Eveniment cultural deosebit la Chişinău

Zeci de ani politicienii aflaţi la conducerea Republicii Moldova, şi în mod special comuniştii, au propagat într-un mod aproape obsesiv teoria că populaţia dintre Prut şi Nistru este diferită de români, că vorbesc o altă limbă decât limba română şi alte inepţii tratate ca adevăruri ştiinţifice.
Dacă e să vorbim despre adevăruri ştiinţifice, se remarcă un eveniment cultural de o însemnătate deosebită pentru români, atât pentru cei de la Bucureşti, cât şi pentru cei de la Chişinău – profesorul Constantin Barbu din Craiova a lansat culegerea de acte, manuscrise şi hărţi “Codex Aureum Dacoromanorum”.
Cele 20 de volume ale lucrării de o deosebită ţinută ştiinţifică constituie o importantă mărturie despre devenirea istorico-culturală a neamului românesc, demonstrând continuitatea românească pe teritoriul frumos numit de Mihai Eminescu “de la Nistru pân’ la Tisa”. În paginile volumelor se regăsesc documente culese din arhivele din Sankt-Petrsburg, Roma şi Constantinopol, Paris , Viena şi Veneţia referitoare inclusive la românii din Basarabia.
Deşi aflat la Chişinău ca oaspete al scriitorilor basarabeni, profesorul Constantin Barbu a declarat audienţei cu firească emoţie că nu a sosit la Chişinău ca oaspete, pentru că în Basarabia se simte la el acasă.
Prezenţa la Chişinău a profesorului Constantin Barbu, printre altele şi unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai operei poetului Mihai Eminescu, a fost onorată de prezenţa la lansarea volumelor a multor personalităţi culturale din Republica Moldova, printre acestea numărându-se poetul Valeriu Matei şi academicianul Mihai Cimpoi, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Acest efort ştiinţific al profesorului Constantin Barbu probează că adevărurile referitoare la istorie nu se confecţionează în secţii de partid, ci se obţin prin muncă de cercetare serioasă. Moldovenismul a fost o invenţie şi este un fals confecţionat din raţiuni politice, în timp ce istoria adevărată a românilor este păstrată în arhive şi opere precum “Codex Aureum Dacoromanorum”, unde nu ajunge mâna lungă a comunismului.

  • Tudor Petreanu

Sursa
2009-12-10 22:21:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:41:22Ziua Cititului Împreună —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
08:52:09Constantin Rusnac —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!