Ce credeti despre un BLOC NATIONAL?

1918Voi incerca sa scriu poate mai putin, lasind loc pentru comentariile vizitatorilor. Pornind de la sondajele care arata sansele partidelor acum, dupa nevotarea Presedintelui republicii, sondaje mai corecte sau mai putin corecte, pornind de la ceea ce cunoaste fiecare ca asteapta lume, de la faptul ca partidele extraparlamentare activeaza – unele mai bine, altele – mai putin -, in functie de posibilitati, pornind de la asteptarile celor care au votat in doua campanii electorale si nu vad schimbarile dorite pe arena publica si in viata fiecaruia, pornind de la preocuparile legate de rezultatele viitoarelor alegeri anticipate, apare problema unor reconfigurari politice.

Scriam anterior ca nu se constituie aliante europene in teritoriu. Asta era inainte de votul din Parlament privind seful statului. Acum, se pare, sansa lor a scazut. De aceea, avind in vedere si analizele politice, opiniile exprimate de unii jurnalisti, cred ca, intr-adevar, lupta politica – pina sau dupa modificarea Constitutiei, se va da intre PLDM si PD. La PD vor migra in continuare oamenii, inclusiv din alte partide, ca si la PLDM, pentru ca oamenii simt unde sint perspectiva, puterea si banul public. PD-ul are niste pozitii mai greu acceptabile de partida nationala. PLDM e asezat, parca, pe o platforma mai nationala, dar pe una precauta, cu elemente de cosmopolitism. In aceasta situatie, cind inca se desfasoara congresul AMN si cind procentajele PL si AMN sint in scadere, ne intrebam cum ramine cu partea nationala a spectrului politic? Pentru ca, dupa viitoarele alegeri, s-ar putea sa se faca o majoritate parlamentara PLDM-PD, in care nici sa fie nevoie de PL. De comunisti – sper – nici sa fie cazul sa vorbim.

Si-atunci – rezulta ca se va subtia partida nationala, privita de unii dinspre mai de stinga drept “nationalista”, “radicala”, “extremista”. Insa noi stim ca nu e asa. Stim ca pozitiile mai multor partide platesc tribut raportului de forte si adevarul ramine acelasi, chiar daca se va vrea impins in “dreapta dreptei”: noi trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa intram in NATO, trebuie sa ne apropiem cit mai strins de Romania, trebuie sa obtinem plecarea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Si aceasta pozitie o poate promova, cred, un BLOC NATIONAL (BN), care ar include, in primul rind, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra (cu Urecheanu sau cu Untila ca lider), Partidul National Liberal, Miscarea Actiunea Europeana si, poate, alte partide inca.

Mie mi se pare ca nu doar stingii ii convine subtierea acestui segment politic. De aceea, retinerile in acceptarea unui asemenea format i-ar arunca pe exponentii si promotorii valorilor nationale intr-un con de umbra, la fel ca si pe comunisti. Cunoastem ca se vorbeste despre faptul ca PL va lua locul PPCD, adica va fi un partid mereu cu putini deputati – ca un tribut platit caracterului national romanesc al statului, care, insa, la nivelul exprimarii politice, nu apuca sa se manifeste decit cum s-a intimplat cu gasca tranzactionala a lui Rosca.

Este o idee si o propunere, legat de care as dori sa aud parerile vizitatorilor. Da, mi se va spune ca PL, Mihai Ghimpu, nu va dori sa mearga alaturi de nimeni. Eu cred ca el nu va rata sansa sa uneasca fortele, lucru pe care l-a facut bine, la timpul sau, Urecheanu cu cei care au sprijinit proiectul. Nu vorbim despre ce a urmat. Insa astazi, din cite se vede, interesele lui Ghimpu coincid mai curind cu cele ale lui Urecheanu, decit cu ale lui Filat si Lupu. Nu mai spun de comunisti. Ar fi ideal sa se faca un singur bloc intre cele trei partide liberale, dar nu cred, mai ales stiindu-se ca in teritoriu au loc migrari politice din si in toate directiile. De ce? E clar. Se pregatesc unii intens de alegeri. Cred ca este un moment si responsabil, si favorabil pentru consolidarea adeptilor concomitent ai valorilor nationale si europene, adica nu doar “europene”. Cred ca veti descifra ce am vrut sa spun.

PNL isi tine pe 19 decembrie sedinta Delegatiei Politice Nationale si va trimite invitatii celor patru partide democratice parlamentare sa trimita un reprezentant sa asiste. Vom vedea disponibilitatea de dialog.

Am trecut prin situatia cind, fiind in Parlament, ai impresia ca poporul abia asteapta sa te mai voteze. Nu este asa. Si cred ca demararea unui asemenea proiect, prin semnarea unui Acord politic, ce ar putea sa devina un BLOCUL NATIONAL electoral ar fi un pas apreciabil.

Vitalia Pavlicenco


Sursa
2009-12-12 13:24:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru