Cum să procedezi când copiii tăi sunt bătuți de colegii de școală?

Este un lucru bine cunoscut că copiii uneori pot să manifeste cruzime față de alți copii și mai ales, în secolul nostru când sunt bombardați cu filme și jocuri care îi provoacă la violență. De altfel, aproape orișicare părinte ajunge câte odată în situația când copilul lui este bătut de colegii de clasă. Cum este corect să procedeze în astfel de situații ca să-i faci bine și copilului și celor care i-au aplicat violență?

1. Nu fi nepăsător

Atunci când copilul spune că a fost bătut de colegi la școală, sau vine acasă cu semne din care ne putem da seama că i-a fost aplicată violență, este important să ne interesăm ce s-a întâmplat și să-l ascultăm pe copil cu atenție. Este adevărat că aceasta poate să fie o hârjoneală neînsemnată care se întâmplă copiilor, sau poate din joacă s-au lovit și a rămas o vânătaie, dar este important să ne convingem că nu este ceva mai serios la mijloc. Dacă copilului i se aplică în mod sistematic violență la școală și noi nu luăm în serios aceasta, se poate întâmpla să ne trezim că nu doar starea fizică, dar și sănătatea psihică a copilului să ajungă rău afectată. De aceea, trebuie să nu fim nepăsători. Dar, să nu mergem în altă extremă.

2. Nu te grăbi să intervii direct în rezolvarea conflictului

Unii părinți, se poartă mai copilărește decât copiii lor și cum aud că fiica sau fiul lor a fost bătut, nici nu mai întreabă nimic, ci a doua zi, cu o falcă în cer și cu alta în pământ, merg la școală să se răzbune pe cei care au avut îndrăzneala să se atingă de "odorașul" lor. Este o mare greșeală și fapta aceasta va aduce mult dispreț și bătaie de joc la adresa copilului părinților care procedează astfel. Îmi amintesc cum în copilărie, în clasa noastră era și fiul unei profesoare. El avea marele cusur să se poarte și să vorbească batjocoritor la adresa colegilor, așa că nu era de mirare că i-a scos din sărite pe unii și a primit-o de câteva ori. El atunci, repede fugea la mama lui care venea și îl bătea pe cel cu pricina față de noi toți. Aceasta a dat naștere la un dispreț de neînchipuit din partea întregului colectiv al clasei față de cel ce se plângea mamei. El însă, nu înceta să se poarte și să vorbească batjocoritor. De aceea, restul colegilor de clasă au găsit repede soluția. Era un coridor întunecat pe unde aveam să trecem când mergeam la lecția de matematică. De multe ori se întâmpla să-l pândească cineva pe colegul batjocoritor și acolo să-i facă câte o chelfăneală, că avea de plâns și scâncit apoi toate restul lecțiilor. Dar, mamei nu putea să meargă să i se plângă, pentru că nu știa cine i-a pus capăt vorbelor rele pe care le spunea. De aceea, când copilul  îți spune că i-a fost aplicată violență, nu te grăbi să intervii direct, ci…

3. Învață pe copil cum să rezolve conflictul

Acesta este cel mai mare ajutor și lecție pe care i-a poți da copilului tău. Să petreci timp cu el, să-l ajuți să înțeleagă ce s-a întâmplat, care sunt cauzele, care este vina lui și cum poate singur soluționa acest conflict. De altfel, nu vei putea toată viața să stai alături de copilul tău și să-i rezolvi conflictele în care nimerește sau pe care le provoacă. Vei pune temelie pentru fericirea lui odată ce îl vei învăța să rezolve conflictele în care ajunge să fie implicat.

4. Fii drept

În Epistola lui Iacov, Dumnezeu spune:

Fraţii mei, să nu ţineţi credinţa Domnului nostru Isus Hristos, Domnul slavei, căutând la faţa omului. (Iacov 2:1)

Nu te grăbi să iei partea copilului tău totdeauna și nici înainte ca să înțelegi bine ce s-a întâmplat și cine este vinovatul. Cercetează amănunțit cazul și acolo unde copilul tău a greșit, să-i arăți ce a greșit și apoi fii gata să-i aplici metoda corectă de disciplinare. De altfel, dacă a vorbit sau s-a purtat rău și pentru aceasta a ajuns să fie bătut de colegi, este un fel prin care și copilul realizează că faptele rele aduc  consecințe de care nimeni nu scapă.

5. Dacă copilul nu reușește, să intervii direct

În cele mai multe cazuri, dacă este învățat bine și dacă vrea să asculte, copilul va reuși singur să rezolve conflictul în care s-a pomenit. Dacă însă nu-i reușește, sau a dat peste colegi cu comportament extrem de dificil (cum este acum la modă să se spună în termeni pedagogici) va trebui să intervii. Să mergi la școală ca să discuți cu profesorii și să înțelegi mai bine ce se întâmplă. Apoi, neapărat să discuți cu colegul sau colegii care îi aplică violență copilului tău. Discută și cu ceilalți colegi care nu sunt implicați în conflict dar care pot arunca mai multă lumină pentru înțelegerea cauzei celor ce se întâmplă. Dacă nu dă efect, să discuți cu părinții copiilor care aplică violență și dacă nici aceasta nu dă efect, ai tot dreptul și datoria să apelezi la organele de ordine publică pentru a soluționa situația creată. În nici un caz nu lăsa pe copil să rămână victima violenței sau a tratamentului inuman.

Îmi amintesc cum au fost transmise mai multe reportaje de la școlile din Bălți unde fetele aplicau colegelor un tratament extrem de violent și inuman.

Aceasta este încă un motiv foarte serios pentru introducerea în mod de urgență a studierii Bibliei în școlile publice.

Ce experiențe în acest sens a avut cititorul și cu ce sugestii vine pentru părinții a căror copiii sunt bătuți de colegi?

Related Posts:

Sursa
2009-12-03 10:18:14



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc
12:07:40Am lansat portalul de știri ZIUA.MD —» Nicolae Federiuc
04:50:32DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:24:18ÎN FAȚA ZIDURILOR, CETĂȚILOR... —» Leo Butnaru
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura