%20PAGINI_page-0001.jpg)
&
Din capul locului mai bine zis din capul genezei Creatorul a inclus egalitatea între vultur și fluture nefăcând un cer imens pentru primul și un cer de cameră pentru al doilea... – ambilordându-le aceeași nemărginire-a tăriilor.
Undeva pe aici în această logică sub-cereascăeste inclus și omul ca egal între egali...
Sau poate: inegal între inegali...
&
O fi fost vreun poet pe corabia lui Columb?Nu-i exclus. Chiar el observase cumde pe săratele catarge lucioase ale caravelelor ancoratefaldurile uriașe ale velelor fuseseră coborâte și înflorate depuzderia marilor fluturi tropicalide parcă tocmai ei au fost ființele care primele au înțeles ce și cumcu cine va avea de furcă lumea nouă.
...Iar catargele înflorate de fluturi sau altfel zis – înfluturatearătau pur și puțin spus exotic – arătau minunateși înfiorateînfiorate...
...Iar la ordinul „Pânzele sus” e de imaginat ce feerie flutura între mare și cer undepentru a se tăinui pe Sine Cel care există pretutindeni Dumnezeu a creat inexistenta albăstrime a tăriilor.
Inexistența e cel mai sigur ascunziș.
&
Fluturi obosiți, curioși sau doar isteți se rânduiesc pe acul mare al orologiului din turnul orașului și călătoresc circular pe perimetrul cadranuluio bună parte din scurtele lor vieți.
Pentru ei, lepidopterul alai pe acul-catargul timpului ar echivala oarecum cu o călătorie-n jurul lumii.Ce minunat e să fii fluture și în buricul târgului să-ți duci traiul-alaiul în namiaz sau, noaptea, 'n bătaia lunii!
În acest oraș cu monumentul unui oarecare navigator pe socluce-și are ațintit spre fluturii nu prea mariuriașul binoclu, să zicem spre exoticul tărâm, unde, din păcates-a întâmplat marele balamucîn care pieri căpitanul Cook.
&
Fluture pe floare. Arare dă din aripioare. Le tremură. Apoi parcă și le răsfoiește ca pe două file școlare. Cu versuri, firește.Fluturele pe sine se răsfoiește pe sine se citește.Ba se mai pare pe sine se moare.Dar până una alta pe sine se trăiește.
&
Dacă ești atent simți cum fluturii miros a flori de câmp – uniialții – a ovăz și orz vălurat ca undele de vâltoare.
Buburuza miroase a mac vaca-domnului amintește ușor floarea de spânzce gâdilă frageda copită de mânz.
Libelula miroase puțin a cicoare dar mai mult a spic de secară verzui ne-pârguit.
Iar greierulchiar dacă e verzui și el miroase totuși a amurg și a țârâit.
&
Presupun că primul haiku(absolut neconștientizat!)mi s-a întâmplat când...
Dar să iau firele întâmplării pe rând:
copil de nici vârsta școlii încăpe la amurgrevenind de la joacătreceam pe lângă fierăria colhozuluila acea vreme de seară deja părăsită de fierarcare își încuia baroasele ciocanele cleșteleîntr-o ladă de tablă groasă – greaprinsă cu lanț de o șină de cale feratăîngropată pe jumătate în pământaproape de marile foale desuflat în jarul vetrei.
Tocmai în una din serile de toamnă deja răcoroase mi s-a și întâmplat se pare(absolut neconștientizată...)primul haiku-înfiorare: în drumul de la joacă – spre casăîn dreptul fierăriei fără ușăîmi ațintii ochii privind lung-îndelung cumnicovala era ornată de câțiva fluturi careîși tremurau micile evantaie ale aripilor multicolore. Peste aniscriitorul de versuri ce ajunsesemavea să-și dea seama de ce în acea seară deja răcoroasă de toamnăîn ajunul brumei poate plăpânzii fluturi poposiseră pe luciul nicovalei: după sfârșitul zilei de muncă amânuitorului de grele baroasenicovala era caldă încă.
&
În gândul său micfluturele înjură omul care a stins lumânareaastfel salvându-i viața.
Iar odatăîn clarobscurul bisericiivăzând cum fluturele se aruncă în flacăra lumânăriiundeva prin rugăciunea „tatăl nostru”apăru și acest distih:„o fluture blestematde a fi un ego-Herostrat!”
&
ne uimește ne încântăne predispune să scriemun infinit de cântece și poemefaptul că fluturii nopții sunt atrași de luminăde parcă noioameniiam fi altcumvași nu totla lumină am veni
&
peste păpădiiși flori de sunătoare (...în gol) fâlfâie din aripioarefluturi-cap-de-mort în aproape egală măsură culepidopterele-cap-de-viu prin locuri unde probabil uneoriomul își pune capăt zilelor cârtița își pune capăt nopțilorprin care – unele și celelalte – miresele lui Chagall sau Margareta lui Bulgakov zboară peste un cuib de cuci în carepacienții cu caiete dictando în mâini stau relativ ogoiți sub privireadictatorului surdo-mut: Neantul... – mintea căruiaare mereu o Idee avans față de mulțimea sentimentelorpăpădiilor sau fluturașilor...
&
Seară de primăvară toridă la Iași.Singur la Casa Pogor.În camera pentru oaspețiîn loc de ventilator – doarun fluture buimaccaredupă stinsul luminii se ogoiși în odaia întunecată abia-abiase auzea ca și cum foșnetul aripilor sale … – parcăundeva în Japoniade pe piciorul gheișei aluneca ciorapul…