253954 cazuri COVID-19 în Moldova
2889 – cazuri active
245031 – cazuri vindecate
6034 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 18 mai 2021 ora 16:21


Grija lui Medvedev pentru rusa din RM. Oare pocemu?

limba romanaProblema limbii revine în discuţia opiniei publice din R. Moldova. Şi nu oarecum. Cei care o repun pe tapet nu sunt jurnaliştii, analiştii sau mai ştiu eu cine, ci nume politice grele: Ghimpu şi Medvedev, ambii preşedinţi de state.

După ce, anul trecut, la Chişinău, comsomoliştii lui Voronin (susţinătorii partidului pro – rus “Ravnopravie” şi ai „Ligii tineretului rus din R. Moldova”) au mărşăluit prin centrul Chişinăului, cerând insistent „Limba rusă, limbă de stat!”, iar Ninja voronistul, cum l-am numit într-un articol pe acel “faimos” Grigorciuc, tinerel membru al PCRM, instruit, de altfel, la şcoala lui Tcaciuk, a avut curajul să dea foc tricolorului la Chişinău, iată că, mai nou, însuşi ţarul de la Kremlin îşi „exprimă îngrijorarea în legatură cu situaţia limbii ruse în Republica Moldova”. De când au ajuns oare moldovenii atât de nărăvaşi şi crează probleme vorbitorilor de limba rusă în R. Moldova? Brusc, peste noapte, din cel mai blajin popor, ne-am trezit asociaţi cu cei care tulbură situaţiunea limbii ruse.

„Spaţiul (în care se vorbeşte) limba rusă s-a redus în perioada alegerilor parlamentare”, a declarat recent Dmitrii Medvedev, la forumul presei europene şi asiatice. Şi a continuat: „Să sperăm că autorităţile vor arăta o mai mare toleranţă pentru interesele populaţiei lor şi că nu vor adopta soluţii artificiale, pentru a nu restrânge potenţialul de comunicare dintre popoarele noastre, nici pentru a desfiinţa mecanismul de comunicare din interiorul propriei lor ţări”.

Domnul Medvedev este perfect conştient că face burea v stacane vodî (trad. rus. – furtună într-un pahar cu apă). Întrebarea însă este: De ce o face? Şi de ce anume acum? Nu vrea domnia sa, cumva, să acopere alte interese arătând cu degetul spre Chişinău şi invocând unul dintre cele mai sensibile probleme de la noi? Chiar să nu aibă declaraţia lui Medvedev nicio legătură cu cea a preşedintelui Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, care spunea nu demult că „trebuie pusă la punct odata şi pentru totdeauna problema denumirii limbii vorbite oficial în Republica Moldova şi să se spună clar, inclusiv în viitoarea Constituţie a RM, că limba de stat este română”? Miroase a DA, aşa e!

Presa, veşnica problemă….

Tot nu ştiu cum se face, dar discursul lui Medvedev vine să dea răspunsuri exact la ce spusese Mihai Ghimpu cu ceva timp înainte. Ghimpu a cerut explicit presei si clasei politice din RM să „depăşească această problemă creată artificial şi să menţioneze clar că limba vorbită în Republica Moldova este limba română”.  Tot despre presă a vorbit şi Medvedev. Fără menajamente, el a confirmat clar că „Rusia va continua să sprijine presa de limbă rusă din alte ţări”. „Nu văd în aceasta nici un amestec în afacerile interne ale altor state”, a subliniat, diplomat nevoie-mare, preşedintele rus. „Intenţionăm să acţionăm strict în interiorul cadrului legislativ al acestor ţări. Legislaţia naţională ar trebui respectată: este normal şi acceptabil”, a subliniat Medvedev.

“Oare? Se referă asta cumva şi la R. Moldova?” ar fi întrebarea firească a unui jurnalist. Întrebare, iată, pe care mi-o pun şi eu acum. Şi asta în contextul unor discuţii mai vechi, perpetuate în presa procomunistă de la Chişinău. Cea care ţipa în gura mare că presa proromânească ia bani de peste Prut cu ciumadanul (trad. rus. – geantă diplomat). Şi asta chiar dacă este bine cunoscut şi se vede cu ochiul liber, în fiecare chioşc din Chişinău, că susţinerea presei proromâneşti din R. Moldova, de către România, este infim mai mică decât cea prorusă de către Moscova. Şi totuşi, unele voci din ce-a de-a doua categorie (nu dăm nume, că nu merită să le facem reclamă), nu mai contenesc să se agite şi să numere prin buzunarele Bucureştiului, când vine vorba de acest subiect.

