SECRETELE ÎNVINGĂTORILOR (XXIX).

autor: Valentin DOLGANIUC
Motto: „Să tinzi spre perfecţiune, dar să nu-ţi fie frică că o vei atinge.”

Principiul nr. 29 Transformă insatisfacţia în stimulent
Odată, un conducător bătrân de trib i-a povestit unui călător istoria insulei natale, care a dispărut în urma unei erupţii vulcanice:
- Tribul nostru trăia în şapte sate. Fiecare sat îşi avea conducătorul său, care păstra o taină. Tribul putea fi fericit doar dacă se folosea de cele şapte taine, de aceea cele şapte sate trăiau în armonie deplină. Atunci când vulcanul a început să erupă, fiecare conducător i-a îmbarcat pe oamenii săi într-o luntre mare şi a ieşit cu ei în larg pentru a-i salva. Dar în fumul dens, care se lăsa-se peste apă, ei s-au rătăcit, fără a mai şti unde se află ceilalţi, despărţindu-se pentru totdeauna. Din acel moment, tribul nostru aşa şi n-a mai reuşit să se reunească.
- Dar de ce n-ai trimis oamenii tăi pentru a-i găsi? s-a mirat călătorul.
- Noi am încercat să facem acest lucru. Am trimis de multe ori cercetaşi, dar nici unul dintre ei nu s-a mai întors.
- Ce putea să se întâmple cu ei? Doar sunteţi nişte marinari iscusiţi?
- Nu cred că ei au murit. Posibil că în timpul căutărilor au găsit locuri care le-au plăcut şi au uitat de misiunea lor. Eu cred că acum ei sunt satisfăcuţi de viaţă.

Toţi cei care au reuşit să obţină succesul au o calitate comună. Absolut toţi aveau o insatisfacţie de viaţă, poate chiar destul de mică. Aceasta s-a transformat în forţă motrice.

Insatisfacţia la locul de muncă are următoarele cauze:
- munca nu are sens şi este superficială;
- salariul este prea mic;
- nu există nici o şansă pentru a face carieră;
- activitatea nu este legată de probleme interesante;
- munca nu oferă satisfacţie;
- lipseşte prestigiul;
- nu există posibilităţi de afirmare.

Diferenţa dintre recunoştinţă şi satisfacţie.
Majoritatea oamenilor consideră insatisfacţia drept neajuns. Mulţi dintre noi au auzit încă în copilărie de la cei maturi: „Trebuie să fii satisfăcut de ceea ce ai”. Oamenii care ne-au spus aceste cuvinte ne doreau tot binele, însă ei nu se exprimau corect şi exact. Ei încurcau două noţiuni: recunoştinţa şi satisfacţia.
Între ele există o diferenţă esenţială. Pentru tot ceea ce avem trebuie să fim recunoscători: pentru mâncarea de pe masă, pentru oamenii care ne înconjoară, pentru că îi putem iubi, iar ei ne iubesc pe noi.

Indiferent de nivelul bunăstării, trebuie să fii recunoscător pentru tot ce ai, chiar dacă ai o rablă şi un apartament mic. Recunoştinţa este un sentiment foarte important. În primul rând, cu ajutorul lui poţi alunga frica. În al doilea, dacă nu avem sentimentul recunoştinţei pentru ceea ce avem azi, atunci în viitor, când vom avea mult mai mult – nici atât. Este o cheie importantă a fericirii. Nu vei întâlni nici un om recunoscător, care nu este fericit.
Satisfacţia este un lucru destul de periculos. Niciodată nu ai dreptul să fii satisfăcut de ceea ce ai şi cine eşti. Tot ce este viu trebuie să crească. Dacă ceva nu creşte, înseamnă că a murit. Persoana satisfăcută de sine încetează să mai evolueze. Doar fiind insatisfăcut, te poţi schimba şi evolua. În nici un caz nu ai dreptul să cazi pradă autosatisfacţiei. Johnatan Swift scria: „Fericiţi sunt cei care nu aşteaptă nimic, deoarece nu se dezamăgesc”.

Cel care nu comandă nimic la restaurant, nu primeşte nimic. Aşa este viaţa. Trebuie să tindem să primim de la viaţă tot ceea ce dorim. Acesta şi este succesul. În acelaşi timp, trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Aceasta este fericirea. Aceste două lucruri nu pot exista unul fără altul.

Satisfacţia naşte lenea şi indiferenţa
Cel satisfăcut de sine se dezice de evoluţie. În spatele noţiunii pozitive de satisfacţie se ascunde lenea, indiferenţa şi nedorinţa de a evolua. Ea este chintesenţa cauzei că satisfacţia a devenit una dintre cele mai răspândite scuze a inacţiunii. Oamenii care au devenit pradă ai acestei „boli”, se mai şi consideră persoane cumsecade.

În momentul când omul se simte satisfăcut, el pierde dorinţa de a munci, iar evoluţia încetează. Foarte repede se va convinge că mulţi dintre cei care-l înconjoară, l-au depăşit, deoarece totdeauna se vor găsi persoane insatisfăcute de sine, care vor mai mult. Satisfacţia se transformă în închisoarea din care cel leneş nu mai poate ieşi.

Niciodată să nu fii satisfăcut de succesele pe care le-ai realizat. Dacă succesele tale nu cresc, atunci ele scad. Stare de repaus nu există nici în natură nici în societate. Dacă vrei să obţii adevăratul succes, atunci va trebui să evoluezi în permanenţă. Cel mai eficient stimulator este insatisfacţia de sine.

Insatisfacţia aduce cele mai mari rezultate
Insatisfacţia este forţa motrice principală. Unii îi spun ambiţie, alţii – aspiraţia perfecţiunii. Cu acest sentiment ne-am născut. El este parte componentă al codului genetic. Cei mai fericiţi oameni sunt cei care au permanent sentimentul de insatisfacţie. Ei permanent evoluează. Viaţa lor este interesantă şi plină de evenimente.
Anume de aceea americanii spun: „Pentru a fi liber, trebuie să fii flămând”.

Insatisfacţia este cheia spre libertate.
Cel insatisfăcut ştie că niciodată nu va atinge perfecţiunea. Scopul său este drumul spre ea. El este satisfăcut de procesul evolutiv şi mulţumeşte vieţii pentru fiecare moment.

Un înţelept a formulat acest gând în felul următor: „Imaginează-ţi că noi toţi mergem împreună în trenul care ne duce la îndeplinirea dorinţelor. Dar la fiecare staţie cineva coboară. Aceşti oameni îşi doresc comoditatea şi confortul. Ei vor să se oprească, deoarece au mers destul de mult sau pentru că le place în aceste locuri. Şi, în acest mod, ei ratează locuri şi mai frumoase, şi mai comode, unde ar fi putut ajunge cu acest tren. Ieşind, ei se autolipsesc de lucrurile care ne fac viaţa frumoasă. De lucrurile pentru care merită să trăieşti”.
Cu cât mai mult mergem, cu atât mai clar înţelegem acest lucru. Cel care a simţit, cel puţin o dată în viaţă, lucrurile ieşite din comun, niciodată nu va fi satisfăcut de mediocritate.

Cere ajutor de la cei insatisfăcuţi
Dacă vrei să-ţi extinzi afacerea, va trebui să cauţi oameni, care doresc să muncească împreună cu tine. O extindere rapidă este posibilă doar în cazul când vei reuşi să-i molipseşti pe cei din jur de ideea ta.

Ocupându-te de căutarea colaboratorilor, caută-i mai întâi pe cei insatisfăcuţi. Unii pot fi depistaţi din prima, alţii îşi ascund faţa în spatele unei măşti. E cazul să-i analizezi pe toţi, deoarece nu există nimic mai rău decât să munceşti împreună cu un om satisfăcut. Mai uşor poţi motiva o piatră, decât pe el.

Dacă cineva încearcă să vă convingă că este satisfăcut de ceea ce are, atunci nu vei reuşi prea multe alături de el. Fii sigur: el te minte. Nu încerca să-l converteşti la credinţa ta. Pur şi simplu, fii conştient de faptul că fiecare are dreptul de a alege, chiar dacă consideri că există o cale mai bună.

Caută persoane care sunt insatisfăcute de veniturile lor. Nimic nu este mai demoralizator, decât veniturile mici. Unii primesc un salariu la limita deciziei de a nu se concedia. Îi poţi ajuta, propunându-le o remunerare corectă.
Unele persoane, chiar la începutul activităţii, găsesc posibilităţi pentru a face o carieră. Dar ele sunt puţine. Majoritatea acceptă prima ofertă şi rămân acolo pentru mulţi ani. Lor nu le place ceea ce fac. De ce nu-şi schimbă locul de muncă? De ce oamenii fac ceea ce nu le aduce satisfacţie?

Răspunsul este unul: siguranţa. Dacă trebuie să plăteşti facturi şi să-ţi hrăneşti copiii, nu este atât de uşor să renunţi la serviciu, chiar dacă ai oroare de la locul de muncă. Astfel, foarte mulţi oameni desfăşoară o activitate pe care n-o pot suporta pe parcursul a douăzeci-treizeci de ani. Ei fac acest lucru, deoarece au impresia că nu există alternativă. Dacă le vei oferi o astfel de alternativă, vei reuşi să-i convingi că nu are sens să facă ceea ce nu le place.

Acest lucru este valabil şi pentru persoanele insatisfăcute de caracterul de rutină al muncii lor. Pune-le în faţă o problemă interesantă şi vei fi uimit de ceea ce se va întâmpla. Persoana rătăcită se transformă într-una care se orientează ferm spre scop şi începe a gândi clar. Dacă până în acel moment avea rezultate mediocre, acum devine capabil de rezultate fenomenale.

Demonstrează-le oamenilor că munca poate aduce satisfacţie. Cel care consideră că loc pentru distracţii este doar în afara orelor de lucru, se ascunde de realitate. Fiecare poate să-şi găsească o activitate care să-i aducă atâta satisfacţie încât să nu mai poată deosebi munca de distracţie.
Învingătorii sunt recunoscători pentru ceea ce au, dar niciodată nu acceptă ca mâine să trăiască la fel ca azi. Ei ştiu că evoluţia este parte componentă a necesităţilor umane.

Bună dimineaţa!
Şi tu poţi fi un învingător!

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.


Sursa
2009-12-04 14:59:42Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă
20:26:51Defila cu nisipul dezgolit ilegal pe lîngă mega-catedrală —» Curaj.TV | Media alternativă
15:32:44CUM SĂ COMUNICI UȘOR ÎN LIMBA ENGLEZĂ? Lecție demonstrativă gratuită —» Moldova Creștină
10:30:18Poem de O c t a v i o P a z (trad. în română) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:01:55Cărțile aduc bucurie!!! —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:48:10Terra - Casa noastră comună —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
19:49:19Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for May 2023 —» Ileana Pîrgaru
14:10:04Poliția a oprit periculos cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:18SĂRBĂTOREŞTE ZIUA PĂMÂNTULUI! —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:43:00------------------------------------------ —» NeoMatrixBlog
09:41:00--------------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
09:09:31Scopul real al adunării din 21 mai —» Nicolae Federiuc
06:45:06Ce mult ai lipsit... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:26:25LACHI contra GAZPROM —» Daniel Lachi
14:44:57„Tati, ce e greva? De ce nu mai pot merge la grădiniță?” —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:32:04Nou: Nocturne Viorica de Purcari 2022 —» Fine Wine
19:44:45Elena Cernei ia totul de la viață! —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:53Porumbei gulerați, observați în stol, parcul Titan-IOR-Cuza —» Curaj.TV | Media alternativă
14:35:59Am ieșit la ambasadă ca să susținem europenizarea Moldovei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:59:02Acțiune civică de salvare a parcului Titan-IOR —» Curaj.TV | Media alternativă
13:28:54Jandarmi obsedați de cameră lîngă ambasada Ucrainei —» Curaj.TV | Media alternativă
09:13:06Familia Hasdeu – o dinastie de cărturari (I) —» BiblioCity