Patriotism – merit sau obligaţie ?


Imi iubesc tara de cind ma stiu, la fel si piesele patriotice sau cele 3 culori fenomenale, conduc de 2 ani grupul Patrioti_MD dar niciodata n-am avut curajul sa dau o definitie clara si chematoare a notiunii de “patriotism”. Ieri m-a rugat un prieten sa-i scriu un eseu pe aceasta tema si am fost bucuros sa ma deschid si eu odata, dar totodata rezervat, pentru ca chiar si marele Grigore Vieru nu-si permitea si nu se simtea destul de implinit pentru a se numi patriot, era un “aparator al limbii, a neamului”.

Ce inseamna a fi patriot? Pare a fi simplu, cind scriem pe hirtie…! E vorba de dragoste fata de tara, de binele comun in folosul tarii si de o notiune care te defineste ca fiind cetatean al unui stat. Persoana care tine si apara valorile nationale, care respecta traditiile, si e gata oricind sa-si apere neamul, istoria si tot ceia ce au lasat in urma stramosii nostrii. Pentru a face o diferenta clara intre merit si obligatie vom introduce sinonimele stat si tara. Statul reprezinta doar partea tehnica si oficiala de existenta a unui teritoriu. Tara insa reprezinta ceva profound care exista doar in sufletele noastre. Doar de aici se poate naste adevaratul patriotism care nu poate fi o obligatie, acesta nu exista doar pe hirtie si nu poate fi inteles daca este rostit cu voce tare. Ne aflam intr-o perioada in care pare usor a fi patriot, dar ce s-ar intimpla daca ar fi vorba de sacrificiu, de lupta pentru tara, si-ar da oare cineva viata pentru ea? S-ar pare ca nu, pentru ca eroii au disparut, iar cei care i-am avut ii vom cinsti intotdeauna cu sfintenie.
Pare a fi o prostie dar cultivarea patriotismului in singe incepe de la un billet de autobus care l-ai purtat toata ziua in buzunar pentru ca n-ai gasit o urna de gunoi. Continuam cu o observatie care ai facut-o unui coleg, sau unui alt cetatean care refuza sa mearga la vot pentru ca si-a pierdut speranta ca mai bine nu poate fi. Totusi acesta situatie nu reprezinta o obligatie, pentru ca suprimeaza libertate de expresie, de a te manifesta sau uneori de a-ti arata dezacordul fata de conducatorii tarii care merg impotriva vointei cetatenilor.
Spiritul de patriotism trebuie sa existe in fiecare dintre noi pentru a ne putea numi popor si a contribui la formarea unui stat demn de limba si de valorile sale nationale. Eminescu spunea ca patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut, dar mai ales, iubire trecutului, fara de care nu exista iubire de tara. Este o obligatie sa fii om! Iar patriotimul ne pregateste mai bine, pentru a putea intelege notiunea de omenire.


Sursa
2009-12-06 21:06:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:53:19CONTRAPUTEREA A PATRA. Deont(ologii) cu penița strâmbă —» Nicolae Federiuc
13:30:48DE LA SĂNIUȚĂ - LA VARĂ PE TIMP DE IARNĂ —» Leo Butnaru
12:32:29VIDEO / Ziarul tipărit moare sau nu? Vedeți ce zic participanții la cursurile de Educația Media desfășurate la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
11:58:23Nu permite nimănui să-ți păteze reputația —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
10:16:51Propagandiștii de la Kremlin au «atacat» din nou cazul MH17 – EuvsDisinfo —» ACUM ÎN UCRAINA
08:41:25S-a confirmat: Un român a fost ucis în atacurile din Germania —» Elena Robu
07:27:2042 tineri din nordul Moldovei sunt integrați în câmpul muncii și în comunitate —» Asociaţia Obştească "Demos"
06:25:50Cine/ce mă motivează să citesc zilnic —» Sunt MAMĂ!
20:00:30Microbuze supraîncărcate la Chișinău și opinii conexe —» Curaj.TV | Media alternativă
16:18:45DESPRE CRÂCNITORI —» Leo Butnaru
14:43:00(INTERVIU) Veaceslav Untilă: Impactul activității ANRE trebuie să fie unul benefic pentru consumatorul final —» Veaceslav Untilă
13:48:23În atenția șoferilor care conduc în Franța: Cum puteți obține Certificatul Crit’Air, un certificat de calitate a aerului, obligatoriu în mai multe orașe franceze —» Elena Robu
13:32:48Mamă, tată, NU VĂ MAI CERTAȚI! —» Sunt MAMĂ!
13:17:38Dna Katharina Auer în vizită la AE Neoumanist —» Ajută-ţi bătrînii!
12:54:57Întâi va veni Ilie —» adevaruri biblice
10:00:00Povestea fierarului sau Jaful secolului —» Un PUNCT din .FR
09:42:12Vasile Romanciuc. În curând —» Vitalie Coroban
09:31:20Tânără din R. Moldova care a deschis un restaurant în Spania împreună cu soțul ei —» Elena Robu
09:09:5511 Organizații ale Societății Civile vor promova Învățământul Dual în Regiunea de Dezvoltare Nord —» Asociaţia Obştească "Demos"
03:49:0025 de ani. Cele mai bune 25 de cărți (XII) —» Gheorghe Erizanu
03:37:56Bătaia, această splendidă educație —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:50:57Cazut din Rai —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
23:19:35Lumini de oras —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
22:58:37A fi vulnerabil înseamnă a trăi și a simți —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
21:14:25The facade of phony faith —» Erik and Elena Brewer's Weblog