Verde-n ochi

Verde-n ochiVerde-n ochi


Un blog al unei femei care vrea normalitate...
RSS posts

Personale


Comenteaza





De ce jurnaliştii (nu) ar trebui să se implice în politică
sauCiubaşenco pe listele PLDM Se zice că presa ar fi a patra putere într-un stat. Însă, cum la noi primele trei puteri constituie de fapt una singură, de a patra nici să fie vorba. Unde pe unde e a doua, însă o parte din presa de aici face casă bună cu primele 3, astfel devenind un tot întreg şi la bine, şi la greu.Un jurnalist nu ar trebui să se implice într-un partid politic, un jurnalist nu ar trebui să candideze pe listele vreunui partid şi mai mult, nu ar trebui să facă agitaţie pentru vreunul, deoarece astfel şi-ar pierde din echidistanţă. Asta aş fi zis, probabil, cu un an în urmă. Însă, iarăşi cu un an în urmă, habar nu aveam că azi parlamentul ar fi fost dizolvat de preşedintele legislativului, numele căruia mai e şi Vladimir Voronin.Pentru a fi echidistant ai nevoie şi de un mediu prielnic. Pentru a fi echidistant trebuie ca tu, fiind jurnalist, să ai libertate, să te poţi manifesta, să nu fii arestat şi bătut de poliţişti, să nu ţi se spargă camera, să poţi spune ceea ce gândeşti şi să nu fii nevoit să ceri azil politic în America. Iar când nu le ai pe acestea, cred că trebuie să lupţi pentru a le dobândi. Moldova e departe de a fi un stat normal. Susţin candidatura lui Dumitru Ciubaşenco pe listele PLDM. Cred că exemplul lui ar trebui să fie urmat de toţi cei care îşi doresc să fie după asta liberi, în adevăratul sens al cuvântului. Nu e musai să negocieze un loc pe listă la PL, PLDM sau AMN. E suficient să declare susţinere doar pentru aceste partide. Nu se vor compromite, ba din contra, vor câştiga încrederea oamenilor care vor să afle adevărul despre ce se întâmplă într-o ţară, căci cei îndoctrinaţi de comunişti oricum nu îi citesc.Lipsa unui vot ne-a făcut mai uniţi şi mai puternici şi ne-a adus aici. Oare câte voturi poate aduce un jurnalist?
Era miercuri...
Telefonul m-a trezit din somn. Eram într-o ţărişoară frumoasă, cu oameni buni. Serafim Urecheanu era preşedinte, Dorin Chirtoacă primar şi Mihai Ghimpu - spicher. Mă aflam într-o cameră spaţioasă cu mulţi oameni. Vlad Filat, prim-ministru, îşi prezenta echipa de miniştri. Oameni care mai de care, cei mai buni dintre cei buni: Leancă, Nagacevschi, Osipov, Fusu, Tănase, Godea, Negruţă. Mă şi gândeam „ce vis frumos”, când un jurnalist mă ia de mână (Ciudat, nu?) şi îmi spune “azi e ziua decisivă”. Ce o mai vrut să zică şi ăsta? Mă uit mai atent la el. Brusc, camera mare dispare, celebrităţile dispar şi ele, iar jurnalistul parcă îmi devine cunoscut. Deschid ochii şi privesc mai atent: un bun prieten. „Trezeşte-te”, îmi zice el, „e miercuri şi e ora 9”. Şi ce dacă o fi?Urăsc miercurile: nici tu început al săptămânii, nici sfârşit, în care să îţi faci agenda pentru următoarea săptămână. Îmi sun prietenii: la serviciu, „în afara ariei”, la ţară (Ce o fi căutând miercuri la ţară?). Am o prietenă prin nordul Franţei. Îmi zice că nu reuşeşte nicidecum, lucrează până la 7 seara şi e prea lung drumul. Păcat...Afară era mare arşiţă. Unde şi unde câte un bătrân, îndreptându-se spre şcoala din apropiere sau venind de acolo. Azi se discuta numai politică. Vecina mea, care mereu votează comuniştii, nu i-a mai votat. Tare îi mai plăcea babei de Lupu, de aia şi l-a votat pe Urecheanu (ar fi votat ea trandafirii, dar zice că merită mai mult).Mai în vale, o altă discuţie, 2 femei:Prima: Eu am votat partidul lui Chirtoacă, zice prima;A doua: Da eu stejarul!, strigă ea înflăcărată;Prima: Taci, să nu ne-audă…A doua: Da las’ s-audă. Ce, ţi-e frică?Prima: Ba chiar nu-mi mai este frică.Era ziua de miercuri, 29 iulie. Cu 6 săptămâni în urmă, Vladimir Voronin dizolvase parlamentul.
