4 h si 30 min.

Tin de la bun inceput sa spun ca am solicitat informatii pe care nu le-am obtinut sau in parte le-am obtinut cu mare greutate. Tinand cont ca doream sa vizitez Rep. Moldova venind cu masina personala, am tot intrebat cum sunt drumurile, cum se intra in tara, cum trebuie procedat dar am ajuns la concluzia ca tara este foarte putin cunoscuta romanilor. Nu am putut obtine informatii de pe acest site si de aceea am recurs la alte cai. Am ajuns sa intreb si pe site-uri care aveau oarecare legatura cu problema basarabeana. Cu multa zgarcenie am aflat ca drumul de la Albita la Chisinau e mai bun ca cel de la Sculeni la Chisinau.

Am observat deci o reticenta de ambele parti: nici romanii nu merg pe acolo si nici basarabenii nu prea sunt deschisi in a da informatii despre tara lor. Asa se face ca noi putem vizita cu mult mai mult bagaj de informatii in tari la mare departare de Romania dar nu cunoastem mai nimic despre cei de langa noi.

Din aceasta cauza voi incerca sa sumarizez eu o serie de aspecte care mi s-au parut necesare unui voiaj in tara vecina.

Drumul, prin tara, de la Bucuresti pe DN 85 cum si voi stiti e impecabil. Bine, asta pana la intrarea in jud Vaslui cand dintr-o data el se strica ca prin minune.

La vama in Albita (Romania) iesirea se face like usual. Acolo am intrebat daca noi romanii trebuie sa ne facem griji trecand dincolo. Raspunsul a venit imediat de la vamesul roman;

-         Nu. Trec romani dincolo.

-         Dar din ce stiti dumnevoastra, noi avem probleme in Rep. Moldova?

-         Nu stiu, ca nu eu am trecut niciodata in Moldova! Mi-a raspuns candid vamesul roman.

Aha, am raspuns in sinea mea. Am inghitit in sec si am purces mai departe, savurand zambetul oblu al vamesului nostru.

Am trecut o garla, ca altfel nu pot spune de Prut care mi se parea un piswaiser mai degraba decat un ditamai rau care sa desparta doua tari. Daca va imaginati Prutul ca fiind un rau de marimea Siretului, Oltului ori Muresului va inselati. E un ‚pipi amarat” care poate fi trecut usor cu masina de teren.

Dincolo, am intrat la una din cele trei porti (una singura fiind deschisa Duminica dimineata). In fata mea o singura masina inmatriculata la noi. De Suceava.

Si am asteptat. Si am asteptat. Si am asteptat. Mi-a venit in sfarsit si mie randul. Mi-au ghidat masina, mai la stanga, mai la dreapta si apoi mi-a cerut actele. Era o duduita. Eu obisnuit cu vamile prin care trecem doar aratand pasaportul, i-am dat pe geam actele (pasapoartele, talonul masinii, cartea verde in care e musai sa fie mentionat netaiat MD).  Duduia ma invita jos din masina cu cerinta expresa sa opresc si motorul masinii.  Eu cu fata interzisa dupa o grimasa a ei (am vazut reactia ei in acest sens) m-am conformat. Deschid portbagajul (mi-am jurat ca daca-si baga mainile in bagaj fac stanga imprejur).  N-au facut asta.  S-au limitat la obisnuita intrebare : Daca am ceva de declarat, arme, droguri etc. Nu m-au mai intrebat asa ceva de cand am fost in Israel, dar ma rog acolo e zona de conflict.

Mi-a dat toate actele inapoi si mi-a spus sa inaintez la control (5 m mai in fata). Un politist cu burdihan si cu o sapcalie haioasa. Dupa inca 5 min. Mi-a dat actele si mi-a spus sa ma duc la Banca. Eu, interzis, am strabatut cu privirea peste tot in vama sa vad o banca. Banca nu-i. Adica, ceea ce stiu eu ca inseamna o banca. M-a luminat sapcaliosul : banca insemna ghereta de langa el, unde o alta cucoana incasa 48 MDL taxa de intrare in Moldova.

Cred ca am consternat-o cand am intrebat-o daca pot achita cu cardul deoarece, mi-a raspuns ca pot achita si cu lei romanesti (12 RON). Slava Domnului trecusera 45 min. cu numai o singura masina in fata mea.

