În afara procesului cultural european
Sâmbătă, la Palatul Republicii din capitală, primul Congres al oamenilor de cultură s-a desfăşurat cu sala arhiplină. Statutul artistului în societate, schimbarea mecanismelor de finanţare a culturii, prin instituirea unui fond naţional – au fost chestiuni de prim-plan ale congresului. După investiţiile oamenilor de afaceri în ultimii opt ani, prin presiuni şi şantaj în interesul ideologiei comuniste, ei sunt îndemnaţi să sprijine adevărata cultură.
R. Moldova continuă să se afle în afara procesului cultural european. Statul nu are politici culturale coerente, asta în condiţiile în care foste ţări socialiste şi ex-republici sovietice au devenit încă pe la începutul anilor `90 parte a agendei UE şi în domeniul culturii. Congresul a fost precedat de dezbateri naţionale la Cahul, Bălţi şi Chişinău. În ultimii opt ani, structurile de stat de profil au fost transformate în secţii de propagandă politico-ideologică ale partidului de guvernământ. Statul a impus un control absolut asupra finanţării produselor culturale. Participanţii la congres au acuzat fosta guvernare de alocări bugetare iraţionale, în proiecte anticulturale, precum „Caravela Culturii”.
Compozitorul Ghenadie Ciobanu, ministru al Culturii în perioada 1997-2001, susţine că n-a fost continuat primul raport naţional privind politicile culturale, prezentat Consiliului Europei în perioada sa. „Vrem să fim cei care vom sensibiliza toate organele puterii, pentru a face schimbările necesare. Ne referim la recomandările agendelor culturale ale forurilor politice naţionale, ale Parlamentului European şi UNESCO. Doar instituţiile competitive pot avea acces la proiecte culturale internaţionale”.
Ministrul Boris Focşa nu înţelege ce are de făcut
Pe de altă parte, ministrul Culturii, Boris Focşa, nu ştie dacă „e vorba doar de o criză financiară, de una spirituală sau de o perioadă de trecere. E nevoie de un studiu profund al situaţiei, ca să pot întreprinde nişte măsuri nu doar superficiale”.
Mai mulţi oameni de cultură sunt sceptici vizavi de speranţa că problemele din cultură ar putea fi rezolvate, în contextul „lipsei unui ministru competent”. Scriitorul Vladimir Beşleagă susţine că „Boris Focşa e total deplasat în totul ce discută. E un om întâmplător în funcţia de ministru al Culturii şi n-o să facă nimic”.
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al statului, a promis că nu „va lăsa oamenii de cultură şi artiştii în mizerie”. El a făcut un apel către businessmeni să sprijine această sferă şi să fie primii în formarea Fondului culturii. În context, Philipp Dietachmair, directorul Programe de vecinătate europeană al Fundaţiei Culturale din Amsterdam, a promis un sprijin consistent R. Moldova.
“Timpul”, 14 Decembrie, 2009
Angelina Olaru
Sursa
2009-12-17 08:42:14