Cum poţi după asta să rosteşti cuvintul “comunism”?
Un grup de absolvenţi ai Şcolii de liderism politic a IDIS „Viitorul” relatează prin fotografii despre deportările din anii ‘40.
Cele peste 60 de fotografii relatează despre persoanele care au fost deportate în Siberia şi Kazahstan în anii ‘40. Pe chipurile celor portretizaţi sunt surprinse emoţii precum tristeţe, frică, îngrijorare, dar şi expectativă, speranţă. Imaginile au fost colectate timp de jumătate de an de la familiile care au fost deportate, care şi-au dat acordul pentru prezentarea lor publică. Fotografiile au fost restaurate şi scanate.
„Curând se împlinesc 68 de ani de la deportările din 1941, când peste 20 de mii de persoane au fost ridicate de la casele lor. Pe 6 iulie se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, când numărul celor deportaţi a fost de peste 40 de mii. Este foarte important ca generaţiile viitoare să nu uite aceste momente tragice, care le-a marcat viaţa buneilor lor. Din păcate, despre cei deportaţi se discută mult prea puţin şi într-un context prea îngust. Deportările anului ‘40 sunt Holocaustul nostru autohton, sunt ceea ce pentru vecinii noştri din Ucraina este Golodomorul.”, a afirmat Gloria Jigău, liderul grupului de iniţiativă.
Posted in Uncategorized
Sursa
2009-12-08 22:05:49