253736 cazuri COVID-19 în Moldova
3056 – cazuri active
244664 – cazuri vindecate
6016 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 16 mai 2021 ora 17:20


/AUDIO/ Iuliana Gorea Costin: “Treptat PCRM va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”

iuliana gorea costinjZilele acestea am stat de vorbă cu Iuliana Gorea Costin, primul ambasador al R. Moldova la Consiliul Europei, Presedintele Asociaţiei Europene de Strategii Politice, dar şi fosta directoare a liceului “Mircea Eliade” din Chişinău. Amintesc că Iuliana Gorea Costin este prima femeie care a participat la alegerile prezidenţiale din 1996, dar si la cele locale din 2007. Este soţia primului primar de Chişinău, de după 1990, regretatul Nicolae Costin.

În interviul realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa” am vorbit despre Chişinău, R. Moldova, recentele fisuri produse în interiorul PCRM, alegerile prezidenţiale din România, votul cetăţenilor români din RM, dar şi despre multe alte lucruri interesante. Găsiţi, mai jos, câteva idei importante desprinse din interviu şi ascultaţi discuţia, integral, în coloana sonoră.

 

Iuliana Gorea Costin:

“Am acţionat, ca întotdeauna, având drept punct de reper propria conştiinţă şi tendinţa de a putea fi acolo unde sunt utilă pentru semeni“. 

“M-am angajat la alegerile locale, cât şi la cele prezidenţiale, considerând drept sarcină principala posibilitate de a contribui la schimbarea mentalităţii. Ştiam că adevărata schimbare vine atunci când e posibil să schimbi nişte mentalităţi“.

Nu l-am considerat niciodată rival pe Dorin Chirtoacă. Am fost alături de el şi de tânăra generaţie“.

Despre fisurile din PCRM

“Sunt nişte schimbări radicale pe scena politică de la Chişinău. Nu le-a fost, propabil, uşor celor care au plecat din PCRM“.

“Vreau să cred că prin această deschidere, care s-a înfăptuit cu destul de mare riscuri (n.n – 7 aprilie), s-a reuşit posibilitatea de a-i scoate din izolare chiar şi pe unii membri ai PCRM sau a celor care au mers cu comuniştii. Înclin să cred că majoritatea nici pe departe nu împărtăşeau această ideologie, pentru că, dincolo de toate, nici nu era o ideologie comunistă, era una a separării, bazată pe acapararea de bunuri materiale pentru a manipula mai apoi prin aceasta şi a menţine în subordine populaţia R. Moldova“.

“Partidul Comunist, treptat, va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”.

“E firesc ca într-o societate deschisă să avem un partid de orientare social-democrată puternică. Cred că e timpul să avem nişte partide bazate pe ideoligie şi nu atât pe geopolitică. E timpul ca la putere să se alterneze partidele între ele şi în funcţie de ideologie şi de capacitatea lor de a ajunge la mase. Este importantă şi relaţia cu partidele europene prezente în Parlamentul European, în APCE. Asta ar fi o aliniere cu adevărat la principiile europene spre care tindem“.

Vladimir Voronin nu a putut să prindă mişcarea socială. Nu a înţeles că tinerii nu pot să mai suporte acest sistem vechi de valori. A încercat ca şi în trecut să îngrădească accesul populaţiei autohtone la ceea ce înseamnă personalitate integră, care are acces la limbă, la istorie, la cultură, fapt care îi dă posibilitatea să devină o parte integrantă a omenirii, să-şi aducă contribuţia la valorile general-umane“.

Alegerile din România, alegătorii din RM şi “conştiinţă civică ridicată” a acestora

“Aceste alegeri (n.n. – din România) au demonstrat o conştiinţă civică ridicată. Românii basarabeni au demonstrat că ştiu să fie recunoscători pentru gesturile, uneori şi formale, în ceea ce-i priveşte“.

“Eu am spus de mai multe ori că românii de dincolo de Prut nu îşi pot permite luxul să-i împartă pe românii din Ţară în partide. Pentru ei există un singur partid- România, statul român“.

“Singura politică la care ar trebui să ne aliniem cu toţii, ar trebui să fie cea care ţine de sistemul de valori ai UE şi care trebuie să devină o politică de stat, în sensul oamenilor care şi-au asumat această responsabilitate de a reprezenta statul R. Moldova“.

Pe mine m-a uimit foarte mult faptul că în R. Moldova ai dreptul să declari că ai cetăţenie bulgară, ucraineană sau rusă, dar, uitaţi-vă, câtă zarvă a trezit declaraţia preşedintelui M. Ghimpu care s-a declarat român, chiar dacă el a semnat declaraţia de independenţă a R. Moldova. Uitaţi-vă, ce paradoxuri, ce blocaj în gândire. Or, în Europa, spre care tindem, omul are libertatea totală de acţiune, de circulaţie şi de exprimare“.

Interviu realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa”, Vocea Basarabiei.


Sursa
2009-12-17 12:05:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:53:00страшный волк —» непутЁвые заметки
05:57:28Înscrierea online în CLASA a V-a, anul de studii 2021 -2022 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:09:22UN NOVATOR ÎN POEZIA AMERICANĂ —» Leo Butnaru
20:25:32Să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră —» Moldova Creștină
16:50:46©️ Tu —» Licurici de suflet
10:53:35Prin dezbateri spre eficiența energetică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:14:43ION CREANGĂ NU A VRUT SĂ RĂMÂNĂ LA OTOMANI... —» Leo Butnaru
09:49:48Top vânzări aprilie 2021. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
08:16:1112/50 (2021): „Postul negru, o nouă terapie” de Thierry de Lestrade —» Sunt MAMĂ!
18:40:24Adun semnături ca să candidez #independent —» .:EU:.
16:43:25Alerg spre țintă? —» Moldova Creștină
16:30:14Tell Instagram to Stop Censoring Palestinians! —» ajna-blogging-press
14:15:47Mesaj pentru moldovenii din Israel: ”Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână” —» Elena Robu
09:19:00Povestea Lingurii – Documentar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:42:29DINCOACE, DINCOLO... —» Leo Butnaru
05:53:49Diareea la bebeluși: Cum o tratăm și când ne adresăm la medic —» Sunt MAMĂ!
04:00:00Мир без границ: услуга для детей „Литературное путешествие” —» BiblioCity
20:22:0018 ani de activism pe baricadele Hyde Park —» Curaj.TV | Media alternativă
16:19:00Recorder – O minciună cât o țară. False campanii de ”împădurire” —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:08Morții noștri cei frumoși… —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:46:03DELFINII —» ECLIPSA DE MARTE
15:29:28Grand-père . La paix. —» Oameni... de care am nevoie.
14:22:15Conflict, corupție și oligarhi. Ucraina în limba română: Vizita lui Blinken la Kiev —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:14Denivelări periculoase şi ilegale la marginea capitalei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:41Кишинев болгарский... —» BiblioCity