Ce credeti despre un BLOC NATIONAL?

1918Voi incerca sa scriu poate mai putin, lasind loc pentru comentariile vizitatorilor. Pornind de la sondajele care arata sansele partidelor acum, dupa nevotarea Presedintelui republicii, sondaje mai corecte sau mai putin corecte, pornind de la ceea ce cunoaste fiecare ca asteapta lume, de la faptul ca partidele extraparlamentare activeaza – unele mai bine, altele – mai putin -, in functie de posibilitati, pornind de la asteptarile celor care au votat in doua campanii electorale si nu vad schimbarile dorite pe arena publica si in viata fiecaruia, pornind de la preocuparile legate de rezultatele viitoarelor alegeri anticipate, apare problema unor reconfigurari politice.

Scriam anterior ca nu se constituie aliante europene in teritoriu. Asta era inainte de votul din Parlament privind seful statului. Acum, se pare, sansa lor a scazut. De aceea, avind in vedere si analizele politice, opiniile exprimate de unii jurnalisti, cred ca, intr-adevar, lupta politica – pina sau dupa modificarea Constitutiei, se va da intre PLDM si PD. La PD vor migra in continuare oamenii, inclusiv din alte partide, ca si la PLDM, pentru ca oamenii simt unde sint perspectiva, puterea si banul public. PD-ul are niste pozitii mai greu acceptabile de partida nationala. PLDM e asezat, parca, pe o platforma mai nationala, dar pe una precauta, cu elemente de cosmopolitism. In aceasta situatie, cind inca se desfasoara congresul AMN si cind procentajele PL si AMN sint in scadere, ne intrebam cum ramine cu partea nationala a spectrului politic? Pentru ca, dupa viitoarele alegeri, s-ar putea sa se faca o majoritate parlamentara PLDM-PD, in care nici sa fie nevoie de PL. De comunisti – sper – nici sa fie cazul sa vorbim.

Si-atunci – rezulta ca se va subtia partida nationala, privita de unii dinspre mai de stinga drept “nationalista”, “radicala”, “extremista”. Insa noi stim ca nu e asa. Stim ca pozitiile mai multor partide platesc tribut raportului de forte si adevarul ramine acelasi, chiar daca se va vrea impins in “dreapta dreptei”: noi trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa intram in NATO, trebuie sa ne apropiem cit mai strins de Romania, trebuie sa obtinem plecarea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Si aceasta pozitie o poate promova, cred, un BLOC NATIONAL (BN), care ar include, in primul rind, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra (cu Urecheanu sau cu Untila ca lider), Partidul National Liberal, Miscarea Actiunea Europeana si, poate, alte partide inca.

Mie mi se pare ca nu doar stingii ii convine subtierea acestui segment politic. De aceea, retinerile in acceptarea unui asemenea format i-ar arunca pe exponentii si promotorii valorilor nationale intr-un con de umbra, la fel ca si pe comunisti. Cunoastem ca se vorbeste despre faptul ca PL va lua locul PPCD, adica va fi un partid mereu cu putini deputati – ca un tribut platit caracterului national romanesc al statului, care, insa, la nivelul exprimarii politice, nu apuca sa se manifeste decit cum s-a intimplat cu gasca tranzactionala a lui Rosca.

Este o idee si o propunere, legat de care as dori sa aud parerile vizitatorilor. Da, mi se va spune ca PL, Mihai Ghimpu, nu va dori sa mearga alaturi de nimeni. Eu cred ca el nu va rata sansa sa uneasca fortele, lucru pe care l-a facut bine, la timpul sau, Urecheanu cu cei care au sprijinit proiectul. Nu vorbim despre ce a urmat. Insa astazi, din cite se vede, interesele lui Ghimpu coincid mai curind cu cele ale lui Urecheanu, decit cu ale lui Filat si Lupu. Nu mai spun de comunisti. Ar fi ideal sa se faca un singur bloc intre cele trei partide liberale, dar nu cred, mai ales stiindu-se ca in teritoriu au loc migrari politice din si in toate directiile. De ce? E clar. Se pregatesc unii intens de alegeri. Cred ca este un moment si responsabil, si favorabil pentru consolidarea adeptilor concomitent ai valorilor nationale si europene, adica nu doar “europene”. Cred ca veti descifra ce am vrut sa spun.

PNL isi tine pe 19 decembrie sedinta Delegatiei Politice Nationale si va trimite invitatii celor patru partide democratice parlamentare sa trimita un reprezentant sa asiste. Vom vedea disponibilitatea de dialog.

Am trecut prin situatia cind, fiind in Parlament, ai impresia ca poporul abia asteapta sa te mai voteze. Nu este asa. Si cred ca demararea unui asemenea proiect, prin semnarea unui Acord politic, ce ar putea sa devina un BLOCUL NATIONAL electoral ar fi un pas apreciabil.

Vitalia Pavlicenco


Sursa
2009-12-12 13:24:53



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:02:24 —» Путепроводные Заметки
08:53:18 —» Путепроводные Заметки
20:09:05 —» Путепроводные Заметки
14:12:49 —» Путепроводные Заметки
07:12:00RĂUL SE FACE, BINELE SE CREEAZĂ —» Leo Butnaru
17:02:12 —» Путепроводные Заметки
16:51:37Balul Mascat de la „Casa Sorelui” – un adevărat spectacol de bucurie! —» Asociaţia Obştească "Demos"
16:25:42Finalizarea procesului de selecție a furnizorilor pentru programul de susținere a tinerilor antreprenori —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:25:00I Wish… —» Александр Ищенко - Размышления
06:33:00ÎN GRĂDINA DOMNULUI —» Leo Butnaru
22:55:45 —» Путепроводные Заметки
15:47:15 —» Путепроводные Заметки
14:20:36 —» Путепроводные Заметки
06:59:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
04:40:37 —» Путепроводные Заметки
22:40:20 —» Путепроводные Заметки
17:37:45 —» Путепроводные Заметки
14:57:07 —» Путепроводные Заметки
07:04:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:58:25Sfinții Vechiului Testament – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:57:55Folclorul ce se duce —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:43:18BANZAI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:32:00Top 10 fotbaliști moldoveni în 2024 —» Sandu GRECU
08:27:05Unde dispar prietenii noștri!? —» Sergiu Mocanu
08:21:00DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru