Poţi lua parte la Sfânta Împărtăşanie, dacă nu eşti în pace cu soţul?
Aseară am vorbit cu o doamnă, despre care ştiam că acum câteva zile în urmă, fusese îmbrâncită de soţul ei şi insultată verbal. Am întrebat-o ce mai face, cum se mai poartă soţul cu ea. Printre altele mi-a spus că soţul de mult timp o tratează urât. De obicei nu o atacă fizic, dar verbal pur şi simplu o distruge. Ea mi-a spus cu durere, că deja de jumătate de an nu mai participă la Sfânta împărtăşanie din această cauză. Am rămas puţin surprinsă şi am întrebat-o care-i partea ei de vină în acest conflict, care o face să nu participe la Sfânta Împărtăşanie? Ea mi-a spus, că ce ţine de dânsa, ea face tot posibilul ca să menţină pacea în familie şi că ea este curată înaintea Domnului. Atunci am întrebat-o de ce, totuşi, nu participă la Sfânta Împărtăşanie. Ea mi-a spus că întotdeauna înainte de frângerea pâinii se anunţă că pot participa numai cei ce sunt în pace cu toată lumea, dar ea nu este în pace cu soţul ei. M-am gândit atunci cu milă, că sărmana femeie se mai face odată victimă din lipsă de cunoaştere a Scripturilor. I-am arătat ce spun Scripturile despre Sfânta Împărtăşanie: ce este , cine poate participa şi, în mod special, care este scopul. Apoi i-am arătat ce spun Scripturile şi despre „a trăi în pace cu toată lumea”. La Romani 12:18 Apostolul Pavel scrie sfinţilor din Roma:
„Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii.”
Este o realitate că se poate întâmpla să nu fii în pace cu toţi oamenii (de altfel şi Domnul Isus spunea că „Vai de voi, când toţi oamenii vă vor grăi de bine! Fiindcă tot aşa făceau părinţii lor cu proorocii mincinoşi! Luca 6:26), dar este important să nu fii tu cauza conflictului sau să nu fii tu cel care întreţii conflictul. Cum putem menţine pacea? Apostolul Pavel dă şi nişte instrucţiuni:
Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. Aveţi aceleaşi simţiminte unii faţă de alţii. Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi. Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine, înaintea tuturor oamenilor. (Romani 12:15-18)
Cum să procedezi dacă, necătând la faptul că tu urmăreşti pacea, totuşi, cineva te duşmăneşte şi se poartă rău cu tine? Iată ce sfat dă Apostolul Pavel în continuare:
Prea iubiţilor, nu vă răzbunaţi singuri; ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: ,,Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul. Dimpotrivă: dacă îi este foame vrăjmaşului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea; căci dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinşi pe capul lui.” Nu te lăsa biruit de rău, ci biruie răul prin bine. (Romani 12:19-21)
Expresia „a îngrămădi cărbuni aprinşi pe capul cuiva” înseamnă ai trezi conştiinţa. Dacă noi ne purtăm bine cu cei ce ne fac rău, prin aceasta ei se simt mustraţi şi, în felul acesta, le trezim conştiinţa şi îi ajutăm să se îndrepte. Astfel noi biruim răul prin bine. Dar dacă ne lăsăm conduşi de firea noastră pământească, răspundem cu rău la rău, atunci ne lăsăm biruiţi de rău.
După discuţia cu doamna în cauză, m-am gândit că, poate, sunt multe femei necăjite care nu participă la Sfânta Împărtăşanie din cauza ca sunt maltratate de soţii lor, cu toate că nu au nici o vină în conflictul care este în familie. Aceasta m-a făcut să scriu acest articol ca o încurajare pentru astfel de femei. Este important ca tu să fii cu conştiinţa curată că faci tot ce ţine de tine ca să menţii pacea în casă cu multă dragoste şi răbdare.
Related Posts:Sursa
2009-12-04 10:42:38