Eusuntcuvoi.UNI | Pentru a mă cunoaște mai bine, accesați acest blog!

Favicon Eusuntcuvoi.UNI | Pentru a mă cunoaște mai bine, accesați acest blog!

RSS posts

Comentează

La popas aniversar, în dialog cu absolvenții L.T.R. ,,Ion Creangă” din Bălți

O nouă ocazie de a-mi împărtăși impresiile despre liceul în care învăț, este organizarea Întânirii cu absolvenții, la un popas aniversar de 110 ani, de la întemeierea L.T.R. ,,Ion Creangă”, un moment de revenire spre drumul liceului a absolvenților, o ocazie de a se reîntâlni cu foștii dascăli, dar și o punte de legătură între promoția absolvenților din acest an, cu alte promoții.

Am fost învățați din fragedă vârstă, că viața e o luptă, iar educația constituie cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea.

Rădăcinile educației sunt amare, dar fructele sale sunt dulci, deoarece educația reprezintă ,,pașaportul nostru pentru viitor”, după cum afirma Malcom, căci ziua de mâine aparține celor ce se pregătesc pentru ea de azi. Ea îți oferă posibilitatea de a-ți împlini visurile și de a te autodepăși.

Încă de pe băncile școlii, mă visam liceană, doream să ajung eleva unui liceu de prestigiu și să mă mândresc cu acea instituție de succes. Mult timp am fost în căutare, și, în sfârșit, mi-am făcut alegerea și nu regret nici pentru o clipă faptul că am optat pentru a face ciclul liceal într-o altă instituție, anume L.T.R. ,,Ion Creangă”.

În cadrul Liceului Teoretic Republican ,,Ion Creangă” din mun. Bălți, tinerii învață, chiar dacă unii zic că nu este la modă să înveți, iar profesorii educă, nu doar predau. Cu desăvârșire pot afirma că liceul în care îmi fac studiile este, după cum afirma George Bacovia: un ,,templu al tinereții mele, […] templu cu lungi coridoare”, iar odată ce am ajuns într-un punct din universul enorm al timpului, pot spune că, în acești ani, am reușit să descopăr fiecare colțișor al său.

Încă un an din clepsidra vieții de licean se scurge. Fiecare an de studii, în calitate de ,,crengiană”, a fost conturat de succese, împliniri școlare, lecții decisive de viață, dar, din păcate, toate secundele și minutele trecute nu vor mai putea fi aduse înapoi, deoarece timpul este ireversibil.

Nivelul succesului nostru este limitat doar de către imaginația noastră, de aceea tindem să ne depășim limitele și nu uităm că în spatele fiecărui succes se află noi culmi care așteaptă să fie cucerite.

Pentru fiecare din noi, care reușește, există cineva care ne-a arătat calea. Devenind mândria instituției și învrednicindu-mă cu titlul de ,,Premiantă de onoare” a Liceului Teoretic Republican ,,Ion Creangă”, în anii de studii: 2014-2015, 2015-2016; țin să aduc mulțumiri colectivului profesoral, în frunte cu dna Lia Pascari, pentru aportul adus la creșterea mea intelectuală și dezvoltarea personală.

Dar, nu în ultimul rând, aduc mulțumiri tatălui nostru spiritual, d-lui Alexandru Budișteanu, cel care consideră că fiecare premiant este un copil de suflet, pe care îl vede viitor membru al unei comuniuni de gândire și acțiune.

Peste timp, cu gândul tot la tine m-aș întoarce, liceu drag. Deși, începutul mi-a pus în cale multe greutăți, am reușit să fac față provocărilor, datorită profesorilor calificați și sincer interesați de progresul nostru. Zi de zi, am trăit o explozie de emoții pozitive și sper, că amintirea acestor ani va ramâne gravată în inima mea, drept o filă a vieții cu clipe de neuitat.

Desigur, au existat și zile mai posomorâte, dar mereu am fost înconjurată de oameni minunați, datorită cărora, orice prilej de tristețe se transformă într-o bombă de energie pozitivă.

Cu siguranță, versurile lui George Bacovia: ,,Liceu,- cimitir/ Al tinereții mele”, nu se referă la experiența mea, deoarece chiar și în drumul spre liceu, chipul meu mereu schițează un zâmbet. Chiar dacă astăzi, nimeni nu ne mai remunerează cu dulciuri pentru un anumit succes școlar, precum o făcea Ion Creangă, în calitate de profesor, fiecare dintre noi trebuie să conștientize că învață pentru sine și, anume la această etapă, punem bazele la formarea personalității noastre.

Și astăzi, îmi amintesc de prima zi de liceu – o zi în care totul mi se părea un mister nedeslușit. Eram și eu un ,,boboc”, care aștepta să urce treptele cunoașterii.

Fără ironie, conștientizez că timpul este un maestru, care ne aduce mereu acolo unde se cuvine să fim, avansăm, ne oprim și dăm înapoi. Greșeala noastră e că ne închipuim că-l putem trage pe sfoară.

Realizând o retrospectivă a acestor ani, conștientizez că viitorul nostru este sigur și sper că zecile de pagini de conspecte la chimie, multitudinea de exerciții la franceză, severitatea și minuțiozitatea profesoarei de limba și literatura română, rigiditatea profesoarei de biologie, orele în șir de exersare la orele de profil muzical și temele învățate zi de zi la fiecare obiect de studiu, nu au fost în zădar.

În fața noastră, a viitorilor absolvenți, se află noi culmi care trebuie depășite. Aflându-ne pe ultima sută de metri, încercăm să trăim din plin fiecare clipă a vieții de licean și, în curând, vom fi față în față, cu cel mai important examen din viața noastră- ,,examenul de maturitate”. Cu toate acestea, gândul nostru zboară spre o nouă etapă a vieții – studenția, perioada când cunoștințele noastre vor fi determinate pentru viitoarea profesie.

Un lucru existențial este ca cineva să-ți determine viitorul și consider că studierea la Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă” a fost scris în destinul meu. De-aș putea întoarce fila timpului, în momentul finisării ciclului gimnazial, tot pe tine te-aș alege, liceu drag!

Misiunea școlii nu se rezumă doar la ideea de a informa, a învăța, dar și a educa, atât prin promovarea perchilor, cât și prin activitățile extracuriculare, care sunt organizate cu suflet și monitorizate, cu mare plăcere, de către dna director.

Cel mai mare succes al liceului este marcat de admiterea a 174 elevi, în clasa a X-a, în anul de studii 2014-2015 (anul inmatriculării mele la liceu), fiind unica instituție din Republica Moldova, în care s-au constituit 6 clase.

Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă” este instituția în care studiază elevi din 13 raioane și peste 100 localități din zona de Nord a republicii.

De asemenea, viitorii ,,crengieni” au posibilitatea ca la inmatriculare, să opteze pentru unul dintre cele trei profiluri: Real, Umanist, Arte. Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă” fiind unicul liceu din zona de Nord a Republicii Moldova, în care elevii pot studia la profilul Arte.

Liceul are parte de succes în domeniul elaborării proiectelor de către corpul didactic, cât și de către elevi. În colaborare cu Asociația obștească ,,Certitudinea”, liceul a obținut tehnica de amplificare a sunetului, iar în colaborare cu Ambasada Coreeană- o tablă interactivă, laptop și proiector.

În același context, liceul are avantajul de a se afla în parteneriat cu Universitatea ,,Alecu Russo” din Bălți și Biblioteca științifică a Universității, ceea ce permite liceenilor accesul la o sferă mai largă a cunoștințelor, manifestarea în cadrul conferințelor, iar faptul că liceul se află pe teritoriul universității dă posibilitatea elevilor de a se ridica la nivelul studenților, deoarece anturajul din campingul universitar schimbă, într-o mare parte, viziunile noastre.

Succesul de care se bucură liceul este întruchipat de colecția de trofee, înmânate pentru anumite performanțe, în diverse domenii. În sfera artelor, Trofeul de excelență a fost înmânat de asociația ,,Pogor”, în colaborare cu Universitatea ieșeană ,, Alexandru Ioan Cuza”, liceul nostru fiind unica instituție din Republica Moldova, care a participat la acest proiect.

Anul 2016 este considerat un an glorios pentru liceu, nu doar prin conferirea ,,Ordinului de Onoare”, în data de 20 octombrie 2016, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, pentru merite deosebite, dar și prin faptul că reprezintă un punct de referință în existența sa: 110 ani de la întemeiere.

La popas aniversar, a fost organizat un jubileu de anvergură, în cadrul căruia a fost promovată imaginea liceului, în marea scenă evoluând tinere talente, care își fac studiile în prezent, cât și talente absolvente, ce au devenit reprezentanți de marcă ai neamului nostrum, recunoscuți și peste hotarele țării. Drept invitați, am avut personalități notorii, care au venit să ne împărtășească bucuria, dar și să se convingă de faptul că statutul de care bineficiem, nu e un episod temporar.

Deși, doar o parte din absolvenți au bineficiat de posibilitatea de a ne împărtăși bucuria, la momentul jubiliar, acest lucru a fost compensat prin organizarea ,,Întâlnirii cu absolvenții”, care a marcat revenirea spre drumul liceului. Cu această ocazie specială, s-au adunat absolvenți din generații diferite și au retrăit pentru câteva ore emoții de nedescris, sufletul fiind copleșit de emoții și amintiri din clipele de liceu, care i-a marcat pe tot parcursul vieții. Absolvenții nu doar ne-au onorat cu prezența, dar în cadrul cercului restrâns s-a creat o discuție de suflet, la care cei prezenți și-au împărtășit din experiența lor de viață, amintirile din liceu și au mulțumit profesorilor pentru aportul adus la dezvoltarea lor intelectuală.

Am avut ocazia, să discut cu unii dintre absolvenții veniți la ceastă întâlnire, care s-au oferit să-și împărtășească ideile  și trăirile, făcând o retrospectivă în trecut.

,, Anii de liceu au fost cei mai interesanți și frumoși ani din viața mea. Îmi aduc aminte cu plăcere și acum de prima zi de liceu, plină de emoții, oameni noi și profesori necunoscuți. Toate lucrurile legate de anii de liceu sunt unice și efemere. Emoțiile de început, prieteniile legate, trezirea grea de dimineață, bilețelele trimise în timpul orelor, testele neanunțate și foșnetul caietelor ascunse în bancă, pauzele mult așteptate, întârzierea la ore, lacrimi vărsate pentru notele mici, ultima oră mult așteptată, schimbul de „opinii” la lucrări, cărți de citit, poze și zâmbete și mult așteptata zi de vineri. Toate aceste lucruri și întâmplări vor rămâne mereu niște amintiri plăcute. Amintiri care ne vor trezi în minte acea imagine plăcută numită liceu. Am plâns atât de mult la Ultimul Sunet încât şi acum am emoţii când mă gândesc la cei trei ani unici în viaţă petrecuţi împreună. Am adunat atâtea amintiri, momente inedite, prieteni cum rar mai gaseşti, informaţii, experinţe.

   Absolvenților trebuie să se bucure că au avut şansa să viseze! Bucuraţi-vă şi daţi-vă şansa să visaţi alături de viitori profesori şi colegi, şi aceşti ani vor fi exact aşa cum v-aţi imaginat şi dorit și unde nu vă veți afla nu uitați să fiți destoinici de numele care-l purtați căci voi sînteți cei care oglindiți fața părinților voștri, fața profesorilor care v-au îndrumat în viață, oglindiți imaginea Liceului Teoretic Republican ”Ion Creangă”.”

                                                                                     Tarlapan Gabriela, promoția 2016, studentă la                                                                                                Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor,                                                                                                  specialitatea ECTS, extensiunea Iași – Bălți

   ,,Anii de liceu au fost cei mai frumoși ani din viața mea. Pot afirma că cei trei ani de liceu mi-au completat cei 9 ani de gimnaziu.

   Revenind în liceu, la Întâlnirea cu absolvenții, am trăit aceeași impresie, ca și în prima zi, când am pășit pragul liceului, pentru a depune actele. Profesoara care era alături de noi era dna Tcaci Maria. Îmi amintesc și astăzi ochii ei clari, limpezi, care cu atâta încredere și atâta dragoste mi-a vorbit, încât m-am decis și am afirmat: ,,Eu vin la Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă”.

   Doresc să mulțumesc tuturor profesorilor, în special, profesoarei de chimie, d-nei Lia Pascari, pentru faptul că m-a îndrumat să parcurg aceeași cale, pe care a parcurs-o dumneaei, cu mulți ani în urmă, și anume, să studiez Facultatea de chimie și tehnologie chimică, la Universitatea de Stat din Moldova. În viitor mă văd un chimist, care lucrează în secția de preparare într-o farmacie, deoarece specialitatea pe care am ales-o este Tehnologia produselor medicinale și cosmetice.

   Unica ce ne-a motivat a fost faptul că învățăm într-un liceu prestigios din Republica Moldova, în primul rând, pentru că liceenii au accesul la Biblioteca universității, ceea ce nu am întâlnit nici măcar la Universitatea de Stat, care este prima universitate din Moldova.

   Este o oportunitate pentru elevii din zona de Nord ca să studieze la unul dintre cele trei profiluri, pentru că este o oportunitate, fiecare are plăcere, preferințele sale și până la urmă, dacă depui toată străduința și dragostea pentru ceea ce faci, nu cred că peste un an, doi sau trei ani de liceu, nu-ți dai seama că drumurile se cam intersectează.

   Elevilor le doresc, în primul rând, multă sănătate, perseverență, iar absolvenților ce urmează să susțină examenul de Bac – încredere în sine, răbdare și mult succes!”

                                                                                       Sandu Oboroc, promoția 2015, student la                                                                                                            Facultatea de chimie și tehnologie chimică, la                                                                                                                 Universitatea de Stat din Moldova

   ,,Îmi amintesc, aș putea spune, cu bucurie, de anii de liceu. Nostalgia și părerea de rău încă nu a venit, căci suntem încă tineri. Când vom fi la o vârstă mai înaintată, atunci o să ne amintim cu nostalgie de tinerețe și de perioada când, într-adevăr, te bucuri de multe clipe și fiecare element nou din viață îl primești cu atâta entuziasm, că nu se compară mai mult cu nimic. Intuiesc că la vârsta de 50 de ani, mai puține lucruri o să mă mire, cum au făcut-o anii de liceu. Aici, când ești la început de cale, la vârsta de 15-18 ani, te miră absolut orice element, îți dă o încărcătură energetică mult mai mare, decât la o vârstă mai înaintată. Respectiv, vârsta la care mă aflu acum e ceva de mijloc: între adolescent și om matur.

   Astăzi, la activitate, am venit cinci colegi, într-un automobil, căci suntem uniți, lucrăm și activăm în Chișinău. Am revenit la liceu cu emoții extraordinare. Fiecare din noi, care încearcă să-și împărtășească experiența, își spune ,,diplomele vieții” și fiecare încearcă să totalizeze ceea ce a reușit să facă. Care sunt mai modești, care sunt mai puțin modești, dar în esență, trăiesc niște emoții pozitive. Intuitiv am venit la liceu, acolo unde știm că parcă ar fi o parte din casa noastră, parcă ar fi o cameră din casa noastră, unde avem acces oricând.

   La moment, viața care trece în această secundă în fața ochilor mei este mult mai serioasă, decât viața de atunci. Amintindu-mi de viața din liceu, pot spune că sunt multe momente care au fost ghidușii, raportate la acei ani, îmi păreau că sunt lucruri foarte serioase, cum ar fi chiulitul de la școală sau petrecerea timpului în internet saloane, unde dirigintele uneori ne găsea și chiar ne pedepsea. Mai era un moment, apăreau telefoanele mobile, o altă ramură în care puteai să-ți pierzi timpul. În afară de aspectele tehnicii, care luau atunci amploare, ghidușiile mele erau legate de faptul că nu mi-am făcut tema pentru acasă sau de faptul că încercai să eviți o oră și fugeai pe coridoarele liceului, ca să nu fii prins, evident, erau emoții ca în filmele de evadare. Dacă mai aveai norocul și te prindea cineva din profesori, te întâlneai cu niște emoții nu chiar plăcute. Acum zîmbim, dar pentru noi era destul de dureros la acel moment, anume morala, pentru că atunci eram educați în stilul să ne comportăm frumos, nu se poate și nu se cade. Acum, având profesia pe care o am, judec în limitele legii. Dacă este în limitele legii, se poate, dar atunci, legea era morala și învățătura profesorului. Dacă aș întoarce timpul, m-aș concentra pe ceea ce-mi doresc cu adevărat: să învăț și să atrag atenția la anumite obiecte pentru viitoarea profesie. Ghidușii de genul acesta erau mai multe, fiindcă nu mereu aveai timp să înveți. Trebuia să te lupți cu lenea, cu somnul și nu trebuie de uitat faptul că la vârsta de 15-16 ani, se trezește în fiecare dintre noi, un val de hormoni, evident, creștem sexual și, nu tot timpul, punem accent pe lecții. Mereu erai în căutare de aventuri a sexului opus. Erau și alte lucruri care puteau să te distragă și nu sunt convins că acum nu sunt, pentru că oamenii sunt în etape de creștere, de dezvoltare și profesorii ar trebui să țină cont de cauza respectivă. Ar trebui să țină cont de faptul cum evoluează personalitatea la perioada respectivă și să folosească metode specifice, nu chiar sovietice, căci nu mai suntem limitați, ca să ne spună trei vorbe chioare și noi să le credem.

   În anii de liceu, am locuit chiar vizavi de liceu și pentru mine era foarte bine, din acest punct de vedere, 5 minute și eram la lecții, 5 minute și eram acasă și când fugeam de la lecții, evident că fugeam în 5 minute, nu aveam nevoie de autobuze și trolebuze.

   Evident, fiecare profesor și-a lăsat amprenta. La această vârstă, aș spune că absolut toți m-au ajutat și absolut pe toți îi iubesc. Te marchează profesorii care se apropie de eul tău, de felul tău de a fi și dacă din start, în subconșientul meu știam că voi îmbrățișa o profesie juridică, iubeam tot ce era înrudit cu acest domeniu.

Atunci atrăgeam atenția la limba română. Pe lângă textele de literatură, scriitori și poeți, unde lumea civilizată nu au pondere atât de mare și nu citează poeții stând în fața Parlamentului, dar acolo înveți logica, acolo înveți istoria neamului tău, acolo înveți felul de a gândi și acolo poți să te formezi. Anume prin limba și lit. română, noi, oamenii, putem comunica între noi, putem transmite un gând, să ajungem la o cale minunată de diplomație, doar prin intermediul limbii și literaturii române, având în spate profesionalism în domeniul respectiv, poți să eviți multe lucruri neplăcute în viață.

   Ceea ce profesorii încearcă să vă aducă la cunoștință, este pentru voi, iar profesia pentru care veți opta, nu este necesar să o alegeți după remunerare, ci pentru sufletul vostru, pentru persnalitatea voastră.”

                                                                                                         Vasilachi Serghei, promoția 2005,                                                                                                                                     șef de serviciu juridic, la Dispensarul                                                                                                                                   republican de narcologie

Din cele reletate, putem concluziona, că nu este ușor să reușești să faci ceea ce-ți dorești, dar dacă-ți dorești cu adevărat, reușești!

Mulțumesc profesorilor pentru motivare, iar colegilor mei le doresc să lupte. Luptați, pentru că viața vă va aduce multe premii și surprize!

Nașterea Domnului 2017. Drumul colindelor în parohia Recea. În spirit de Crăciun

Fără mirosul de cetină, de cozonaci și scorțișoară, fără Moș Crăciun care vorbește pe limba tuturor copiilor, fără copiii care vestesc prin colinde Nașterea Domnului, Crăciunul ar fi bizar, s-ar instrăina de bucuria primordială cu care a fost înzestrat.

Crăciunul flutură o bagheta magică deasupra acestei lumi şi sub ea totul este mai blând şi mai frumos. Din casă în casă, din inimă în inimă, dintr-un loc în altul, căldura Crăciunului ne aduce pe toţi mai aproape.

Și această iarnă sărbatorile de iarnă ne-au adus în casa sufletelor noastre, pace sufletească, liniște divină, speranță, dragoste și căldură în casele și inimile noastre.

Craciunul și-a ridicat o baghetă magică asupra acestei lumi și în pofida timpului friguros,  în data de 7 ianuarie 2017, am sărbătorit Nașterea Domnului. Deși iarna aceasta nu s-a dovedit a fi moale, mai ales în preajma sărbătorii, fulgii de nea ne-au cernut o lumină lină pe suflet.

În parohia Recea, povestea Crăciunului a început cu săvîrșirea Sf. Liturghii, citirea Pastoralei și predica rostită de pr. Constantin, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

Și în acest an, copiii din parohie s-au bucurat de prezența lui Moș Craciun și de darurile cu care au fost remunerați.

Vesel și enigmatic, îmbrăcat în straie roșii, cu barbă albă, Moș Crăciun și-a făcut apariția la a noastră sărbătoare, venind cu un mesaj de felicitare pentru toți creștinii.

Crăciunul este un spirit prezent în sufletele noastre, de aceea, prin colindele ce au răsunat în biserică, cetele de copii și creștini au vestit Nașterea Mîntuitorului, simțind atmosfera Crăciunului în adîncul inimilor sale. Timpul nostru zboară ca un fulg de nea, dar prin intermediul colindelor am încercat să-l topim pentru ceva vreme și sperăm să ținem treaz Crăciunul, de-a lungul unui întreg an. Ne-am bucurat de prezența copiilor, dar și a tinerilor, și maturilor, care ne-au creat clipe de nostalgie, prin interpretarea colindelor.

Respectînd tradiția din anii precedenți, a fost organizat drumul colindelor. Am mers prin parohie și am colindat împreună cu creștinii.

Mă bucură faptul că în pofida ninsorii, am simțit prezența tuturor generațiilor: copiilor, tinerilor și vîrstnicilor.

Mi-aş dori să pun Spiritul Crăciunului într-un borcan şi să mă bucur în fiecare lună!

,,Ani de școală, ani de liceu/ la facultate e visul meu…” 1 septembrie 2016

1 septembrie 2016 marchează începutul unei etape importante din viața mea, în calitate de liceană. Clepsidra timpului s-a scurs atît de repede și iată că am urcat o nouă treaptă, deja am trecut în clasa a 12-a și urmează să mă numesc absolventă a unui liceu cu renume.

Emoții? Nu, nu cred. Nu mai sunt piciul ce a urcat pentru prima oară, pragul școlii. În acești ani am acumulat experiență și urmează să susțin examenul de maturitate. Pășesc încrezut și simt în suflet bucuria unui nou început.

Sunt conștientă că pe parcursul acestui an de studii voi avea de înfruntat greutăți și de făcut o alegere corectă, în ceea ce privește viața post liceu.

Pentru noi, sună clinchete de clopoței. Cred că anume ultimul sunet de clopoțel mă va copleși cu emoții, căci îmi va fi greu să mă despart de dascălii ce m-au ghidat pe parcursul acestor ani, de colegii de liceu, alături de care am petrecut clipe de neuitat prin curtea liceului, pe holurile blocurilor; tot ce am trăit acolo, îmi va lipsi enorm.

Vă doresc să aveți un an cît mai productiv, să vă  bucurați  de succesele pe care le veți obține și să  vă implicați cît mai mult în diverse activități (vă va prinde bine, ascultați-mă pe mine)! Mai jos, puteți urmări cîteva secvențe din cadrului festivității solemne dedicate Primului sunet, la  Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creangă”, mun. Bălți:

Acesta a fost ultimul meu prim sunet în liceu!

Ziua mea de activitate nu se finisează aici. Tot in această zi am avut ocazia să evoluăm în cadrul Festivalului internațional de poezie – Renata Verejan, etapa a III-a, organizat în mun. Chișinău.

Drumul este unul – drumul credinței, care te duce spre veșnicia lui Dumnezeu. Pelerinaj la mănăstirea „Sf. Proroc Ilie” din s. Nicoreni 2016

Pelerinajul, ca dimensiune a spiritualității ortodoxe, este un fenomen religios cu dimensiuni foarte largi în timp și spațiu, care decurg dintr-o experiență religioasă. El este singura cale spre fericire, deoarece doar urmînd drumul credinței, spre Domnul și cu Domnul, vom călători spre veșnicie.

Misiunea bisericii nu se rezumă doar la Serviciul Divin de duminică și sărbători, ci activitatea ei trebuie să fie una multidimensională. De asemenea, biserica trebuie să fie conducătorul creștinilor pe acest drum al mîntuirii.

Pentru a arăta iubirea față de Dumnezeu și pentru a intensifica rugăciunea și viața duhovnicească în general a parohiei, continuînd tradiția din anii precedenți,  s-a orgnizat în acest post al „Adormirii Maicii Domnului”,  în data de 22 august 2016, un pelerinaj la mănăstirea „Sf. Proroc Ilie” din s. Nicoreni.

Drumul spre mănăstire a început cu un Acatist închinat Maicii Domnului ,,Bucuria tuturor celor necăjiți” și Tedeum de sănătate, pentru primirea ajutorului în călătorie, săvîrșite în biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” s. Recea, r. Rîșcani.

În sunetelor dangătelor de clopote, am pornit la drum, pe jos, purtînd iconițe în mîini și pe Hristos în suflet.

În fruntea procesiunii au fost înălțate icoana Mintuitorului și Sf. Cruce, dorind să arătăm că și noi avem de purtat o cruce în această viață pe care nu trebuie să o abandonăm, de care să fugim, ci să o ducem cu dragoste, precum a dus-o Iisus Hristos.

Pelerinajul, fiind o îmbogățire a vieții spirituale, a fost însoțit de cîntări de slavă și de bătaia toacii,  pentru care, palamarii din parohie s-au pregătit din timp.

Parcurgînd un traseu printr-un cadru natural, am făcut cîteva popasuri, unde ne-am întărit puțin și am luat aminte la învățăturile duhovnicești rostite de pr. Constantin.

De fapt, prin pelerinajul organizat, am urmărit și scopul de-ai apropia pe tineri de Domnul, prin Sf. Biserică, pentru a le altoi valorile morale atît de necesare tinerilor, în această perioadă zbuciumată. Ne bucurăm că tinerii au fost foarte receptivi, disciplinați și s-au integrat destul de activ printre ceilalți pelerini de alte vîrste.

Odată cu lăsarea serii, apropiindu-ne de mănăstire, ne-am îndreptat spre întîmpinare unui alt grup de creștini din or. Rîșcani, împreună cu prot. Teodor Bazatin, s. Nihoreni – prot. Teodor Domnița și s. Răcăria – prot. Constantin Rîciu.

După ce am fost întîmpinați de călugării din mănăstire, a fost săvîrșit un Tedeum de mulțumire, în interiorul Soborului. În continuare, creștinii au avut posibilitea să se închine Sf. icoane și au participat la Acatist, și la Rugăciunea de sfințire a apei.

În cele din urmă, au fost citite Ceasurile, a fost săvîrșită Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, iar o buna parte din pelerinii sosiți la mănăstire, s-au împrtășit.

După predica rostită, creștinii s-au închinat, au luat binecuvîntare și s-au înapoiat la casele lor.

Acest pelerinaj a devenit o tradiție pentru perioada Postului „Adormirii Maicii Domnului” și sperăm că și în ceilalți ani vor lua parte cît mai mulți creștini.

Pelerinajul înnoiește viața religioasă și consolidează identitatea și unitatea spirituală a comunității umane.

Rugăm pe bunul Dumnezeu ca să răsplătească  tuturor pelerinilor rîvna și dragostea către Domnul.

Vara se face simțită în aceeași măsură prin activități, ca și prin trandafiri și nopți înstelate! 10 zile petrecute la Tabăra de vară ,,Cușmărica” 2016

Se afirmă că ,,activitatea este singura cale spre cunoaștere”. Din acest motiv, încerc să îmbin timpul meu liber din perioada verii cu diverse activități utile.

Odată ce m-am vazut acasă, după 10 zile minunate petrecute la tabără, am hotărît să urgentez procesul și să-mi înșir, cît mai curînd, gîndurile despre clipele petrecute în Tabăra de vară pentru tineri ,,Cușmărica” din s. Răculești, rn. Criuleni.