Povestea bradului


(urmărită de o femeie) Se zice că, dacă nu ai măcar un brad în casă de Crăciun, ești sărac lipit pământului. Fie că e numit pom de Anul Nou și e împodobit de 31 decembrie, fie că bradul e de fapt o creangă cu „ghimpi”, e musai să-l ai în casă. Bradul e un adevărat simbol. Cum începe perioada sărbătorilor, noi, chișinăuenii, nu mai avem alte probleme. Uităm și de frigul din apartamente, și de prețurile mari, de fracturile pe care le avem din cauza gheții, că doar… ce să facem fără brad? Mai nou, bradul se poartă ”în piață”. Numai că aici, cu cât bradul e mai mare, cu atât e mai mare scandalul. Și la cât de important e bradul, se anunță din timp traseul pe care va fi veni și locul de unde va fi adus. Mai este anunțat și Gumeniță, ca nu cumva să îl fure cineva pe drum (de brad e vorba)… Nu degeaba e bradul argintiu (după cum zicea dom` primar). I s-au făcut peri suri de la atâta atenție… Toate camerele sunt pe el, mai puțin când apare dom’ primar. Atunci își pierde din popularitate, sărăcuțul… Brăduțul însă ne aduce spiritul de sărbătoare. Anu’ acesta (că doar e an pre-electoral), noul prim-ministru a hotărât să ne împace și pe noi, ăștia cu gusturi mai „deocheate”, și să ne pună ”Bradul Țării” înainte de 25 decembrie. Cum să nu o iubim? Mai ales că și Edic, alias Făt Frumos în chiloței o susține. Nu înțeleg totuși de ce se taie tocmai doi brazi, din momentul în care dom’ președinte vrea să ne facă sicrie din plastic, tocmai din lipsa lemnului?
Flux... ziarul lui Filat
Stația de troleibuz. Ora 16. Două băbuțe stau pe scaun. Prima: azi am priceput ce-i cu fluxul acesta. E ziarul lui Filat. A doua: Da de unde ai mai luat-o? Prima: Dacă numai de Filat scrie acolo, a cui să mai fie? Aprinsă de focul curiozității, mă duc la primul chioșc să-mi cumpăr ziarul de care se vorbește atât. Marele ziar PPCD-ist în toată splendoarea... Nu e atât de mare ca la început, însă rămâne mare (doar ca suprafață). Îmi amintesc de vorbele mătușii mele: „Flux e cea mai bună gazetă. Numai cu ea poți acoperi tava cu pâine încât să nu fie nevoie de 2 foi de ziar”. Știa mătușa ce știa... Din păcate sau din fericire, acum nu se mai acoperă pâinea cu acest ziar când se dă la cuptor. De ce? Pentru că nici biata mea mătușă de la țară nu mai cumpără Flux-ul. E totuși interesant să îl răsfoiesc. Trecând peste elogiile aduse PPCD-ului, celelalte idei mâzgâlite sunt chiar misterioase. După ce las din mână ziarul turmentat din cauza sucului de portocale, rămân cu strania concluzie că toate articolele (mai puțin cele de la sport și monden) par a fi scrise de una și aceeași mână, deși acolo sunt mulți editorialiști: praporșcici, burci, federiuci, raci, chiar și salahori. După lectură, dichisesc ziarul într-un coș de gunoi modern cu imaginea primăriei pe el (nu am avut intenția să arunc Fluxul la „primărie”). În drum spre casă îmi veni și mie un gând. Cum să nu crească partidul lui Filat în sondaje când are așa un ziar ca Flux, cu editorialiști profesioniști și gazetari demni de tot respectul?
Războiul lui Darie
Ieri seară Tudor Darie a pornit o nouă campanie: o campanie care părea bună, inițial; o campanie care ar fi trebuit să împace două formațiuni de opoziție. PL și PLDM ar fi trebuit să nu se mai atace în vederea unei eventuale coaliții post-electorale în viitorul parlament. Oare domnul Darie și-a imaginat riscurile unei asemenea campanii? În primul rând, nimeni din conducerea PL sau PLDM nu a afirmat vreodată că există un război rece între aceste două partide. Pentru început, a adus la cunoștința opiniei publice lucruri care poate că nu erau luate în seamă drept atacuri reciproce. Postarea unei declarații, pe site-ul PLDM, a trecerii unui grup de consilieri din orășelul Codru de la PL la PLDM nu a fost privit drept un atac, până ce Darie nu a menționat acest lucru. La fel, emisiunea de luni, de la ProTV, cu toate atacurile ei subtile, nu a fost percepută drept o dispută între aceste partide. Aceasta a fost totuși creată. Poate că dacă articolul lui Darie apărea la rubrica „blogosferă” a Unimediei sau doar pe blogul acestuia, era un lucru bun. Însă, acest articol a fost pus la „știri de top” pe Unimedia. Care a fost efectul acestui articol? Noi și noi mici conflicte între susținătorii PL și PLDM de pe Unimedia. Dat fiind faptul că am mai citit articolele lui Darie și îl consider o personalitate în domeniul său, cu toate reticențele de acum, nu cred că acesta ar fi fost efectul scontat. Și cu tot respectul meu pentru acesta, o să îi critic scăpările. Pe lângă această știre de top, Darie a mai creat și un fel de ”logo” al războiului rece. Simbolurile PL și PLDM au fost plasate pe două mănuși (roșii) care mai-mai să se ia la harță. Nu cred că această culoare roșie va crea cuiva sentimentul posibilului câștig al comuniștilor în cazul conflictelor între aceste două, insinuat de Darie, ci mai degrabă va crea ură între membrii și simpatizanții partidelor. Ce fac mănușile „a la Iordan” acolo? Care este rolul lor? Nu fac decât să ațâțe spiritele, apă la moară pentru publicații gen ”Flux” și ”Moldova Suverană”. Parcă îmi și imaginez noi nume de articole ale acestor publicații... La fel cum mănușa roșie nu a fost cea care i-a dus lui Iordan victoria, nu cred că două mănuși roșii ne va aduce pacea între partidele de opoziție (asta în caz că avem război) și victorie opoziției, ba din contra... Darie a denaturat cele două sigle ale partidelor, alături de denaturarea relației dintre cele două. Omul de rând nu sesizează lupta imaginară dintre aceste două partide. Astfel, vreau să fac un apel: să fim mult mai atenți când avem scopuri nobile, pentru că tocmai drumul spre îndeplinirea acestor scopuri poate provoca riscuri mult mai mari. Mai departe, totul va depinde de cum va gestiona Tudor Darie această campanie, pe care o vreau una de succes...
Primăria la gunoi?
După ce am auzit că Mihai Ghimpu și-a lăsat barbă, timp de câteva zile nu am făcut decât promenade pe lângă primărie, doar de cumva voi vedea noua imagine a moșului. Nu l-am văzut. Însă, am văzut o nouă imagine a primăriei. De curând, orașul nostru s-a ”făcut” cu o nouă găselniță: niște cutii mari, su(mb)re, ” a la occident”. După câteva ”învârtituri” pe acolo, am înțeles și eu ce sunt: coșuri de gunoi moderne. Cică pe acestea va fi amplasată publicitate. Și cum încă nu s-a găsit nimeni să-și amplaseze produsul pe acele cutii, s-a găsit și o soluție: imaginea primăriei e numai potrivită. Chiar dacă s-au întâmplat multe în primărie în ultimul timp, aș asocia imaginea primăriei cu o sală de spectacol, dar nu cu un coș de gunoi. Mi se pare totuși o imagine neinspirată: primăria rămâne încă un simbol pentru mulți, chiar dacă numai ca edificiu. O imagine mult mai inspirată ar fi președenția guvernul sau președintele consiliului municipal. Cât de bine i-ar sta acolo, nu vă pare?
