Cui nu-i convine sa fie ales Lupu?
Mai multi prieteni si cunoscuti, dar si vizitatori ai blogului ma tot intreaba ce parere am despre alegerea lui Lupu: „E bine sa fie ales Presedinte sau nu?“ Au aparut aceste intrebari, in special, dupa ce au fost facute cunoscute cele 12 conditii formulate de candidatul PD/AIE la functia suprema in stat. Am citit recent si niste analize – unele le-am repostat pe blog – despre “slabiciunile” Aliantei, despre cedarile conturate si despre rationalitatea lor.
Ca national-liberala, ca presedinte al PNL, noi avem o pozitie clara: suntem pentru iesirea din CSI si parasirea orbitei rusesti, aderarea la NATO si la UE. In privinta valorilor nationale, a limbii si a istoriei – la fel, avem o conceptie univoca.
Observ, insa, constant, unele schimbari de viziuni la liderii unor formatiuni de orientare liberala, pe care simpatizantii lor cauta sa le explice prin „conjunctura“. “Asta e situatia”, “inca nu se poate”, “comunistii inca sunt puternici”, “sa nu riscam sa se formeze o coalitie de centru-stinga, prin care sa fie rasturnat Ghimpu si Filat” – astea sunt argumentele..
Le explic si eu, celor care ma intreaba, ca “acesta e raportul de forte – daca au fost instalati in functii importante liderii PL, PLDM si AMN, exclusiv datorita celor 13 voturi ale PD, este moral si logic sa se mearga pina la capat si cu liderul PD, Marian Lupu, iar unele declaratii, care ne plac mai putin, sa fie intelese ca un tribut platit incercarilor de a se gasi cele opt voturi blestemate.”
Pe de alta parte, vedem unele framintari mai usor sau mai puternic sesizabile in cadrul AIE. Am urmarit emisiunea de la PRO TV, unde unii lideri erau foarte porniti pe ideea votarii obligatorii a lui Marian Lupu, pe de alta parte, ne parvin informatii ca exact acestor lideri, de fapt, si formatiunii lor nu le-ar prea conveni votarea lui Lupu.
Au fost vehiculate diferite considerente – cunoastem, s-a spus, ca votarea lui Lupu de catre comunisti ar putea sa insemne consolidarea PD-ului, ceea ce, din cite se simte, nu convine PLDM-ului, al carui lider parasise exact PD-ul. Si, ca orice lider foarte interesat sa-si intareasca formatiunea, mai ales avind si pirghiile administrative la indemina, nu vrea un concurent politic serios, chiar daca astazi, de nevoie, il are ca aliat.
Spun, repetind, de fapt, ca AMN-ul vrea alegerea lui Lupu, pentru ca Urechean nu se stie daca isi mai mentine partidul si daca recapata o functie asemantoare celei pe care o detine. Fata de Mihai Ghimpu nici nu stiu ce sentiment sa am – pentru ca e unul de respect, amestecat cu unul de mila. Respect – pentru ca, desi animat de interesul de a mentine constructia politica actuala sau una cu Lupu – oricum fiind favorabila PL-ului in scadere – el, totusi, el cauta solutii, adevarate sau iluzorii, pentru alegerea lui Marian Lupu. Mila imi este pentru ca face aceste eforturi deoarece o fi simtind, si e,l ca ceva nu e curat la mijloc – s-ar putea la votul secret, cu participarea comunistilor, sa nu fie nici 53 de voturi sau sa fie intelegerea pentru 62-63, dar sa se gaseasca numai 60 in urna… La niste emisiuni au si figurat asemenea intrebari.
Astfel, daca ne uitam la tributul ideologic despre care spun mai multi ca ar putea fi platit Estului, prin votarea lui Lupu, si nealegerea lui, cu intrarea in alegeri anticipate, trebuie sa recunoastem ca se fac, probabil, niste calcule deja postelectorale, dupa eventuale alegeri anticipate din anul ce vine. Care sa fie ele?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ne intrebam de ce se intimpla unele lucruri.
Se simte tot mai mult in teritoriu ca oamenii nu vad schimbarile necesare in privinta eliminarii cadrelor comuniste neprofesioniste din structurile pretabile schimbarii de cadre. Isi pune un alt partid, in schimb, oamenii si neamurile.
Se inregistreaza niste tergiversari dubioase in privinta unor atitudini clare si ferme privind unii investitori, am scris si noi despre Le Bridge.
Din cauza unor atitudini inexplicabile din partea statului, nu capata unda verde dosarul companiei de asigurari “Moldasig”, unde, iata, s-a descoperit ca fiul comunistului number one are vreo 80 la suta din actiuni si se lauda ca are relatii bune cu unii lideri ai AIE, care, din cite se vede, mizeaza pe niste intelegeri acum si mai tirziu cu PCRM.
Totusi, aceste 12 conditii inaintate de candidatul PD (deja mai putin al AIE) la functia suprema in stat, explica niste detasari ale altor entitati din Alianta si chiar daca ele mie poate ca nu toate imi plac, nu prea vreau sa pun accent pe ele, pentru ca, in patru ani, moare ori magarul, ori stapinul. Adica, lucrurile vor merge incotro trebuie, si-apoi mai e si societatea civila, mai sunt niste partide cu pozitii clare in societate…
Astfel, intre a ne teme de un Presedinte care conduce un partid cu foarte bune relatii cu PSD din Romania si care vrea sa stabileasca relatii cu Rusia, de care avem nevoie – au spus-o si toti liderii AIE –, o fi, probabil, la mijloc alte interese pentru noi alegeri anticipate. Care vor insemna instabilitate, micsorarea ajutorului din partea FMI si alte probleme.
Probabil ca are dreptate un fruntas al PLDM care a remarcat cu “amaraciune” ca celelalte componente ale AIE au un dinte tot mai pronuntat pe PLDM, care este in crestere, se consolideaza, umbla si cumpara pe activistii partidelor din Opozitie, care au sprijinit partidele liberale in alegeri, propunindu-le functii si chemindu-i la conferinte teritoriale in ajunul congreselor de la 12 decembrie. Un fenomen calificat ca “perfidie” a unoir lideri chiar de catre “fruntas”.
Am scris mai inainte un articol “Ce a cautat Filat la Voronin?” Unii s-au suparat. Altii mi-au dat dreptate si acum unele lucruri devin tot mai sesizabile. Care ar fi miza? Miza pare a fi consolidarea unui alt partid, care vrea alegeri anticipate, pentru a veni cu un numar impunator pentru o singura formatiune de orientare liberala in Parlament, inclusiv pe seama PL si AMN, iar apoi, mai stii, poate sa faca alianta si cu viitorii “noi socialisti prorusi europeni“, alias “reformatii” PCRM-isti. E posibil asa ceva? E posibil sa se repete, peste un an, scenariul cu Rosca si PCRM? Unii spun ca da, altii spun ca nu. Cred ca alegerile de luni ne vor demonstra acest lucru. Opinia mea este ca e mai bine sa o spunem si sa gresim, decit sa gresim si, abia apoi, sa fim „dastepti“ si sa fluieram in urma trenului.
Initiativa lui Ghimpu cu reforma constitutionala ar putea conduce la alegerea Presedintelui direct de catre cetateni. Cred ca, in asemenea scrutin, s-ar inscrie si Lupu, si Filat. Si inca cine? Altii nu cred ca ar avea sansa. Poate ca si asta ar fi o miza a nealegerii acum a lui Lupu? Poate. Insa, cred ca aceasta – chiar daca ar fi o solutie – ar putea duce la alte constructii politice, mai putin dorite de majoritatea proeuropeana a populatiei si de catre occidentali. Dar moral cum va fi?
Moral va fi cum a mai fost in cazul unor lideri care au spus ca vin sa atraga oameni noi si au atras, cumparind si azi, pe activistii identificati sau formati deja de alte partide. Eu cred ca rasplata va fi una – ingratitudinea din partea Celui de Sus. Azi cistigi, miine cistigi, dar vine si un poimiine, de aceea e mai bine sa fii consecvent si corect in intelegerile politice. Nu ca PD-L-ul din Romania, cu care acum nimeni nu mai discuta. Nici ca PPCD-ul, care, impreuna cu Basescu, cu alti “strategi” de pe aici, l-au votat pe Voronin, de care nu mai putem scapa.
Ca presedinte al unui partid extraparlamentar as putea avea interesul unor alegeri anticipate. Eu cred, insa, ca acest interes acum trebuie sa fie prevalat de interesul de a merge fara comunisti inainte. Oricit de greu ar fi si oricit ar fi asta mai putin in interesul propriului partid si business. Si cum fiecare se schimba, se vor schimba unele lucruri si in privinta lui Marian Lupu, legat de aspectele azi mai controversate. Ca nici noi nu vom tacea… Cred ca am raspuns cui i-ar conveni nevotarea lui Lupu – PLDM-ului si PCRM-ului.
Vitalia Pavlicenco
Sursa
2009-12-02 16:53:14