„Dacă s-ar fi clarificat problema la timpul potrivit”. Dacă şi iar dacă…

„Îmi pare rău că există politicieni care au speculat problema – dacă s-ar fi pus punct de la bun început, de la începutul anilor 90, am fi avut mai mult timp să ne ocupăm de probleme economice şi poate că am fi trăit mai bine. Trebuie să spălăm această ruşine de pe noi – până şi copiii ştiu ce limbă vorbim noi, moldovenii – româna. Vă rog să încercăm să explicăm odată societăţii că nu trebuie să facem politică 20 de ani doar în jurul limbii şi identităţii noastre”, a spus Mihai Ghimpu.

Dacă şi iar dacă… Numai că Moscova, d-le Ghimpu, trebuie să fiţi conştient că nu conteneşte să facă politică în jurul acestui subiect şi nu va conteni prea curând. Şi va face tot ce e posibil ca limba pe care o vorbim în R. Moldova să nu fie definită aşa cum trebuie: adică limbă română. Şi asta nu pentru că Rusia nu ştie cum se numeşte ea, ci pentru că îi convine perfect haosul şi instabilitatea politică dintre Prut şi Nistru. De Transnistria nici nu mai pomenim…

Până nu vom defini odată şi odată denumirea limbii române, inclusiv în Constituţie, şi nu vom clarifica statutul limbii ruse – limba unei minorităţi din R. Moldova -, problema lingvistică în republică va continua să devină o problemă politică care va reveni pe tapet de fiecare dată când unii din interior sau din exterior vor dori aşa ceva.


Sursa
2009-12-11 21:59:29Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:19:47Mihail Ciachir - apostolul limbii tipărite (160 ani de la naștere) —» BiblioCity
10:16:03De-ale mele. Ce mai facem şi de ce tacem —» Blog de călătorii
17:02:22In Solidarity with the people of Palestine- Israel’s violence gives Palestinians the right to defend themselves —» ajna-blogging-press
14:59:00Activistă civică de la firul ierbii, mamă cu 5 copii (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:00Despre unchiul care i-a dat numele, apoi a fost deportat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:18:38Dezbatere electorală la Microfonul Liber —» Curaj.TV | Media alternativă
18:30:54🚔Un echipaj de Poliție a lovit un TAXI care circula regulamentar —» Curaj.TV | Media alternativă
18:24:12Geană și activistul au găsit evaziune fiscală, minciună și mult tupeu la Broscăuți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:57:00Comentez aleea pietonală ”modernă” de la Ciocana —» Curaj.TV | Media alternativă
17:53:05Ucraina în limba română: Despre ultimul sondaj al centrului Razumkov —» Curaj.TV | Media alternativă
17:12:22În adâncuri liniştite —» Nori
06:53:00страшный волк —» непутЁвые заметки
03:52:36Mărăciniș" —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:49:54Un bugetar din primărie alertează poliția la 112 pentru că e filmat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:26:3715 mai – Ziua Internațională a Familiei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:56:08Morții noștri cei frumoși… —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:57:28Înscrierea online în CLASA a V-a, anul de studii 2021 -2022 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:09:22UN NOVATOR ÎN POEZIA AMERICANĂ —» Leo Butnaru
21:23:00Geană a fost atacat la Mizil de faţă cu poliţia —» Curaj.TV | Media alternativă
20:25:32Să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră —» Moldova Creștină
20:22:00E tensionat prin centrul Kishingtonului – SmartCity —» Curaj.TV | Media alternativă
16:50:46©️ Tu —» Licurici de suflet
11:38:31„Discursul teatral” de la antichitate până la regia și măiestria artistică a lui Mihai Volontir —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:53:35Prin dezbateri spre eficiența energetică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:14:43ION CREANGĂ NU A VRUT SĂ RĂMÂNĂ LA OTOMANI... —» Leo Butnaru