112307 cazuri COVID-19 în Moldova
12395 – cazuri active
97549 – cazuri vindecate
2363 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 3 decembrie 2020 ora 18:27


Cum a devenit Ionică dintr-un om respectabil unul tolerat


Ionică, de când se ţinea minte, a avut doar gânduri, idei, fantasme, impulsuri, orientări corecte. Niciodată nu a gândit altfel decât toată lumea, adică pe cont propriu. Mergea în fiecare duminică la biserică, nu încălca ordinele părinţilor, îi respecta pe profesori, popă şi primar, adică autoritatea satului in corpore, se uita doar în direcţia fetelor, chiar dacă nu întotdeauna îi ardea de ele. Dar aşa se cuvine, să admire numai ce e frumos, că doar nu era să se uite la bărbaţi.

Când a împlinit vârsta potrivită, s-a căsătorit cu o fată care locuia peste trei case. Nu că-i era foarte dragă, dar toţi prietenii, toţi cunoscuţii săi o făcuseră deja şi nu era să rămână el singur holtei, de râsul lumii. Au adus pe lume împreună cu nevastă sa patru puradei – doi băieţi şi două fete – de care nu s-a ataşat prea tare, ca şi de consoartă de altfel.

Timpul se scurgea pe neobservate. La 40 de ani, Ionică avea alături flăcăi şi fete mari, care în curând urmau să se căsătorească şi ei, că asta e datina la sat – tinerii se căsătoresc repede, altfel nu-i mai întorloacă nici dracul.

Aşa şi s-ar fi scurs, probabil, întreaga viaţă a lui Ionică, domol şi în conformitate cu legile comunităţii, respectate de toate generaţiile de până la el, senin şi natural. Totuşi, de la un timp încoace, ceva nu-i dădea pace, parcă îl rodea un vierme sau nu ştiu ce. Toate obiceiurile pe care nu le contestase niciodată în viaţă, toate ideile pe care le împărtăşise anterior începură să-i apară într-o altă lumină, stranie. Avea impresia că nu sunt şi nu au fost niciodată ale lui, că cineva i le sădise în cap fără voia sa. Un anarhist ar fi învinuit fără nicio îndoială sistemul, dar nu şi Ionică, căruia nu-i ardea de prostii, idei înalte şi termeni sofisticaţi.

Dezordinea din cap începu să se răsfrângă şi asupra vieţii de zi cu zi. Oamenii şi gesturile lor îi păreau nişte marionete dezarticulate. Totul îi scăpa din mână, nu reuşea să ducă nici un gând până la capăt. De cele mai multe îşi întrerupea propoziţiile la jumătate, pentru că simţea cu toată fiinţa că nu există nicio legătură între cuvintele rostite automat şi gândurile care îi treceau prin cap. Ajunsese să urască cuvintele, devenind aproape mut.

Metamorfoza prin care trecea Ionică nu rămase neobservată de copii şi soţie, de lumea din jur. „Parcă ar fi deochiat. Ce-o fi având oare? – se întrebau ei. Era om ca toţi oamenii, şi acum e numai bun de legătoare”. Cel mai mult suferea nevastă sa. „Tocmai acum a trebuit să-l lovească damblaua, când să-şi pună copiii la cale”, ofta ea necăjită.

Dar culmea, Ionică nu ţinea de loc să fie în rând cu lumea: nici el, nici copiii săi. „S-or căsători singuri, că n-oi trăi eu în locul lor”, mormăia el sub nas apatic. Duminica nu se mai trezea dimineaţa să-şi primenească sufletul la biserică, nici posturile nu le mai respecta. Prefera să doarmă până la amiază, după ce se spetea toată săptămâna. „Măcar duminica să mă odinesc un pic, să beau un pahar de vin în voie”, rezona el absent printre dinţi. Nu mai încăpea nicio îndoială, era de-a binelea bolnav.

Însă lui Ionică nu-i prea păsa. A înţeles în cele din urmă că se simte bine doar atunci când nu acţionează din obligaţie, când spune ce crede, nu ce trebuie, când datinile încremenite nu mai au prioritate asupra corpului şi minţii sale. Nu-i mai păsa, chiar dacă consătenii începură să-l privească straniu şi condescendent, bârfind pe seama lui când trecea pe alături. Se simţea bine pentru prima dată în viaţa lui, iar restul nu mai conta.


Sursa
2009-12-03 17:42:03



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:00:20Мой коронавирус —» Бессарабские хроники
22:17:14Dezamăgit de primarul din sat —» Curaj.TV | Media alternativă
21:31:25Geană e cu camera ascunsă la secția de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă
19:03:16Camelia Radu acuză: NU NE VOM OPRI! Acum toți politicienii prahoveni sunt la colț —» Curaj.TV | Media alternativă
15:33:00Ziua României prin băltoacele din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
12:19:30Proiectul 10 scriitori, 10 experți din cadrul PNLC —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
21:41:07Run With Us! Join the 2020 wwwp5K Movement —» costica
20:37:33Din semința uscată —» liliana
20:22:00Seminarul lui Creangă e acum în paragină —» Curaj.TV | Media alternativă
20:02:05Roagă autoritățile municipale să nu lase copacii fără hrană —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:50Poliție în stradă și gunoi pe margine la Drăgănești, Prahova —» Curaj.TV | Media alternativă
15:14:51Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie —» Sunt MAMĂ!
13:56:04Explorează Noua Zeelandă în 2 pe biciclete —» Curaj.TV | Media alternativă
09:52:52Claudia Partole, în dialog cu cititorii ei —» BiblioCity
09:42:00Întâlnire cu scriitorul Leo Butnaru —» BiblioCity
17:38:25Advent Calendar 2020: Idei de activități pentru întreaga familie —» Sunt MAMĂ!
14:36:00Vardiștii din metrou s-au luat de mine —» Curaj.TV | Media alternativă
13:44:00I-au luat pămîntul arabil ca să-l dea altora pentru case —» Curaj.TV | Media alternativă
11:33:47El, pe el, lui —» Badan Blog
06:16:29Uneltele unui destin de fier. —» Corina Cojocaru
21:35:12E greu să pui camere în secțiile de votare? —» Badan Blog
19:12:35©️ Mesaj pentru oamenii perfecți… —» Licurici de suflet
16:18:27Manifestul libertății: Freedom Blend 2016, Purcari —» Fine Wine
13:30:523 retețe de biscuiți (fursecuri de Crăciun) —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
17:05:12„Ziua Recunoștinței” la noi —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi