/AUDIO/ Despre alegerile din România, declaraţiile lui Medvedev şi TVR în RM

mai_aproape_de_europa_12_12_09Sumarul emisiunii:

Buturuga mică răstoarnă carul mare - aşa ar putea fi caracterizată schimbarea de situaţie de la alegerile prezidenţiale din România. Când spun „buturuga mică” mă refer la diaspora română de peste hotare, cea care a decis, practic, soarta României şi candidatul care o va conduce de acum încolo. Diaspora, care a votat în proporţie de 78,88% pentru Traian Băsescu şi 21,14% pentru Mircea Geoană, a dat acum o lecţie civică şi şi-a arătat forţa electorală. De aici încolo, este evident că va deveni o miză politică şi nu va mai putea fi neglijată pe viitor.

Cât despre românii din R. Moldova, aceştia, prin mobilizarea lor, au fost şi ei parte la această victorie: au dat un semnal clar României că este obligată de acum în colo să nu îi mai uite! Acum, românii basarabeni şi-au făcut mai mult ca niciodată intrarea în viaţa politică din dreapta Prutului!

1. Interviu cu Viorel Badea, senator pentru Românii din Europa şi Asia în Parlamentul României şi vice-preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului.

Despre alegerile prezidentiale din România şi despre votul decisiv al diasporei româneşti în această competiţie complicată discutăm astăzi cu Viorel Badea, senator pentru Românii din Europa şi Asia în Parlamentul României şi vice-preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului. Abordăm în discuţie şi cazul TVR în R. Moldova.

2. Interviu cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes «La Masa Adevărului».

Tot despre alegeri discutăm si cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes «La Masa Adevărului». Alt subiect abordat în discuţie mai este şi problema limbii române care revine în discuţia opiniei publice din R. Moldova. Şi nu oricum. Cei care o repun pe tapet nu sunt jurnaliştii sau analiştii, ci nume politice grele: Mihai Ghimpu şi Dmitrii Medvedev, ambii preşedinţi de state. De curând, la forumul presei europene şi asiatice, presedintele Medvedev si-a „exprimă îngrijorarea în legatură cu situaţia limbii ruse în Republica Moldova”. Asta după ce nu cu foarte mult timp în urmă, Mihai Ghimpu, spunea la Chişinău că „trebuie pusă la punct odata şi pentru totdeauna problema denumirii limbii vorbite oficial în Republica Moldova şi să se spună clar, inclusiv în viitoarea Constituţie a RM, că limba de stat este română”?

Scurt si concis. Apare însă întrebarea: « Chiar să nu aibă declaraţia lui Medvedev nicio legătură cu cea a preşedintelui Parlamentului moldovean ? » Răspunsul îl aflaţi din interviurile care urmează. Discutam cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes « La Masa Adevărului » cu care am abordat o serie de subiecte de interes imediat.

3. Editorial – «Basarabenii au votat bine»  – semnat de George Scarlat.

Tot despre alegerile pentru preşedintele României este şi editorialul emisiunii de astazi. Analistul politic George Scarlat ne explică de ce, după cum se exprimă dânsul: «basarabenii au votat bine». Asta mai cu seama că in jurul voturilor diasporei au aparut foarte multe discutii. George Scarlat explică paradoxul afirmaţiei unor politicieni sau jurnalişti de la Bucureşti precum că votul românilor din străinătate ar trebui să aibă o greutate mai mică decât cea a românilor din Ţară. Cum ar trebui cântărite aceste voturi îşi pune întrebarea editorialistul. «Oare 3 kg de voturi din Chişinău ar fi destule pentru 1 kg de voturi din Iaşi? » Raspunsul îl aflăm chiar de la George Scarlat.

4. Premieră la Bucureşti - În container, de Constantin Cheianu.

Teatrul Odeon de la Bucureşti a prezentat de curând premiera spectacolului “În container”, montat de Cristian Ban,  după piesa dramaturgului şi jurnalistului basarabean Constantin Cheianu.

Vă propun un interviu realizat cu dramaturgul şi jurnalistul Constantin Cheianu, directoarea teatrului Odeon – Dorin Lazăr, regizorul Cristian Ban, actorii Mihai Smarandache, Marius Damian şi Dimitrii Bogomaz (originar din R. Moldova).

Acesta a fost sumarul ediţiei.


Sursa
2009-12-13 00:26:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:30Promote Your Posts on WordPress.com —» Ştefan Grigoriţa
19:08:18Activistul buzoian, interviu la Dreptate tv —» Curaj.TV | Media alternativă
14:47:29New Patterns: Headers, Footers, Link in Bio, and More —» costica
14:40:13Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
14:08:08„Eugenia Bulat, militantă a Mișcării Naționale” —» BiblioCity
13:03:57De ce… secretar de stat? —» Gheorghe Cuciureanu
09:57:07Neamule cu doine-n stele, De ce cânți inimii mele… —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:01:47Nocturna Bibliotecii: Ediția din acest an a fost dedicată acțiunilor omului asupra schimbărilor climatice —» BPR Ungheni's Blog
17:47:25„Tati, când mănânc ceva bun, te iubesc până la Jupiter și înapoi” #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:42:49La Smîrdioasa evazioniștii își fac de cap! Delapidare și incendieri – poliția doarme! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:32:06Pledoarie din trafic pentru transport alternativ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:20TUDOR STĂVILĂ  – o CRONICĂ vie a discursului plastic din Basarabia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:29:29„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:27:42MACBETH. Monstrul care transformă dragostea în ură —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:26:20Bookfestul meu, Radmila mea... No, și oleacă Ianoș :) —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:21:58IUBIREA LA OAMENI. Vodka, trecutul care ne bântuie și destinul „glubincilor” rusești —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
18:16:51Varsă grăsimi în gura de canalizare pluvială —» Curaj.TV | Media alternativă
18:03:43Coada la muzeu era pentru biserică —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:36Protest cu vuvuzele și tricoloare cu + —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:42Șoșoacă economisește energie, vorbește la megafon —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă