APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag

Favicon APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag

Politica de pe la noi sau de-aiurea, filme, carti, fotografii povestite, mici povesti despre oameni obisnuiti, orice alta tampenie imi trece prin cap.

RSS posts

Comentează

Cum taxăm evaziunea fiscală

N-am mai scris nimic de mult. Nici azi nu o voi face, doar public ceva ce a fost scris de mult. Că tot vorbim atât de mult despre deficit și taxe mai mari, textul de mai jos este despre unul dintre motivele care ne-au adus unde suntem.

Până am plecat din România, în 2013, am mers, toată familia, la o sală de fitness din cartier. La început era mică, improvizată într-o veche clădire ceauşistă, probabil un fost institut de cercetare dintre cele care stăteau goale de-a lungul marelui bulevard. Cam prin 2010 a început să crească, impulsionată de dorinţa tot mai mare a bercenarilor de a face sport, de poziţia favorabilă de lângă metrou şi de un spirit antreprenorial remarcabil al familiei care deţinea locul. Oameni amabili şi foarte atenţi cu clienţii, care au ştiut să aducă alături de ei numai angajaţi de acelaşi calibru, au preluat din ce în ce mai mult din clădirea dărăpănată, au renovat, au dezvoltat spaţii, au instalat echipamente. Astăzi, locul nu mai poate fi recunoscut, e o fabrică de sănătate pentru locuitorii cartierului şi, probabil, o fabrică de bani pentru proprietari.

Cinşpe ani câinele familiei a văzut un singur veterinar. În primii ani cabinetul nu era departe de noi. Aflaţi la început, cu relativ puţini clienţi, ne-am împrietenit uşor cu medicul şi cu soţia lui, ba chiar şi cu toţi angajaţii lor inimoşi. Rar lucru, au rămas împreună în aceeaşi echipă toţi anii ăia, chiar şi după ce cabinetul s-a transformat într-un adevărat spital şi s-a mutat într-o zonă mult mai scumpă a oraşului. Am fost martori ai acestui binemeritat succes până la momentul în care nici măcar profesionalismul lor nu a mai putut ajuta.

Îl aveam în telefon cu numele generic de “Instalatoru”. Primisem numărul de la o fostă colegă în care aveam deplină încredere şi uitasem numele, cum fac, din păcate, atât de des. Deşi ulterior ne-am împrietenit, în telefon a rămas la fel. Mi-a schimbat întâi instalaţia din apartament, mi-a pus centrală pe care mi-a înlocuit-o cu una nouă zece ani mai târziu, mi-a făcut instalaţia din casa de la ţară, fiind, an după an, din ce în ce mai ocupat pentru că era parolist, cinstit, rapid şi un extraordinar de bun meseriaş. S-a dovedit a fi şi un bun antreprenor, căci şi-a făcut o echipă care lucra aproape la fel de bine ca el.

Poate vă întrebaţi ce legătură este între poveştile acestor afacerişti bucureşteni, dincolo de succes. La niciunul nu am mai apelat de mulţi ani, deci e posibil ca multe să se fi schimbat între timp. Dar cât le-am fost client ceva i-a unit: niciodată nu mi-au “tăiat chitanţă”, absolut fiecare leu pe care l-am plătit a intrat direct în buzunarele lor, ca persoane fizice.

De ce i-am ales de exemple tocmai pe ei, din lista interminabilă a evazioniştilor mai mari sau mai mici? Până la urmă banii aceia, care nu s-au dus în taxele datorate statului pe TVA, profit sau salarii, au clădit, în cazul lor, nişte companii mai mari, mai solide, care au angajat mai mulţi oameni şi au servit cu succes comunităţile în care funcţionează. Nu m-aş hazarda să spun că sunt mai degrabă excepţii, dar sunt convins că sunt mult mai multe exemplele în care banii “salvaţi” de la taxele datorate statului se duc pe maşini scumpe, roabe de şampanie prin cluburi de lux sau palate cu sau fără turnuleţe. Şi tocmai de-aia am început cu ei, ca să nu fie simplu. Oricine va cădea de acord cu mine că e profund greşit să-ţi iei merţan cu banii care ar fi putut ajunge la un spital sau la o şcoală. Îmi place, de câte ori am ocazia, să-mi provoc interlocutorii să se pronunţe asupra opiniei că în România evaziunea fiscală este nu numai trecută cu vederea, tolerată, încurajată chiar de corupţie şi de incapacitatea statului de a impune legea, dar este de-a dreptul acceptabilă din punct de vedere social. Pentru mulţi români, să înşeli statul este echivalentul unui act de haiducie contemporană. Adesea nu reuşim să facem legătura dintre starea jalnică a infrastructurii statului, de exemplu, şi nivelul insuficient al bugetului, amintind, convenabil, doar de inabilitatea guvernului de a face suficient cu ce are la dispoziţie. Am întâlnit de foarte multe ori cetăţeni revoltaţi de infrastructura ţării, de inabilitatea noastră de a ne moderniza, de a investi. Printre ei, mulţi oameni care “nu tăiau chitanţă”, care îşi micşorau ilegal profitul, care plăteau salariul minim ca să nu contribuie corect la sănătate sau asigurări sociale.

Evazioniştii sunt nu numai treaba statului, fie el ANAF, procuratură sau poliţie. Sunt şi treaba noastră, a tuturor, şi cred că foarte mulţi s-ar conforma regulilor dacă ar constata că reacţia societăţii s-a schimbat.

Votul inutil

La primul tur din prima manșă am votat cu doamna Lasconi intuind, corect, că are cele mai mari șanse să intre în turul doi, alături de răul mai mare. Deci vot util, căci doamna nu-mi plăcea în mod deosebit de când o auzisem, într-un interviu, spunând mândră că a votat ”Da” la referendumul pentru familia trandițională. În fraza următoare a adăugat că nu are nicio problemă cu minoritățile de orice fel – deși dacă s-ar fi adunat destule”Da”-uri de-astea nevinovate minoritarii ar fi dispărut pur și simplu din Constituția revizuită, cu tot cu drepturile lor. Încă președinta celui mai progresist partid din România pare să nu poată face diferența dintre poate propriile preferințe sexuale și restrângerea drepturilor constituționale ale unor cetățeni români.

E posibil ca doamna Lasconi să aibă dreptate într-o privință, aceea că decizia curții constituționale să-i fi vrut eliminați pe ambii candidați. Dar cam aici se termină dreapta ei judecată, în rest e doar orgoliu și o irațională credință în soarta dânsei de luptătoare înflăcărată. Un lucru pare să nu poată pricepe: că ce a calificat-o drept vot util în competiția cu îngălatul domn Ciucă nu e suficient împotriva domnului Crin Antonescu sau a domnului Nicușor Dan. Nu poți pretinde iar votul util de pe poziția a cincea a clasamentului.

Cu un pic de noroc ar fi putut fi astăzi președintele României. Cu un pic de judecată și-ar fi putut conserva aura aceea a neașteptatei finaliste care nu a fost niciodată înfrântă. Cu un pic de realism ar fi putut să rămână președinta celui mai progresist partid din România. Cu un pic de decență ar fi putut spera că lumea îi va uita această inexplicabilă și irațională ambiție (dacă asta este și nu altceva) de a merge până-n pânzele albe, când e clar că ce o așteaptă acolo e doar dezgustul majorității celor care cu câteva luni în urmă au sperat și au crezut în dânsa. Doamna Lasconi poate ajunge în turul doi doar dacă i se dă turul doi înapoi, dar vot util nu va mai fi niciodată.

Personal am văzut povestea aia cu da-ul de la referendum nu ca pe o inexplicabilă derivă ultraconservatoare a unei progresiste autentice. Am văzut-o ca pe o minciună, o înșelăciune – deci o problemă de caracter. Urmăresc de mult politica de la noi și de la alții. Problemele de caracter nu rămân niciodată singulare. Deci pregătiți-vă să vedeți mai mult de la doamna Lasconi, acum că e liberă de contract și Câmpulung nu cred să fie și destul de lat s-o mai încapă.

Tom și Yuri

Toată lumea repetă povestea asta cu Putin care nu are de ales, e obligat să le livreze rușilor o victorie în Ucraina. Imposibil să iasă învins. Ce să-i faci, n-ai ce să-i faci, trebuie să ne înclinăm în fața sorții implacabile. Ba chiar ar fi bine să-i dăm chiar și ce nu a apucat să cucerească în trei ani de război. Serios? Adică Putin îi minte pe ruși de 20 de ani și-i face vânt de la balcon oricui are curaj să comenteze ceva și tocmai acum, cu ocazia asta, Putin are nevoie de singurul adevăr din toată dictatura lui de rahat. De ce nu e posibil ca Putin să-i mai mintă încă o dată pe ruși cu n-are importanță ce poveste de doi lei care să semene a mare victorie? Aveți impresia că nu o vor înghiți încă o dată, diluată în votca zilnică?

