252604 cazuri COVID-19 în Moldova
3466 – cazuri active
243195 – cazuri vindecate
5943 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 9 mai 2021 ora 07:20


Ce credeti despre un BLOC NATIONAL?

1918Voi incerca sa scriu poate mai putin, lasind loc pentru comentariile vizitatorilor. Pornind de la sondajele care arata sansele partidelor acum, dupa nevotarea Presedintelui republicii, sondaje mai corecte sau mai putin corecte, pornind de la ceea ce cunoaste fiecare ca asteapta lume, de la faptul ca partidele extraparlamentare activeaza – unele mai bine, altele – mai putin -, in functie de posibilitati, pornind de la asteptarile celor care au votat in doua campanii electorale si nu vad schimbarile dorite pe arena publica si in viata fiecaruia, pornind de la preocuparile legate de rezultatele viitoarelor alegeri anticipate, apare problema unor reconfigurari politice.

Scriam anterior ca nu se constituie aliante europene in teritoriu. Asta era inainte de votul din Parlament privind seful statului. Acum, se pare, sansa lor a scazut. De aceea, avind in vedere si analizele politice, opiniile exprimate de unii jurnalisti, cred ca, intr-adevar, lupta politica – pina sau dupa modificarea Constitutiei, se va da intre PLDM si PD. La PD vor migra in continuare oamenii, inclusiv din alte partide, ca si la PLDM, pentru ca oamenii simt unde sint perspectiva, puterea si banul public. PD-ul are niste pozitii mai greu acceptabile de partida nationala. PLDM e asezat, parca, pe o platforma mai nationala, dar pe una precauta, cu elemente de cosmopolitism. In aceasta situatie, cind inca se desfasoara congresul AMN si cind procentajele PL si AMN sint in scadere, ne intrebam cum ramine cu partea nationala a spectrului politic? Pentru ca, dupa viitoarele alegeri, s-ar putea sa se faca o majoritate parlamentara PLDM-PD, in care nici sa fie nevoie de PL. De comunisti – sper – nici sa fie cazul sa vorbim.

Si-atunci – rezulta ca se va subtia partida nationala, privita de unii dinspre mai de stinga drept “nationalista”, “radicala”, “extremista”. Insa noi stim ca nu e asa. Stim ca pozitiile mai multor partide platesc tribut raportului de forte si adevarul ramine acelasi, chiar daca se va vrea impins in “dreapta dreptei”: noi trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa intram in NATO, trebuie sa ne apropiem cit mai strins de Romania, trebuie sa obtinem plecarea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Si aceasta pozitie o poate promova, cred, un BLOC NATIONAL (BN), care ar include, in primul rind, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra (cu Urecheanu sau cu Untila ca lider), Partidul National Liberal, Miscarea Actiunea Europeana si, poate, alte partide inca.

Mie mi se pare ca nu doar stingii ii convine subtierea acestui segment politic. De aceea, retinerile in acceptarea unui asemenea format i-ar arunca pe exponentii si promotorii valorilor nationale intr-un con de umbra, la fel ca si pe comunisti. Cunoastem ca se vorbeste despre faptul ca PL va lua locul PPCD, adica va fi un partid mereu cu putini deputati – ca un tribut platit caracterului national romanesc al statului, care, insa, la nivelul exprimarii politice, nu apuca sa se manifeste decit cum s-a intimplat cu gasca tranzactionala a lui Rosca.

Este o idee si o propunere, legat de care as dori sa aud parerile vizitatorilor. Da, mi se va spune ca PL, Mihai Ghimpu, nu va dori sa mearga alaturi de nimeni. Eu cred ca el nu va rata sansa sa uneasca fortele, lucru pe care l-a facut bine, la timpul sau, Urecheanu cu cei care au sprijinit proiectul. Nu vorbim despre ce a urmat. Insa astazi, din cite se vede, interesele lui Ghimpu coincid mai curind cu cele ale lui Urecheanu, decit cu ale lui Filat si Lupu. Nu mai spun de comunisti. Ar fi ideal sa se faca un singur bloc intre cele trei partide liberale, dar nu cred, mai ales stiindu-se ca in teritoriu au loc migrari politice din si in toate directiile. De ce? E clar. Se pregatesc unii intens de alegeri. Cred ca este un moment si responsabil, si favorabil pentru consolidarea adeptilor concomitent ai valorilor nationale si europene, adica nu doar “europene”. Cred ca veti descifra ce am vrut sa spun.

PNL isi tine pe 19 decembrie sedinta Delegatiei Politice Nationale si va trimite invitatii celor patru partide democratice parlamentare sa trimita un reprezentant sa asiste. Vom vedea disponibilitatea de dialog.

Am trecut prin situatia cind, fiind in Parlament, ai impresia ca poporul abia asteapta sa te mai voteze. Nu este asa. Si cred ca demararea unui asemenea proiect, prin semnarea unui Acord politic, ce ar putea sa devina un BLOCUL NATIONAL electoral ar fi un pas apreciabil.

Vitalia Pavlicenco


Sursa
2009-12-12 13:24:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:14:01România donează gratuit încă 100 800 de doze de vaccin anti-covid R. Moldova —» Elena Robu
10:12:00Ambulanţa Cotcodac a fost oprită de poliţie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:38Maia Sandu s-a vaccinat contra Covid-19 cu AstraZeneca —» Elena Robu
08:52:38„Pe Contrasens„ – cartea care poate fi recomandată cititorilor cu toată încrederea —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
08:22:00Pui transportaţi şi vînduţi în condiţii inadecvate —» Curaj.TV | Media alternativă
08:07:14Activistul atacat de suita primarului, a aşteptat aproape 7 ore să vină ambulanţa —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:19Dacă Hristos nu ar fi înviat —» Moldova Creștină
18:25:19Poliția taie frunze la ciini în fața zebrei la Ciocana —» Curaj.TV | Media alternativă
18:16:57Despre Renato, Maia, Rizea și alte personaje politice noi sau mai vechi —» Curaj.TV | Media alternativă
14:20:00Poeme de Mabel Antonini (trad. în română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:27:58Mărăciniș" —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:14:52Modalități de interpretare a dramaturgiei în monografia Anei Ghilaș: de la supraeu la „discursul teatral” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:30:28Săniuș* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:17:14Vocea Diasporei: M-am înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 —» Elena Robu
07:00:08Lidia Căldăraru – Krînițcaia (1906 – 1978) —» Moldova Creștină
18:10:32Gențile împletite: moda primăvară-vară 2021 —» Millavintage
15:13:00A dose of military satire —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
15:04:57Кишинёвский аэропорт —» Benia pictures production
15:04:57Компьютерное кресло —» Benia pictures production
15:04:57Николя Верт «История советского государства: 1900–1991» —» Benia pictures production
15:04:57Xiaomi Smart Scale 2 —» Benia pictures production
15:04:57Зимой на горе не был — не мужик —» Benia pictures production
15:04:57Такса и её хипстеры —» Benia pictures production
15:04:57Не мешки таскать —» Benia pictures production
15:04:57Лесное хозяйство —» Benia pictures production