Mitropolia Moldovei vs Guvernul Filat

S-a dat startul campaniei electorale ! Din nou comuniştii scot aşii din mânecă şi încearcă să-i bată măr pe azartaţii liberali-democraţi. Aşa cum niciodată nu a fost ascuns faptul că Mitropolia Moldovei este o armă impunătoare, aflată sub gheara comunistă, care şi-a jucat un rol decisiv în cele 2 campanii electorale, de ce atunci nu ar fi aruncată în luptă şi în a treia campanie? Şi aşa cum trebuia început tot show-ul preelectoral de la un pretext, decizia lui Filat de a declara 25 decembrie zi liberă este una picată la ţanc.
Mitropolia Moldovei este indignată de “decizia samovolnică“ a Guvernului Filat de a declara ziua de 25 decembrie, zi liberă. Într-o declaraţie a Mitropoliei Moldovei se precizează că Naşterea Domnului (Crăciunul) în Moldova este marcată de creştini la data de 7 ianuarie, specificându-se că “serbarea conform unui sau altui calendar nu poate fi o decizie samovolnică“.
“Dacă autorităţile au adoptat această decizie luând în calcul faptul că celelalte confesiuni religioase serbează Naşterea Domnului în data de 25 decembrie, nedumerirea rămâne la fel de mare. Biserica Ortodoxă din Moldova are o atitudine respectuoasă faţă de reprezentaţii tuturor cultelor înregistrate legal pe teritoriul ţării noastre, însă acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convingerilor religioase ale unei minorităţi pare bizară“, se precizează în comunicat.
Potrivit comunicatului, “ambiguitatea situaţiei se manifestă prin faptul că nu este clar motivul acestei hotărâri, având în vedere că atât Mitropolia Moldovei, cât şi Mitropolia Basarabiei, conform statutului se conduc de calendarul iulian, ceea ce presupune că sărbătorirea Crăciunului în ziua de 25 decembrie este exclusă“. “Suntem într-o ţară unde avem alese sărbători şi tradiţii, care ne reprezintă ca neam şi cultură. Să nu pierdem ceea ce am moştenit, să nu ne vindem identitatea noastră. Să păstrăm duhul Bisericii în toate activităţile noastre. Aşa vrea să ne vadă Bunul Dumnezeu, rugându-ne într-un cuget şi în unitate“, se spune în declaraţia Mitropoliei Moldovei cu privire la decizia Guvernului de a declara ziua de 25 decembrie – zi liberă.
Totodată, Mitropolia Moldovei “sugerează autorităţilor să revadă această decizie şi să ţină cont că sărbătorile religioase se stabilesc conform calendarului bisericesc şi nicidecum celui laic“.
Recent şi Episcopul de Bălţi şi Făleşti, ÎPS Marchel a emis presei o declaraţie în care se spune că “decizia Guvernului de a declara 25 decembrie zi de odihnă atentează indirect la tradiţii“, “fiind una fără precedent“. “Cu toate că Moldova se află în imediata apropiere de Europa, unde pe 25 decembrie se sărbătoreşte Naşterea Domnului, la noi această zi era una obişnuită, de lucru, respectându-se tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, şi principiile calendarului de stil vechi“, spune Episcopul de Bălţi şi Făleşti.
Nu distrugeţi "preoţilor" şi "episcopilor" Biserica Ortodoxă, nu vă bateţi joc de creştinism şi temeţi-vă de Dumnezeu !

Sursa
2009-12-11 16:57:55Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru