Deschide lumea și îndrăznește să vorbești!!!Un blog din strainatate pentru cei dragi de acasa! |
Comentează
Poate nimeni nu mi-a remarcat absenta insipidei si nesuferitei mele persoane, inafara de diriginta. Ah, ce femeie … o femeie mai diforma nu am vazut niciodata in viata mea. Avea tenul de culoarea mortii, un galben inchis, vinetiu, un galben de ceara, avea o podoaba capilara prea bogata, prea mult par buclat pentru corpul ei minuscul, care-i facea capul foarte mare, era in total dezacord cu ea insasi. Avea mainele mari ca niste cause, pielea stravezie vinetiu-galbie lipita de oasele degetelor, le asociam cu mainele mumiilor faraonilor egipteni.
Imi aduc aminte ca-ntr-o zi cu iz de primavara ii povesteam despre ocuparea Basarabiei din ’40 de catre sovietici … maresalul Antonescu… , pactul Ribentrop-Molotov… pe care i-l povestisem mamei cu o seara inainte pana si cu virgulele necesare. Diriginta se uita peste geam aiurea, dusa de ganduri undeva aiurea. La un moment dat m-a intrerupt si mi-a zis ca nu poate sa-mi ridice nota la 8 (atunci notele se puneau in zecimale, mie imi lipseau cateva unitati). M-am resemnat. Peste o saptamana m-am inchis in veceu cu Stela si am barfit, atunci mi-am dat seama ca nu voi ajunge niciodata lesbiana.
Atunci, mi-am pus in gand ca parintii mei nu vor participa la balul de absolvire si ca acea seara va fi ultima nefericita din viata mea de adolescent. Si ca nu voi reveni niciodata sa invat in acea scoala blestemata. M-am hotarat sa nu revad pe Dalta cu franceza ei de balta. Insa, mi-a parut rau de domnul Constantin care ne punea muzica clasica si ascultand-o imi oferea o libertate aproape cosmica. Ma bucuram ca nu-l voi revedea pe acel Ivanov, care imi puse verdictul de retardata, pentru ca nu –mi placea matematica. Sunt curioasa, daca medicul l-ar fi incinerat in loc sa-l fi pus la pastrare pentru ca se nascuse prematur, ar mai fost el in acel moment in fata mea predandu-mi matematica lui dupa metoda represiva, asa incat sa-l urasti si pe pitagora cu tot cu teorema lui ?
Sincere multumiri Stelei pentru ca a fost alaturi de mine si pentru prietenia ei de atunci. Sincere multumiri si respect profund Dnei Matcovschi, Dl Efros, Dnei Tabara, Dnei Paladi, Dnei Calac.
In fine, uram ruta 60, uram autobuzul de culoarea galbenusului de ou, uram rucsacul meu cu Lion King de preadolescent, uram puloverul de culoarea ciclamenului pe care mama l-a impletit toata iarna. Pe langa adolescenta mea, nesuferita varsta, se mai adauga greul anilor ‘93-’94, ani de dupa destramarea URSS. Pentru uniii, anii tuturor oportunitatilor, iar pentru altii anii pribegiei, pe scurt uram uram uram … aproape totul din viata mea de adolescent blazat. Aveam impresia ca eram gangania lui Kafka din Metamorfoza.
Unele colege mai rasarite carora le rasarisera mugurii de tate prin bluzele lor transparente si flocii in chilotii cu dantela, imi tot reproseau ca de ce nu sunt ca ele. Unele mai tupeiste chiar s-au apucat sa verifice in veceul fetelor ce am acolo ascuns la piept sau daca purtam sau nu degeaba sutienul. Alta si mai tupeista m-a apostrofat ca de ce nu am si eu acele scurgeri de la sfarsitul lunii care te fac femeie. Astazi, i-as raspunde ca nu sunt nici negresa sa le am pe la 9-12 ani si ca mai bine de mine, voi avea menopauza mai tarziu. Culmea a fost cand un puber, la inceput indragostit de mine care scria pe rigla mea X+doina = Love, fiziologic mai prapadit decat mine, mi-a pus un prezervativ de culoare roz bonbon pe banca si m-a intrebat in larma clasei, daca-i folosit ori ba ? Spre satisfactia gaunoasa a colegilor, am raspuns ca … na … i-i folosit, eu care nu m-ai vazusem niciodata prezervative si care eram virgina pana-n varful firelor de par. Iaka la auzul acestui raspuns toata lumea ce-a mai ras cu pofta, respectiv si cel cu capota. Ha-ha-ha saracul de el radea de mine, in fine, presupun ca la acea varsta falosul lui nu era bun nici macar pentru masturbare.
Imi aduc aminte de rolul meu nejucat al Anei Karenina de la serata de anul nou M-a impedicat sa ma arunc sub tren un coleg la lectia de educatie fizica. In timp ce jucam baschet a cazut peste mine, fiind cam obez mi-a strivit laba piciorului. Si asa schiopatand, acasa vrand sa excelez intr-o figura, am facut o pirueta si mi-am fracturat piciorul lovindu-l de coltul mesei A urmat … ghips si o luna de liniste in compania lui Tchiakovski. A urmat un fel extaz post -traumatic, desi aveam totul ca sa ma arunc sub tren si rochie azurie mama imi luase. Ghipsul ma salvase. Ma bucurasem nespus de mult ca nu voi mai roade si tine peretii din subsol in timpul discotecii de la scoala, privindu-mi colegii cum isi balanseaza stangaci corpurile pe acordurile lui Wind of change a lui Scorpions.
Ma chinui de ceva vreme sa tratez acele amintiri vagi care-mi scapa printre degete. Ma tot chinui sa le coagulez in reflectii obiective si intr-o scriere inteligibila. Bizar e ca organismul meu are o reactie total adversa la institutia respectiva, scoala nr. 56. Devin amnezica, creierul se blocheaza si refuleaza undeva in matele incostientului acele clipe de teribil naufragiu al unui sarman pelerin, al adolescentului din mine prea fraged si prea fragil de atunci. De fapt, ori de cate ori eram obligata sa fiu in preajma acelei scoli sau ma aflam in sediul aceleia aveam nevoia stringenta sa–mi eliberez intestinul gros … (efectele adverse ale studiului de carte din 56)
Multi imi vor spune indiferent de experienta, amintirile de scoala si liceu sunt cele mai frumoase. Pe dracu, a fost un fel de temps de troubles de ma vie, un fel de tranzitie de dupa o catastrofa, care nu se mai sfarsea. O fosta prietena, o fosta colega, de fapt o insotitoate de bord in acea nefericita experienta, imi zicea : « Doina, parca am trecut printr-un lagar de concentrare !». Si are dreptate.
Venirea mea la 56 se datora mamei mele, care hotarase sa ma transfere din cartierul nostru in centru , intr-o prestigioasa institutie de invatamant mediu, reiesind din reusita mea scolara foarte buna (luasem locuri de frunte la olimpiadele de limba romana, istorie si biologie.) Transferul l-am suportat foarte greu. Din top am ajuns printre randurile mizerabililor detestati, pe de o parte de colegi si ignorati de profesori. Ma retrasesem in mine, si ma condamnasem la o mutenie de mormant.
Daca la liceul N.Iorga eram o clasa cat de cat omogena, avand parinti majoritatea intelectuali, la 56., majoritatea colegilor venisera cu velietati din liceul Mircea Eliade, iar parintii elevilor erau din toate clasele sociale : parveniti, bucatarese, vanzatoare, noii imbogatiti etc. Si asistam la inceputul procesul coruperii profesorilor. Se dadeau adevarate campionate de linge-n cur intre parinti. Or, e stiut ca-n lumea asta cunostintele nu se cumpara si cu de-a sila nu se da. Stiu ca e greu pentru un prof sa existe din mizerabila lui leafa, dar nici nu pot sa fiu de acord cu actiunele lor. Profii, au ramas cu mentalitatea planurilor cincinale : mult dar calitate proasta. Iar banii i-au corupt intr-atata incat au uitat ca misiunea lor e de-a fauri viitorul si s-au transformat in schiloditori de minti si suflete, scotand pe banda rulanta la fiecare absolvire : niste semialfabeti frustrati. Bineinteles, statului ii convine, e mai usor sa guvernezi prosti, decat niste culti rebeli.
va urma...
Eram in piata centrala, in fuga cumparasem niste biscuiti, niste banane, “zamosei” cum ii numea ea. Ii placeau atat de mult… Se bucura copilareste de putinul pe care i-l aduceam. Se bucura din inima de… vizetele mele tot mai rare. Cu o zi inainte, fusesem in cimitirul armenesc sa contemplez vesnicia ca mai apoi sa-mi fac curaj sa-l vizitez pe El. Peste 3 ore eram la 200 de km de Chisinau cu Ea la mormanului lui.
In copilarie, cimititul din sat era locul interzis de ea. Nu o ascultam si fugeam intr-acolo, ghicind cu Tania povestile de viata ale celor plecati. Tineri, mirese, rude, bunei, parinti, copii pe toti in treceam in vizor. Spanzurat, inecat, impuscat, rapus de cancer ... erau durerea unui sat. Numai ca pe cand eram copil, de atatea ori urcata –n Cires, privind in jos … poate de atatea ori mi-am aruncat privirea nepasator peste mormintele din jur… Dar… nu aveam cum sa intuiesc ca la cativa pasi va fi mormantul LUI.
I-am cumparat coroana de langa cimitirul armenesc.
Cand murise El, Ea privi trist si zise ca nu-i place locul « E chiar la drum… » .
Trecusera 3 ierni de cand nu am mai vazut-o. Ultima data imi spuse la telefon cu vocea stinsa de lacrimi ca afara e frig, e urat si e mult noroi…foarte mult noroi. Azi langa ciresul de linga drum e si crucea ei...
Ma amuza copios articolele despre asa-zisii emigranti moldoveni. Jurnalistii din Moldova cand nu au despre ce scrie, scriu despre bietii emigranti moldoveni si le plang de mila, varsa rauri de lacrimi la gandul cat de rau le este conationalilor lor inafara.
Ma irita la culme dezmierdarile lor care practic au ajuns insulte; emigranti, migranti, gastrabaiteri si ma nedumereste ura asta pizmasa si fara margini a cetatenilor moldoveni aflati in muma patrie fata de noi cei dinafara. Or, e paradoxal lucrul asta, pentru ca tot din mila emigrantilor si pe spinarea lor traiti, caci daca nu ar curge banisorii din strainatate, subreda economie a Moldovei s-ar prabusi si populatia ar muri de foame.
Jurnalistii, la sfarsitul perlelor lor jurnalistice conchid grav : Tot e mai bine acasa ! NU NE MAI DEPLAGETI FRATILOR !!! In secolul XXI, in era globalismului, cand atata se vorbeste de mondialism, chiar nu vreau sa stau intr-un stat inchisoare, care mai mult decat Ucraina, Rusia, Romania, Turcia si Bulgaria nu-mi permite altceva sa vad. Vreau sa-mi largesc orizonturile, sa cunosc alte culturi. De ce ar trebui sa-mi reduc papile gustative la salat’ Olivie’ si «sileotka » ? Cand in lumea asta este atata diversitate.
De ce trebuie sa-mi planga de mila un vai-de-el de jurnalist care scrie titluri inepte gen : « Verona reconstruita de moldoveni ». Ma intreb de cand geniul moldovenilor in arhitectura a cucerit Verona milenara? Asa sunt de prosti italienii, incat sa-si darame edificile lor (unele dateaza inca dinainte de Chr.) in stil baroc sau stil renascentist inscrise in patrimoniul Unesco. E tare greu sa faci click pe wikipedia si sa vezi ce-i cu Verona asta. Sau e si mai greu sa vezi in DEX, semnificatia verbului « a reconstrui », ca poate totusi e mai potrivit « a renova ». Or, alte titluri trasnite « Un moldovean invata italienii sa faca pizza ». De rasul gainilor, de cand au ajuns moldovenii sa o invete pe mama pizzai si tuturor pastelor sa faca pizza mai bine la ea acasa.
Oameni buni, moldovenii nu doar spala podelele si le tin babelor si batranilor italieni, francezi intr-un cuvant europeni, de urat, dar sunt care studiaza, lucreaza, isi cumpara imobile, calatoresc, nasc, isi duc copiii la scoala, platesc impozite unui alt stat si beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii UE. Intr-un cuvant TRAIESC !!! Sunt rezidenti ai altui stat si asteapta cetatenia. Cei care muncesc cu babe, pe santier, de ce sa le scuipati in fata si sa-i tratati ca pe gunoaie, ca uite spala fundul la babe si vai de ea e o biata menajera !!!. Si astia muncesc, NU FURA !!! A munci nu e rusinos. Si strainii sunt mai toleranti cu ei decat voi, cei ramasi acasa. De bietii migranti isi aduc aminte la alegeri, numai politicienii cand le trebuie voturile lor. In rest, sunt persoane NON-GRATA in tara lor!
Sunt moldoveni care nu au plecat de saracie, dar in cautare de perspective, de orizonturi noi, pentru o viata mai buna, pentru un viitor mai promitator, pentru un viitor mai bun copiilor lor. Si nu are nimeni dreptul sa le scoata ochii, ca-i bai, ca nu-s patrioti. La ce-mi serveste patriotismul ? Cand esti tratat de sclav, fiind inafara si adugand bani in tara, iti mai scuipa si-n fata. Cui sa-i fiu patriot ? Unor politiceini corupti ? Dinafara, per ansamblu, se vede mai bine cum arata Moldova pe glob. De ce ar trebui sa platesc pe sercivii de proasta calitate sume exorbitante de bani ? Pe produse care nu-si justifica costul ?
Moldova e o tara a speculantilor, unde toale din turcia se vand la preturi europene. Moldovenii au ajuns sa plateasca aceleasi preturi pentru produse si servicii ca si-n UE, numai da, calitatea e alta. Vedeti oameni buni, ca imbogatiti o anumita clica si va saraciti pe voi.
Moldova a devenit o destinatie exotica. De 1000 de euro, mai bine vad Taj-Mahal-ul din India sau ma bronzez in Republica Dominicana, si-mi dezmierd privirea cu turcoazul Oceanului Atlantic sau imi moi fundul in marea Caraibelor, decat sa vad saracia Moldovei, vamesii cu mutrele lor tupeiste, frecandu-si mainele in speranta vreo unui chilipir.
Nu le mai plangeti de mila bietilor migranti moldoveni !!! Ganditi-va la faptul ca Moldova se depopuleaza. Ganditi-va mai bine la cine va vor plati pensiile la batranete. ? Ce se va intampla cand remitentele vor scadea ? Ganditi-va ca pleaca cei mai buni, cei mai rezistenti ! Pentru ca tendinta e asta, multi « migranti » se vor stabili definitiv in tara gazda
Ma irita intrebarea : Da de ce nu veniti voi cu idei inovatoare acasa ? Sa ridicati din paragina Moldova ? De ce nu faceti investitii in Moldova ? Raspunsul e foarte simplu, pentru ca nu ai cu cine, nimeni nu vrea si nu te asculta. Pentru ca nu exista justitie. Te poti trezi in Moldova, tara minunilor, peste noapte fara casa, masina, si chiar fara afacere. Deorece, vreau pentru copilul meu o scoala mai buna, nu unde, se vand cunostintele la kg si se pun note dupa grosimea portmoneului, profesia parintelui sau dupa campionatul parintilor "linge-n-cur", unde nu trebuie sa mituiesc medicii pentru ingrijiri medicale elementare etc. Si apoi in cea mai saraca tara din Europa avem cei mai fuduli oameni din lume. De ai impresia ca ai de-a face cu cine stie ce mari personalitati care au luat premii Nobel, poate efectiv pentru prostie. Aroganta asta si fitele astea de doi bani, intrecerile astea socialiste de la nunti, cumatrii:cine are bani mai multi?Cine are masina mai luxoasa?, case mai colorate si etajate, ma scoate din pepeni. Extravaganta tipatoare si exhibitionismul smintit al papuselor noastre mai ales prin cluburi, barurile, pub-urile ma deprima, sincer.
Imi iubesc, mama, bastina, raul, fantana si nucul din gradina bunicilor, casa, prietenii ramasi acasa, huma si toamna Moldovei, Dorul, Doina, pe Vieru, pe Doga, pe Druta, pe Biesu si multe alte lucruri si oameni minunati pe care le are Moldova si niciodata nu voi uita de unde vin si ce sange curge in venele mele, dar haideti oameni buni sa fim mai buni, mai toleranti, sa ne deschidem orizonturile. Haideti sa invatam cuvantul SOLIDARITATE!Era odata un judecator. Nu era lacom ca si alti judecatori, care isi construiau vile de lux, cumparau masini de lux, intretineau tarfe de lux din luare de mita. Nu puteai sa spui ca era un judecator foarte corupt. Poate ... se temea de gura lumii si de bata lui Doamne Doamne, caci CEL DE SUS le vede pe toate.
Era un om ca toti oamenii, avea doi copii si o sotie. Instinctul sau poate constiinta ii dictatasera sa faca dreptate cu masura, crezand astfel ca petele coruptiei nu se vad pe el, ca si pe alti judecatori avizi de bani si de putere, leprosii coruptiei, care faceau doar injustitie si dezonorau mantia de judecator.
Era,omul, de parere ca si in orice lucru adevarul si neadevarul, justia si injustitia trebuie dozate.
Anii treceau, copiii cresteau si judecatorul nostru isi aranjase incetul cu incetul viata. Isi facuse o mica vila, ce-i drept nu una luxuoasa. Isi cumparase la inceput o masina la ocazie, apoi a mai trecut ceva timp si-si luase una noua, dar nu luxoasa. Isi daduse copiii la un liceu bun din capitala, nu chiar la cel mai bun, dar unul bun. Se gandea omul sa-i dea in strainatate la studii, poate la Harvard sau la Oxford. Doar ei sunt viitorul tarii !!! Si daca tata are putinta si de unde, de ce nu ? Cine nu ar face asa, daca ar avea posibilitate ? Se duse in vacanta, ce-i drept nu in Bora-Bora sau in insulele Canare, ma rog si in Turcia sau in Bulgaria, tot a fost bine.
De la o vreme incoace, se abatuse peste judecator o tristete grea, ca o piatra de moara legata de gatlejul lui. Nu-i pria nimic, nici mancare, nici bautura, nici prietenii. Il macina ceva extrem de puternic. O tristete apasatoare ii tulbura gandurile, ii strangula suflarea. Nu mai dormea noptile, nu mai manca … Apoi o furia navalnica ii ravasise complet sufletul. Tot cerceta, tot se vaita, nimic nu-i statea in cale. El insusi nu intelegea ce i se intampla, ce-i lipseste, ce-i chinuie faptura ?
In gradina de la vila sa, deloc luxoasa, sub un tufis, statea tupilata o ciuperca. Si prinse-un drag de ea, judecatorul, de nedescris. Se uita si la ea si zi si noapte. Umbla noaptea uitandu-se cu laterna la ciuperca sa o vada daca a crescut nitel. Si ii era mai mare mirarea cand vedea ca ciuperca crestea pe zi ce trece si se facea tot mai mare, tot mai falnica. Judecatorului tot mai draga ii era ciuperca, nu-i trebuia, nici mancare, nici bautura, nici odihna, nici servici numai sa o vada. La inceput ciuperca era cat un ou, apoi crescuse cat un bostan, pe urma devenise cat un caine, cat un bou si-n fine ajunsese pina la acoperisul casei.
Ei, cand vazuse judecatorul asa o minunatie nu incapea in piele de bucurie. Si se caznea el, cum sa faca, sa vada si sa stie toata tara, ce mandrie de ciuperca are el. Asa, fara ca sa ezite prea mult, chema televiziunea. Mai, si ce mai mobilizarea mediatica. Venisera toate televiziunele tarii. Isi dadeau coate jurnalistii si isi infipsera microfoanele tupeiste in gura judecatorului, asteptand marturii exclusiviste de la judecatorul ciupecar devenit peste noapte celebru pe toata tara.
Jurnalistele, iti atarnasera toalele care si care mai sexy, cu plexuri adanci, poate poate or face vreun stand up reusit linga minunata ciupearca. Unele chiar s-au tras de par ca sa prinda si ele un unghi cat mai reusit pentru filmat. Altele s-au catarat pe acoperis ca sa relateze din toate partile minunea ciupearca. Survolau elecopterele deasupra casei judecatorului in asteaptarea de reactualizari si imagini exclusiviste. Alti reporteri chiar au incercat sa ia un exclusivitate interviu de la ciupearca :
-De ce ati ales sa cresteti anume in gradina judecatorului ????
Spre regretul lor au trebuit sa se multumeasca cu balbele intelepte ale judecatorului secatuit de emotii :
- Domnule judecator, spuneti-ne va rog,
cum a apurut ciuperca minune in viata dvs ?
- Apoi, iaaaa-kaaaa shupearca shu—u-uuuuuuuuuu ppppppppppeeeeeeeeeeaaaarccccccccaaaaaaaaaaaa aeaastaa … dupa- o-o aduna---reeeeee cu colejii mii, asa stiti voi ca Omuuuuu , la un pahar de jin am opservat asheasta shupearca…- Si cum a ajuns la asa marimi gingatice?
- Apu shupearca, draga me shupearca … stiti… dragostea me… si grijaaaaa?
-Ce aveti de gand sa faceti cu ea? O tocana pentru toata tara ?
- Nu shupearcaaaaaaaaaaaaaa …..caaaaaa copchilu meuuuuuuuuuuuu ?
Ciuperca judecatorului a declansat o isterie mediatica mai ceva ca si moartea lui Michael Jackson, talk-show-uri, transmisiuni in direct non-stop, pana si Larry King a fost invitat sa comenteze fenomenul ciupearcii judecatoresti. Nu era moldovean sa nu fi auzit de Ciuperca judecatorului, nu era pamantean sa nu fi vazut sau auzit despre minunea ciuperca. Veneau oameni din toate colturile plantei la casa judecatorului, de ziceau ca veneau sa viziteze Mecca. Toata lumea era cu ochii pe ciuperca. Toata tara nu continea sa se minuneze de Ciuperca judecatoreasca a ciupercarului judecator. Judecatorul si toti moldovenii ajunsera cunoscuti pe tot globul pamantesc si nu mai puteau de atat mandrie….
(pamflet
inspirat din realitate)
Recomand cu insistenta a nu se citi celor suparati pe soarta, frustratilor, vexatilor si celor lipsiti de simtul umorului.
De la rasarit rasare,
Moldovean cu mic cu mare,
Se duc totii la votare
Ca sa faca o schimbare !
Euroschimbare moldovenii voteaza !!!
Euroschimbare, Moldova se-ntegreaza !!!
48 de ore voturile s-au numarat,
Spre surprindrea noastra
Tot comunistii au castigat !
Euroschimbare Moldovenii au votat
Insa, moldoboii au ales …
Si tot comunistii au castigat !!!
Euroschimbare pentru Moldova,
Ramane doar un vis !
Deocamdata, balaurul rosu este de neinvins!
Moldova si Nord - Coreea -
2 tari comuniste,
Doar ele au mai ramas
Cu concepti staliniste..
.
Autor: Daniel Bucur