Am dat la cheie si am ajuns la o alta bariera. Am oprit si am asteptat pe cineva sa vina sa-mi spuna ce trebuie sa fac. Era un grup de omuleti langa o ghereta din apropiere, care se certau. Am asteptat, cat sa va spun.??.., vreme de o rugaciune „Tatal Nostru”, dupa care bariera s-a ridicat singura singurica.

Ora cand toate formalitatile erau gata era 11.30

Am vrut sa pornesc dar mi-a iesit in cale o femie, sarind langa portiera mea, care m-a rugat sa o iau pana in primul sat (la un pod la cca 3 km. mai incolo pe stanga drumului). I-am spus ca nu o iau deoarece eu nu iau pe nimeni din obisnuinta, dar ea a pus deja mana pe portiera. I-am facut loc si am dus-o unde dorea. In Rep. Moldova se poarta ca oamenii sa iti ceara sa-i iei cu masina daca ai acelasi drum. Ma rog…

A propos ; daca doriti sa folositi toaleta, faceti-o inainte de a intra in Moldova. Chiar si la benzinarii mari de acolo, toaletele sunt de fapt  niste iertati-mi „cacastoare” in afara cladirii principale. Stiti voi ca cele de la tara, cu un patrat decupat in planseu. Am incercat si la Rompetrol si la Lukoil si erau la fel.   Deci, rezolvativa problema in Romania.

Drumul este bun pana la Chisinau. Prima localitate de la Albita este chiar Chisinaul. Nu vezi decat 5-7 masini pe sensul celalalt. Deci nici un fel de problema cu starea acelui drum.

Chisinaul e un oras trist, cu cladiri ponosite. Pentru a ajunge in centru trebuie sa urmati fluxul firesc al drumului asa cum converge el cu alte drumuri. Ele m-au dus chiar pe B-dul Stefan ce Mare. Am trecut de parc si cladirile guvernamentale si am intrat in zona comerciala. Am facut dreapta pe V. Alexandri (am vazut eu mai tarziu) si am parcat chiar langa MAI (ocladire cenusie sovietica cu o stema ciudata). Locurile erau libere ceea ce m-a facut sa-mi pun intrebari. Am intrat in curtea interioara unde am dat de o alta bariera, sa- i intreb daca e bai sa las masina acolo. Nu am dat de nimeni. Am intrebat vanzatoare de la un mic magazin de haine de vis-a-vis care (probabil din cauza accentului meu) mi-a spus ca „de obicei nu prea lasa sa se parchese acolo”. Am mutat masina mai incolo la 100m intr-o parcare. Masina mea murdara se asorta cu tomberoanele de gunoi, „parcate” in parcare, ceea ce mi-a dat un sentiment de siguranta.

Cladirile din oras sunt alandala, cladiri sovietice masive nerenovate cu cuburi de sticla si blocuri de locuit delasate. Orasul iti inspira imaginea oraselor sovietice, cu cladiri grele cu istoric dubios, dar si cladiri din perioada interbelica frumoase. Era o cladire galbena foarte frumoasa care mi-a atras atentia, cat si Sala cu Orga (sper sa nu gresesc). Din cate am vazut eu, Chisinaului e un melange ciudat, fara un contur arhitectonic clar. Am vazut in spatele unei strazi, cladiri noi din sticla care nu se potriveau deloc peisajului. Daca e sa fim sinceri si Bucurestiul are o arhitectura la fel de nefericita.

Am luat-o pe Stefan cel Mare si am mers pe jos. Strada era aglomerata, am incercat sa intru in cateva magazine, inclusiv la firma Beneton. Marfurile erau ca ale noastre dar intr-o gama mult mai mica. Preturile cu cca 30%  mai mici. Magazinele de incaltaminte afisau pantofi care la noi nu se mai poarta (din aceeia cu varf ascutit). Nu m-au interesat, nu m-am uitat la preturi. Am intrat la un magazin alimentar mititel si am vazut ca produsele sunt mult mai ieftine ca la noi. jumatate fata de preturile de la noi. Aveau icre rosii la preturi de trei ori mai mici ca la noi.

Am intrat si la magazinul Bucuria (ciocolata si bomboane) mult discutat si pe acest forum. Un magazin maricel, cu doua incaperi si casa de schimb inauntru , cum erau la noi acele magazine alimentare din vremea imediat dupa revolutie, plin de bomboane, ciocolata si alte alea.  Cine e obisnuit cu Lindt nu prea gusta Bucuria. Nu sunt rele, dar sunt cam brute. Oricum, preturile sunt de dumping. Am schimbat si noi 5 EUR si am luat un kil. Nici ambalajul nu e schimbat de cel de acum 20 ani. Sotia mea a cerut batoane Miska, ca asa mai primea ea de la cei veniti din zona sovietica dinainte de revolutie si vanzatoarea s-a si repezit la batoanele redenumite „Ursuletul” care aratau ca acelea de acum 20 de ani in urma. S-a indreptat catre ele din reflex.

Ceea ce a marcat-o pe sotia mea au fost panourile mari cu inscrisuri Moldova e patria mea, Iubeste-ti limba si alte asemenea. I s-a parut un lucru salutar pentru constiinta nationala. Ma rog, eu am o alta parere. Pe mine m-a marcat mai mult faptul ca pe tot drumul inspre si dinspre Chisinau nu am vazut industrie cum suntem noi obisnuiti in Romania. La noi cand te apropi de un oras vezi mai intai hale industriale, centrale si alte asemenea unitati productive. Mai intai vezi furnalele si apoi Ploiestiul. La ei nu am vazut nici o hala industriala (mint doar intreprinderea de covoare din Ungheni). Asta e lucrul care m-a marcat, ce fac oamenii acolo, unde lucreaza?

Drumul de la Chisinau la Ungheni e groaznic. Spart, aglomerat, prost si lung. Nemarcat.

Un lucru important pentru cei care sofeaza acolo. Nu uitat ca regulile de circulatie nu se prea aplica acolo. Pietonii sunt fugariti pe trecerile de pietoni, pe verdele lor. Iesirea de pe un drum cu cedeaza trecerea se face in tromba. De trei ori era sa fiu lovit, eu venind de pe drum cu prioritate de catre ceilalti participanti la traficul auto, din motivul ca ei ieseau fara sa se asigure la nici 3 m de mine. Deci uitati-va in lungul strazii secundare daca vine o masina, deoarece cu siguranta nu va va ceda trecerea.  Mijloacele de transport in comun sunt troleu, autobuze si dube.  Toate arata ca fiind demult uzate moral si fizic, demult amortizate cinestiepeunde.

Mai vezi autoturisme cu numar de inmatriculare RO.

Cursul MDL este invariabil 3.70 MDL = 1 RON la vanzare si 3.85 MDL = 1 RON la cumparare. Plata cu cardul este o mare necunoscuta acolo. Am intrat la McDonalds. Pentru a obtine un bon de mers la toaleta am cumparat si un meniu. Cum nu aveam banii lor, am solicitat plata cu cardul. Au venit trei fete de s-au consultat si dupa incercari succesive au reusit da-mi faca plata. Un meniu e 59 MDL (era sa spun o intrare la toaleta) sau 15.66 RON pe extrasul de card.

Veti auzi in mare majoritate vorbindu-se romaneste, dar cu crampeie de rusisme in mijlocul frazei. Adica vorbesc romaneste si in mijlocul frazei iti trantesc niste cuvinte pe care oricum nu le intelegi, fiind  in rusa. Presa scrisa e in mare parte in rusa. Nici 5-10% nu e in romana.

Iesirea din Rep. Moldova e mai ieftina decat intrarea. Numai 2 RON.  Vamesa, o duduita tanara dar acra, mi-a ordonat sa inchid motorul masinii. Astia au un fix cu opritul motorului. I-am spus ca eu de obicei nu opresc motorul imediat si-l las la relanti 3 min. Sic!!! Amandoi am asteptat cele 3 min. A insistat pe langa mine sa inteleaga si ea de ce doresc eu sa-l las la relanti 3 min. Vax.

Mi-au vazut scaunul de copil si m-au intrebat daca am lasat copilul la Chisinau. Aoleu, am crezut ca nu aud bine. Cazuse cerul pe mine.  Nu mi-am pus problema asta.  Plus ca pe pasaportul sotiei apare si copilasul meu. Si sotia avea reticente, cum m-as putea eu incumeta sa vin cu bebelulul? I-am spus ca nu am venit cu el.

-         Atunci ati venit dupa el?

-         Nu.  L-am lasat in Bucuresti.

-         Da?

-         Da.

Mi-a dat la o parte hainele de pe bancheta, au verificat temeinic masina. Au verificat in cosmelia lor ceva si mi-au dat actele. La ora 16.00 eram deja in tara.

La intrare in Romania este pus ostentativ un panou cu UE, adica sa le intre bine in cap, celor care vin din Rep. Moldova ca intra in UE. Anyway, cand intri in Romania parca treci in cu totul alta lume si ti se pare ca ai fost plecat foarte mult timp din Romania.

Iasul mi s-a parut metropola.

Rep Moldova e o tara obosita dar cu oameni amabili. M-a frapat placut faptul ca sunt multi tineri acolo. Cert e ca sunt in urma cu cca. 15-20 de ani fata de noi. Parca nici Serbia nu era asa de ramasa material in urma. Merita sa mergeti sa experimentati un iz de tranzitie de la comunism la nicinustiucumsa-ispun.

Mesaj postat pe cel mai mare forum de traveling romanesc.

http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=277#

Fata de aceasta istorioara postata pe site-ul impresiilor de calatorie, mai scriu cateva randuri si pentru cititorii Curaj.

Problema majora in ceea ce priveste Rep. Moldova este aceea ca nu are viitor european. Este o tara trista dar cu oameni amabili care nu-si merita soarta.

Vazuta din masina in cele 4 ore si 30 minute, am avut un sentiment de regret si parere de rau pentru oamenii de acolo. Romania a avut sansa europenizarii care nu cred ca se aplica si Republicii Moldova.

Stiu ca e rasuflata idea, dar o mentionez cu riscul de rigoare : Rep. Moldova este o tara lipsita de identitate. O calatorie prin Serbia de ex. ori prin Bosnia ca „sa comparam mere cu mere” iti dezvaluie tari cu profund contur identitar, care sunt ce sunt pentru ca exista un trecut clar (chit ca Bosnia nu a existat niciodata pana acum catva ani. Din cauza aspectelor religioase si etnice este altceva si decat sarbii si decat croatii, deci are contur clar. Si e frumoasa mama-mama).  Sarbii sunt mandri in saracia lor. Am vazut si acolo oameni cu pantofi scalciati si cu casele macinate de neputinta, dar dedesubtul lor se vedea tenta de istorie a ceva ce a fost candva maret. Republica Moldova este o creatie fara personalitate care se aseaza perfect altundeva, dar nu ca ceva distinct.

George


Sursa
2009-12-03 13:16:12



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:05:48LECTURA ÎN EPOCA DIGITALĂ —» Leo Butnaru
11:30:25Cu cine-ar vota axa răului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:06:04모두의탐정 How to find evidence for a divorce case —» Curat Murdar, Coane Fanica
04:52:10De dincolo —» Jurnal A.
09:00:18Biblioteca de arte aniversară. 60 ani de la lansare —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
08:24:29Ce să faci când ai probleme în biserică din cauza politicii? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
07:49:31Probleme, necazuri și ciori care se țin după tine… – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:57:13DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
01:36:46Am fost acasă, mamă —» penULTIMUL DAC
14:00:00Да на пишеш за себе си… —» Biblioteca Hristo Botev
11:36:31Să ne mobilizăm! Să gândim critic și să votăm corect la 3 noiembrie 2024! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
06:28:19Strictul necesar —» Leo Butnaru
04:43:40DIN REVISTA PENTRU TINERI —» Leo Butnaru
17:25:00Febră electorală. DA și DA —» Argentina Gribincea's Blog
15:12:29 Ziua Bulgarilor Basarabeni —» Biblioteca Hristo Botev
17:38:16Joker: Folie à Deux —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:00:06Să fii curios, e de folos! —» Biblioteca Hristo Botev
09:40:37STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
05:48:22HAR, DAR ȘI MUNCĂ —» Leo Butnaru
04:40:35HAR, DAR ȘI MUNCĂ —» Leo Butnaru
19:45:15Au influențat scrierile apocrife creștinismul timpuriu? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:53:00Febră electorală. Vom fi ceea ce alegem —» Argentina Gribincea's Blog
08:57:38Referendumul învrăjbirii noastre… —» blog cultural
09:24:45DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină