/AUDIO/ Iuliana Gorea Costin: “Treptat PCRM va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”

iulianaZilele acestea am stat de vorbă cu Iuliana Gorea Costin, primul ambasador al R. Moldova la Consiliul Europei, Presedintele Asociaţiei Europene de Strategii Politice, dar şi fosta directoare a liceului “Mircea Eliade” din Chişinău. Amintesc că Iuliana Gorea Costin este prima femeie care a participat la alegerile prezidenţiale din 1996, dar si la cele locale din 2007. Este soţia primului primar de Chişinău, de după 1990, regretatul Nicolae Costin.

În interviul realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa” am vorbit despre Chişinău, R. Moldova, recentele fisuri produse în interiorul PCRM, alegerile prezidenţiale din România, votul cetăţenilor români din RM, dar şi despre multe alte lucruri interesante. Găsiţi, mai jos, câteva idei importante desprinse din interviu şi ascultaţi discuţia, integral, în coloana sonoră.

 

Iuliana Gorea Costin:

“Am acţionat, ca întotdeauna, având drept punct de reper propria conştiinţă şi tendinţa de a putea fi acolo unde sunt utilă pentru semeni“. 

“M-am angajat la alegerile locale, cât şi la cele prezidenţiale, considerând drept sarcină principala posibilitate de a contribui la schimbarea mentalităţii. Ştiam că adevărata schimbare vine atunci când e posibil să schimbi nişte mentalităţi“.

Nu l-am considerat niciodată rival pe Dorin Chirtoacă. Am fost alături de el şi de tânăra generaţie“.

Despre fisurile din PCRM

“Sunt nişte schimbări radicale pe scena politică de la Chişinău. Nu le-a fost, propabil, uşor celor care au plecat din PCRM“.

“Vreau să cred că prin această deschidere, care s-a înfăptuit cu destul de mare riscuri (n.n – 7 aprilie), s-a reuşit posibilitatea de a-i scoate din izolare chiar şi pe unii membri ai PCRM sau a celor care au mers cu comuniştii. Înclin să cred că majoritatea nici pe departe nu împărtăşeau această ideologie, pentru că, dincolo de toate, nici nu era o ideologie comunistă, era una a separării, bazată pe acapararea de bunuri materiale pentru a manipula mai apoi prin aceasta şi a menţine în subordine populaţia R. Moldova“.

“Partidul Comunist, treptat, va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”.

“E firesc ca într-o societate deschisă să avem un partid de orientare social-democrată puternică. Cred că e timpul să avem nişte partide bazate pe ideoligie şi nu atât pe geopolitică. E timpul ca la putere să se alterneze partidele între ele şi în funcţie de ideologie şi de capacitatea lor de a ajunge la mase. Este importantă şi relaţia cu partidele europene prezente în Parlamentul European, în APCE. Asta ar fi o aliniere cu adevărat la principiile europene spre care tindem“.

Vladimir Voronin nu a putut să prindă mişcarea socială. Nu a înţeles că tinerii nu pot să mai suporte acest sistem vechi de valori. A încercat ca şi în trecut să îngrădească accesul populaţiei autohtone la ceea ce înseamnă personalitate integră, care are acces la limbă, la istorie, la cultură, fapt care îi dă posibilitatea să devină o parte integrantă a omenirii, să-şi aducă contribuţia la valorile general-umane“.

Alegerile din România, alegătorii din RM şi “conştiinţă civică ridicată” a acestora

“Aceste alegeri (n.n. – din România) au demonstrat o conştiinţă civică ridicată. Românii basarabeni au demonstrat că ştiu să fie recunoscători pentru gesturile, uneori şi formale, în ceea ce-i priveşte“.

“Eu am spus de mai multe ori că românii de dincolo de Prut nu îşi pot permite luxul să-i împartă pe românii din Ţară în partide. Pentru ei există un singur partid- România, statul român“.

“Singura politică la care ar trebui să ne aliniem cu toţii, ar trebui să fie cea care ţine de sistemul de valori ai UE şi care trebuie să devină o politică de stat, în sensul oamenilor care şi-au asumat această responsabilitate de a reprezenta statul R. Moldova“.

Pe mine m-a uimit foarte mult faptul că în R. Moldova ai dreptul să declari că ai cetăţenie bulgară, ucraineană sau rusă, dar, uitaţi-vă, câtă zarvă a trezit declaraţia preşedintelui M. Ghimpu care s-a declarat român, chiar dacă el a semnat declaraţia de independenţă a R. Moldova. Uitaţi-vă, ce paradoxuri, ce blocaj în gândire. Or, în Europa, spre care tindem, omul are libertatea totală de acţiune, de circulaţie şi de exprimare“.

Interviu realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa”, Vocea Basarabiei.


Sursa
2009-12-17 12:05:56



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:41:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:33:16Interpretări Teatrale ale lui Eminescu: Luceafărul —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
01:04:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:45:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:36:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:57:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:42:00Zile critice iulie 2025 —» codul omega
16:52:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:57:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
02:04:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:56:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:43:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:26:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки