apolitic-apartinic
Acest an electoral atat in Republica Moldova cat si Romania mi-a statornicit conceptiile apartinice. Nu odata, dupa majorat m-a dus gandul sa devin o particica a vreo unui partid politic, insa nici unul din cele existente nu mi-a creat senzatia de comfort si siguranta, asa ca am ramas la identitatea de apartid si apolitic.
Apolitic nu in sensul izolarii fata de societate, rapoarte si relatii interumane, si apoltic fata de partide, grupari mici de oameni, care in mod oficial isi asuma reponsabilitatea de a ne reprezenta interesele, si care au facut-o, o fac si o vor face destul de stangaci, atata timp cat cetatenii tac. Apolitic fata de razboiale civile duse intre ele cu o singura jertfa-POPORUL.
Imi vine in gand o fraza renumita din filmul V de la Vendeta un film produs în 2006, “People shouldn’t be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.” (oamenii nu ar trebui să se teamă de guvernele lor. Guvernele ar trebui să se teamă de oamenii lor).
Nu conteaza cine e sus, conteaza identitatea poporului, conteaza ce anume cere poporul c0nducerii, si atunci cand nu cere nimic, atunci ce asteapta sa primeasca?
Democratia e notiunea pe care o asimilam de acum cateva decenii odata cu laptele mamei, dar care dintre noi a analizat-o in mod obiectiv, nu pur si simplu a depozitat-o undeva prin sertarele creierului, accesind-o numai atunci cand nu-i convine ceva.
Democratie: formă de organizare şi de conducere statală, în care puterea vine de la popor şi în care acesta şi-o exprimă în mod direct sau (şi) indirect. (poporul cere, guvernarea cauta cai optime de executie).
Nu o sa-ti schimbi culoarea ochilor de la culoarea partidului de guvernare, dar de ce ne permitem sa ne schimbam orintarile, principiile de conduita, si cel mai important valorile personale care in final se identifica functional cu cele de interes national.
- Trei culori cunosc pe lume
- Ce le ştiu ca sfânt odor,
- Sunt culori de-un vechi renume
- Amintind de-un brav popor
Sursa
2009-12-07 02:49:19