Biblioteca Publică or.Rîşcani

Favicon Biblioteca Publică or.Rîşcani

Trăieşte clipa cu Biblioteca Publică or.Rîşcani

RSS posts

Comentează

,,Poveste de toamnă la bibliotecă”

Nu trece o zi de toamnă fără ca pragul bibliotecii să fie pășit de cei mai activi utilizatori, loc unde poți să discuți, să lecturezi și să te recreezi după o zi plină de noi cunoștințe. Despre cele mai importante evenimente culturale te informezi de la bibliotecarul bibliotecii din comunitate. La bibliotecă utilizatorii au fost informați despre istoria și legendele satului natal, legende depănate de către cei care au trăit aceste clipe, în baza căruia au realizat posterul: ,,Satul meu - leagăn de dor”, cu recitare de  poezii despre sat și enumerând cele mai frumoase noi schimbări.

Biblioteca publică a fost ca sprijin la realizarea posterului ,,Candidez ca președinte al Consiliului Elevilor” din gimnaziu, utilizând aplicația Canva, cu respectarea principalelor cerințe înaintate.

Prin lecturare, citire cu glas tare, expoziții de carte utilizatorii au fost informați cu scriitorii omagiați din anotimpul toamnei: Ana Lupan, Aurelian Silvestru, Dumitru Matcovschi - poetul cu dor, cu drag de neam, Leonida Lari, Mihail Sadoveanu - o viață și un nume pentru eternitate, Arcadie Suceveanu și Liviu Rebreanu. Perioadă de toamnă unde li s-a dezvoltat gustul lecturii, iar misiunea bibliotecarului fiind de-ai iniția în tainele cunoașterii, de-ai urmări în continuu și în dezvoltarea pentru frumos și bine.

O poveste de toamnă la bibliotecă cu un mediu plăcut și interactiv, plină de emoții, de cunoaștere a personalităților marcante, a rezultatelor la nivel înalt în îndeplinirea temelor pentru acasă a rămas în memoria utilizatorilor evenimente importante în dezvoltarea personalității fiecăruia oferindu-le oportunități noi de învățare.

Realizat de: Rusu Galina, bibliotecară, Biblioteca publică Druță, raionul Rîșcani

,,Maria Pilchin – o voce care ne cucerește prin cuvinte”

  

La data de 26 noiembrie 2024 Biblioteca Publică Singureni a fost gazda unui eveniment cultural deosebit o întâlnire din suflet și pentru suflet cu scriitoarea Maria Pilchin, autoarea cărții ,,DOGGY”. Cartea face parte din cărțile incluse în programul de promovare a lecturii ,,Să citim împreună!”, ediția a XIII-a, categorie copii.

A fost un eveniment plin de emoții și transmiterea reacțiilor de bucurie, prin schimbul de idei și întrebări, prin inspirație și motivația scriitoarei de a scrie povestea unui ,,DOGGY”.

La eveniment au participat elevii cl. a IV-IX-a fiind ghidați de profesoarele M.Faina, O.Brumă, A.Ulmada. De asemenea au participat: primarul primăriei V.Moloșag, reprezentanții secției Cultură Rîșcani: dna. Calistru U., Garbuz E., Sacaliuc G., Bojii F., colegele bibliotecare ș.a.

Timp de trei ore elevii au fost activi și au avut o prestație reușită, au făcut schimb de opinii despre cartea citită, au scris mesaje, scrisori pentru personajul Andrei, și-au expus sentimentele pe bandă desenată, au pus întrebări scriitoarei și s-au ales cu cele mai bune sfaturi ale Mariei Pilchin.

De ce ar trebui să o citim? Pentru că ne invită să privim în interiorul nostru, ne ajută să înțelegem mai bine nu doar personajele din cărțile ei, ci și pe noi înșine. Prin cuvintele ei descoperim noi perspective, ne conectăm la emoții pe care poate le-am ignorat sau le-am suprimat și ne simțim mai bine conectați cu lumea în jurul nostru.

Elevii au avut oportunitatea de a primi autografe de la scriitoare și au făcut fotografii. Pentru bibliotecă am primit în dar un set de cărți scrise de scriitoare.

Prezența scriitorilor la bibliotecă oferă o experiență de neuitat pentru cititori, încurajându-i să exploreze universul cărților și să descopere noi perspective literare. Evenimentul a fost un prilej de îmbogățire spirituală și un pas înainte pentru comunitatea locală în promovarea culturii prin Lectură. Aducem mulțumiri scriitoarei Maria Pilchin pentru frumosul dialog și explicații pentru cititori și ascultători.

 Realizat de: Martîniuc Raisa,

Bibliotecara bibliotecii publice Singureni

L

PROGRAMAREA ACTIVITĂȚII DE BIBLIOTECĂ – CHEIA SUCCESULUI

 

Planificarea anuală și raportul analitic anual al instituției sunt două instrumente manageriale de o importanță majoră pentru buna funcționare a bibliotecii și pentru imaginea acesteia în raport cu comunitatea servită. Orice instituție bibliotecară trebuie, pentru o bună funcționare a sa și pentru a avea un impact pozitiv în comunitate, să elaboreze și să implementeze astfel de documente. La 14 octombrie 2024 Centrul Biblioteconomic Teritorial, Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli”, or. Rîşcani a organizat atelierul profesional online ,,PROGRAMAREA ACTIVITĂȚII DE BIBLIOTECĂ – CHEIA SUCCESULUI”.       Axe de conținut ale atelierului au fost: Formabilii vor fi familiarizaţi cu noţiunile generale și structura elaborării programului de activitate a bibliotecii. Lecturi profesionale în sprijinul programării. Adresabilitatea atelierului profesional online: Personalul de specialitate din cadrul BP din rnul Rîșcani BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani. Formatorii atelierului au fost: Sacaliuc Galina, director BPO ,,Spiridon Vanheli” Rîşcani, Foliuşneac Tatiana, Șef Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.Argumente Pro:

Legea cu privire la biblioteci: Nr. 160 din 20.07.2017

Articolul 17. Autoritatea publică locală

(2) Autoritățilie administrației publice locale susțin serviciile de bibliotecă în cadrul unității administrative respective prin:

f) aprobarea strategiilor și planurilor de dezvoltare ale bibliotecii publice teritoriale și serviciilor de bibliotecă oferite de aceasta;

Regulament-cadru de organizare și funcționare a bibliotecilor publice aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 186 din 26.02.2019

Capitolul III. ORGANIZAREA ȘI ACTIVITATEA BIBLIOTECII PUBLICE

Secțiunea 1-a Conducerea bibliotecii publice

18. Conducerea bibliotecii publice este exercitată de directorul bibliotecii, care are următoarele atribuții:

2) privind activitatea bibliotecii:

c) asigură elaborarea strategiilor, programelor și/sau planurilor de activitate ale bibliotecii:

în cazul bibliotecii publice fără statut de persoană juridical – le propune spre aprobare conducerii autorității publice, instituției sau entității care a constituit biblioteca și/sau în subordinea în cadrul căreia aceasta activează;

d) aprobă rapoartele privind implementarea programelor și planurilor de activitate ale bibliotecii;

Secțiunea 3-a Funcționarea bibliotecii publice

40. Biblioteca publică își desfășoară activitatea în baza strategiei de dezvoltare și a planului/planurilor de acțiuni cu privire la implementarea strategiei, cât și a planurilor operaționale.

41. ….

Planul operațional vizează activitatea bibliotecii pentru o perioadă de un an și se aprobă până la 1 decembrie a anului în curs, pentru următorul an de activitate.

Strategia de dezvoltare și planul/planurile de acțiuni cu privire la implementarea strategiei, cât și planurile operaționale se aprobă:

2)  în cazul bibliotecii publice fără statut de persoană juridical – de către conducerea autorității publice, instituției sau entității care a constituit biblioteca și/sau în subordinea în cadrul căreia aceasta activează, în baza proiectului propus de către directorul bibliotecii.

Regulament privind evaluarea bibliotecilor publice aprobat prin Hotărârea nr.747 din 07.10.2020

Anexa 1 Fișa de evaluare a bibliotecii publice

Domeniul D. Cercetare

Criteriul 3. Publicații. = Indicatorul: Programul de activitate a bibliotecii.

  Programul anual de activitate al bibliotecii stabilește scopurile, obiective și principalele direcții de activitate ale instituției; subiectele, conținutul, formele, metodele, precum și tehnicile și tehnologiile bibliotecii; volumele de muncă exprimate în sistemul indicatorilor planificați; resursele bibliotecii: financiare, logistice, umane.

Programul anual de activitate a bibliotecii este orientat spre asigurarea utilizării cât mai raționale a resurselor materiale și umane. La fel, se consideră că programarea anuală servește pentru asigurarea cât mai optimală a coraportului dintre timp, muncă, cheltuieli și calitate pentru realizarea obiectivelor bibliotecii.

Principalele sarcini ale programării anuale sunt:

-identificarea necesităților comunității în servicii livrate de bibliotecă;

-stabilirea direcțiilor de dezvoltare și îmbunătățire ulterioară a activității bibliotecii;

-asigurarea proporționalității și regularității activităților în toate domeniile;

-introducerea inovațiilor în activitatea bibliotecii;

-îmbunătățirea eficienței și calității serviciilor livrate de bibliotecă în corespundere cu necesitățile comunității servite.

Referințe bibliografice:

1.   ALGORITMUL elaborării/întocmirii raportului anual textual privind activitatea rețelei de biblioteci publice teritoriale”[online] [citat 2 martie 2022]. Disponibil: https://www.slideshare.net/rmbiblioteci/algoritmul-elaborrii-ntocmirii-raportului-analitic-anual-privind-activitatea-reelei-de-biblioteci-publice-teritoriale.

2.   Program  de activitate a Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” Bălți pentru anul 2022. [online] [citat 12 noiembrie  2024]. Disponibil: https://coseriubibliotecabalti.wordpress.com/wp-content/uploads/2021/12/biblioteca-program-2022.pdf.

3.   RAPORTUL analitic al Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” Bălți pentru anul 2021. [online] citat 11 noiembrie  2024]. Disponibil: https://coseriubibliotecabalti.wordpress.com/wp-content/uploads/2022/01/biblioteca-balti-raport-analitic.pdf

4.   REGULAMENTUL- cadru de organizare și funcționare a  bibliotecilor publice: aprobat prin Ordinul nr. 186 din 26.02.2019 al ministrului educației, culturii și cercetării. [online] [citat 9 februarie 2022]. Disponibil:  https://https://mecc.gov.md/sites/default/files/rof_aprobat.pdf

5.  Regulament privind evaluarea bibliotecilor publice: aprobat prin  Hotărârea nr. 747 din 07.10.2020 a Guvernului Republicii Moldova. In: Monitorul oficial al Republicii Moldova. 2020, nr. 272-277 (7600-7605), pp. 51-65.

6. Планирование библиотечной деятельности (Методические рекомендации) [online] [citat 11 noiembrie 2024]. Disponibil:https://clib.yar.ru/wp-content/uploads/2015/11/planirovanie.pdf.

7. Годовой информационный отчет о деятельности библиотеки: методические рекомендации [online] [citat 11 noiembrie 2024]. Disponibil: http://volglib.ru/files/Godovoy%20otchet.pdf

La atelier au participat: 43 de persoane: 39 de bibliotecari din BP din rnul Rîșcani;2 formatori din Centrul Biblioteconomic Teritorial, BPO ,,Spiridon Vangheli”Rîșcani;2 reprezentanți ai Secției Raională Cultură Rîșcani. Atelierul a fost organizat în colaborare cu Secţia raională Cultură Rîşcani, prin prezenţa doamnei Calistru Ulea și Garbuz Emilia.Realizat de: Foliușneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.
Acasa spiritului nostru: Întâlnire cu scriitoarea Claudia PARTOLE

 

În  ultima zi a lunii octombrie  ne-am adunat în incinta bibliotecii  la o întâlnire cu scriitoarea, prozatoarea Claudia Partole.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Biblioteca Publică Orășenească „Spiridon Vangheli” din Rîșcani și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM astăzi organizează Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus” /Aesteticus/ cu genericul „Acasa spiritului nostru: Întâlnire cu scriitoarea Claudia PARTOLE”.

Activitatea este organizată în cadrul Campaniei de promovare a patrimoniului scris 25 scriitori/25 întâlniri, în cadrul programului Programul Național LecturaCentral, ediția a 7-a, anul 2024.

       

    Tot, odată, a fost binevenită și prezența dnei Ludmila Corghenci și Olesei Oxiom, reprezentanțiilor BNRM.

Ca spectatori la această activitate  au fost prezenți studenții Colegiului Agroindustrial, însoțiți de profesoară Tomuz Svetlana, bibliotecarele din bibliotecile publice raionului nostru, BPO și bibliotecii pentru copii or. Rîșcani

 Cel mai principal oaspete desigur că a fost dna Claudia Partole  -  poetă, eseistă, prozatoare și jurnalistă din Republica Moldova. Dumneaei a absolvit secția ziaristică a Facultății de Filologie de la Universitatea de Stat din Moldova /1977/. Este și baștinașa noastră, născută în s. Cotova, rnul Drochia /14 iunie 1955/.

A debutat editorial în anul 1982 cu volumul de basme și povestiri pentru copii ,,Mahalaua veselă”, urmat de alte cărți pentru copii, precum și cărți pentru maturi.

Pe  rafturile bibliotecii noastre se regăsesc doar câteva opere din creația scriitoarei  îndrăgite de utilizatori, pe care le-am expus la expoziție.

             În anul 1993 scriitoarea a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în anul 2000 – a Uniunii Scriitorilor din România. Este

și membră a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova și membra al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Distincții:/unele, nu toate/

1.                  Multiple premii a mai multor ediții în cadrul Salonului Internațional de carte;

2.                  Premiul UNESCO (2007)

3.                  Medalia „Mihai Eminescu” pentru activitate literară (2010)

4.                  Premiul Ministerului Educației (2010)

 

 Răsfoind  biobibliografia ”Claudia Partole: născută pentru a fi cuvânt.”, editată de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, ediția a doua, anul 2020, la compartimentul aprecieri și referințe privind creația scriitoarei, Maria Pilchin, poet, critic literar, a caracterizat pe Claudia Partole în felul următor:

,,O poetă sensibilă, o poetă cu şcoală, iată cine este scriitoarea Claudia Partole. Rostul lumii, originile ei – iată marea temă pe care o tratează autoarea în poezia şi proza sa pentru copii, dar şi în proză destinată unui cititor adult.”

Creația Claudiei Partole atrage atenția prin sinceritatea sa. Dânsa scrie în mod natural, aşa cum gândeşte, aşa cum respiră sau strânge la piept o fiinţă dragă… Autoarea e foarte sinceră cu cititorul: îi destăinuie durerile, bucuriile cunoaşterii prin profunde subtilităţi. Din poeziile ei noua generaţie va învăţa a iubi, a suferi, a ierta, a cugeta asupra sensului vieţii.

Întâlnirea cu oameni de creație este o sărbătoare de suflet. A  discuta față în față cu scriitorul, este o adevărată plăcere, care va fi o amintire plăcută  în inimile și sufletele noastre pentru totdeauna. 

Sacaliuc Galina, director BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani

Dumitru Matcovschi – 85 de ani de la naștere

 ,,Dumitru Matcovschi poetul renașterii naționale”.                                                                                            

                                    Am ales cuvinte simple din cuvinte,

Sufletul în ele mi-am turnat fierbinte…

Am lăsat în urmă brazdă şi-i adâncă?

Să mă tem de vreme? Dar de ce m-aş teme?

Mi-am crescut copiii şi am scris poeme.

Dumitru Matcovschi

 Dumitru Matcovshi e una dintre cele mai distinse personalități ale vieții literare și artistice contemporane, care timp de mai multe decenii în șir a trudit, cu perseverență și totală dăruire, pe meleagul literelor și spiritualității noastre. Aduce în literatură mirosul reavând al brazdei proaspăt răsturnate și sentimentul datoriei față de cei rămași la baștină, față de cei rămași în istorie. Țăranul, Folclorul și Istoria – sunt cei trei piloni de bază care alimentează și vor alimenta întreg scrisul polivalent al acestui împătimit al cuvântului și al zbuciumului creator Dumitru Matcovschi.

Marele poet, dramaturg, publicist și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei  s-a născut în comuna Vadul-Rașcov, la 20 octombrie 1939, raionul Șoldănești. În perioada sa de activitate literară, a editat peste 50 de volume, cărți de poezii, proză, multe dintre acestea fiind puse pe note şi devenind șlagăre. „Bucurați-vă, prieteni” fiind unul din cele mai recunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone. În 1996, poetul a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova, iar în 2012 a devenit cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”. Dumitru Matcovschi s-a stins din viață la 26 iunie 2013, după ce a fost implicat într-un grav accident rutier. Marele scriitor a trăit viața sa de mare patriot al acestui pământ și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

        20 octombrie 2024 pentru Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli” din or.Rîşcani a fost o zi spectaculoasă cu o atmosferă superbă a soarelui cald şi a peizajului tomnatic de galben şi arămiu, care uşor s-a strecurat în lăcaşul cărţii omagiindu-l pe cel care este numit ,,Poetul de la Mărgioară” desfășurând serata literar–muzicală ,,Dumitru Matcovschi poetul renașterii naționale” consacrată aniversării a 85-a de la nașterea scriitorului Dumitru Matcovschi.

Startul evenimentului a fost marcat de un scurt istoric din viața marelui poet național, fiind în rolul său ca simbol al renașterii naționale din Basarabia. „Astăzi dedicăm un omagiu poetului care a scris despre tot ce e mai sfânt pe acest pământ”, a declarat unul din prezentatori, stabilind tonul emoționant al evenimentului. Activitatea a fost întregită de un program artistic, în recital cu poezii și cântece pe versurile poetului, interpretate de studenții Colegiului Agroindustrial anului întâi împreună cu profesoarele de limba română doamnele Tomuz Svetlana și Olievschi Diana. Printre versurile recitate s-au numărat fragmente din poezii precum: „Cerul tău, Moldovă” și „Limba maternă”, Studenții au  prezentat și spectacolul poetic ,,Îngerii roșii”. Au recitat poeziile poetului, au cântat cântece pe versurile lui, au dansat vals au reușit să transmită emoțiile profunde și dragostea pentru țară și limbă – teme centrale în creația lui Matcovschi.

Poetul Dumitru Matcovschi rămâne în memoria noastră un simbol al demnității și rezistenței naționale. El ne-a lăsat moștenire opera care este străbătută ca un fior, de cuvântul Basarabia, pe care a iubit-o așa cum a iubit și a cântat în versurile sale mama, femeia, glia, limba română, doina…

La finele evenimentului, au interpretat cântecul „Bucurați-vă, prieteni”, fiind un omagiu adus valorilor umanității, promovând bunătatea și solidaritatea. Activitatea a fost un real succes, reușind să aducă elevii mai aproape de valorile literaturii române, motivându-i să promoveze moștenirea culturală, lăsată de Dumitru Matcovschi. Această inițiativă educațională a demonstrat încă o dată că arta și literatura joacă un rol esențial în formarea tinerei generații, îndemnând de a păstra vie memoria titanilor literaturii române, care au contribuit la afirmarea identității naționale.

        Spectatorii, au apreciat cu aplauze această activitate adusă ca un respect acelui care a fost şi va rămâne ,,Al nostru de-a pururi Poetul” - Dumitru Matcovschi.

     Colectivul Bibliotecii Publice Orăşeneşti ,,Spiridon Vangheli” or.Rîşcani aduce sincere mulţumiri acestor frumoase şi talentate domniţe și junior ghidaţi de profesorii săi, care au contribuit la desfăşurarea acestei serate literar-muzicale pentru că, Dumitru Matcovschi a fost, este și va rămâne unul dintre titanii literaturii noastre și personalitate proeminentă a vieții culturale din Moldova.

Realizat de: Albot Inga, 

Radețcaia Irina, 

bibliotecare la BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani

BIBLIOTECARUL – MANAGERUL CULTURAL ÎN COMUNITATE

 

      La 22 octombrie 2024 Centrul Biblioteconomic Teritorial, Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli”, or. Rîşcani a organizat trainingul profesional online ,,BIBLIOTECARUL – MANAGERUL CULTURAL ÎN COMUNITATE”.

Adresabilitatea atelierului: Personalul de specialitate din cadrul BP, BPO rnul Rîşcani Formatori 2: Sacaliuc Galina, director BPO ,,Spiridon Vangheli” or. Rîşcani, Foliuşneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate.

La training au participat: 33 de persoane:

29 de bibliotecari din BP din rnul Rîșcani;2 formatori din Centrul Biblioteconomic Teritorial, BPO ,,Spiridon Vangheli”Rîșcani;2 reprezentanți ai Secției Raională Cultură Rîșcani. Trainingul a fost organizat în colaborare cu Secţia raională Cultură Rîşcani, prin prezenţa doamnei Calistru Ulea și Garbuz Emilia.Realizat de: Foliușneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.
Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE
На форуме руководителей национальной библиотечной системы в 2023 были определены приоритеты деятельности публичных библиотек на 2024 год. Они были сформулированы на основе приоритетов страны, установленных в национальной стратегии развития «Европейская Молдова 2030», и направлены на активное вовлечение публичных библиотек к участию в поддержке этой стратегии развития, уделяя особое внимание следующим направлениям, таким как:• Библиотека и демократизация общественной жизни

• Библиотеки в рамках Повестки дня ООН в области устойчивого развития на период до 2030 года.

• Цифровая трансформация и продвижение устойчивой, надежной и инклюзивной библиотеки в экосистемах.

•Авторское право и защита библиотечного наследия.                              

    Также, в центре внимания библиотекарей должна находиться повестка дня в области устойчивого развития на период до 2030 года с 17 глобальными целями, достижение которых будет способствовать созданию лучшей жизни к 2030 году. Цели устойчивого развития, поддерживаемые ООН, дают библиотекам возможность разнообразить свои услуги и способствовать улучшению качества жизни всех граждан путем их информирования, развития цифровых и коммуникативных навыков.

    Поддерживая и руководствуясь этими целями Публичная библиотека им.  С. Вангели, г.  Рышканы в 2023-2024 учебном году внедрила новую образовательную услугу: ,, Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE”, которая призвана способствовать виртуальному ознакомлению пользователей библиотеки со странами ЕС,  их культурой, языком и достопримечательностями. А также расширить кругозор для   будущих путешествий в изучаемые страны и приоритеты получения образования в них.

  

 На первом мероприятии пользователи были ознакомлены с историей возникновения ЕС, его институтами власти, символами, гимном и флагом. Уч-ся узнали: где находятся органы управления Евросоюза, кто и когда вступил в Евросоюз, для чего нужен Евросоюз, какая цель у Евросоюза,  Большое внимание было уделено ценностям ЕС.     

                                       

   Всего было проведено 13 мероприятий и рассмотрено 27 тем. На каждом мероприятии пользователи библиотеки совершали виртуальное путешествие по 2-3 странам ЕС, где знакомились с их культурой, интересными достопримечательностями и видными деятелями. Были проведены дискуссии, где активно обсуждались следующие темы: что для вас значат ценности ЕС? Как вы показываете, что уважаете человеческое достоинство и права человека в классе, дома, на отдыхе или с друзьями? Учащиеся с интересом участвовали в занимательных викторинах, играх, смотрели видео ролики. Книжные выставки из фонда библиотеки ознакомили участников услуги с произведениями европейских писателей.                                                                                                             

     За период проведения новой образовательной услуги: ,, Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE” были привлечены следующие партнеры из города Рышканы : Școală Profesională ; Gimnaziul,, Gheorghe Rîşcanu”; Liceul teoretic ,,Liviu Damian”; Liceul teoretic ,,Dimitrie Cantemir"; Secţia Raională Cultură Rîşcani  совместно с волонтерами Babineţcaia Valeria, clasa XI-a liceul teoretic ,,Dimitrie Cantemir"; Şveţ Marian, clasa VIII-a liceul ,,Liviu Damian”,   и приняли участие 234 человека. В рамках этой услуги были разработаны 3 постера и 1 объявление.

Anunţ            

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3515499172094194&set=a.1398455370465262;

Poster serviciu 

https://www.facebook.com/photo?fbid=3521003594877085&set=pcb.3521004071543704

Poster training – 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3546073579036753&set=pcb.3546074902369954 

На итоговом мероприятии участники услуги пришли к выводу, что все активно должны принимать участие в таких мероприятиях, для того, чтобы приблизить нашу страну к Европейским ценностям и принципам. Потому что в национальных интересах нашей страны укреплять отношения с Европейским Союзом. В конечном итоге мы хотим стать членами ЕС. Однако это долгосрочное стремление: с самого начала нам придется строить Европу у себя дома, создавать европейские стандарты демократии и процветания для всех наших граждан.

     Библиотекарь читального зала,

Радецкая Ирина

Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori

 1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor în Etate cu genericul

,,Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori"

Amurg de toamna, vise şi uitare.  Aleargă frunze, iar pe cerul cenuşiu. Aleargă toamna în uitare.  Alerg şi eu... în zbor... pe portativ.

    Când vine Toamna sufletul devine ușor și calm. Natura cu culorile ei, ca o vrăjitoare, învăluie fiecare colț al țării noastre e frumoasă ca întotdeauna și ne bucură cu atâtea culori… Viața începe din nou, atunci când aerul redevine rece la începutul toamnei și este o simfonie a permanenţei şi schimbării, cred că fiecare are în acest anotimp o stare lăuntrică mai deosebită, devine mai romantic, mai sentimental.

        În anul 1990 la sesiunea a 45 – a Asambleei ONU a fost primită Hotărîrea de a marca în fiecare an la 1 octombrie – Ziua Internaţională a Oamenilor în Etate. Această sărbătoare a fost oficializată şi la noi în ţară. Guvernul Republicii Moldova, de asemenea, a adoptat Hotărârea nr. 616 din 18 septembrie 1992 ,,Privind consemnarea Zilei Internaţionale a Oamenilor în vîrstă" în fiecare an, la 1 octombrie.  

      Ziua Internațională a Persoanelor în Etate este o zi ce a devenit o tradiție frumoasă o sărbătoare dedicată celor care poartă pe chip înţelepciune şi lumină, iar în suflet urmele experienţelor trăite pe parcursul vieţii și ne reamintesc cît de valoroși sunt oamenii, indeferent de vârsta pe care o au. În această zi semnificativă exprimând profunda recunoștință persoanelor în vârstă, care au adus o enormă contribuție în folosul întregii societăți.

 Ziua persoanelor în etate este un frumos prelej de a ne îndrepta gândurile pline de respect și recunoștință față de fiecare persoană în parte. Cu acest prelej Biblioteca Publică Orășenească  „S.Vangheli” Rîșcani a organizat serată – literară ,,1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor în Etate” cu genericul ,,Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori”împreuna cu utilizatorii vîrstei a III care de-a lungul  timpului frecventează instituția noastră. La deschiderea  activității am oferit un cuvânt de salutare  d-nei directoare Sacaliuc Galina  și  un cuvânt de apreciere d-nei Maria GR. Dvoiţeva și d-lui Ivanov Iurii , voluntarii  bibliotecii care a venit cu iniţiativa de a organiza această serată literară, cei care deseori păşeşte pragul bibliotecii, cu care am avut şi sperăm să avem şi în continuare colaborări frumoase Un MARE Mulţumesc aducem APL, domnului primar de Rîşcani, domnul Victor Bogatico pentru  susținerea  și finanțarea acestei serate. Scopul acestei activităţi  este promovărea  vieții active la orice vârstă. excluderea disparităților în servire, prevenirea izolării sociale, readucerea persoanelor de vârsta a III-a în viața social-cultural activă, familiarizare lor cu posibilitățile oferite de bibliotecă pentru alinarea și desfătarea bătrâneții. De asemenea și obiectivele propuse sunt aceleași: promovarea colecției de documente a bibliotecii, împrumutul de documente, implicarea beneficiarilor în desfășurarea activitățăţilor. Prilej de bucurie și destindere sufletească le-au servit serata literar-artistică „Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori, organizată de bibliotecarele Albot Inga și Radețcaia Irina. Activitatea a fost una interactivă în cadrul căreia beneficiarii au cîntat  şi au recitat poezii  despre toamnă. Datorită lecturilor în baza cărților lecturate  din bibliotecă o parte din cititori”au reușit să aștearnă pe foaie propriile versuri despre toamnă. În cadrul activitații s-a mai desfășurat  și jocuri distractive ce au fost interesante utilizatorilor noștri.

     La finele activităţii  am cântat cu ei împreună și am dansat, unora le-am ascultat poveștile de viață. Am văzut în ochii unora multă tristețe și melancolie, fapt ce m-a făcut să mă gândesc cât de imprevizibilă este viața. Fie omul ministru, om de știință sau muncitor, la bătrânețe poate deveni neputincios și dat uitării. Am realizat faptul că la noi în bibliotecă ei sunt înconjurați de atenție, dar în același timp am înțeles că mulți dintre dânșii au copiii peste hotare, care chiar, dacă le trimit bani, nu i-au vizitat de mai multă vreme. Bătrânețea este poarta deschisă a înțelepciunii dobândite prin destin și experiență. Sfaturile vârstnicilor, povețele lor sunt precum perlele șlefuite de timp, pe care trebuie să le prețuim, să le purtăm la vedere și să ne mândrim cu strălucirea lor pură, cu valoarea și rostul limpede și sincer pe care îl au în dirijarea visurilor și speranțelor tinerilor prin tumultul vieții.

Realizat de: Bibliotecarele Albot Inga, Radețcaia Irina, BPO ,,Spiridon Vangheli" Rîşcani

21 septembrie - Ziua Oraşului Rîşcani

 Stimați locuitori ai orașului Rîșcani!

21 septembrie 2024 - Cu ocazia Zilei orașului, Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli" vă transmite cele mai calde felicitări, urări de sănătate, prosperitate și bucurie. Fie ca această zi de sărbătoare să vă aducă lumină în case Dvs și liniște sufletească. Vă dorim succes în munca de zi cu zi, perseverență și performantă, pentru că împreună contribuim la progresul, prosperitatea și dezvoltarea orașului nostru. Numai prin eforturi comune vom asigura dezvoltarea orașului nostru natal. La mulți ani, Rîșcani.
Atribuirea numelui Bibliotecii Publice Orășenești Rîșcani - ,,Spiridon Vangheli”

      O zi istorică pentru biblioteca noastră, astăzi Consiliul orășenesc Rîșcani a decis să i se atribiue BPO Rîșcani denumirea Biblioteca Publică Orășenească ”Spiridon Vangheli”. Aducem sincere mulțumiri APL, primarului dnul Victor Bogatico, Consiliului orășenesc cu această decizie. De asemenea, mulțumim Șefei Secției raionale Cultură, doamnei Uliana Calistru, pentru propunere ca BPO Rîşcani să poarte numele băștinașului nostru, scriitorului Spiridon Vangheli. DECIZIA Nr. 04/20 din 12 septembrie 2024 a Consiliului orășenesc Rîșcani ,,Cu privire la atribuirea denumirii bibliotecii publice a orașilui Rîșcani”

https://www.facebook.com/bpo.riscani

Ziua Internaţională a Prieteniei - 30 iulie

    

Международный день дружбы был принят Генеральной ассамблеей ООН в 2011 году. С той поры его ежегодно отмечают 30 июля во всех странах. Цель праздника проста и понятна — помочь людям различной веры и культуры найти общий язык, избавиться от недоверия и искоренить конфликты. Дружба – одно из главных чувств, связывающих людей. О ней написаны книги, сложены песни, стихотворения. Эти прекрасные отношения сопровождали человечество с момента его зарождения.                                                     

   30 июля в Городской Публичной  библиотекe Рышкань (BPO Rîșcani)  прошло мероприятие под девизом «В дружбе наша сила», приуроченное  к Международному дню дружбы. В этот день пользователи нашей библиотеки познакомились с историей и традициями праздника, вспомнили произведения о дружбе и друзьях, учились быть внимательными к окружающим, узнали о значимой роли друзей в жизни человека и об ответственности перед ними.  

                                                                                      

Приняв участие в беседе «Друзья в литературе» участники  вспомнили героев литературных произведений, которые были настоящими друзьями  . Были названы и прочитаны отрывки из  книг таких авторов, как А. Дюма «Три мушкетера», М. Твен «Приключения Тома Сойера», Ш. Бронте «Джейн Эйр», А. Конан Дойл «Приключения Шерлока Холмса» и многие другие произведения. Ребята   обсудили, что для них значит дружба, каким должен быть друг и какими качествами, по их мнению, он должен обладать? Рассматривая различные ситуации, познакомились с правилами дружбы, научились доброжелательности, стремлению понимать и принимать друг друга, выяснили, что дружба нужна и взрослым, и детям в любой жизненной ситуации. огромным удовольствием ребята участвовали в увлекательном конкурсе «Собери пословицы о дружбе», викторине «Ты и я - мы оба разные, ты и я - мы оба классные», активно соперничали в игре «Кто с кем дружит?». Юные читатели отгадывали загадки о дружбе, составляли пословицы и поговорки о дружбе и друзьях, вспоминали героев любимых произведений и читали отрывки. В завершении мероприятия с удовольствием приняли участие в  оформлении плаката «Праздник дружбы», где написали свои пожелания друзьям и знакомым. Участники мероприятия получили заряд энергии и много положительных эмоций. А самое главное пришли к выводу, без друзей человек не может быть счастлив, дружбу надо заслужить, а настоящих друзей беречь.                                                            

 Библиотекари Радецкая Ирина, Албот Инга           
Proiect în cadrul BPO Rîşcani: „Pianul din bibliotecă – partituri printre rafturi”

 

Câțiva tineri elevi din oraşul Rîşcani, pasionaţi de lectură şi muzică, ghidaţi de bibliotecara Salagor Adela, au creat la 11 aprilie 2024 grupul de iniţiativă „ProCOOLtura” care urmăreşte promovarea şi implicarea tinerilor elevi talentaţi din localitate prin participarea în cadrul activităţilor educative, distractive şi culturale organizate în incinta bibliotecii.

La 11 aprilie 2024, cu o instruire în scriere de proiecte a venit formatorul de la Fondul pentru Tineri Rîșcani, Svetlana Raifura, care le-a explicat pas cu pas celor prezenți cum se face și se implementează un proiect. Dumneaei i-a încurajat să se implice, să fie activi și atunci vor reuși să-și atingă scopul propus - promovarea culturii și implicării tinerilor în viața culturală din Rîșcani.

https://www.facebook.com/bpo.riscani/posts/pfbid0met7ND7ehUY2k4AG8eiyqdmS4cTFWjLkLAJtQW32RVUckA1DZ2kTMEs2gXPtrbfql 

Scrierea proiectului a fost un proces captivant. Am stabilit problema existentă şi am început a căuta soluţii. Am  fost puşi în situaţia să găsim alte surse de finanţare externe.  Astfel, am îndrăznit să solicităm un ajutor financiar din partea Administraţiei Publice Locale. Primarul Victor Bogatico ne-a promis contribuţia financiară necesară şi ne-a încurajat să ne implicăm şi să fim activi.

 La 9 mai a avut loc interviul cu reprezentanţii Fondului pentru tineri Rîşcani. Membrii grupului de iniţiativă, însoţiţi de mentorul Salagor Adela, au discutat şi răspuns la întrebările sponsorilor, au demonstrat în timpul discuţiei că proiectul nostru este cel mai bun şi merită să câştige finanţare.

Un alt pas important a avut loc la 30 mai 2024, când mentorul grupului împreună cu liderul grupului de iniţiativă au semnat acordul de subgrant, eveniment care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Raional Rîşcani, în prezenţa preşedintelui raionului Vladimir Mîzdrenco, a Şefei Direcţiei Învăţământ Rîşcani Rebeja Marina, a viceprimarului oraşului Rîşcani Denis Ţurcanu şi reprezentantului Fondului pentru tineri Rîşcani, Svetlana Raifura, precum şi a celorlalte grupuri câştigătoare.  

https://www.facebook.com/adelinasalagor/posts/pfbid0tBmJQPGrbFatMnznqyFM1DnFB8e4LTHZhYt2JfavxXp9wt3qBd734eq7fA7Lqe1l

Desfăşurarea proiectului a început cu o primă activitate organizatorică. Astfel, mentorul grupului, împreună cu membrii lui, s-au ocupat nemijlocit de procurarea instrumentelor muzicale: achiziţionarea pianului digital, scaunului pentru pian, boxelor şi microfoanelor.  Toate aceste pregătiri au durat aproximativ două săptămâni.

 

La 11 iunie 2024 a fost lansat proiectul în cadrul bibliotecii. Aceasta a constituit a doua activitate a grupului inclusă în proiect. Membrii grupului de iniţiativă, împreună cu mentorul grupului, au prezentat publicului adunat la bibliotecă ideea proiectului, scopul, obiectivele, beneficiarii proiectului, activităţile care urmează a fi organizate în cadrul bibliotecii pe parcursul a trei luni de zile.

Scopul proiectului este promovarea excelenţei artistice în rândul tinerilor din oraş prin crearea unui spaţiu cultural inovator în cadrul BPO Rîşcani.

Costul proiectului - 33579 de lei, dintre care 14680 oferiţi de Fondul pentru tineri Rîşcani, iar 18900 de lei au fost oferiţi de Primăria Rîşcani.

Obiectivele proiectului:

1.      Dotarea sălii de lectură de la etajul I a Bibliotecii Publice Rîșcani cu un pian electronic digital, boxe audio și 2 microfoane fără fir, pe parcursul a 3 săptămâni.

2.      Creșterea gradului de implicare culturală a 80 de elevi și adulți din orașul Rîşcani în cadrul a 8 activități educativ-culturale pe parcursul a 10 săptămâni.

3.      Descoperirea și promovarea talentelor muzicale locale și valorificarea patrimoniului literar național, prin organizarea a 8 evenimente în cadrul Bibliotecii Orășenești Rîșcani până la sfârșitul proiectului.

Totodată ei au vorbit despre problema pe care acest proiect urmează să o abordeze şi necesitatea realizării acestui proiect. Responsabilităţile fiecărui membru a fost un alt punct al proiectului abordat. Un alt moment important din cadrul lansării a fost descrierea rezultatelor aşteptate, şi anume:

a)      Sala de lectură din cadrul bibliotecii orășenești dotată cu pian electronic digital, scaun pentru pian, boxe și două microfoane.

b)      80 de elevi și adulți implicați în opt evenimente desfășurate pe parcursul a trei luni de zile.

c)      Grup consolidat de tineri pasionați de muzică, artă, cultură și literatură.

d)     Număr sporit de cititori și utilizatori ai bibliotecii publice din Rîșcani.

e)      Număr sporit de tineri implicați în viața culturală și risc diminuat de răspândire a viciilor sociale.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid024LbWShJKrmSKoPRCZKHcxfo6mHjCEE1aR5UdRT8ZEjxU7cD2b8xR3A5NQyFFaEGyl&id=61561056984487

A treia activitate a fost recitalul ”Armonii eminesciene în cânt și poezie” dedicat poetului neamului românesc - Mihai Eminescu cu ocazia celor 135 de ani de la trecerea în veșnicie. Scopul evenimentului este omagierea poetului, precum și promovarea moștenirii literare eminesciene în rândurile noii generații.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bQfk4Ghk1MHMjqQvRNHq9UR1ZpV8VrKcFq7YbFte8AaXWtwkKBaGmxQabXFs9hvDl&id=61561056984487

O altă activitate din cadrul proiectului a fost prezentare de film istoric-documentar.  Evenimentul a fost organizat cu ocazia celor 75 de ani de la al doilea val de deportări. Scopul activităţii - sensibilizarea tinerei generații asupra trecutului dureros al neamului nostru și cultivarea interesului pentru tezaurul memorialistic.

Activitatea a avut loc în cadrul bibliotecii în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnоgrafie Rîșcani care ne-a pus la dispoziție filmul istoric-documentar.

Cei prezenți au putut descoperi poveștile de viață ale copiilor din acea perioadă care au suferit de pe urma unui regim criminal și odios, și care pot servi pentru generația de azi drept modele de tărie de caracter și rezistență în condițiile de viață de atunci: deportare, foamete, sărăcie...

Totodată, cu această ocazie Bpo Riscani a inaugurat o expoziție de carte cu genericul ”Destine basarabene în Gulag” din care descoperim mărturii cutremurătoare ale celor care au avut de suferit de pe urma acestei mari tragedii.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid021nizh3kP1D6BxNewgZNtriCFcyPLsk5jvcpmSbKkW4z5Gek1hEGydxHLDHfh1eGjl&id=61561056984487

Luna august este luna în care proiectul nostru va lua sfârşit. Urmează să mai organizăm câteva activităţi ca să încheiem cu succes tot ce ne-am propus în acest proiect. După finalizarea proiectului, grupul de iniţiativă îşi va continua activitatea în cadrul bibliotecii pentru a promova patrimoniul cultural imaterial naţional prin recitaluri muzicale, lecturi publice, ateliere de creaţie şi evenimente interdisciplinare, toate având ca scop îmbogăţirea vieţii culturale a oraşului şi stimularea interesului tinerei generaţii pentru artă şi literatură.

Mulţumim conducerii bibliotecii pentru deschidere şi susţinere care şi-a exprimat recunoştinţa şi mulţumirea că am ales ca acest proiect să fie implementat în cadrul bibliotecii.  

Pentru mai multe informaţii urmăriţi-ne pe pagina noastră de facebook „ProCOOLtura” https://www.facebook.com/profile.php?id=61561056984487

Notă! Acest proiect este realizat de către grupul de inițiativă ”ProCOOLtura”, în cadrul Programului de granturi mici a Fondului pentru Tineri Rîșcani, implementat de AO ”Generația Viitorului”, în parteneriat cu APL, Direcția Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

Elaborat de Adela Salagor, bibliotecară Secţia Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani

Paștele – lumina Învierii și a bucuriei

 Eu mă rog la Domnul cât de mult se poate

Eu mă rog la Domnul în această zi.

Pentru sănătate, pentru mângâiere

Eu mă rog la Domnul în această zi.

Paștele este printre cele mai importante sărbători ale creștinilor. De Paște se sărbătorește învierea Domnului. Sărbătoarea Paştelui poate fi asociata cu primăvara. Retrezirea naturii la viaţă simbolizează noua viaţă pe care creștinii au câștigat-o prin crucificarea și Invierea lui Iisus. În noaptea învierii, credincioşii merg la biserică pentru slujba religioasă și sfințirea bucatelor de Paști.

Ca orice altă sărbătoare, Paștele este destinat reunirii cu persoanele dragi. Duminică, în Ziua Învierii, este important ca toți membrii familiei să se strângă la masă, să ciocnească ouă în timp ce rostesc ,,Hristos a Înviat!” și ,,Adevărat a Înviat!”, să lase grijile măcar pentru o zi și să sărbătorească Învierea Domnului. Cu această ocazie și sfântă sărbătoare biblioteca publică Druță în colaborare cu ansamblul de copii ,,Ciuguraș”, Pociumbeni și ansamblul vocal de copii, Druță a participat activ în cadrul festivalului raional al cântecului pascal ,,Lumina Învierii” ed. XIV cu interpretarea cântecelor Pascale ,,Hristos a Înviat” și ,,Dangăt de Clopot”, care s-a desfăşurat în satul Borosenii-Noi r-nul Rîșcani, un festival de colinzi pascale și întâlniri de colective artistice și ansambluri vocale de copii.

 Sărbătoarea Învierii Domnului se sărbătorește și în fiecare localitate promovând valorile creștin-ortodexe în rândurile tinerilor generații. Biserica este și va fi localul creștin, unde cu mic și mare, respectând regulile bisericești îi pășesc pragul. Astfel ansamblului vocal de copii, Druță a pășit pragul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Druță, localitate în straie de sărbătoare și scăldată în frumusețe, interpretând cântece pascale ,,Eu mă rog la Domnul” și ,,Colind de Paști”. Evementul a fost diseminat pe pagina bibliotecii: Biblioteca Druță și apreciate de către comunitate și utilizatorii virtuali. Și nu în ultimul rând s-a organizat o masă plină cu bucate tradiționale sărbătorii creștine - Sfintele Paști.

 Hristos a înviat! Buni creștini, cu sufletul curat!

Realizat de: Rusu Galina, bibliotecara, Biblioteca Publică Druța.

satul Druța, raionul Rîșcani

,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”.

   

    La inițiativa BPO Rîșcani, cu susținerea primăriei Rîșcani, Secției Cultură Rîșcani în incinta bibliotecii a fost organizată o conferință raională online ,,Moldova – UE – viitorul nostru comun” la 17 mai 2024.

Ziua Europei este sărbătoare a tuturor celor care prețuiesc și apără valorile democratice al Uniunii Europene, este sărbătoarea a păcii, a stabilității și a  prosperității pe continentul  nostru.  Din 9 mai  anului 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii.  Această sărbătoare se  dedică istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun. Pe 9 mai de Ziua Europei - sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți cetățeni.

În acest an Ziua Europei a fost marcată în Republica Moldova, având genericul: Libertate, Pace, Prosperitate - Europa ești tu!

Ca poziție geografică și moștenire istorică Republica Moldova se înscrie în categoria statelor din Estul Europei și de aici decurge, evident, particularitatea procesului de apropiere politică, economică și culturală de Uniunea Europeană.

Moldova face parte în mod natural din Europa. Rădăcinile noastre culturale sunt europene, limba noastră este de origine europeană.

Este în interesul național al țării noastre de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană. Într-un final ne dorim să devenim membrii al UE. Totuşi, aceasta este o aspirație pe termen lung, de la început va trebui să construim Europa acasă, să creăm standarde europene de democrație și prosperitate pentru toți cetățenii noștri.

În prezent UE și RM dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă. Integrarea Europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

Cum se dezvoltă  relațiile  între Moldova și UE, la ce etapă suntem pentru a deveni parte acestei familii numeroase. Anume despre perspective și priorități de aderare al Republicii Moldova la UE a fost comunicarea doamnei Stela Cheptănaru, directorul liceului teoretic ,,Liviu Damian” or. Rîșcani. ,,Perspective și priorități de aderare R. Moldova la UE”.

Vectorul european al  R. Moldova presupune modernizare în toate sectoarele vieții, inclusiv și în cultură.

Bibliotecile publice sunt elemente-cheie culturale pentru informare – și rămân a fi un partener excelent în diseminarea informației, inclusiv a celei cu tematică europeană.

În cadrul bibliotecii noastre activează Centrul de Informare al UE, inaugurat în anul 2017 în baza unui acord dintre Delegația UE în Moldova și Primăria or. Rîșcani, având scopul de a promova valorile europene și programele UE prin diverse activități educaționale și de informare a utilizatorilor.

Cu comunicarea despre Centrul de Informare al Uniunii Europene BPO Rîșcani, care oferă acces liber și gratuit la resursele sale deschise publicului larg de utilizatori ne-a prezentat doamna Tatiana Foliușneac, metodistul BPO Rîşcani.

Asociația GAL Drumul Gospodarilor este un grup de acțiune locală, care s-a format în cadrul implementării Programului LEADER în majoritatea primăriilor ce fac parte din raionul nostru. Comunicarea ,,Asociația GAL  ”Drumul Gospodarilor” – calea spre bunăstare în realizarea  proiectelor europene”. /manager GAL-lului ,,Drumul Gospodarilor” Natalia Illina.

Anual Fondul pentru Tineri Rîșcani anunţă lansarea concursurilor de proiecte în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.

     Programul este destinat grupurilor de iniţiativă ale tinerilor şi consiliilor locale de tineret din localităţile raionului Rîșcani şi are drept scop încurajarea şi creşterea participării tinerilor la dezvoltarea comunităţilor în care locuiesc prin oferirea suportului financiar pentru realizarea iniţiativelor şi proiectelor acestora. Doamna Svetlana Raifura a prezentat comunicarea cu genericul ,,Fondurile europene – sursă valoroasă în implementarea proiectelor pentru tineri”, coordonator ”Fondului Pentru Tineri” Rîșcani/;

Comunicarea dnei Lilia Șveț cu genericul ,,Investiţii europene în dezvoltarea raionului Rîşcani” /Lilia Şveţ, bibliotecara serviciului resurse informaționale BPO Rîșcani/ ne-a relatat despre proiecte finanțate din fondurile UE.

Totalurile concursului de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european”.

Realizat de: SACALIUC GALINA, director BPO Rîşcani.

 

,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere

 

 „O comunitate adevărată nu înseamnă doar să fii aproape geografic de cineva sau să faci parte din aceeași rețea socială web. Este vorba despre a te simți conectat și responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Umanitatea este comunitatea noastră supremă și toată lumea joacă un rol crucial.” – Yehuda Berg

Integrarea Europeană este cel mai bun mod de a transforma țara noastră. Un viitor european înseamnă un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului  și în promovarea  unui parteneriat pentru democratizare, asociere politică  și integrarea economică. Europenizarea prin intermediul condițiilor de aderare la Uniunea Europeană.

Concursul de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european” a fost desfășurat în perioada de 16 aprilie 2024 - 10 mai 2024. La  concurs ,,Comunitatea mea în obiectiv  european” au participat toți doritorii din or. Rîșcani și localitățile raionului. Organizatorii acestui concurs au fost BPO Rîșcani în parteneriat cu Secția Cultură Rîșcani.

La inițiativa BPO Rîșcani, cu susținerea primăriei Rîșcani, Secției Cultură Rîșcani în incinta bibliotecii a fost organizată o conferință  ,,Moldova – UE – viitorul nostrum comun” unde s-au efectuat totalurile concursului de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european". La concurs s-au înscris 10 biblioteci din raion. Conferința s-a desfășurat atât cu prezența fizică, cât și on-line. Vorbitorii - dna Galina Sacaliuc, directoarea BPO Rîșcani; dna Stela Cheptănaru, directoarea LT ,,Liviu Damian" Rîșcani, consilier local al or. Rîșcani; dle Tatiana Foliușneac și Lilia Șveț, bibliotecare BPO Rîșcani; dna Natalia Iliina, manager GAL Drumul Gospodarilor; dna Svetlana Raifura, manager Fondul pentru tineri Rîșcani; au prezentat informații utile referitoare la tema integrării europene. Șefa Secției Cultură Rîșcani dna Ulea Calistru a enunțat rezultatele concursului și a mulțumit tuturor pentru implicare. Dna Mariana Turea, vicepreședintă a raionului a mulțumit tuturor organizatorilor și participanților pentru realizarea concursului și a îndemnat tinerii să fie activi în scriere şi câștigare de proiecte ce vor duce la îmbunătățirea calității vieții în localitățile lor.

      La concursul ,,Comunitatea mea în obiectiv european” au fost prezentate următoarele postere.

FOTO posterelor:

Biblioteca Publică Orășenească  Rîșcani

Biblioteca Publică Alexandrești

Biblioteca Publică Borosenii Noi

Biblioteca Publică Mihaileni

Biblioteca Publică Druță şi Pociumbeni

Biblioteca Publică Costești

Biblioteca Publică Răcăria

Biblioteca Publică Șaptebani

Biblioteca Publică Braniște.

 Componența Juriului

Cооrdоnatоr: Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani.

Președintele juriului:

Șeful secției Cultură Rîșcani Uliana Calistru;

 

Mеmbrii juriului

- 1. Garbuz Emilia, specialist principal S/C;

- 2.Turea Mariana, vicepreşedinte de raion.

- 3. Bogatico Victor, primarul oraşului Rîşcani

- 4. Sacaliuc Galina, director BPO Rîşcani;

- 5. Illina Natalia, metodist C/C;

- 6. Foliușneac Tatiana, metodist BPO Rîşcani

Posterele au fost apreciat cu:

·        diplome de gradul I,II,III;

·        diplome de mențiune

Câștigătorii desemnaţi au fost:

BPO Rîșcani - diplomă de gradul I

Biblioteca Publică Costești - diplomă de gradul II

Biblioteca Publică Mihaileni – diplomă de gradul II

Biblioteca Publică Şaptebani - diplomă de gradul III

Biblioteca Publică Răcăria - diplomă de gradul III

Realizat de: ALBOT INGA, bibliotecar BPO Rîşcani

Branişte - colţişorul meu de rai

 

      Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Satul are o suprafaţă de circa 0.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.95 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Istoria localitații

      Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613. Localitatea  este aşezată pe valea rîului Prut. Pe vremuri a fost punct vamal, în documentele vechi mai purta şi numele Buteştii lui Stavru, fost boier vestit în ocolul Ciuhurului. Ocolul Ciuhurului includea patru aşezări cu acelaşi nume – Boteşti. Pe parcurs Boteştii lui Stavru (Stavăr) s-au transformat în Branişte, Boteştii lui Velişco au luat numele Buteşti, Slobozia-Buteşti devine Reteni, iar un alt cătun Buteşti e cunoscut azi ca Brînzenii Noi.

     Biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Branişte a fost construită în 1954, din piatră. Are o arhitectură asemănătoare multor biserici din Moldova. Păstrează obiecte de cult de valoare: icoane vechi, cruci, iconostas.

Populația

     La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni, dintre care 45.53% - bărbaţi și 54.47% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arăta astfel: 98.81% - moldoveni, 0.60% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.20% - alte etnii.

     Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Branişte constituia 1474 de oameni, dintre care 48.30% - bărbaţi și 51.70% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei: 98.24% - moldoveni, 0.88% - ucraineni, 0.41% - ruşi, 0.27% - găgăuzi, 0.20% - alte etnii.

      În comuna Branişte au fost înregistrate 570 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.6 persoane.

„O Sută de Movile”

     „O Sută de Movile” prezintă un peisaj de o mare valoare științifică și estetică. Unii savanți au remarcat că „O Sută de Movile” („Centum Monticuli” după Dimitrie Cantemir ) este unicul loc din Europa unde sunt concentrate intr-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane - bazin de apă terțiar, ce acoperea vreo 20 milioane de ani în urmă teritoriul de azi al Republicii Moldova. Alți savanți consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren și prăbușirilor.

„Se spune că aici au avut loc bătălii crâncene pe acest imens câmp. Biruitorii și-au îngropat eroii, ridicand aceste movile: pentru cei de rând - mai mici, pentru căpetenii - mai mari”.

     Acest peisaj unic este situat pe versantul văii Prutului, la sud-sud-est de satele Braniște și Avrămeni din raionul Rîșcani. „O Sută de Movile” are o lungime de 8 km și o lățime de 2,3-1,7 km, iar originalitatea lui este imprimată de mulțimea microformelor de relief - peste 3500 de movile, cu precădere alungite, pronunțate, cu pante abrupte și înălțimi de la 1-3 m până la 30 m („Movila Țiganului”).

     Peisajul cuprinde 6 terase ale Prutului, marcate de la altitudinea de 50-60 m a luncii până la 160-170 m a versantului și se desfășoară pe o suprafață de cca 1600 ha. Fâșiile dintre rândurile de movile sunt ușor vălurite. Movilele și rândurile formate de ele sunt paralele cu lunca Prutului.

Realizat de: Palii Stella, bibliotecar, BP c. Branişte, r-nul Rîşcani

Regulament_Concurs de postere ,,COMUNITATEA MEA ÎN OBIECTIV EUROPEAN”

 

 

BIBLIOTECA PUBLICĂ ORĂȘENEASCĂ RÎȘCANI.

CENTRUL DE INFORMARE AL UNIUNII EUROPENE

 

 

 

                          RЕGULAMЕNTUL

 

CONCURS DE POSTERE

 

 

,,Comunitatea mea ÎN OBIECTIV EUROPEAN”

 

Organizator:  BPO Rîșcani.

Parteneri: Secția raională Cultură Rîșcani,

                   Primăria or.Rîşcani.

 

Participarеa la cоncurs еstе dеschisă pentru toți doritorii din orașul Rîşcani și din localitățile raionului. Integrarea europeană este cel mai bun mod de a transforma țara noastră. Un viitor european înseamnă un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului și în promovarea unui parteneriat pentru democratizare, asociere politică și integrare economică. Europenizarea prin intermediul condițiilor de aderare la Uniunea Europeană.

 

1.     PRЕZЕNTARЕ GЕNЕRALĂ

Cоncursul „Comunitatea mea în obiectiv european” sе adrеsеază tuturor locuitorilor raionului Rîșcani (fără limită de vârstă).

Cоncursul își propune următoarele obiective:

·    De a spori interesul cunoașterii avantajelor aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană;

·        De a promova sprijinul acordat Moldovei da către Statele Membre UE

·   De a conștientiza   și aprecia valoarea schimbărilor pozitive  produse în comunitățile noastre grație ajutorului acordat;

·        Consolidarea gândirii critice și a acționa corespunzător;

 

2.     Condiții de participare

           I.     Concursul se va desfășura în perioada: 16 aprilie 2024 – 10 mai 2024;

         II.     Realizarea posterelor (în baza obiectelor construite, renovate, activităților realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene);

        III.     Oformarea posterului;

 IV. Expedierea în termen util (data limită 10.05.2024) a lucrării pe  bibriscani@gmail.com

          V.     Еvaluarеa lucrărilor 11.05.2024 – 15.05.2024;

       VI.     Anunțarea rezultatelor. Înmânarеa diplomelor de participare (17.05.2024).

 

3.                        Metodologia de desfășurare a concursului

Cerințe pentru crearea posterelor:

a.     Identificarea obiectelor pentru elaborarea posterelor;

b.     Documentarea referitor la obiectivul identificat: În ce an s-a implementat proiectul respectiv, cine este finanțatorul, ce sumă s-a investit, ce schimbări s-au produs;

c.      Autorul posterului se va fotografia pe fonul acestui obiectiv, sau va face o poza cu alta persoană, iar imaginea trebuie să reprezinte obiectul din cea mai avantajoasă perspectivă;  Această parte a posterului va ocupa 2/3 din pagina.

 

4.     PARTICIPANŢII

 

La cоncurs participă: toți locuitorii/doritorii raionului Rîșcani.

 

5.     Componența Juriului

Cооrdоnatоr: Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani.

Președintele juriului:

Șeful secției Cultură Rîșcani Uliana Calistru;

 

Mеmbrii juriului

- 1. Garbuz Emilia, specialist principal S/C;

- 2. Bogatico Victor, primarul oraşului Rîşcani

- 3. Sacașliuc Galina, director BPO Rîşcani;

- 4. Illina Natalia, metodist C/C;

- 5. Foliușneac Tatiana, metodist BPO Rîşcani.

 

 

6.     ЕVALUARЕA RЕZULTATЕLОR CОNCURSULUI

Еvaluarеa lucrărilor sе rеalizеază prin acоrdarеa unui anumit punctaj.

I.                      Barеm dе aprеciеrе pentru varianta completă  al testului:

-         Pеntru lоcul I – ... p.;

-         Pеntru lоcul II – ... p.;

-         Pеntru lоcul III – ... p.;

-         Pеntru mеnțiuni – ...p

.;

/la discreția juriului, în dependență de numărul participanților/.

Notă: Comisia trebuie să țină cont, dacă participantul a identificat corect subiectul promovat.

 

În urma evaluării, membrii juriului vor oferi:

-           diplome de gradul I, II și III;

-           diplome de mențiune;

-           diplome de gratitudine (participanților);

 

La acеst cоncurs nu sе admit cоntеstaţii.

 

7.     ANGAJAMЕNTЕ ȘI VЕRIFICARЕA DRЕPTULUI DЕ PARTICIPARЕ

Prin participarеa la Cоncurs, câștigătоrii sunt dе acоrd ca numеlе, prеnumеlе și rеzultatеle lor, în urma susținеrii prоbеi dе cоncurs, să fiе făcutе publicе în cadrul prоmоvării Cоncursului.

 

8.     ACОRDARЕA PRЕMIILОR ȘI MЕNȚIUNILОR

Tоţi participanţii la concurs primеsc mеnțiuniși diplоmе dе participarе din partеa organizatorilor.

 

9.     RЕGULAMЕNTUL ОFICIAL

Acеst rеgulamеnt prеzintă cоndițiilе pе carе participanții la Cоncurs trеbuiе să lе îndеplinеască pеntru a fi cоnsidеrați еligibili. Înscriеrеa în acеst Cоncurs însеamnă adеrarеa nеcоndițiоnată și irеvоcabilă la tеrmеnii acеstuia dе cătrе participanți.

 

10.      TAXЕ

NU sе pеrcеp taxе dе participarе.

 

 

 

 

 

,,Camil Petrescu” - pliant

În cadrul Proiectului de promovare a cărţii şi lecturii „Delectează-te prin lectură”, ediţia a IV-a, anul 2024 la 9 aprilie 2024 a fost marcată aniversarea a 130 de ani de la nașterea poetului român Camil Petrescu (1894-1957). În BPO Rîşcani s-a desfășurat ora informativă cu genericul ,,Camil Petrescu – inovatorul romanului românesc” împreună cu studenții Școlii profesionale, GR PC-2 împreună cu bibliotecara Edu Tatiana. Cu acest prilej aniversar a fost elaborat pliantul ,,Camil Petrescu” despre viața și activitatea poetului. Acesta a fost distribuit utilizatorilor.
Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice

 

În scopul aprecierii activităţii, nivelului de cunoştinţe şi aptitudinilor profesionale, precum şi în scopul stimulării perfecţionării competenţelor profesionale şi sporirii eficienţei activităţii, personalul de specialitate din bibliotecile publice se supune atestării o dată la 5 ani. Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice se realizează de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în comun cu alte autorităţi publice centrale şi locale care au în subordine biblioteci, în baza unui regulament aprobat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Atestarea se realizează prin conferirea/confirmarea categoriilor de calificare a doua, întâia şi  superioară, deţinerea acestora determinând cuantumul salariului de funcţie al personalului de specialitate.

Atestarea personalului de specialitate din biblioteci este benevolă pentru obţinerea categoriei de calificare şi obţinerea categoriei de calificare şi obligatorie pentru confirmarea categoriei deţinute (o dată la 5 ani).

Centrul Biblioteconomic Teritorial, Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani a organizat atelierul profesional/ informativ online ,,CONFERIREA/CONFIRMAREA CATEGORIILOR DE CALIFICARE A PERSONALULUI DE SPECIALITATE DIN BIBLIOTECI: ASPECTE ORGANIZAŢIONALE ŞI METODOLOGICE” pentru solicitanţii din anul 2024 care au depus deja cererile la comisia raională de atestare.

Atelierul a fost organizat în colaborare cu Secţia Raională Cultură, prin prezenţa doamnei Emilia Garbuz, care a susţinut şi motivat bibliotecarele solicitante din anul 2024 pentru conferirea/confirmarea categoriei de calificare.

Adresabilitatea atelierului: Personalul de specialitate din cadrul BP, BPO rnul Rîşcani care solicită conferirea/confirmarea categoriei de calificare în anul 2024.

Formatori 2: Sacaliuc Galina, director BPO Rîşcani,

                      Foliuşneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate

Au participat: 8 bibliotecari din BP din Corlăteni, Corlăteni pentru copii, Costeşti, Branişte, Druţă, Mihăileni, Singureni, BPO Rîşcani.

Realizat de: 

FOLIUŞNEAC TATIANA, 

Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani

Fiți cu un pas înaintea unui hacker: sfaturi simple de securitate cibernetică!

 Sursa: https://euneighbourseast.eu/ro/news/stories/fiti-cu-un-pas-inaintea-unui-hacker-sfaturi-simple-de-securitate-cibernetica/

În lumea interconectată de astăzi, viața noastră este, în mare măsură, dependentă de tehnologiile digitale. De la serviciile bancare online la munca la distanță, de la conexiunile la rețelele de socializare la dosarele medicale, încredințăm o cantitate mare de informații personale și sensibile sferei digitale. Imaginați-vă internetul ca pe un imens loc de joacă. Este distractiv și plin de lucruri interesante, dar uneori există pericole ascunse pe care nu le putem vedea, cum ar fi minele antipersonal. Aceste pericole se numesc amenințări la adresa securității cibernetice și, dacă nu suntem atenți, ne pot afecta dispozitivele digitale și ne pot sustrage informațiile importante private.

Acest ghid succint vă va ajuta să identificați pericolele digitale și să rămâneți în siguranță online. Înțelegând riscurile și punând în aplicare aceste măsuri simple, dar eficiente, vă puteți transforma dintr-o țintă vulnerabilă într-un cetățean digital încrezător și informat.

Așadar, puneți-vă centurile de siguranță și haideți să pornim în această călătorie către o experiență digitală sigură și abilitată!

Ce este Phishing-ul?

Phishing-ul este un soi de activitate frauduloasă desfășurată de infractorii cibernetici, prin care aceștia trimit e-mailuri false unor persoane sau organizații care pretind că provin din surse cu reputație, pentru a atrage cititorul să facă clic pe link-uri către site-uri web dubioase sau pentru a oferi informații sensibile, cum ar fi detalii bancare, parole de cont sau informații despre carduri de credit.

Unele e-mailuri de phishing pot conține viruși camuflați în atașamente inofensive, care sunt activate atunci când sunt deschise de către victimă. Scopul acestui tip de atac de phishing ar putea fi ceva mai specific, cum ar fi furtul de date sensibile ale unei întreprinderi.

Infractorii vor folosi mai multe mijloace pentru a livra momeli de phishing, cum ar fi:

·         E-mail Phishing: conținut rău intenționat livrat prin e-mail.

·         Smishing: mesaje SMS către un telefon mobil.

·         Vishing: apeluri telefonice vocale frauduloase.

Fiecare dintre aceste momeli va fi concepută pentru a părea autentică, iar expeditorul va pretinde, de regulă, că este o persoană sau o organizație pe care o cunoașteți pentru a vă câștiga mai ușor încrederea. Devine din ce în ce mai dificil să se identifice aceste încercări de inginerie socială pe măsură ce atacatorii devin tot mai sofisticați. Atacatorii profită de instinctele sociale ale oamenilor, cum ar fi ajutorul și eficiența, sau de emoțiile acestora, cum ar fi frica sau furia.

Cum să evitați phishing-ul?

Infractorii vor căuta pe internet informații publice disponibile pentru a face e-mailurile de phishing mai convingătoare. Dacă vă gândiți la informațiile personale pe care dumneavoastră sau colegii/rudele le dețineți online, puteți lua câteva măsuri simple pentru a deveni o țintă mai puțin probabilă a unui atac de phishing prin e-mail.

·     Toate platformele de socializare oferă  utilizatorilor săi setări detaliate de confidențialitate. Puteți revizui aceste setări în cadrul conturilor dvs. de socializare și să vă asigurați că informațiile dvs. nu pot fi vizualizate public.

·         Nu numai dumneavoastră puteți posta online informații despre dumneavoastră. Fiți atenți la informațiile pe care familia, prietenii sau colegii de serviciu le-au postat despre dumneavoastră. Dacă este necesar, cereți-le să elimine orice informații despre dumneavoastră.

·         Faceți o listă de verificare simplă pe care să o puteți ține minte cu ușurință folosind semnele noastre de giveaway phishing (vezi mai jos) pentru a vă ajuta să scanați e-mailurile de care nu sunteți prea sigur. Dacă aveți suspiciuni cu privire la un e-mail pe care l-ați primit, anunțați administratorul IT sau furnizorul de e-mail și apoi ștergeți e-mailul suspect.

Semnele de Phishing

Pe măsură ce infractorii cibernetici își fac e-mailurile de phishing tot mai convingătoare pentru a încerca să vă câștige încrederea, luați întotdeauna o pauză pentru a vă gândi dacă un e-mail vă trezește suspiciuni. Puteți totuși să fiți cu un pas înaintea lor dacă nu uitați să căutați unul sau mai multe dintre aceste semne de phishing care ar putea însemna că sunteți ținta unui e-mail de phishing.

·         Începe e-mailul cu un salut general sau impersonal, cum ar fi "Stimate prieten" sau "client apreciat"? Dacă nu vi se adresează pe numele dumneavoastră, acest lucru ar putea indica faptul că expeditorul nu vă cunoaște și nu ar trebui să aibă adresa dumneavoastră de e-mail.

·         Verificați adresa de e-mail a expeditorului trecând cu mouse-ul peste adresa "de la" sau făcând clic pe săgeata în jos de lângă numele expeditorului pentru a dezvălui mai multe detalii despre acesta. Numele se potrivește cu adresa de e-mail și pare legitim? În caz contrar, este posibil ca expeditorul să încerce să impersonalizeze pe cineva.

·         Există un sentiment de urgență în e-mail, cum ar fi o solicitare pentru datele dvs. bancare sau o acțiune de întreprins pentru a evita pierderea unui serviciu? Banca dvs. sau alte organizații familiare nu vă vor solicita niciodată astfel de lucruri prin e-mail. Dacă vedeți acest tip de cerere, fiți precaut și contactați direct organizația pentru a confirma.

·         Verificați întotdeauna cererile de resetare a parolei sau de autentificare care vă sunt trimise prin e-mail sau SMS. Ar trebui să primiți aceste solicitări numai dacă ați solicitat o schimbare de parolă sau ați încercat să vă autentificați prin intermediul contului dvs. online. Infractorii cibernetici pot trimite cereri nesolicitate pentru a vă fura parolele: dacă aveți dubii, nu faceți clic și raportați acest lucru furnizorului de cont.

·         Vi se oferă ceva gratuit sau la un preț foarte redus? Întrebați-vă dacă sună prea bine ca să fie adevărat? Această tactică este folosită pentru a vă panica și a vă face să credeți că ați putea pierde o oportunitate bună dacă nu urmați instrucțiunile din e-mail. Dacă sună prea frumos ca să fie adevărat, probabil că este.

Unele dintre aceste semne pot fi prezente și în escrocherii prin mesaje text (smishing) și în apelurile telefonice frauduloase (vishing). Sfatul general pentru aceste tipuri de escrocherii este următorul: 

·           Link-urile scurtate și nerecunoscute sunt un indiciu sigur, nu faceți clic pe momeală.

·           Comunicările oneste nu vă vor cere niciodată să furnizați detalii personale.

·           Dacă vi se pare prea frumos pentru a fi adevărat sau dacă nu sunteți complet sigur de ceva, nu vă implicați.

·          Contactați direct organizația folosind numărul de telefon oficial al acesteia, care ar trebui să se afle pe site-ul oficial, pentru a verifica dacă au încercat să vă contacteze.

Ați apăsat pe momeală?

Dacă credeți că ați fost victima unui e-mail de phishing și ați făcut deja clic pe un link, pe un atașament sau ați furnizat informații sensibile, puteți lua aceste măsuri pentru a minimiza efectele negative ale atacului.

·                 În cazul în care ați furnizat informații sensibile, cum ar fi parola sau datele bancare, schimbați parolele tuturor conturilor și contactați banca pentru a primi sfaturi cu privire la ce trebuie să faceți în continuare.

·                 Utilizați un program antivirus pentru a rula o scanare completă a dispozitivului, astfel încât să încerce să descopere orice virus posibil și să încerce să îl elimine.

·                 Dacă ați fost victima unei fraude, trebuie să raportați acest lucru la poliția locală.

 

Sfaturi generale de securitate cibernetică:

Fiți atenți la mesajele suspecte. Aceste mesaje pot veni sub formă de e-mailuri, mesaje text sau postări pe rețelele de socializare. Acestea pot oferi ceva care pare prea bun pentru a fi adevărat sau pot încerca să creeze un sentiment de urgență.

Nu faceți clic pe linkuri și nu descărcați fișiere din mesaje suspecte. Acest lucru ar putea duce la instalarea de programe periculoase (malware) pe dispozitivul dvs. sau la furtul informațiilor dvs. personale.

Raportați mesajele suspecte expeditorului. Acest lucru va contribui la avertizarea celorlalți cu privire la înșelătorie și la înlăturarea mesajului.

Folosiți parole puternice și schimbați-le în mod regulat. Astfel, va fi mai dificil pentru hackeri să vă ghicească parolele.

Activați autentificarea cu doi factori. Acest lucru adaugă un nivel suplimentar de securitate la conturile dvs. prin solicitarea unui al doilea factor, cum ar fi un cod de pe telefon, pentru a vă conecta.

Păstrați software-ul la zi. Aceasta include sistemul de operare, browserul web și alte aplicații. Actualizările includ adesea programe de securitate care remediază vulnerabilitățile pe care hackerii le-ar putea exploata.

Fiți atenți la informațiile pe care le partajați online. Nu împărtășiți informații personale, cum ar fi numărul de cont bancar sau numărul de asigurare socială, cu persoane pe care nu le cunoașteți.

Fiți atenți la escrocheriile de tip phishing. Escrocheriile de tip phishing sunt e-mailuri sau mesaje care încearcă să vă ademenească să faceți clic pe un link sau să descărcați un fișier care conține programe malware (periculoase). Adesea, aceștia se pot da drept companii sau organizații legitime.

Protejați-vă parolele. Nu împărtășiți niciodată nimănui parolele și codurile dumneavoastră și evitați să le transmiteți prin e-mail, telefon, mesaj text sau rețele sociale. Se recomandă să folosiți parole puternice și să le schimbați în mod regulat.

Urmând aceste sfaturi de la Agenția pentru Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (ENISA), vă puteți proteja de atacurile de phishing.

Uniunea Europeană acționează în mai multe direcții pentru a promova reziliența cibernetică, pentru a proteja comunicațiile și datele noastre și pentru a menține securitatea societății și a economiei online. UE cooperează cu alte țări pentru a contribui la consolidarea capacității acestora de a se apăra împotriva amenințărilor la adresa securității cibernetice în diferite țări din întreaga lume, precum și în cele șase țări din Parteneriatul estic, prin diverse programe, cum ar fi EU4Digital. EU4Digital este programul regional emblematic al UE de sprijinire a transformării digitale și de armonizare a piețelor digitale în țările din Parteneriatul Estic. 

ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie

 

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954 în Republica Moldova la Leova. În anii 1961-1969 a învățat la şcoala de muzică „Ştefan Neaga”, apoi în anii 1969-1973 − la şcoala medie de muzică din Tiraspol. 1987 – anul absolvirii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice. A avut experiență profesională ca saxofonist în ansamblul vocal-instrumental  „Contemporanul”, conducător formației „diate”, conducător artistic al teatrului „M. Eminescu”. În 1982-1992 – cântă în duet cu soția sa Doina Aldea-Teodorovici. Au înregistrat muzică ușoară la Radio Chișinău. Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece pentru copii, cântece patriotice, lirice, și muzică pentru filme „Disidentul”, „Iona”, „Ce te legeni, codrule”. I-a fost conferit titlul onorific: Artist Emerit din Republica Moldova (1989), iar post-mortem − Ordinul Republicii (1992).

Doina Aldea-Teodorovici s-a născut la 15 noiembrie 1958 în Republica Moldova la Chişinău. A început să studieze pianul de la vârsta de şase ani. După absolvirea școlii medii în 1975, intră la Universitatea de Stat de la Chişinău, facultatea de filologie. A activat la Universitatea pedagogică ,,Ion Creangă" din Chişinău (1979-1982), la Academia de Muzică Teatru şi Arte plastice (1988). A fost dansatoare în ansamblul de dansuri populare „Moldovenească”, cu care a avut numeroase turnee în Rusia, Germania, Alger, Mongolia, Iugoslavia ș. a. I-a fost conferit titlul onorific: Artistă Emerită a Republicii Moldova (1992), iar post-mortem − Ordinul Republicii (1992).

La 7 aprilie 2024, Ion Aldea Teodorovici ar fi împlinit 70 de ani. Biblioteca Publică Costești în colaborare cu Casa de Cultură din or. Costeşti în semn de recunoștință și profund respect au organizat o oră de creație în memoria lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, unele din cele mai importante valori ale neamului nostru.

În cadrul orei de creaţie au fost cântate cele mai recunoscute şi îndrăgite piese muzicale de către colectivul etnofolcloric ,,Pruteanca”, ansamblul de muzică ,,Fetele cochetele” şi elevii de la liceul ,,Silvian Lucaci” din or. Costeşti.

    https://www.facebook.com/100014185788461/videos/pcb.1789718774844298/1471063963753134   

,,Două inimi gemene” ale neamului a fost genericul expoziţiei de fotografii care a fost ornamentată cu flori realizate handmade.

Memoria lor va rămâne vie pentru totdeauna!

Realizat de: Gavriliuc Silvia, bibliotecar, BP or. Costeşti

22 Martie - Ziua Mondială a Apei

 Oră informativ-ecologică cu genericul ,,O apă curată - o viață sănătoasă” 

,,Apa este simbolul vieții, societatea și însăși viața, sunt neconceput fără apă. Apa este muma a tot ce este viu” spunea  învățatul  Prodea  V. 

        Ziua Mondială a Apei, inițiativă stabilită în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite din anul 1992 desfășurată la Rio de Janeiro. Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an la 22 martie pentru a atrage atenția lumii întregi asupra importanței Apei. Apa esta unul din cele cinci elemente ale vieții, ¾ din suprafața pământului e acoperită de mări și oceane, 1% este apă potabilă. Corpul uman e 70 % apă. Tot ce este viu în lumea animală și cea vegetală este alcătuită din apă. Savanții din diferite țări, după multe descoperiri despre apă au supranumit ,,Apa cel mai mare Miracol al lumii”. Dar știm noi oare cum folosim apa? Când și cum trebuie să o consumăm să ne aducă mai mult folos organizmului? Dar ce fel de apă consumăm, pe cât este de curată? Sănătatea noastră depinde de starea ecologică a apei, știm că starea ecologică a apei lasă de dorit. Apa din fântâni și izvoare conțin nitrați, de unde vin acești nitrați? Poluarea se petrece de la ploi, omăt, gunoiște. Apa este foarte poluată unde este aproape gunoiște. Ne bucurăm când luăm din natură, dar ce aruncăm în natură? 

La aceste și multe alte întrebări la tema apei, s-a reușit să se răspundă în timpul orei informativ-ecologice cu genericul ,,O apă curată - o viață sănătoasă”. La activitate au participat elevii clasei a VIII-a liceul ,,Liviu Damian” cu profesoara Eugenia Doroș și bibliograful Zinaida Fazlî s-a discutat despre istoria Zilei Mondiale a Apei, importanța apei pe pământ, apa pentru sănătatea omului, invitați au fost Vatavu Viorica și Iurii Țurcan - inspectori principali pentru Protecția Mediului, au informat elevii despre ecologia și protecția apelor, Spătaru Veaceslav - șef secția de realizare, d-na  Cepoi - juristă de la Gospodăria Locativ Comunală, despre aprovizionarea cu apă potabilă a orașului Rîșcani. Elevii au răspuns promt la întrebările victorinei cu genericul ,,Ce cunoaștem despre Apă”, au vizionat filmuleț la tema apei, s-au documentat cu literatură din colecția bibliotecii de la expoziția de carte cu genericul ,,Apa miracolul vieții”. Activitatea a avut un impact pozitiv și elevii au înțeles, că alimentația cu apă potabilă este una dintre cele mai acute probleme sociale și de sănătate. Dacă va fi soluționată problema apei, populația va devein mai sănătoasă, agricultura irigată va aduce belșug în case, economia se va dezvolta vertiginous, populația va căpăta încredere  într-un mai bun viitor. Păstrațiși protejați apa, fiind-că ea este începutul la toate!

Realizat de: Fazlî Zinaida 

Serviciu informativ-bibliografic, BPO Rîşcani   

,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga”

        

Creangă Ion (01.03.1837 sau 1839—1889, născut la Humuleşti, judeţul. Neamţ, astăzi România), prozator. Cariera şi-a început-o în calitate de diacon şi institutor. A fost introdus de Eminescu în Societatea „Junimea”. Povestitor înnăscut, a fost îndrumat de Eminescu să-şi publice basmele în revista „Convorbiri literare”. Debutează cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dotat cu har şi prezenţă de spirit, lecturile lui în cadrul adunărilor junimiştilor, provocau un rîs homeric. A pigmentat în subsidiarul basmelor şi poveştilor situaţii din realitatea contemporană, observator fin şi ironic a fost toată viaţa. Artist neîntrecut al cuvîntului, mînuitor exemplar al stilului oral, „hăzos răstălmăcitor” al paremiologiei populare, ne-a lăsat o operă de pionerat în literatura naţională. Cu toate că în basmele lui se poate urmări canavaua folclorică, ele au căpătat un statut consacrat de literatură de imaginaţie epică. Garabet Ibrăileanu a fost primul critic literar, care i-a definit talentul artistic: „S-a zis că Creangă este un colector – talentat – de basme. Basmele şi poveştile lui Creangă! Dar este basmul o formă literară cristalizată, ca poezia populară? Basmul, povestea, valorează cît valorează talentul celui care povesteşte. Iar Ion Creangă a avut un aşa de mare talent, încît în toate poveştile sale oamenii trăiesc cu o individualitate şi cu o putere de viaţă extraordinară.”

Martie este perioada în care se desfăşoară cele mai multe şezători în bibliotecile publice. Subiectul principal este Ion Creangă şi opera sa. BP Costeşti o organizat şezătoarea cu genericul ,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga”. ,,În lumea eternă a lui Ion Creangă” a fost expoziţia de carte organizată pentru micii.

https://www.facebook.com/100014185788461/videos/pcb.1779367962546046/4380850598806621

https://www.facebook.com/100014185788461/videos/pcb.1779367962546046/1523331961556110

https://www.facebook.com/100014185788461/videos/pcb.1779367962546046/932962891566025

Realizat de: Gavriliuc Silvia, bibliotecar, BP or. Costeşti

Apa – oglinda cerului și a stâncilor milenare

 

     Satul meu ,Druța, este unul extrem de pitoresc. Este un loc special, unde natura și cultura se întâlnesc într-o armonie unică. Mic… cu puțini oameni, însă natura este cea care te lasă fără grai. Este înconjurat de stânci și traversat de râul Ciuhur, ce curge alene și se ascunde într-un defileu lung și foarte sinuos. Stâncile cu roci milenare, ce înconjoară satul sunt una dintre destinațiile turistice ce minunează prin măreția lor.

     Râul Ciuhur din satul Druță este o sursă inepuizabilă de frumusețe naturală și liniște. Apele sale limpezi și cristaline străbat cu grație stâncile satului. Este unul dintre cele mai impresionante și captivante aspecte ale peisajului natural. De-a lungul malului stîng al rîului Ciuhur se întinde un lanţ de toltre gigantice, pe care nu le poţi cuprinde nici măcar cu privirea. În apa râului Ciuhur cerul pare mai albastru și  zarea pare de necuprins. Râul Ciuhur, nu este doar o cale de apă, ci o veritabilă comoară care îmbogățește sufletele celor care îl admiră și oferă un loc deosebit în inimile celor ce îl descoperă.Apa limpede și rece a râului Ciuhur este o adevărată comoară pentru locuitorii satului Druță. Nu doar că aduce viață pământului, ci oferă și resurse pentru activități precum pescuitul și recreerea în aer liber. Prin valurile sale, se spală zilnic tradițiile și obiceiurile comunității locale. Sunetul lui ce se aude dintre stânci spre noi ne calmează disconfortul și ne energizează să ne ducem mai departe viața fericiți și mulțumiți.Este unsemn de viață și un simbol al speranței indiferent de situație.

Și stâncile își spală fața,

În râul Ciuhur dimineața.

Curgând la vale pe-acest plai,

De zici c-ai nimerit în rai.

Verdeață,murmur de izvoare,

O frumusețe foarte rară!

     Fiecare din noi ne aducem aminte de fântâna copilăriei și de apele ce curg clar din fântâni ,de izvorul cu apă pură și limpede ce își ia cursul dintre stâncile milenare.

La fântâna cea cu cămpănă

Deseori eu mă opresc.

Cu apa pură și curată,

Setea eu îmi potolesc.

   Fântîna cu cumpănă este un patrimoniu natural-cultural, unde apa pură și curată izvorăște din adâncurile pământului și curge către suprafață,întruchipând o conexiune între om și natură. Prin apa limpede a fântânii poți zări stelele chiar ziua,sunt spusele fântânarului. De la ea își pot lua apă rece oricine pentru sine, pentru însoțitori și chiar pentru animale. Apa este izvor al vieţii veşnice, care potoleşte pentru totdeauna setea oamenilor. Este o veche fântână ,,Fântâna salvării”, o adevărată carte de istorie a locului. Este bogăția fără seaman pe pământ, cea mai pură, este sufletul Pământului.

Aici e aerul curat,

Aici la Druță-i minunat!

Un sat micuț, ca din poveste!

Mai frumos ca el nu este.

    Satul DRUŢĂ este un loc pitoresc ascuns în sânul stăncilor milenare, acolo unde mereu e soarele luminos şi vântul şopteşte poveşti vechi, păstrate cu sfinţenie şi dragoste de străbuni.

     Apa izvorului ce își ia cursul dintre stânci curge neîncetat,continuu, înprospățându-ne viața și dându-ne puteri spre a fi. A adus mult și bine pentru timpul și poporul  care au trăit, ba chiar și pentru altele mai îndepărtate. Apa curată și sănătoasă a fost folosită de eroi pentru vindecarea unor răni și este în present folosită de localnici când își pasc vitele sau de turiștii care vin să se bucure de peisajele pitorești. Susurul apei izvorului este ca o melodie ce învăluie întreaga natură.

   ,,Natura ne poate răsplăti, sau din contra ne poate pedepsi înzecit pentru tot ceea ce facem” - trebuie să avem grijă de apă, de ceea ce ne este lăsat!”

   Prin promovarea turismului,prin conservarea tradițiilor locale putem contribui la protejarea și la păstrarea acestor locuri de neuitat pentru generațiile viitoare.

   Atunci când viața își pune necazuri în cale,fii ca apa și fă-ți o nouă cale care te va conduce către obiectivele și visele tale.

   Diferite sunt căile vieții omului. Uneori cu urcușuri presărate cu flori, alteori cu coborâșuri pline de spini. Pe unul soarta îl leagă pentru totdeauna de baștină, pe altul îl duce departe peste mări și țări. Însă oriunde nu s-ar găsi, fiecare poartă dorul satului natal în inimă, în suflet.

Realizat de: Rusu Galina, bibliotecara,Biblioteca Publică Druța.

satul Druța, raionul Rîșcani

21 martie 2024 - Ziua Internaţională a POEZIEI ,,Pe aripi de poezie".

Poezia este una dintre cele mai prețuite forme de exprimare a identității culturale și lingvistice ale umanității, precum și o formă de manifestare a creativității acesteia. Se spune că poezia este sufletul nostru, prin urmare este viața noastră. O societate valoroasă aduce mereu în lumină poeţi din cei mai buni, care ajung apoi să cucerească o lume întreagă prin cuvânt.

Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

            La 21 martie 2024 de Ziua Internaţională a POEZIEI bibliotecara din BP Costeşti a organizat activitatea cu genericul ,,Pe aripi de poezie". În cadrul activităţii micii utilizatori au recitat din poeziile sale îndrăgite. Aceasta au făcut-o alături expoziţia de carte din  cu acelaşi generic.

https://www.facebook.com/100014185788461/videos/pcb.1779374042545438/1472773610313176

Realizat de: Gavriliuc Silvia, bibliotecar, BP or. Costeşti