Lecţie de fotbal marca Van Gaal


Ce să zic? După aşa ceva nu ştiu dacă mai poate fi adăugat ceva.... Tristeţe în culori clasice.....alb-negre. Şi nue vorba de ratarea calificării în "otimile" Ligii Campionilor - tristeţea şi durerea vine de la ceea ce am văzut pe teren, din "calitatea" jocului prestat de o echipă care e "îngropată" de un antrenor încă foarte mic şi previzibil.

Tinere, mata eşti antrenor???

Cam asta era întrebarea cheie, care trebuia să apară la pauză, atunci cînd "genialul" alenatore italian, made in Napoli, îl scoate pe Del Piero (care, de altfel, n-a jucat nimic în prima repriză, dar nu asta contează) şi "bagă" pe ...... Poulsen! Cine e acest jucător şi cum de-a rămas în componenţă clubului nu ştie nimeni. Senior Ranieri, curăţă, mamă, gunoaiele după tine!

O primă repriză cu un Bayern "pe picioare", care ştie exact pentru ce a venit la Torino şi un Juventus total aiurea, cu Trezeguet şi Del Piero rupţi de restul, cu nişte încercări solitare a lui Mauro Camoranesi de a face ceva creativ în faţă. Juve machează la unica fază de gol din prima repriză (poate chiar din tot meciul) - după o pasă bună venită de la eroul meciului cu Inter, Claudio Marchisio. Balonul ajunge la Trezeguet care, parcă speriat de o eventuală preluare a sa, şutează puternic, cu pămîntul la colţul lung, şi mingea intră.

Să-i fă văzut faţa! Crispată de bucuria golului neaşteptat şi totodată speriată de eventualitatea apărării acestui rezultat în faţa unui Bayern incisiv. Multă lume poate să zică că Bayern a făcut cel mai tare meci din sezon, i-a "alergat" pe "tineri" cum a vrut ş.a.m.d. dar n-o să aveţi dreptate. Astea toate au reuşit pe fundalul unui joc (dacă îmi permiteţi să numesc aşa mizeria de amalgam de pase organizată la comanda lui Ferrara)total aiurea construit de antrenorul juventin. Ce mai, Ciro arăta ca un copil care nu mîncase tot terciul pus în străchinuţă şi Van Gaal l-a pedepsit pentru asta. Nu se joacă aşa împotriva unei echipe condusă de pe margine de un aşa antrenor. Chiar dacă-i ai în echipă pe Diego, Del Piero, Buffon şi pe alţi "mari" ai fotbalului.

Recitalul

A urmat recitalul celor de la Bayern: gol din penalty marca Hans Jorg Butt, al treilea în poarta celor de la Juve (Butt marca din penalty şi la celbra eliminare de acum 7 ani cînd Bayer 04 Leverkusen îi învingea cu 3:1, în faza a doua a grupelor); Olic, după o centrare cu şut deviat de Buffon direct pe piciorul croatului, care chiar să-şi fi dorit n-avea cum să rateze.

După două palme de acest gen, Ferrara insistă cu un Trezeguet solitar în faţă, căruia unicul om care mişcase aseară de la Juve, Caceres, îi pune un balon direct pe picior - tu numai bagă piciorul corect. Da de unde - ăsta e Trezeguet, el aşa goluri poate înscrie doar Italiei, şi asta cu 9 ani în urmă, deja.

Meciul de ieri mi-a mintit de acel 2:3 cu M.U., din 1999, cînd îm pofida faptului că conduceau cu 2:0, se simţea apropierea marelui "p****ţ", după tactica aleasă de alt mare fricos din istoria lui Juve - Carletto Ancelotti. Acum aceaşi senzaţie - un antrenor care nu are idee ce să facă. Nu poţi scote un vîrf de geniu care a prins oseară de rahat din cauza unei tactici prosteşti concepute de antrenor, şi să introduci un mijlocaş "mort" ca jucător deja demult.

Aruncaţi cu pietre în Del Piero şi Diego, care au au făcut un meci extrem de slab, şi nu veţi avea dreptate. Alex est un jucător căruia trebuie să-i creezi spaţiu de joc, sau măcar să-i dai mingea s-o ţină la el, nu să joace vîrf împins cum a făcut-o (mai bine zis an-a făcut-o) ieri seara. Pe Diego l-au enervat cu faulturi dese şi mici, şi i-au arătat limitele. E greu să joace un brezilian pussub presiune, chiar şi atunci cînd te cheamă Diego.

Inevitabilul

A urmat inevitabilul - nemţii au marcat cel de-al treilea gol, absolut logic, sau cum poţi numi o acţiune care reiese din jocul prestat de cei din Torino. Cum poţi să nu pstrezi mingea la tine cînd ai cea mai mare nevoie de ea?! Asta le-a lipsit torinezilor - Van Gaal le-a luat mingea. Şi nu le-a dat-o pînă la fluierul final, atunci cînd Marchisio a şutat-o cu forţă în tribune. Al treilea gol a venit, ieratată-mi fie comparaţia, ca al treilea partener de viol, la rînd - pe fundalul unei anemii totale din partea lui Juventus. Cel "violat" a fost în primul rînd antrenorul "alb-negrilor", după care suporterii după care echipa proporiu-zisă.

Ce vulpoi e Van Gaal: după ce i-a dominat static pe torinezi le-a aruncat în faţă cu un vitezist Robben, proaspăt, gata să-i facă praf pe fundaşii centrali, ieşit pe flancul absolut neapărat a celor din Torino, acolo unde lipsea cel mai bun, adică Caceres. Le-a mai dat un "şut" în fund (nu este neapărat o aluzie la violul amintit mai sus, poate fi interpretat cum vrea cititorul) cu introducerea (ibidem) unui execelent şuteur de la distanţă Timosciuk, care a şi marcat al patrulea gol.

În loc de epilog

Eu aş pleca. Nu din cauză că echipa a pierdut clar, acasă, 1:4 şi a fost eliminată din Champions League - nu. Din cauză că m-ar fi durut foarte tare partea dorsală care mi-a fost survolată de un coleg de breaslă atît de bun. M-aş fi întrebat "oare sunt atît de prost antrenor??" şi, imediat aş fi dat răspunsul evident "da". M-aş fi retras, ca un erou al filmelor de acţiune, în munţii mei natali din sudul Italiei, la un cîrd de oi, alături de frumoasele privelişti pitoreşti, cu nuanţe mafiote, care se deschid turiştilor care vizitează ţinutul Calabria. Ma-ş fi retras pentru a pregăti o revenire........ dar, eu nu-s Ferrara. Păcat de tine Juve, păcat de tine.....

P.S.

JUVENTUS - BAYERN MUNCHEN 1-4 (Trezeguet '19 / Hans-Jorg Butt '30 - pen, Olic '52, Gomez '83, Tymoschuk '90+2 )

JUVENTUS 4-4-2 Buffon - Caceres, Cannavaro, Legrottaglie, Grosso - Camoranesi, Felipe Melo, Diego, Marchisio - Del Piero, Trezeguet
Rezerve: Manninger, Salihamidzic, Amauri, Poulsen, Giovinco, Grygera, Tiago
Antrenor (???): Ciro Ferrara

BAYERN MUNCHEN 4-4-2 Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Muller, Van Bommel, Schweinsteiger, Pranjic - Gomez, Olic
Rezerve: Kraft, Braafheid, Hamit Altintop, Robben, Breno, Klose, Tymoschuk
Antrenor (!!!): Louis van Gaal

Sursa
2009-12-09 06:53:36Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:41:22Ziua Cititului Împreună —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
08:52:09Constantin Rusnac —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!