Patriotism – merit sau obligaţie ?
Imi iubesc tara de cind ma stiu, la fel si piesele patriotice sau cele 3 culori fenomenale, conduc de 2 ani grupul Patrioti_MD dar niciodata n-am avut curajul sa dau o definitie clara si chematoare a notiunii de “patriotism”. Ieri m-a rugat un prieten sa-i scriu un eseu pe aceasta tema si am fost bucuros sa ma deschid si eu odata, dar totodata rezervat, pentru ca chiar si marele Grigore Vieru nu-si permitea si nu se simtea destul de implinit pentru a se numi patriot, era un “aparator al limbii, a neamului”.
Ce inseamna a fi patriot? Pare a fi simplu, cind scriem pe hirtie…! E vorba de dragoste fata de tara, de binele comun in folosul tarii si de o notiune care te defineste ca fiind cetatean al unui stat. Persoana care tine si apara valorile nationale, care respecta traditiile, si e gata oricind sa-si apere neamul, istoria si tot ceia ce au lasat in urma stramosii nostrii. Pentru a face o diferenta clara intre merit si obligatie vom introduce sinonimele stat si tara. Statul reprezinta doar partea tehnica si oficiala de existenta a unui teritoriu. Tara insa reprezinta ceva profound care exista doar in sufletele noastre. Doar de aici se poate naste adevaratul patriotism care nu poate fi o obligatie, acesta nu exista doar pe hirtie si nu poate fi inteles daca este rostit cu voce tare. Ne aflam intr-o perioada in care pare usor a fi patriot, dar ce s-ar intimpla daca ar fi vorba de sacrificiu, de lupta pentru tara, si-ar da oare cineva viata pentru ea? S-ar pare ca nu, pentru ca eroii au disparut, iar cei care i-am avut ii vom cinsti intotdeauna cu sfintenie.
Pare a fi o prostie dar cultivarea patriotismului in singe incepe de la un billet de autobus care l-ai purtat toata ziua in buzunar pentru ca n-ai gasit o urna de gunoi. Continuam cu o observatie care ai facut-o unui coleg, sau unui alt cetatean care refuza sa mearga la vot pentru ca si-a pierdut speranta ca mai bine nu poate fi. Totusi acesta situatie nu reprezinta o obligatie, pentru ca suprimeaza libertate de expresie, de a te manifesta sau uneori de a-ti arata dezacordul fata de conducatorii tarii care merg impotriva vointei cetatenilor.
Spiritul de patriotism trebuie sa existe in fiecare dintre noi pentru a ne putea numi popor si a contribui la formarea unui stat demn de limba si de valorile sale nationale. Eminescu spunea ca patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut, dar mai ales, iubire trecutului, fara de care nu exista iubire de tara. Este o obligatie sa fii om! Iar patriotimul ne pregateste mai bine, pentru a putea intelege notiunea de omenire.

Sursa
2009-12-06 21:06:39