8360 cazuri COVID-19 în Moldova
3433 – cazuri active
4622 – cazuri vindecate
305 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 1 iunie 2020 ora 20:32


/AUDIO/ Iuliana Gorea Costin: “Treptat PCRM va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”

iuliana gorea costinjZilele acestea am stat de vorbă cu Iuliana Gorea Costin, primul ambasador al R. Moldova la Consiliul Europei, Presedintele Asociaţiei Europene de Strategii Politice, dar şi fosta directoare a liceului “Mircea Eliade” din Chişinău. Amintesc că Iuliana Gorea Costin este prima femeie care a participat la alegerile prezidenţiale din 1996, dar si la cele locale din 2007. Este soţia primului primar de Chişinău, de după 1990, regretatul Nicolae Costin.

În interviul realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa” am vorbit despre Chişinău, R. Moldova, recentele fisuri produse în interiorul PCRM, alegerile prezidenţiale din România, votul cetăţenilor români din RM, dar şi despre multe alte lucruri interesante. Găsiţi, mai jos, câteva idei importante desprinse din interviu şi ascultaţi discuţia, integral, în coloana sonoră.

 

Iuliana Gorea Costin:

“Am acţionat, ca întotdeauna, având drept punct de reper propria conştiinţă şi tendinţa de a putea fi acolo unde sunt utilă pentru semeni“. 

“M-am angajat la alegerile locale, cât şi la cele prezidenţiale, considerând drept sarcină principala posibilitate de a contribui la schimbarea mentalităţii. Ştiam că adevărata schimbare vine atunci când e posibil să schimbi nişte mentalităţi“.

Nu l-am considerat niciodată rival pe Dorin Chirtoacă. Am fost alături de el şi de tânăra generaţie“.

Despre fisurile din PCRM

“Sunt nişte schimbări radicale pe scena politică de la Chişinău. Nu le-a fost, propabil, uşor celor care au plecat din PCRM“.

“Vreau să cred că prin această deschidere, care s-a înfăptuit cu destul de mare riscuri (n.n – 7 aprilie), s-a reuşit posibilitatea de a-i scoate din izolare chiar şi pe unii membri ai PCRM sau a celor care au mers cu comuniştii. Înclin să cred că majoritatea nici pe departe nu împărtăşeau această ideologie, pentru că, dincolo de toate, nici nu era o ideologie comunistă, era una a separării, bazată pe acapararea de bunuri materiale pentru a manipula mai apoi prin aceasta şi a menţine în subordine populaţia R. Moldova“.

“Partidul Comunist, treptat, va dispărea de pe scena politică de la Chişinău”.

“E firesc ca într-o societate deschisă să avem un partid de orientare social-democrată puternică. Cred că e timpul să avem nişte partide bazate pe ideoligie şi nu atât pe geopolitică. E timpul ca la putere să se alterneze partidele între ele şi în funcţie de ideologie şi de capacitatea lor de a ajunge la mase. Este importantă şi relaţia cu partidele europene prezente în Parlamentul European, în APCE. Asta ar fi o aliniere cu adevărat la principiile europene spre care tindem“.

Vladimir Voronin nu a putut să prindă mişcarea socială. Nu a înţeles că tinerii nu pot să mai suporte acest sistem vechi de valori. A încercat ca şi în trecut să îngrădească accesul populaţiei autohtone la ceea ce înseamnă personalitate integră, care are acces la limbă, la istorie, la cultură, fapt care îi dă posibilitatea să devină o parte integrantă a omenirii, să-şi aducă contribuţia la valorile general-umane“.

Alegerile din România, alegătorii din RM şi “conştiinţă civică ridicată” a acestora

“Aceste alegeri (n.n. – din România) au demonstrat o conştiinţă civică ridicată. Românii basarabeni au demonstrat că ştiu să fie recunoscători pentru gesturile, uneori şi formale, în ceea ce-i priveşte“.

“Eu am spus de mai multe ori că românii de dincolo de Prut nu îşi pot permite luxul să-i împartă pe românii din Ţară în partide. Pentru ei există un singur partid- România, statul român“.

“Singura politică la care ar trebui să ne aliniem cu toţii, ar trebui să fie cea care ţine de sistemul de valori ai UE şi care trebuie să devină o politică de stat, în sensul oamenilor care şi-au asumat această responsabilitate de a reprezenta statul R. Moldova“.

Pe mine m-a uimit foarte mult faptul că în R. Moldova ai dreptul să declari că ai cetăţenie bulgară, ucraineană sau rusă, dar, uitaţi-vă, câtă zarvă a trezit declaraţia preşedintelui M. Ghimpu care s-a declarat român, chiar dacă el a semnat declaraţia de independenţă a R. Moldova. Uitaţi-vă, ce paradoxuri, ce blocaj în gândire. Or, în Europa, spre care tindem, omul are libertatea totală de acţiune, de circulaţie şi de exprimare“.

Interviu realizat pentru emisiunea “Mai aproape de Europa”, Vocea Basarabiei.


Sursa
2009-12-17 12:05:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:321 IUNIE —» cciobanu's blog
12:25:44Săptămâna în care Chicu a sărit să astupe „culiocul” —» Un PUNCT din .FR
10:03:42DIN POEZIA AVANGARDEI —» Leo Butnaru
08:36:04Copiii străzii despre ziua de 1 iunie 2020 (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:01:09Au apă caldă numai o zi pe săptămînă la internat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:16:32A fi în relație —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
06:09:23Cel mai bun film educaţional al anului! —» Dindilina
06:02:10ION MADAN – Profesorul drag al multor generații de bibliotecari profesioniști și devotați —» BiblioCity
05:06:51Sectorul medical - un domeniu larg de aplicații pentru IT —» BiblioCity
21:05:26Pr. Prof. Alkiviadis Kalivas – Însemnare pe marginea linguriței comune pentru împărtăşire —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
21:05:26Pr. Prof. Alkiviadis Calivas – Însemnare pe marginea linguriței comune pentru împărtăşire —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
19:55:55Noua ideologie —» Badan Blog
17:59:46©️ Mă dezbrac de gânduri —» Licurici de suflet
14:44:38Trafic infernal la București pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
13:59:37Altercații cu poliția la protestul veteranilor —» Curaj.TV | Media alternativă
08:50:54Ziua Românilor de Pretutindeni: Mesajul de felicitare al secretarului de stat al DRP, Ovidiu Burdușa —» Elena Robu
08:01:57DIN POEZIA LUMII - Osip MANDELȘTAM —» Leo Butnaru
07:57:50Evocări : ION MADAN, bibliolog, bibliograf și profesor, doctor în istorie (85 de ani de la naștere) —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:21:58PROPAGANDA RUSEASCĂ – O SPERIETOARE. Vulnerabilitatea în fața antitezelor naște mituri —» Nicolae Federiuc
05:08:18Gânduri la 7 ani de când scriu pe SuntMamăblog —» Sunt MAMĂ!
21:06:51Cum poți deveni un om de succes fără bani și rude în funcții —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:22©️ Oamenii frumoși —» Licurici de suflet
14:55:22Au făcut parc, dar au uitat de lucruri elementare —» Curaj.TV | Media alternativă
14:23:35Îngrijorați de tăierile ilegale din păduri —» Curaj.TV | Media alternativă
12:57:3022/40: „Bucuria de a avea totul” de Bonnie Fuller —» Sunt MAMĂ!