Doi frati pe maluri de Prut
Am impresia că razboiul între Românişti si Moldovenişti, sau mai bine zis ruşi care se cred Moldoveni sau Moldoveni care n-au habar pentru ce lupta şi doar acţionează dupa indicatiile unui proletar, nu se va termina niciodata.
Daca sa deschzi blogosfera te ciocneşti numai de articole ce tin de Români si despre anti Români, despre fanatism religios cât si despre atei, despre homosexuali sau despre drepturi civile.
Mi-am adus aminte de un batrânel care în comparaţie cu noi, Românii care facem zarvă ca nu putem pleca liber peste Prut, ca nu putem pleca liber în UE, că nu ne unim cu ţara mamă, şi că ruşii sunt de vină, el batrânelul avea trauma psihologică pe suflet cu mult mai mare, chiar dacă avea paşaport Românesc.
Sa întâmplat pe la sfârşitul lui septembrie, aveam drum spre Arad şi ca să nu merg aproape o mie de kilometri în microbuz am hotarât să iau un autocar până la Iaşi şi de acolo sa iau în tren. La intrarea în Sculeni (Basarabia) în autocar sa urcat un bătrânel cu o traistă ponosită şi îmbrăcat ca oricare bătrân de la sat, în mână avea un paşaport Românesc ponosit rupt pe la colţuri. Când am intrat în vamă şi treceam controlul vamal şoferul autocarul a intrat în vorbă cu acest bătrânel, la întrebat unde pleacă. Raspunsul batrânelului ma lăsat mască, a spus că pleaca la fratele său care trăieşte la celalt capăt de sat (Sculeni, România). Pentru el această călătorie era ceva obişnuit el vizitând-ul pe fratele său aproape zilnic.
M-am simţit atunci parcă lovit de o nicovală, fiindcă noi tinerii strigăm Unire cu fraţii de peste Prut, însă o parte bună măcar nu-i cunosc pe acei fraţi şi invers, el bătrânelul ca să ajungă la fratele său de sânge era nevoit de fiecare dată să treacă o vamă care îi desparte satul în două, care îi desparte pe ei, şi probabil aşa a fost toată viaţa sa, a locuit într-un sat care se află în două ţări, şi care a o perioadă bună din viaţa sa era imposibil să ajungi în celalt capăt al satului.
A fost pentru prima dată în viaţă când am văzut doi fraţi de sânge despărţiţi de o nedreptate istorică şi care nici până în ziua de asta-zi această nedreptate nu a fost corectată.
Sursa
2009-12-13 09:44:06