Atitudinea ASCOR faţă de declararea zilei libere în data de 25 decembrie
Comunicat
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din Basarabia califică stabilirea zilei de 25 decembrie ca zi de odihnă, de către Guvernul Republicii Moldova, drept o ingerinţă gravă în problemele comunităţii ortodoxe din Republica Moldova, comunitate care reprezintă o majoritate absolută a populaţiei ţării noastre.
ASCOR constată că, de fapt, prin această decizie, guvernarea încearcă să oficializeze o sărbătoare care aparţine unor minorităţi confesionale (protestanţi şi catolici), străine de tradiţiile ţării noastre, sfidându-se majoritatea ortodoxă din Republica Moldova.
Atenţionăm că luarea unei astfel de decizii fără consultarea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova crează un precedent grav, fapt care nu poate să nu îngrijoreze tineretul ortodox din Basarabia. Decizia Cabinetului de Miniştri poate fi percepută drept o ameninţare gravă la identitatea poporului ortodox din ţară şi încercarea statului de a alinia Biserica politicii oficiale a statului. Sperăm că, totuşi, acest gest nu reprezintă şi nu va reprezenta, în viitor, o politică oficială a instituţiilor de stat.
Ţinem să reamintim că aşa-numitul „stil nou”, străin de fiinţa neamului nostru, a fost introdus în Biserica Ortodoxă Română în perioada interbelică, prin metode absolut antidemocratice şi totalitare, prin violenţă şi teroare în masă. Sute de mii de basarabeni au luptat cu preţul vieţii pentru apărarea dreptului de a-şi continua viaţa religioasă după actualul calendar bisericesc. Prin sfidarea tradiţiei ortodoxe din Basarabia, guvernul sfidează lupta poporului din Basarabia pentru valorile autentic ortodoxe.
„Calendarul nou” a fost, este şi va fi mereu străin faţă de spiritualitatea ortodoxă, iar aşa-numitul „drept democratic” al cetăţenilor de a recroi calendarul bisericesc după bunul lor plac este total nejustificat şi absurd. Unica instanţă care este în drept să decidă asupra mersului vieţii bisericeşti este doar Biserica. Nici o instanţă, inclusiv guvernul sau cetăţeanul de rând, nu poate substitui instituţia Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Afirmăm dezacordul profund cu atitudinea Guvernului, care în opinia noastră, poartă un caracter anticreştin, antiortodox şi antiromânesc şi sperăm că acesta îşi va revedea atitudinea sa faţă de comunitatea ortodoxă din Republica Moldova.
Biroul de Presă al ASCOR

Sursa
2009-12-12 21:47:19