Atitudinea şi frica de luare a atitudinii privind alegerea preşedintelui în RM
La dezbaterea organizată pe 4 decembrie de către IRIM şi UNSTM, la Primărie, au fost reprezentate organizaţii de tineret ale mai multor partidelor politice – PL, PLDM, MAE, PNL, PPCD, AMN, Tineretul Comunist (care a specificat că nu reprezintă PCRM-ul). Tema dezbaterii a fost importanţa alegerii preşedintelui la 7 decembrie 2009.
Discuţiile au fost vii, interesante. S-a vorbit despre problemele pe care le-ar crea sau le-ar acutiza aruncarea RM în anticipate. Totodată, un participant la dezbatere a analizat posibilitatea de a modifica legislaţia, astfel încât preşedintele să fie ales prin vot general – aceasta ar echivala cu acordarea mai multor prerogative preşedintelui, care şi fără asta are o funcţie cheie într-un stat cu regim parlamentar. Partidele politice care nu vor ca preşedintele să fie ales de către popor sunt PL, PPCD şi PCRM.
Toţi cei prezenţi, cu excepţia reprezentatului Komsomolului (care a luat de mai multe ori cuvântul, dar nu a spus nimic despre alegeri) au sugerat că anticipatele trebuie evitate. Dar atunci când a fost prezentat un apel prin care cei prezenţi ar cere Parlamentului să aleagă preşedintele statului, ca să evităm criza politică, majoritatea celor prezenţi s-au eschivat. Reprezentantul MAE a afirmat expres că nu va semna nimic, e prea oficial şi ei nu ştiu care e viitorul politic al ţării aşa că e riscant. Persoana de la PNL a subliniat că el va semna, dar a dispărut repede după aceasta. Unii reprezentanţi ai tineretului AIE au afirmat că ei nu pot semna din numele OT al partidului lor – tot ce fac, fac în alianţă. Poate ar trebui să bucure această solidaritate, dar e împinsă la extremă şi lasă fără individualitate partidele componente.
Dacă ar fi venit acest apel acum o săptămână, vă asigur că am fi semnat, acum însă este imposibil, a afirmat cineva din cadrul tineretului alianţei. Rămâne un mister pentru mine ce s-a schimbat în această săptămână, de ce această schimbare şi delimitare în timp.
Apelul a fost dus, totuşi, la secretariatul Parlamentului, a fost înregistrat, dar nu ştiu dacă a fost citit de către deputaţi în timp util. Şi dacă da, atunci nu i-a interesat, pentru că preşedintele oricum nu a fost ales.
Sursa
2009-12-07 12:01:23