”Întorsăturile” lui Mocanu
Cu ceva timp în urmă, Segiu Mocanu apăruse pe arena politică. Ex-consilier prezidențial, a venit cu un plan de reglementare a conflictului transnistrean, iar apoi și-a creat partid politic.La 20 septembrie îi sunt arestați feciorii, iar luni, 22 septembrie, toată presa ”vorbea” de acest eveniment. Interesant este că duminică, în timp ce aștepta la izolatorul de detenție din „Tighina 5” să le dea copiilor îmbrăcăminte și mâncare, acesta a reușit și să scrie un articol despre cel pe care-l crede victima propriilor orgolii și cel care îl deranjează probabil cu ceva. Nu s-a eschivat, în același articol, să îl laude pe alt personaj ”eminamente” politic, Iurie Roșca. Să înțeleg că, îl durea într-atât de mult că îi erau copiii închiși, încât de supărare, evident, și-a amintit de toate durerile? Cert este că acest articol este continuare a altor două, scrise chiar de Roșca, în Flux.După ce luni a declarat că e gata să se lase de politică, doar pentru a-și salva feciorii, ieri, când unul dintre aceștia a fost eliberat, același Mocanu a declarat că o să lupte cu ”sistemul de bandiți cu epoleți”, deci să înțelegem că nu se mai lasă de politică? Sau poate că unii, de dragul afirmării în politică, sunt gata să își sacrifice copiii?La 27 iunie, două sute de oameni din Cornești, Ungheni, au fost intimidați pentru că au aderat la ”Acțiunea populară”. După câteva zile nu s-a mai auzit nimic de aceste persecuții. Cum oare persecuțiile s-au sfârșit atât de repede?Într-o conferință de presă, Mocanu ruga comuniștii să-l lase pe Lupu să vină la el. Se zvonește că, în viitorul apropiat, Mocanu va adera la PPCD. La fel de zvonește că Lupu va merge în alegeri pe listele PPCD-ului. Se observă deja o ”solidarizare” cu Iurie Roșca. Cum oare ar arăta trio-ul Lupu-Roșca-Mocanu, trio-ul celor lipsiți de scrupule?
Școala de vară AMN, PL, PLDM: ecouri și subtilități
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc un eveniment destul de interesant și totuși mult prea puțin luat în seamă. Ieri am aflat din câteva surse că tinerii creștin-democrați vor colabora cu nu știu care tineri din Belarus, în același timp în care despre o școală de vară la care au participat tineri membri ai AMN, PL și PLDM nu s-a auzit mai nimic. Păcat. Au fost 3 zile de luat în seamă. S-au făcut și declarații interesante. Mai mult decât interesant de analizat a fost comportamentul participanților. Prima seară a început cu o stare de ”crispare”, iar aceasta, intrându-și în drepturi, a fost prezentă până la sfârșit. Este ciudat și interesant în același timp faptul că aceasta a început în prima noapte, atunci când participanților li s-au alăturat niște ”personalități” dornice de a se afirma prin cinismul lor. Le-a reușit. S-au afirmat. Vai, da oare știți care e următorul număr al cărții lui Roșca? Vai, cum, nu știți? Hi, nu ați citit fluxul de vineri (nu au citit, că ei făcuseră ore întreaga zi...). E povestea gogoașei. Hi, hi... De la babă am fugit, de la moșneag am fugit, și de la voi am să fug... Hi hi... (Îmi pare rău că nu era Roșca acolo, era să facă imediat alianță cu cei pe care i-a numit dinozauri ai regimului sovietic . Cum oare să rateze asemenea...?). Este de remarcat că aceiași tartori au avut cei mai mulți reprezentanți. Totuși, chiar dacă au fost invitați 17, nu prea s-au văzut vreodată mai mult de 8 în sală. Probabil se rânduiau, mult prea sufocantă fiind munca pentru ei. Cele mai liberale fete dintre toate câte erau acolo, se vroiau mari cuceritoare. Făceau ca pe timpuri: deschideau fereastra și așteptau flăcăii. Săracele fete, probabil stresate de presiuni, s-au simțit în sfârșit libere și au vrut să se destindă. Primarul, chiar dacă era fără vreo rudă alături, a părut cel mai frustrat. Probabil o cauză a mai fost și faptul că l-au dezamăgit propriile colege liberale, întrerupându-l din discurs de înfometate ce erau. O acțiune a acestuia m-a pus pe gânduri. S-a apropiat de masa unde stăteau tinerii membri ai PLDM să-i întrebe de ce au aderat la această formațiune și dacă știu ei oare câți bani are liderul lor. Gangsterițele au sărit pe el (cu întrebări), iar edilul a și uitat de prima întrebare, justificându-se pentru acțiunile făcute la primărie. O fi fost supărat pentru că nu l-a luat moșul la mare… Dincolo de frustrări și răutăți subtile, au fost trei zile memorabile. Nu cred că cineva dintre participanți le va uita degrabă.
