunile în raport cu publicul (așa numiții ”alegători”, o dată la 2 ani).
Primăvara acestui an a marcat începutul a ceea ce urma a fi un lung șir de răsturnări de situație pe plan politic. Încă se mai răstoarnă, apropo. Atunci am fost cu toții martorii unei avalanșe de calomnii, insulte și speculații grosolane. Campania politică reprezintă pentru mulți dintre români o arenă în care nu există reguli, respectiv limite. Se luptă până la capăt, iar câștigătorului i se șterg aproape imediat toate păcatele, multe dintre ele înfățișate chiar de perdant, până să-și merite acesta titlul.

Aruncând o privire retrospectivă asupra scenei politice din primăvară, observăm că cei mai mediatizați concurenți se numărau PL, PLD, AMN pe de o parte și PCRM cu PPCD pe de altă parte. Încăierarea dintre acestea a presupus numeroase unelte legale, financiare, psihologice, dar în primul rând mediatice (cel puțin din ceea ce poate observa oricare dintre noi). S-a vorbit despre corupție, trădări, dosare penale, furturi, apartenență la tot soiul de grupări oculte și multe altele. În tot acest context, 3 grupări de studenți basarabeni, respectiv de la București, Timișoara și Galați, avându-i ca reprezentanți de vază pe Vlad Durnea, Sergiu Răcilă, Tatiana Istrate, Corina Ciobanu, Ștefan Miron, Filaret Topală, Iurie Mocanu, Alexandru Jurcăneanu și alții, au avut grijă ca imaginea liderilor RM de azi, anti-comuniști, să fie pătată (prin acțiuni de re-transmitere a mesajelor venite de la centru și din unele medii ale unor jurnaliști din România, evident), în speranța că Pepecedeul va lua numărul necesar de voturi pentru a accede din nou la guvernare. Faptul că Iurie Roșca a primit după eșecul alegerii președintelui comunist funcția de vice prim-ministru responsabil de ordinea publică și securitate confirmă faptul că acesta încă se afla pe atunci în barca roșie a ”creștin”-comuniștilor. Revenind la mediul studențesc, mă voi referi la un alt activist de partid moldovenesc care studiază în România, Dan Caranfil, despre care se cunoaște că este unul dintre cei mai implicați propagandiști ai PLDului din Iași, dar și din România, aceasta de rând cu activitatea sa ca ONGist. Cu toate acestea, acesta primise în cadrul reuniunii noastre de la Brașov invitația de a se alătura Ligii naționale. După mai multe săptămâni de ezitare, acesta a fost rugat ”a multa oară” să ne comunice răspunsul. Se întâmpla în iunie, la tabăra din 2 mai, organizată pentru studenții români basarabeni din România. A refuzat, iar după o vreme i-am văzut pe toți cei enumerați mai sus semnând comunicate împreună. Despre conținutul și gradul lor speculativ nu voi vorbi acum, dat fiind că nu constituie subiectul prezentei scriituri. De atunci au tot fost acțiuni și activități comune, în formula de 4, respectiv Iași, Timișoara, București, Galați (toate orașele beneficiind de mai multe asociații ale românilor basarabeni), culminând prin promovarea vizitei premierului Vlad Filat de la Facultatea de Drept din București. Partea bună este că unii se adaptează, iar partea proastă este că niciodată nu știi la ce să te aștepți de la asemenea indivizi. Apropierea dintre asociațiile studențești care prin liderii lor promovau PLDul și Pepecedeul respectiv a fost primul semn.

Având în vedere că premierul Vlad Filat și vice prim-ministrul Iurie Leancă au participat la congresul Partidului Popular European, cea mai puternică grupare parlamentară din Parlamentul European, este de domeniul evidenței că tratativele în vederea aderării cu drepturi depline la această formațiune, lucru pozitiv pentru RM, de altfel, după cum a menționat și Roșca în cadrul evenimentului, a demarat acum câteva luni bune. Ceea ce mă duce la cel de al doilea semn: Roșca, cel care îl ”încorona” acum câteva luni pe actualul premier drept ”un gangster al tranziției”, încearcă să-i intre acum în grații, prin aprecierea că PLDul este cel mai puternic partid din AIE, dar și prin contra-reacțiile delicate avute la reacția negativă a premierului. Schimbarea discursului public al lui Iurie Roșca în ceea ce-l privește pe Vlad Filat ar fi cel de al doilea semn.

Sorin Ovidiu Vântu, unul dintre cei mai influenți oameni din România, oponent declarat al lui Traian Băsescu, investește în proiectul Publika Tv, ale cărui rânduri sunt suplinite, printre altele, de jurnaliști EuTviști. Nu cred că mai merită să mă opresc prea mult asupra faptului că mulți dintre fruntașii respectivei televiziuni au un trecut și prezent marcat de personalitatea liderului pepecedist. Trebuie să ne aducem aminte în acest context și de seria de atacuri ale lui Roșca aplicate președintelui Băsescu de acum ceva vreme. Acum, Publika preia pachetul majoritar de acțiuni ale New Media Group, de care ține și proiectul Unimedia, despre care știm cu toții ce fel de atitudini a manifestat de-a lungul timpului, respectiv împotriva regimului ”creștin”-comunist și implicit pro PLD, PL și AMN. Preluarea Unimedia-ei de către o componentă cuprinzând pepecediști a unui trust media este cel de al treilea semn.

Așadar, acestea sunt premisele, iar presupunerea este că vom fi martorii unei apropieri surprinzătoare, poate fără voia PLDului, dintre acesta din urmă și Pepecede, sub egida PPE.

Tudor Cojocaru


Sursa
2009-12-17 19:21:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu
19:20:21Aresel LIVE! cu europarlamentarul Rareș Bogdan —» Curaj.TV | Media alternativă
17:35:55(+15) Exemple ale lipsei Educației Sexuale —» Curaj.TV | Media alternativă
16:55:183 cadouri deosebite pentru oameni creativi —» Sunt MAMĂ!
16:10:22Felicitări! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:07:49©️ Instrucțiuni —» Licurici de suflet
11:49:14Unele comentarii privind sondajul FOP —» Roman Mihăeş
11:21:56AZI E ZIUA MONDIALĂ A... BICICLETEI! —» Leo Butnaru
10:34:40Cosmos și Umanitate; Războiul lumilor —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:40Nou de la Gitana —» Fine Wine
03:48:21Ademenire —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder