71503 cazuri COVID-19 în Moldova
17528 – cazuri active
52290 – cazuri vindecate
1685 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 26 octombrie 2020 ora 03:24


Igor Dodon pentru cojocari.ro: “la alegerile anticipate ar putea pierde din mandate si PCRM”

Igor Dodon

 

Ceea ce veţi citi cu interes mai jos este un interviu pe care a avut bunăvoinţa să mi-l acorde Igor Dodon, deputat PCRM în Parlamentul Republicii Moldova, fost ministru al economiei în Guvernul Greceanâi. Trebuie să menţionez din capul locului că deşi unele întrebări au fost extrem de directe, domnul deputat a reuşit să fie sincer, chiar mai mult decât m-aş fi aşteptat. Şi încă ceva foarte important: interviul este unul real, NU ESTE UN PAMFLET! Jurnaliştii care vor citi şi cita(sper!) acest interviu pot să-l întrebe chiar pe Igor Dodon ca să se convingă de veridicitatea materialului. Acum, interviul, sau, după cum i-a spus Igor Dodon, net-interviul:

 

COJOCARI: Sunteţi specialist în economie, aţi fost la un pas de a fi numit premier. Cunoaşteţi bine realitatea economică din Moldova. Spuneţi-mi vă rog o cifră, iar cifra să reprezinte banii pe care, după părerea dumneavoastră, îi pierde Moldova pentru că organizează, din nou, alegeri anticipate? Şi nu mă refer aici doar la banii pe care trebuie să-i plătim efectiv pentru organizarea alegerilor. Probabil există costuri aferente: investiţii mai puţine din cauza situaţiei politice incerte, bani întârziaţi de la FMI, împrumuturi ratate…

DODON: Cifra oficiala de organizare a alegirilor anticipate necesara de a fi bugetata ar fi de cca 40-50 mln. lei. Pierderile economiei RM vor fi cu mult mai mari: va avea de suferit sectorul real al economiei in urma cresterii asteptarilor negative, vor fi mai precauti investitorii straini si bancile comerciale in proiectele sale, Guvernul (dorim sau nu ) creat pe principii de algoritm politic va fi mult mai conservativ (cu gindul la alegeri) la capitolul reforme nepopulare strcturale, dar extrem de necesare pentru asigurarea durabilitatii cresterii economice si ca rezultat partenerii de dezvoltare (donatorii…) vor fi mai putini receptivi la solicitarile de finantare suplimentara, va scadea disciplina fiscala …. Toate acestea le evaluez la o pierdere de min 8-10 % din PIB (nu ma refer la descrestere PIB-lui ci la sume de cca 500 mln. dolari).

 

COJOCARI: Ce partid are de câştigat de pe urma alegerilor anticipate? Dar de pierdut? De ce?

DODON: In opinia mea totul depinde de faptul cind vor fi organizate aceste alegeri. Daca in a 2-a jumatate a anului 2010 cel mai mult va avea de cistigat  PLDM + 8-15 mandate, PD + 3-6 mand., de piedut PL - 3-5 mandate, AMN nu va accede in Parlament. Cred ca ar putea pierde din mandate si PCRM. De ce ???>>>> PLDM - Filat este persoana care atrage tot mai mult simpatia alegatorilor, profesionist, tinar, hotarit, pro europian …., mai ales pe fonul lui Ghimpu care este plasat pe acelasi spectru politic de dreapta. PD - Lupu ar putea reveni pe flangul de centru stinga (dupa ce s-a deplasat pe dreapta votindu-l pe Ghimpu si raminind in AIE) prin atragerea unor persoane din rindurile PCRM. PL - Ghimpu place in continuare persoanelor mai radical orientate, insa impreuna cu nepotul Ghimpu pierde din teren. AMN - este intr-o situatie dificila. Vedem ce va fi la sf. saptamiinii la congres (pe 12 decembrie) unde intentioneaza sa schimbe conducerea. Exista perspectiva reala ca o parte sa fie preluata de PLDM iar alta de PS. PCRM - totul depinde de constientizarea conducerii de reinoi persoanele si mesajele. Daca va avea loc consolidarea rindurilor, debarasarea de unele persoane care nici nu aveau o valoare pozitiva pentru partid, pe fonul greselilor si neintelerii din cadrul AIE, PCRM ar putea sa-si pastreze pozitiile sai chiar sa creeasca. In caz contrar - pierde 10-15 mandate.

 

COJOCARI: Spuneţi-mi vă rog ce calităţi respectaţi la Mihai Ghimpu?

DODON: Nu prea multe stimez in aceasta personalitate. Poate doar nivelul sau de cunostinte nu-i permite altceva decit de a fi sincer - de fapt ceea ce urmarim foarte des - spune ceea ce crede indiferent daca e locul si momentul potrivit. Insa sinceritatea merita de a fi respectata.

 

COJOCARI: Ce nu vă place la Vladimir Voronin? Ce cusururi(calităţi negative) are?

DODON: Buna intrebare. As putea sa spun multe lucruri bune - cred ca toti sunt de acord ca este o personalitate si un politician foarte puternic. Locurile slabe - urmeaza de a fi mai dinamic, PCRM din aceste considerente poate pierde din teren, de a accepta mai multe idei reformatoare in primul rind pentru partid, la fel cum a acceptat cindva in anii 2005-2008 unele propuneri de reformare a cadrului legal pentru liberalizarea economiei.

 

COJOCARI: Cum comentaţi faptul că unii deputaţi comunişti au anunţat recent că intenţionează să părăsească partidul?

DODON: Ma asteptam la asa evolutie. Cei ce vor pleca din PCRM ar putea fi divizati in 2-a grupe: 1.  Cei care sunt suparati pe ne-promovarea la diferite etape la diferite functii inalte, la care aspirau mult. 2. Cei care nu sunt de acord cu principiile conceptuale ale comunistilor - cum ar fi denumire, platforma, personalitati din conducerea partidului … Cred ca plecarea primelor nu ar fi o pierdere pentru PCRM, pe cind a plecarea celor din urma (a 2-a grupa) ar fi o lovitura fatala. Acum este extrem de important pentru PCRM - consolidarea rindurilor si motivarea celor din a 2-a grupare sa ramina in echipa.

 

COJOCARI: Cum este în opoziţie? Ce preferaţi: să fiţi în opoziţie sau la putere? De ce?

DODON: In opozitie este mai simplu decit la guvernare. Cel putin din considerente de responsabilitati, timp, posibilitati de a te preocupa de noi proiecte. Deseori opozitia poate sa lanseze mesaje si propuneri pe care nu le-ar fi lansat fiind la Guvernare, ceea ce de fapt nu-mi este propriu mie - nu-mi place sa propun lucruri pe care le consider imposibil de a fi realizate si neutile la moment. Cred ca aflarea in opozitie este necesar  pentru oricare forta politica dupa o perioada indelungata de guvernare. Dupa aceasta respectivul partid sau revine in plina forta, cu noi aspiratii sau se stinge, disparind din politica mare.

 

COJOCARI: Aţi fost ministrul economiei, omul de care a depins în mare parte economia şi finanţele ţării, vreau să ştiu cât de bogat sunteţi? Câţi bani aveţi? Îmi cer scuze pentru indiscreţie, dar, după părerea mea, dacă sunteţi înstărit, înseamnă că VĂ PRICEPEŢI LA BANI.

DODON: Veniturile mele sunt publice - in declaratia pe venit. In mare parte averea (pe care asi putea sa o evaluez la preturi de piata la cca 150-200 mii euro) am cistigat-o pe parcursul carieirei mele in business (piata valorilor mobiliare, fondator si presedinte al Bursei de Marfuri al Moldovei…). Ultimii 4 ani de activitate in guvern mi-au permis sa obtin un bagaj valoros de experienta si cunostinte utile, care in dependenta de evolutia evenimentelor ar putea fi convertit in venituri mult mai importante ca cele estimate mai sus (recent am primit citeva invitatii de a fi angajat in citeva companii din Est si Vest extrem de importante pe plan regional si mondial).

 

COJOCARI: Care este politicianul dumneavoastră preferat? Aş vrea să ne spuneţi politicianul preferat din România, Rusia, Moldova. Dar politicianul preferat din toate timpurile?

DODON: In Romania - Mircea Geoana presedinte PSD, in Ucraina - Iulia Timosenco, in Rusia - Vladimir Putin. Politician preferat presedintele Kenedy.

 

COJOCARI: Lumea v-a văzut, vă cunoaşte mereu îmbrăcat în costum, cu cravată, într-un anturaj oficial. Cum este de fapt omul Igor Dodon, nu politicianul? Puteţi să vă faceţi o autocaracterizare?

DODON: Sot fidel, tata a doi ingerasi de feciori - unul de 2 altu 7 anisori. Principiile de baza  - respect omenia, prietenia, spiritul de echipa. Cel mai rau - tradarea. Mereu alaturi de prieteni si de echipa. Practic sportul - acum prezenta in opozitie imi permite sa merg de 3 ori pe saptamina in sala de forta, pina la Guvern de 5 ori pe saptamina faceam voley. Iubesc pescuitul si vinatoarea.

 

COJOCARI: Ce părere aveţi despre cetăţenii moldoveni care au şi cetăţenie română. Cum credeţi, de ce nu ar fi bine ca Moldova să se unească cu România?

DODON: In mare parte cca 85-90 la suta din cei care au obinut si obtin cetatenia romana o fac pentru a putea profita de anumite beneficii: calatorie fara viza in UE, obtinerea unui loc de munca… Cel putin opinia mea ferma este ca nu o fac pentru ca vor sa fie romani ca nationalitate sau pentru promovarea anumitor valori. De aceea nu vreau sa-i critic sau judic pe acesti concetateni, in alte conditii ei nu obtineau niciodata cetatenia Romaniei. Personal am cele mai bune impresii si opinii de romani ca natiune si Romania ca stat (am fost si copresedintele Comisiei intergivernamentale moldo-romane de colaborare social-econoica pe parcursul ultimilor 4 ani). Cred ca relatiile noastre trebuie sa fie de prietenie foarte apropiate, insa ca doua state independente si suverane.


Sursa
2009-12-10 13:29:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:31:13despre apa, despre soare, despre ritm si miscare —» turn up the silence
18:16:33Suzumushi Song. —» Александр Ищенко - Размышления
07:46:0746/40: „Ceva în apă” de Catherine Steadman —» Sunt MAMĂ!
04:22:04(video) Propuneri anticriză pentru Guvernul Republicii Moldova —» edufin.md
04:14:27(video) Guvernul pune cruce pe unele domenii de afaceri! —» edufin.md
20:23:44Toamna nu-i ca vara! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:29:27Opera comments on competition law case against Google in the United States —» Luchian Alexandru
15:26:18Sfaturi de la MAIB ca să nu te lași pradă escrocilor! —» edufin.md
15:01:18Drumul banilor 2020 – un eveniment de educație financiară marca BNM —» edufin.md
09:43:52Covid în Polonia și cum guvernanții merg înainte cu interzicerea avortului —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:29:03Primarul din Selemet, Tatiana Badan: ”Noi prețuim enorm sprijinul oferit de România” —» Elena Robu
08:16:14Taraboste Tribut, în top 10 vinuri baricate, la un concurs specializat —» Fine Wine
07:56:11Chec cu pere si iaurt grecesc —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
07:11:17ISTERIA ORGANIZAȚIILOR-CĂPUȘĂ. Adevarata societate civilă nu primește finanțare —» Nicolae Federiuc
06:54:24OMUL-VIERME, DUȘMANUL CREAȚIEI —» Nicolae Federiuc
06:20:52Cartier de colecție nr. 30. În curând —» Vitalie Coroban
20:22:41Fulgere din trecut la „Fulger” sau cum ajung în „presă” scrisori anonime —» un alt blog
20:21:29Menstruația e o poveste politică —» turn up the silence
19:47:13Inspecţie civică la Maia, Ialomiţa —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:38Festivalul Zilele Filmului Românesc se va desfășura online —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:35:31Kremlinovici, un agent delegat președinte —» Gheorghe Erizanu
15:17:42Cine conduce președintele unei țări? —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:56:16Sunt homosexualii copiii lui Dumnezeu? Are dreptate Papa Francisc? | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
10:22:0345/40: „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse —» Sunt MAMĂ!
10:13:39Istoria unei călătorii miraculoase în timp —» Biblioteca Hristo Botev