Mitropolia Moldovei vs Guvernul Filat

S-a dat startul campaniei electorale ! Din nou comuniştii scot aşii din mânecă şi încearcă să-i bată măr pe azartaţii liberali-democraţi. Aşa cum niciodată nu a fost ascuns faptul că Mitropolia Moldovei este o armă impunătoare, aflată sub gheara comunistă, care şi-a jucat un rol decisiv în cele 2 campanii electorale, de ce atunci nu ar fi aruncată în luptă şi în a treia campanie? Şi aşa cum trebuia început tot show-ul preelectoral de la un pretext, decizia lui Filat de a declara 25 decembrie zi liberă este una picată la ţanc.
Mitropolia Moldovei este indignată de “decizia samovolnică“ a Guvernului Filat de a declara ziua de 25 decembrie, zi liberă. Într-o declaraţie a Mitropoliei Moldovei se precizează că Naşterea Domnului (Crăciunul) în Moldova este marcată de creştini la data de 7 ianuarie, specificându-se că “serbarea conform unui sau altui calendar nu poate fi o decizie samovolnică“.
“Dacă autorităţile au adoptat această decizie luând în calcul faptul că celelalte confesiuni religioase serbează Naşterea Domnului în data de 25 decembrie, nedumerirea rămâne la fel de mare. Biserica Ortodoxă din Moldova are o atitudine respectuoasă faţă de reprezentaţii tuturor cultelor înregistrate legal pe teritoriul ţării noastre, însă acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convingerilor religioase ale unei minorităţi pare bizară“, se precizează în comunicat.
Potrivit comunicatului, “ambiguitatea situaţiei se manifestă prin faptul că nu este clar motivul acestei hotărâri, având în vedere că atât Mitropolia Moldovei, cât şi Mitropolia Basarabiei, conform statutului se conduc de calendarul iulian, ceea ce presupune că sărbătorirea Crăciunului în ziua de 25 decembrie este exclusă“. “Suntem într-o ţară unde avem alese sărbători şi tradiţii, care ne reprezintă ca neam şi cultură. Să nu pierdem ceea ce am moştenit, să nu ne vindem identitatea noastră. Să păstrăm duhul Bisericii în toate activităţile noastre. Aşa vrea să ne vadă Bunul Dumnezeu, rugându-ne într-un cuget şi în unitate“, se spune în declaraţia Mitropoliei Moldovei cu privire la decizia Guvernului de a declara ziua de 25 decembrie – zi liberă.
Totodată, Mitropolia Moldovei “sugerează autorităţilor să revadă această decizie şi să ţină cont că sărbătorile religioase se stabilesc conform calendarului bisericesc şi nicidecum celui laic“.
Recent şi Episcopul de Bălţi şi Făleşti, ÎPS Marchel a emis presei o declaraţie în care se spune că “decizia Guvernului de a declara 25 decembrie zi de odihnă atentează indirect la tradiţii“, “fiind una fără precedent“. “Cu toate că Moldova se află în imediata apropiere de Europa, unde pe 25 decembrie se sărbătoreşte Naşterea Domnului, la noi această zi era una obişnuită, de lucru, respectându-se tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, şi principiile calendarului de stil vechi“, spune Episcopul de Bălţi şi Făleşti.
Nu distrugeţi "preoţilor" şi "episcopilor" Biserica Ortodoxă, nu vă bateţi joc de creştinism şi temeţi-vă de Dumnezeu !

Sursa
2009-12-11 16:57:55Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
07:51:27Educație pentru socializare juridică —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:17Angela Mutuzoc, șefa Consiliului Superior al Procurorilor, tăiată de #năPASta la prezentarea Veronicăi Dragalin —» un alt blog
06:00:39Cântecele lui Țoi cântate la Tiraspol —» un alt blog
19:15:18Serhii Plokhy – The Gates of Europe. A history of Ukraine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:01:36Primar agresiv la Plopii-Slăvitești! Amenință și înjură de față cu poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:56Reliable and Cost-Effective Phone Repair Service —» Virtual Chişinău
12:46:48Spa Resort Guide —» Virtual Chişinău
12:40:59Margareta Cemârtan-Spânu sau drumurile rătăcitoare ale deportărilor —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:34:15Sanda LESNEA, o scriitoare venită din lumea sonoră a copilăriei —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:42În plină criză, Guvernul #năPASta bagă 170 de milioane în sediul ambasadei la Paris… —» un alt blog
07:31:29Opera din Basarabia în secolul XX —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
21:59:00Poluează în zonă comercială aglomerată —» Curaj.TV | Media alternativă
16:56:00New Tools for More Successful Editing Adventures —» ada rosu
15:05:0380 de ani de la Romacaust, deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:03Supărați că au rămas fără apă caldă la robinet, ploieștenii de la bloc vor să iasă joi în stradă! —» Curaj.TV | Media alternativă