Frustrările politicii moldoveneşti
Este o perioadă în viaţa fiecărei femei, o fază finală într-o succesiune, o oprire spontană, completă şi fiziologică. Se spune că în acele momente apar probleme legate de scăderea capacităţii de concentrare, a memoriei, având consecinţe grave asupra activităţii profesionale şi a relaţiilor cu cei din jur. Simptomele acesteia sunt indispoziţiile, anxietatea, depresia, starea de nervozitate şi pierderea apetitului sexual.A fost o vreme când o admiram pe doamna Pavlicenco: pentru curajul ei, pentru faptul că era una din puţinele femei din parlament şi mai ştia să şi vorbească. A avut o campanie elecorală bunicică în 2007 şi a mai fost cea care a determinat „unirea” unor partide de opoziţie pentru o zi, ziua de 9 mai.În una din zilele trecute, într-o discuţie relativ „pacifistă” cu dumneaei, pe blogul acesteia, m-am „trezit” cu replici din partea ei, replici care totuşi nu se prea refereau la ale mele. Presupunând că sunt PLDM-istă (pentru că am cuvântul „verde” în nume) mi s-au „aruncat” toate frustrările...Cea mai mare frustrare este că nu e mediatizată precum ceilalţi. Au fost 130 PNL-işti să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, a fost dusă caseta la ProTV, iar aceştia nu au dat-o pe post. Marea mea bucurie a fost preluarea comunicatului de presă de ieri de către Unimedia, măcar acum nu ne va spune că cineva plăteşte ca doamna să nu fie mediatizată (cel puţin o perioadă)... O altă frustrare o constituie faptul că o bună parte a echipei sale care s-a integrat în PLDM, dorind şi ea atunci să fie printre liderii acestui partid (menţiona mai devreme într-o emisiune a JurnalTV).Ranchiuna politică nu aduce mari voturi. Totuşi, PNL a declarat că are de gând să participe la electorale. Cum şi în ce formulă? Nu se ştie. Cert este că dacă vor participa de unii singuri, nu vor face decât să le ofere jumătate sau un loc comuniştilor în viitorul parlament. Eu sper că s-au gândit totuşi şi la alte variante posibile...
Coaliţia democrată în CMC… fructul interzis?


În 17 ani de “independenţă” Moldova s-a colorat treptat. Dacă până în 2000 parlamentul era “compus” din grâu şi rândunele, după au început să-şi intre în drepturi “culorile”. Odată cu numărul de culori s-a intensificat şi instabilitatea. Chiar dacă a rezistat 7 ani, guvernul Tarlev a fost principalul motor al acestei instabilităţi.2007 a fost anul speranţei şi al entuziasmului. Chişinăul exultă, “schimbarea” obţine peste 60% din voturi şi câştigă detaşat primăria capitalei. Odată cu acesta, unul dintre cei mai vechi politicieni de pe la noi ajunge în vizorul tuturor. După luni de discuţii şi dezbateri, Mihai Ghimpu este ales în funcţia de preşedinte al CMC. Încă un moment de “uşurare” municipală: din acest moment şi problemele noastre pot fi băgate în seamă. “Uşurarea” însă nu a durat prea mult. Orgoliul prostesc al unora sau flexibilitatea altora au făcut din CMC un teatru al absurdului. Nu a mai trecut mult şi până şi acest teatru, unica “instituţie” municipală care mai funcţiona, s-a desfiinţat, lăsându-l pe Ghimpu cu buza-mflată…Ghimpu se justifică într-un fel, noul “preşedinte” – într-un altul. Noul a intrat în graţiile şefului, iar Ghimpu, în loc să strângă rândurile, îi atacă pe cei care i-au fost aliaţi, acordând nişte interviuri cel puţin ciudate. Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. Totuşi e regretabilă această "luptă"...Şi iar revin la aceleaşi culori: oare ce o fi cu poporul acesta colorat? Poate că ar fi timpul să trecem la alb şi negru?
Cărţile lui Roşca inundă... trotuarele, coşurile de gunoi şi cutiile poştale ale instituţiilor statului
De Ziua Independenţei minori împart cărţi „menite” să aducă Moldova pe calea cea dreaptă şi să curme corupţia. Dacă vrei să de bucuri de vreme frumoasă şi de o zi de sărbătoare, nu ai şanse. Te acostăm şi ţi-o „bagăm” în faţă, fără a spune ceva. Tinerii din Noua Generaţie. Roşca anunţa la început un număr de 1500 de exemplare ale primului volum ale cărţii, care urmau să fie împărţite la sediile teritoriale ale partidului său. Mai târziu, dându-şi probabil seama că nu are atâţia oameni în teritoriu, a decis să le „distribuie” pe la cei care-i crede prieteni (cel puţin pentru încă un an): instituţiile statului.Cel de-al doilea volum a trezit şi mai mult dezgust, chiar dacă de data asta cel care a făcut coperta a avut mult mai multă imaginaţie. Spre marele noroc al portocaliilor, la o săptămână după lansarea celui de-al doilea volum au dat de „Ziua Independenţei”, încă o ocazie de a scăpa de cărţi. Planul a fost bine gândit. Copii împărţeau cărţile. Au fost evaluate riscurile şi mai ales posibilitatea ca cineva să dea vreunei portocale cartea „primită” în dar - în cap. Din această cauză, supăraţi probabil, unii au rupt-o în bucăţi pe trotuare.Nu ştiu cum s-ar simţi „gentlemanul” baftei dacă şi-ar vedea bustul aruncat pe trotuarele urbei pe care a „gestionat-o” atâţia ani...



902: Poliţia în alertă
După trei luni de abstinenţă (de filme), ieri am fost la cinema. Credeam că o să rămân impresionată anume de acest fapt. Totuşi, ceea ce m-a impresionat a fost altceva.Ieşind din edificiu, observ un grup de poliţişti care aleargă de mănâncă pământul. Situaţia mi s-a părut mai degrabă amuzantă decât riscantă. Am zis să-i urmez liniştită, pentru a nu atrage atenţia, chiar dacă acum ştiu că dacă fugeam mai repede decât ei, oricum nu mă băgau în seamă.În faţa preşedenţiei... un cârd de camere de filmat. M-am grăbit să mă „strecor” şi eu printre jurnalişti, cu gândul la prima „zărire” live a preşedintelui ţării.Un grup de tineri vine după mine. M-am gândit că vor şi ei să facă precum am făcut eu, dar ceea ce a urmat mi-a provocat mirarea. Cuminţi, au venit în faţa preşedenţiei, s-au aşezat în câte un gard improvizat din hârtie şi au stat într-un picior. Cuvintele „Ţin în mână semnul întrebării. Raportat” mi-au îndreptat privirea spre poliţiştii din faţa preşedenţiei. „Sânt undeva 30. Raportat”. „Matincă-s a lui Filat. Raportat”.Nici nu am reuşit să mă învârt că acţiunea s-a şi terminat. Tinerii s-au împrăştiat în direcţii diferite, jurnaliştii abia reuşind să „prindă” pe cineva pentru răspunsuri la întrebări.Vorbeau de Convenţia privind micul trafic la frontieră. Şi eu care-mi imaginam că gardul e pentru a împiedica pe cineva să iasă din blocul cu sticlă fumurie, că dacă iese oricum în Croaţia sau la Mileştii Mici se duce...
La poarta raiului...


Nu este o expresie, este numele unei cafenele din Chişinău situate chiar lângă intrarea în cimitirul „Sfântul Lazăr”. De fapt, este doar începutul ciudăţeniilor din preajma cimitirului. La intrare, după ce treci de „case”, te acostează o serie de indivizi, propunându-ţi „monumente”, flori de plastic şi alte chestii morbide. Încă nu înţelegi dacă te afli în vreun parc de distracţii sau în cimitir.Am înţeles atunci când am început a înainta în interior. Mirarea pe care am simţit-o traversându-l o pot compara cu sentimentul trăit în beciurile de la Mileştii Mici. Înaintând nu mai realizam unde e ieşirea şi ajungeam să mă întreb dacă există o ieşire din acel labirint. Din când în când, pe lângă plăcuţele cu însemnarea „rezervat” mai întâlneam în drumul meu câte-un câine vagabond sau vreun om al străzii.La întoarcere, intrând în biserica din cimitir, am mai observat o absurditate (cel puţin pentru mine). Am aflat că în acea biserică au loc botezuri şi cununii. Nu ştiu cine ar prefera să se cunune sau să-şi boteze copilul într-o mare de morminte... Poate cei ce îşi sărbătoresc mai apoi nunta sau cumătria în „la poarta raiului”?Nu mi-au plăcut vreodată înmormântările şi nu înţeleg relaxarea celor ce fac afaceri din acestea, afaceri gen: „Oferim reduceri pentru pensionari” (la cavouri) sau „mai intraţi pe la noi” (celor ce cumpără un sicriu).
Verde-n ochi împotriva prostituţiei politice!
Prostituata de luxE mai mult decât o prostituată. E şi o Spintria. Se duce la cel ce dă mai mult. Calcă până şi pe principii. După spusele peştelui, face treabă cu bărbaţii şi respectă înţelegerea. De aproape 17 ani se ocupă cu schimbarea bărcilor: sare unde este mai bine. Şi-a dorit mereu să fie în faţă, iar dacă va trebui să-şi trădeze peştele pentru a fi sus, nu va ezita niciodată. Aidoma unei prostituate experimentate, a învăţat să pună interesele personale înaintea oricăror alte interese, lăsând în urmă zeci de mii de victime...Mai nou, şi-a dorit să păşească în lumea scriitorilor. Însă tot ce o împiedică este intervalul dintre alegeri. Dacă acestea ar fi măcar de 2 ori pe an, ar avea şanse mult mai mari să fie acceptată în rândul scriitorilor. Cum vine ajunul alegerilor, ea publică o carte „compromiţătoare” despre cel care ar putea să-i tragă la răspundere întreaga filieră de prostituţie. Însă de vreme ce ea scrie doar în perioada pre-electorală, iar atunci textele sunt de o calitate cel puţin îndoielnică, riscăm să rămânem fără un viitor posibil talent.Nu îmi rămâne decât să sper că aceasta se va lăsa de prostituţie şi va începe a scrie, dar va schimba subiectul. Să scrie romane poliţiste, s-ar descurca de minune aici, deoarece tare bine mai inventează!
Troleibuzul "inundat"
Sunt o răsfăţată. Trec de atâtea ori pe lângă staţia de troleibuz şi merg mai departe să iau microbuzul (dacă ceaunul numit „rutieră” ar însemna răsfăţ). Astăzi, însă, am optat pentru romantism...Ajuns la staţie, troleibuzul a fot asaltat de zeci de picioare grăbite, inclusiv de ale mele, dornice de a „prinde” mult-râvnitele scaune din plastic. După ce mi-a fost luat leul, deja mă uitam cu invidie la microbuzele care treceau pe lângă troleibuz. Alături, 2 băieţi şi-o fată. O discuţie între călători, despre ultimele bârfe... Am decis să nu cobor şi să las „rutiera” pentru altă dată.Am aflat că apa din beciurile oamenilor putea fi de mult pompată. Era de-ajuns să apară o personalitate la locul faptei. Aceasta, prin puterea sa de absorbţie, pompa jumătate din apa din zonele inundate numai cu guriţa sa (dacă i-ar plăcea apa pe cât îi place vinişorul). Din păcate acea persoană a dispărut. M-au făcut să mă întreb: dacă observăm că o persoană e dispărută de mai mult timp, nu ar trebui şi să declarăm pe undeva acest lucru?În timp ce savuram tot felul de mirosuri, de la „troinoi odekolon” la miros de om al străzii, discuţia a trecut de la cei dispăruţi la cei apăruţi. Cel mai lăudat a fost cel apărut de departe, care a schimbat băile mediteraniene cu cele de noroi de la Criva. Se întrebau tinerii: de ce nu l-a luat cu el şi pe pe băieţelul plângăreţ? Că la cât e de bun, ar trebui să ajute pe cineva pe care nu-l prea ia nimeni în seamă... Într-un final au ajuns la o concluzie - nu îl lăsase unchiul să plece.În sfârşit stau lângă uşa troleibuzului şi aştept să ies. Credeam că nu mai ajung aici. Că la câte icnituri a tras sărmanul troleibuz din inima motorului... Ultima inundaţie ar fi trebuit să-l trimită la pensie. Din păcate a rămas la datorie...
Chiloţei în CMC
Astăzi am şi uitat de blondul din cauza căruia ceasul meu deşteptător nu mai funcţionează. Totul s-a întâmplat ieri. Scurt şi rapid. În câteva minute şuvoaiele au venit peste noi. Acesta, în loc să ajute o brunetă focoasă pe care o luau apele (adică pe mine), a urcat într-un copac şi striga „Jos Chirtoacă”. Halal de el (de blond)...Nu a trecut mult timp. Locul blondului a fost luat de un altul. Spre deosebire de celălalt, acesta e politician în adevăratul sens al cuvântului. Politician în chiloţei... De cum l-am auzit pe moş rostind aceste cuvinte mi l-am şi închipuit pe „atleticul” nostru preşedinte al CMC cam cât de sexy ar arăta în ei... Imaginea m-a incitat. M-a făcut să-mi pierd firea. Mai ales că, de când s-a făcut preşedinte al CMC, chiloţeii lui sunt mult mai roşii, mult mai plini de pasiune.Dacă ar şti cât mi-e de drag, oare m-ar lăsa să intru la şedinţele CMC? E de-ajuns să mă lase, eu aş sta toată ziua să-i admir obrăjorii rumeori şi discursul elevat, operă a buzelor sale cărnoase, pline de tâlc roşu.Şi îmi veni şi mie o idee năzbâtioasă... Ce-ar fi dacă consilierii CMC nu ar mai veni la costum? Să vină aşa, precum e Făt-Frumos în imaginaţia mea, în chiloţei. Atunci, fiind puţin jenaţi, poate vor pune la vot ce au de pus mai repede şi nu se vor mai certa atât.
Oare ne va trezi ploaia?
Dimineaţă... Ora 8... Lovesc supărată în deşteptător. Din cauza lui nu-l mai visez pe blondul care mi-a sucit minţile de câteva zile-ncoace. Afară iarăşi e urât. M-ar calma un duş fierbinte, dar nu am apă caldă. Îl înlocuiesc cu o cafea. Nici mirosul acesteia nu-mi face mai bine, doar gândul la acelaşi blond, care dispare odată cu tunetul care mă trezeşte din mahmureală .Mă uit pe geam şi constat cu uimire că gunoiul aruncat de vecinii de sus nu mai e, deci apele au făcut şi un bine. Încerc să nu mă gândesc prea mult la gunoiul care a fost ieri. Apele au şters şi case, pământuri, drumuri. Apele m-au pus în faţa unui fapt împlinit: nu suntem gata pentru nimic, decât pentru penibil. Recunosc, sunt o feministă înrăită, da' să-i zici omului care nu mai are acoperiş deasupra capului că trebuia să-şi facă casa în altă parte e de ordinul stupidului... Am mai înţeles că mai nou ajutarea sinistraţilor se efectuează la înălţime. Musai e să ai un elicopter şi o cameră video. Nu trebuie decât să filmezi evenimentele. Dacă n-o faci nici pe asta, te duci în strainătate şi laşi totul la discreţia secretarului general, care cică e mare şi tare în municipiu şi mai are pile pe la mai mari. În acest caz, eu fac mult mai multe pentru a ajuta sinistraţii, uitându-mă la buletine de ştiri şi comentând pe forumuri. Sau poate nu mai înţeleg lucrurile? Cafeaua o fi de vină. Ce să-i fac? Nu sunt decât o femeie...Aş fi vrut să fac o încheiere, să iau o atitudine. În acest context, însă, până şi aceasta mi se pare penibilă. Ploaia m-a adormit de tot, m-a făcut să realizez şi mai mult cât suntem de înfundaţi în mocirla asta de ţară.

Generat în 0.523 secunde.