8098 cazuri COVID-19 în Moldova
3352 – cazuri active
4455 – cazuri vindecate
291 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 31 mai 2020 ora 02:32


El a creat stema Republicii Moldova

Puţini ştiu că actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Daniel, a fost cel care a avut un cuvânt decisiv de spus în ceea ce priveşte cum ar trebui să arate stema R. Moldova. Imediat ce s-a stabilit modelul, a fost invitată, de la Bucureşti, teoreticiana Maria Dogaru, care a sugerat câteva modificări. Înjurată şi acuzată de conflicte interetnice, aceasta a plecat de urgenţă acasă, lăsând autorul să prezinte, de unul singur, modelul viitoarei steme în faţa deputaţilor. Fostul preşedinte, Vladimir Voronin, afirma că România ne-a impus cu forţa tricolorul, limba şi sistemul monetar. Revoltat, autorul stemei R.Moldova, dl. Gheorghe Vrabie, îl contrazice.

„Nu ştiu de unde îi vin în cap ideile acestea, din ignoranţă sau are consilieri în jurul lui care i-au băgat în cap idei greşite. Nici stema, nici leul moldovenesc nu ni le-a impus nimeni”.

Anul 1990

Totul a început când, la demonstraţiile populare, participanţii arborau drapele tricolore, iar pe fâşia din mijloc era desenat capul de bour (sau zimbru) - stema istorică. Atunci Comisia pentru Ideologie a Comitetului Central şi Cultură a ţinut o conferinţă la care au fost invitaţi 20 de savanţi şi istorici şi 7 artişti plastici, printre care şi Gheorghe Vrabie. În ciuda părerii savanţilor, artistul insista să se ţină cont de tot ce a existat până atunci. Savanţii propuneau să revină la stema istorică a ţării Moldovei din perioada lui Ştefan cel Mare. „Întoarcerea la o stemă din perioada medievală era insuficientă tocmai pentru că atunci ea nu era implementată în astfel de proporţii”. A ţinut cont şi de stema României Mari din perioada interbelică, unde elementele a cinci provincii, erau amplasate pe pieptul unei acvile cruciate. Însă atunci nu l-a susţinut niciun savant.

Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a decis stema R.Moldova

Stema Republicii Moldova a fost creată aproape un an de zile. Au început să lucreze în echipă. Cinci din cei şapte artişti plastici s-au implicat, însă când au văzut că savanţii nu susţin această idee, s-au conformat părerii lor. Atunci maestrul Gheorghe Vrabie a propus câteva variante, una pe placul savanţilor, doar cu simbolul istoric - capul de bou, şi una pe care să fie neapărat şi acvila.

Pentru susţinerea lucrării a scris o scrisoare semnată de personalităţi ca Ion Ungureanu, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Iurie Canaşin, Sergiu Cuciuc. Variantele stemelor erau tipărite în presă, apoi discutate în familii, şcoli şi la întreprinderi. Totuşi într-un final s-a votat ca să fie şi acvila pe stemă. Din partea dreaptă a Prutului, a venit Preafericitul Daniel al Moldovei, iar preşedintele Mircea Snegur, fiind şi preşedintele juriului, i-a prezentat toate lucrările. Când a văzut-o pe cea a dlui Vrabie părintele Daniel a fost de părere că aceasta trebuie să fie stema Moldovei, însă acvila trebuie să poarte crucea în gură. Părere care a contat mult pentru pictor pentru că venea de la cineva care cunoaşte religia şi istoria.

Dificultăţile

După ce lucrarea pictorului Vrabie a ieşit în finală, a fost cooptată dna Maria Dogaru, teoreticiană din România, care a sugerat câteva modificări. Concurenţii, care nu ştiau că artistul plastic Gheorghe Vrabie a evoluat până la ultima etapă, au mers la hotelul Codru, unde era cazată dna Dogaru şi au început să o intimideze cu înjurături, spunându-i să nu se implice în astfel de proiecte pentru că provoacă conflicte interetnice. A doua zi, dimineaţă, când s-au dus la hotel să o invite la sesiunea plenară, speriată, dna Dogaru îşi făcea bagajele. Atunci maestrul a prezentat singur stema la tribună ore în şir. Câteva voci au susţinut lucrarea, însă au început atacurile unor deputaţi din primul parlament. „Erau nişte indivizi agresivi, dezrădăcinaţi de mediul lor cultural”, îşi aminteşte dl Vrabie. După ore lungi de discuţii în contradictoriu, deputata Nadejda Brânzan, l-a îndemnat pe Petru Lucinschii, pe atunci prim secretarul Comitetului Central, să facă ceva. Dl Lucinschi a ieşit la tribună şi a susţinut lucrarea, argumentând că este frumoasă vizual şi că e treaba savanţilor să decidă stema, îndemnându-i pe toţi şi în rusă, şi în română, să voteze. Din cei 243 de deputaţi majoritatea au fost pentru, doi împotrivă şi opt s-au abţinut. În cele din urmă, cu mari dificultăţi, pe 2 noiembrie 1990, la şedinţa din casa Guvernului, după ce a fost explicată concepţia teoretică şi expresia artistică, stema a fost acceptată, obţinând locul întâi. Premiul de 3000 de ruble, l-a împărţit frăţeşte cu dna Maria Dogaru.

sursa: Apropo

Sursa
2009-12-17 11:30:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:55:22©️ Oamenii frumoși —» Licurici de suflet
14:55:22Au făcut parc, dar au uitat de lucruri elementare —» Curaj.TV | Media alternativă
14:23:35Îngrijorați de tăierile ilegale din păduri —» Curaj.TV | Media alternativă
12:57:3022/40: „Bucuria de a avea totul” de Bonnie Fuller —» Sunt MAMĂ!
12:26:14Portret înrămat* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:29:01Despre inițiativa Aresel! cu Ciprian Necula —» Curaj.TV | Media alternativă
18:54:27A oprit pentru zarzavat și s-a trezit amendat —» Curaj.TV | Media alternativă
16:53:27В Молднете появилась новая платформа для продажи и покупок вещей second-hand —» Заметки Начинающего Журналиста
16:39:43Президентские выборы в Молдове состоятся 1 ноября —» Заметки Начинающего Журналиста
15:26:12Moldovenii, micro-cipurile, tehnologia 5G și coronavirusul —» Elena Robu
14:26:55Declară că i s-ar încălca dreptul de a recuza judecătoarea în care nu are încredere —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00Careul de pe Google Meet. Îți povestim cum au spus adio anilor de școală elevii în acest an —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:52:21Un Ultim Sunet altfel la IPLT „Mihail Sadoveanu” din Călărași —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:50:38Scoringul De Credit – Diferențe De La Criza COVID-19 —» Blog - Monily.md
10:34:22Ce facem anul acesta de Ziua Copiilor? 5 idei propuse de copiii mei —» Sunt MAMĂ!
09:49:146 ani de închisoare pentru o bătaie din 2015 —» Curaj.TV | Media alternativă
07:24:46Cinstind Eroii Neamului Românesc —» Elena Robu
06:44:323 activități virtuale practice ce vor face din mintea ta un adevărat laborator —» Moldova Creștină
20:26:17S-a trezit cu un nou dosar penal după ieșirea din închisoare (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:05Un șofer cu epoleți mi-a accidentat copilul și un părinte —» Curaj.TV | Media alternativă
16:04:07Polițistul și-a prezentat scuzele, nevăzătorul le-a acceptat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:31:15BAC 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:34:52WC-ul primăriei e loc de pelerinaj periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
12:22:16IWCB Vinarium: primul concurs de vinuri on-line din lume —» Fine Wine
08:58:07Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova: ”Este incorect să primești pensie și din R. Moldova și din România”, susține Ana Guțu —» Elena Robu