Problema nu e că Putin nu are opțiunea asta, bineînțeles că o are, dar de ce ar folosi-o dacă are de negociat cu niște boi care sunt ori proști făcuți grămadă ori de-a dreptul trădători ai lumii libere, dracu știe pentru ce motive? Putin a pierdut războiul ăsta după prima săptămână de ostilități, orice rus știe asta și la fel de bine știe că dezastrul crește cu fiecare zi în care Putin refuză să-și recunoască înfrângerea și nimeni nu-l forțează să o facă.

Cealaltă poveste care face carieră și care este o tâmpenie sinistră este despre Europa cea complet lipsită de apărare odată ce americanii se vor retrage sau doar vor refuza să o mai apere. Să o apere de cine? Mai e vreun alt potențial agresor în afara rușilor? Realitatea este că dacă polonezii ar decide să intre în război alături de Ucraina – ceea ce mulți dintre ei chiar visează să facă – probabil că rușii ar fi respinși înapoi peste graniță în câteva săptămâni. La fel s-ar întâmpla dacă turcii ar decide același lucru. Încă o dată, vorbim de armata rusă care bate pasul pe loc de trei ani în fața ucrainienilor. Ce s-ar întâmpla dacă francezii, britanicii sau nemții, cu armatele și armele lor, oricât de puțin reînarmate ar fi ele astăzi, ar decide să intervină? Imaginea asta a motanului Tom care tremură în vârful scaunului de frica șoricelului Yuri mi se pare una dintre cele mai tâmpite narațiuni care face carieră în imaginarul public european. E ușor să confunzi responsabilitatea cu slăbiciunea și lipsa de agresivitate cu frica. Gura mare cu forța. De oricare partea a baricadei te-ai afla, greșeala asta va costa scump.

Tesla model F?

Știe cineva ceva de modelul ăsta nou, Tesla Fachelon, de tot apare pe diverse site-uri?

Tare ca oțelul?

Ca să vă faceți o idee despre idioțenia politicilor tarifare americane sub Trump e suficient să ne uităm un pic la niște numere. China produce 1000 de milioane tone de oțel anual, asta însemnând 53% din toată producția mondială. SUA produce 79 de milioane de tone, majoritatea din fier reciclat, 4% din producția mondială. Să începi un război comercial cu China pe oțel e ca și când m-aș duce eu la Mike Tyson și i-aș trage un pumn în gură. Ce credeți că s-ar întâmpla, presupunând c-aș apuca să-l ating?

Dar, trecând peste asta, să mergem un pic mai departe. Nimeni nu-și cumpără pentru acasă un rulou de cinci tone de tablă sau 10 tone de țeavă din import. Cine le cumpără, le ia ca să producă altceva din ele, de exemplu o mașină Tesla sau un avion F-35 sau niște gloanțe pentru țările NATO care-și măresc cheltuielile militare. Poate ar avea sens să taxezi produse finite din import, care ar putea fi produse în SUA, dar să taxezi materii prime esențiale pentru industria americană pe care zici că vrei să o protejezi, iată încă o dovadă de mare inteligență politică și economică marca Trump. Oțelăriile chinezești nu numai că vor rezista, vor crește pe seama concurenței – și probabil că au de unde să mai jongleze cu prețurile. Cine nu va rezista va fi industria metalurgică europeană, de exemplu, supusă acelorași taxe și deja cu un picior în groapă datorită prețurilor la energie, concurenței chinezești sau dezindustrializării economiilor europene. Cine se va duce de asemenea la vale va fi industria americană dependentă de oțelul din import.

Ca să avem o imagine comparativă, doar în anul 1944, la sfârșitul războiului, SUA producea aproape 100 de mii de avioane militare, iar Germania aproape 40 de mii. În zilele noastre, România plătește 6 miliarde de dolari, aproape 2% din PIB, pentru 32 de avioane F-35 care vor fi livrate abia peste cinci ani. Sper să ne rămână bani și de benzină. Când se va mai mira cineva de ce numai în UE cheltuim anual 2% din PIB pe înarmare dar nu găsim, colectiv, suficiente gloanțe și obuze câte ar consuma Ucraina ca să se apere de ruși – ei bine de-aia! Fără oțel și industrie nu există tancuri, bombe și gloanțe, ceea ce ar putea să-i facă deopotrivă fericiți pe pacifiștii europeni ai extremei drepte pro-putiniste și pe planificatorii chinezi care știu că nimeni nu se poate apăra cu pietre, furci și topoare. Deci, ca să închei de unde am început, nu mi-e clar dacă Trump e doar un idiot incompetent sau de-a dreptul un asset al știm noi cui…

Eterna Românie aproximativă

Dacă neo-legionarii noștri amatori de astăzi ar fi trăit pe vremea adevăratei rebeliuni legionare, cea din 1941, probabil că ar fi avut o soartă tristă. Ortacii lor din alte vremuri i-ar fi pus la zid și i-ar fi împușcat drept trădători, evident datorită ciudatei lor fascinații contra naturii pentru Rusia lui Putin. Rigurozitatea ideologică a extremei drepte de astăzi e o mare plăcintă cu carne, cu brânză și de post, posibil din cauza educației deficitare. Probabil că unii chiar sunt trădători.

Dar statul român reacționează (într-un final). Doi candidați care nu aveau ce căuta în cursa pentru președinția României sunt excluși de niște judecători care deasemenea nu aveau ce căuta la Curtea Constituțională. Deciziile sunt, în principiu, în spiritul constituțional al Curții, doar că, în mod tradițional pe la noi, litera legii nu prea ajută. Cum și dovezile strânse de nenumăratele noastre servicii de securiști sunt surprinzător de subțiri – în ciuda a ceea ce se vede cu ochiul liber – este nevoie ca judecătorii politruci să salveze democrația și să-și justifice pensiile speciale. Compensează prin obediență politică lipsa de claritate a textului constituțional. Ce să-i faci, e plin parlamentul de de-alde Becali, deci și legile ies cum ies.

Alegerile se reiau, matroașka cu gura mare se sacrifică și îi face loc matroșkului suveranist mai bine plasat. Fără noroc. Pesediștii din BEC își calcă pe inimă și iau singura decizie beton din istoria instituției, bazată pe decizia CCR care ar fi putut să fie la rândul ei beton dacă judecătorii nu erau niște politruci incompetenți și îmbuibați iar cei ce-au scris textul Constituției n-ar fi abandonat lucrarea cam pe la jumătate.

Cine a văzut vreodată un set de-ăla de matroașce știe că nu sunt niciodată doar două. Când una devine istorie e scoasă din burtă următoarea, mai mică, care e apoi umflată cu pompa tiktok-ului ca să aibă proștii la ce se închina și CCR-ul ce da jos. Așa că nu știm ce urmează, poate matroșkul care seamănă cu uncle Fester, poate coana nevasta dansatoarea, poate amândoi pe rând, și tot așa și tot așa până la ultimul din burta jucăriei rusești, probabil nu mai mare decât un puric. În fine, să sperăm că nu o să vedem un puric umflat cu pompa, spectacolul e deja suficient de scârbos.

Vlad Țepeș via Rasputin

OK, OK! Îmi cer scuze pentru postul de dinainte. A fost o glumă! Știu că nu e bine să faci glume pe seama electoratului unui anume curent politic, mai ales că te-ai putea alege cu capul spart. Recunosc că nu a fost frumos să sugerez, nici măcar în glumă, că suporterii domnului Georgescu ar putea fi niște michimauși cu capul mare de la prostiile idolului lor combinate cu propaganda trolilor ruși. Nu c-ar fi o scuză, dar vă spun și de la ce mi se trage. Am văzut ieri, La Digi, secvențe de la îmbulzeala din centrul Bucureștiului, cauzată de depunerea (inutilă?) a candidaturii. Din cauza grămezii, domnul Georgescu nu a mai putut să salute mulțimea cum îi place dânsului. A încercat, dar după ce și-a lovit vreo doi badigarzi cu cârja între picioare a renunțat.

Mulțimea de admiratori mi-a adus aminte de un banc de pe vremea lui nea Nicu (știm toți cine a fost nea Nicu ăsta, nu-i așa?). Cică un activist de la județeana de partid trece val-vârtej printr-un sat complet pustiu, oprește în fața primăriei, coboară în viteză din Dacia neagră cu numere mici și intră în sediu. Tot pustiu și acolo, dar găsește în final o femeie de serviciu. Unde sunt toți oamenii din satul ăsta? La căminul cultural, maică, la ora de engleză. Și cine lucrează pământurile CAP-ului? I don t know, maybe the students.

