De ce moldovenii s-ar bucura de destrămarea URSS?


În studiul „Barometrul opiniei publice”, prezentat astăzi de IPP, jumătate din moldoveni au declarat că regretă destrămarea Uniunii Sovietice. Internetul a explodat: „de ce ar regreta moldovenii? Nebuni, tâmpiţi!”.

Eu aş inversa întrebarea: „De ce moldovenii s-ar bucura de căderea imperiului sovietic?”

Într-adevăr, trebuie să recunoaştem că după dispariţia colosului sovietic viaţa omului simplu nu s-a schimbat deloc spre bine. În afara de libertatea de a sta cu ochii în TV, de a ne alcooliza, de avorta nu prea avem cu ce să ne lăudăm. Doar o minoritate s-a bucurat de o viaţă mai bună după căderea comunismului: cei care au preluat întreaga avere a statului în perioada privatizării.

Se bucură Filat, care a fost ministrul privatizării în anii 90, se bucură Urechean, se bucură Lucinschi, se bucură Ghimpu care a servit regimul antinaţional până în 2001, se bucură toată gaşca liberală de nulităţi care doar datorită haosul politico-economic din „perioada de tranziţie”, prin şmecherii, au reuşit să devină „cineva”. „Comuniştii” şi „comsomoliştii” de mai ieri sunt „democraţii” şi „liberalii” de astăzi. Aşa cum aceştia „credeau” cu făţărnicie în ideile lui Lenin mai ieri, cred azi în ideile „democraţiei”. Aşa cum ieri Ghimpu se bătea în piept că va apăra „norodul sovietic”, astăzi îşi rupe cămaşa pentru a demonstra că e „român”. Cuvintele pentru ei nu au nici o valoare, ci doar voturile pe care le-ar putea aduna.

Ce motiv plauzibil are românul basarabean pentru a se bucura, pentru a se simţi fericit că în sfârşit trăieşte într-o „societate liberă”, o societate unde nu ai decât o singură „normă democratică solidă”: libertatea de a muri de foame.

Ce este mai penibil decât să vezi un „politican” bine hrănit, cu bolfe mai mari decât fundul vorbind despre „valorile democratice”, „libertatea cuvântului”, „integrarea europeană” unei populaţii leşinate de foame?

Desigur, unii se vor grăbi să spună că de „toate cele rele”se face vinovată „guvernarea comunistă” din perioada 2001-2009, clanul Voronin etc. etc. M-aş adresa guvernanţilor de astăzi, care de fapt, reprezintă „regimul democratic” din perioada 1990-2000: ce aţi făcut voi când eraţi la cârma statului, domnilor democraţi? Cum aţi devenit cu toţii milionari, sătuli şi liberali peste noapte?

De ce moldoveanul ar trebui iubească democraţia dacă pentru el şi pentru politicianul care îl conduce, acest cuvânt nu înseamnă decât „libertatea de a fura”?

P.S: Să nu uităm că din 1991 încoace, democraţia moldovenească a deportat mai mulţi moldoveni din Basarabia decât comunismul din perioada 1944-1947.

Nu tânjesc după o Moldovă comunistă, dar am o aversiune faţă de o Moldova liberastă.


Sursa
2009-12-08 18:42:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:47:40Despre agresarea verbală a mamei lui Dodon #MicrofonulLiber —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:34Local fast food poluant și evazionist —» Curaj.TV | Media alternativă
21:08:30Trenul de Viena a pornit cu o ușă defectă la vagonul de Cluj —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Grow Your Audience with Microsoft Start —» Misterioz
21:45:55Încă un caz șocant la o grădiniță din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
07:30:15O altă Angela. Cea care, copilă fiind, a reușit să se salveze dintr-un război inimaginabil în secolul XXI! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:01:51Săptămâna în care mama lui Dodon a fost insultată. Și despre tatăl președintei. —» un alt blog
22:48:55CD Store —» Virtual Chişinău
11:31:53Vă invit la dezbateri: De ce cetățenii Federației Ruse trebuie să fie lipsiți de vize pentru călătorii în occident? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:56:58Lipsa de transparență a #năPASta. Ministrul Боля are COVID. —» un alt blog
07:00:14Zice că a fost condamnat pe nedrept pentru viol (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
21:46:48A Dermatologist For Your Skin Problems —» Virtual Chişinău
20:48:24Azi a fost lansat primul satelit moldovenesc pe orbită —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:21Zice că frații și sora au dus-o de nas —» Curaj.TV | Media alternativă
16:48:35Atenționează că o concurentă n-ar fi integră ca să conducă un spital —» Curaj.TV | Media alternativă
16:43:30Au luat la bătut momîia #Putler de la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:04Vaja Jhashi despre „preluarea afacerilor”, concurenți, cetățenii și cum poți fi parte a Trans-Oil —» un alt blog
07:50:44Ungheniul la 560 ani. Programul Bibliotecii pentru luna august —» BPR Ungheni's Blog
07:30:39Mama Lisei - fetița ucisă de ruși la Vinnița - a ieșit din spital: „Era o tăcere de moarte de jur împrejur... M-am așezat și am început să țip...” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:48Vaja Jhashi despre relația cu Plahotniuc, a doua identitate și relația cu arabii —» un alt blog
17:35:36Maia Sandu, face din Marina Tauber, cea mai vocală lideră a opoziției? —» un alt blog
13:47:50Problema apei calde la Ploiești încă este departe de a fi rezolvată. —» Curaj.TV | Media alternativă
12:34:04Războiul la zi. Ce se mai întâmplă în Mariupolul ocupat? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:00:32Solidaritate: Donații de peste 3000 de euro din partea asociațiilor din Franța pentru refugiații ucraineni din Moldova —» Elena Robu
08:05:21Activitate pentru copii: Pescuiește peștișorii cu furculița —» Sunt MAMĂ!