Well, conform sondajelor, aș putea paria că la vremea mitingului georgist câmpurile au fost din nou goale, cu fermierii noștri care în mulțimea din centrul vechi, care în fața televizoarelor de-acasă, pe Realitatea, de data asta mobilizați nu de spiritul anglo-saxon ci îmbibați de patriotism și energie zalmoxiană. Și cred că nu numai ei! După fețele dârze (ce superbă sonoritate dacă!) ale oamenilor din jurul lui Georgescu, probabil că în tot orașul nu s-a găsit picior (sau roată) de taximetrist.

PS. Ups! I did it again! Простите, товарищи!

Cu extrem-dreptul, înainte, marș!

Nimic nu va putea opri marșul georgeștilor spre putere.

Next move?

Ca să zic de la început, ceea ce cred că a încercat Trump vinerea trecută în conferința de presă de la Casa Albă a fost să scape de constrângerile diplomatice ale vizitelor lui Macron și Starmer pentru a-și continua planul. A avut nevoie să pună la cale acel show dezgustător ca să poată să dea vina pe Zelensky pentru ceea ce intenționa să facă de la bun început, adică să taie ajutorul militar pentru a forța Ucraina să semneze o capitulare practic necondiționată: cedare de teritorii Rusiei, contract pentru minerale cu SUA, zero garanții de securitate pentru viitor. The art of the deal de inspirație Ribbentrop-Molotov.

Dacă Trump se pricepe la ceva, se pricepe la televiziune. Nu are strategii geo-politice, planuri sau tactici sofisticate. E un comunicator rudimentar dar foarte eficient, controlează audiența și o manipulează, simte bine cum se mișcă publicul și e gata să-și schimbe oricând poziția. Și să mintă. Ceea ce contează în lumea lui Trump este raportul de audiență. De-asta a spus, la sfârșitul conferinței de presă cu Zelensky, că au făcut great television. Doar că, după părerea mea, Trump a fost bătut la el acasă la propriul său joc. Și a simțit asta. Apogeul confruntării? Momentul în care a spus că Ucraina ar cădea în două săptămâni fără ajutorul american și Zelensky i-a adus aminte că Putin i-a dat doar trei zile. Trump a simțit replica aia în plex și cred că atunci a realizat că Zelensky – obosit, dezamăgit și jignit, obligat să se apere în engleză, încorsetat de responsabilitatea de a pune interesele țării împotriva orgoliului propriu – a reușit totuși să câștige războiul audienței. Trump ar fi trebuit să nu-și desconsidere adversarul, altfel unul redutabil dacă e să ne amintim ce campanie excepțională de public relations au reușit ucrainienii lui Zelensky în acești trei ani de război.

Cum vedem dacă ce spun eu aici are sens? Trump este bully-ul suprem – foarte agresiv când crede că are de-a face cu un adversar mai slab ca el dar fățarnic și laș când se confruntă cu un adversar puternic. E duminică seară și reuniunea liderilor europeni de la Londra s-a terminat doar acum câteva ore. Dacă mâine Trump va fi Trump, va intra în ofensivă anunțând suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei, eventual instituirea taxelor vamale împotriva UE și Canadei, vom ști că se crede încă în avantaj. Că are o mână bună, ca să vorbesc pe limba lui de cartofor de duzină. E strategia lui preferată, move fast and break things. Dar dacă la Casa Albă va fi liniște sau se va vântura doar bullshit-ul obișnuit al propagandei MAGA, atunci vom ști că Trump a clipit și că se teme. Cred că a venit vremea ca dansul diplomatic al pinguinului în jurul lui Trump să se oprească. Un pumn în nas cred că e suficient ca acest bully portocaliu să înțeleagă brusc că partenerii europeni sunt mai puternici decât credea el. Și să-i respecte.

Pacea nu va veni ușor. Categoric nu câtă vreme Putin crede că-l are pe Trump în buzunarul de la piept. Ca războiul să se termine de-adevăratelea nu Ucraina trebuie să capituleze. E nevoie ca Putin să accepte că a pierdut (știe deja), că trebuie să facă mari concesii ca să iasă din rahatul în care s-a băgat și că nimic mai bun de-atât nu va veni în viitor. Că timpul nu curge în favoarea lui.

Mai există ceva, printre pământurile alea din ce în ce mai rare ale Ucrainei, de care America ar avea urgentă nevoie. Se cheamă onoare.