Am trăit momente de neuitat, îmbinînd distracția cu trainingurile organizate. Am aplicat la o tabără mai puțin obișnuită, o tabără ecologică, în parteneriat cu Centrul Republican ,,Gutta-Club”.

În cadrul taberei ne-am adunat participanți din 15 localități ale Moldovei, dornici de a face lucruri mărețe în domeniul ecologiei. Prin intermediul atelierelor la care am participat, am devenit Ambasadori ai climei.

Scopul nostru de bază a fost scrierea proiectelor în domeniul ecologiei, care urmeaza să fie implimentate în localitatea din care venim, în primele două luni din următorul an școlar, fiind ghidați de unul dintre lideri sau coordonatori instruiți în domeniu.

Plecarea noastră spre tabără a fost marcată în data de 20 iulie, zi în care a fost dat startul unei noi experiențe. Ajunși pe teritoriul taberei, am fost repartizați în căsuțe și în detașamete, listele cărora erau întocmite din timp. Cei peste 70 de participanți au fost grupați în 4 echipe, în frunte cu cîțiva lideri și coordonatori, care ne-au oferit sfaturi la alegerea denumirei detașamentului, devizei și realizarea placatului, care reprezenta echipa.

În prima parte a zilei de 21 iulie, a avut loc prezentarea detașamentelor împreună cu mici numere artistice, iar cea de a doua parte a zilei a fost marcată de activități distractive, în patru regiuni ale taberei și de întreceri sportive.

Nu pot rămîne indiferentă și să nu menționez aici despre organizarea cercurilor de seara în cadrul cărora avea loc realizarea totalurilor, menționarea persoanelor ce s-au remarcat pe parcurul zilei, recuperarea lucrurilor pierdute și oferirea cadourilor prietenului tainic.

Ziua de 22 iulie am considerat-o una informativă, participînd la training-urile organizate de invitații speciali: Ilie Trombițchii și Maria Sandu. Domnul Ilie ne-a comunicat despre schimbările climei și perspectivele din țara noastră, în legătură cu aceasta, iar împreună cu dna Maria am făcut un experiment, utilizînd 9 probe, pentru a compara apa din diverse regiuni.

Ziua de 23 iuliea fost una productivă. În prima parte a zilei a fost organizat un concurs în domeniul ecologiei și geografiei: Erudith Cafe, la care au participat reprezentanți din fiecare echipă, iar în partea a doua a zilei, am plecat în excursie spre Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, unde am urcat la crucea din piatră deasupra mănăstirii în stîncă și ne-am închinat în Schitul ,,Adormirea Maicii Domnului”.  Am admirat multe locuri pitorești, dintre care am rămas profund impresionată de casa bătrînească, care este construită în baza elementelor tradiționale. Desigur că am făcut multe poze și am rămas cu amintiri frumoase.

În data de 24 iulie am participat la activități interesante ce țin de reutilizarea obiectelor. Au fost organizate master-classuri în diverse domenii: a confecționării papioanelor, rulării hîrtiei, confecționării pungilor pentru cadouri, brățărilor și sticlelor lipite cu ață.

Plini de energie și entuziasm, am participat la Eco-turism. Fiind îmbrăcați cu echipamente speciale, am fost puși la diverse încercări, care presupuneau lucrul în echipă, dar și de forțele proprii.

În ziua de luni- 25 iulie- am fost instruiți despre tipurile de acții existente, despre ce este protestul, mitingul Am vizionat clipuri video despre astfel de acții organizate la nivel mondial, dar și de Centrul ,,Gutta-Club”. Tot în această zi, am pus în practică cunoștințele acumulate, realizînd un picket, în care am abordat problema gunoiului din s. Țînțăreni. Liderii și coordonatorii au fost actori minunați, punîndu-ne pe noi, participanții, la diverse încercări, la care trebuia să acționăm promt și faptele noastre să fie efective.

Acțiune de salubrizare am întreprins în ziua de 26 iulie. Pentru strîngerea gunoiului din satul Răculești am fost mulțumiți personal de primarul comunei, care ne-a oferit în dar fiecărui participant, înghețată.

În partea a doua a zilei, pentru a ne încărca bateriile cu energie,  am avut parte de bazin și competiții sportive la fotbal și volei.

În fiecare dimineață, profitam de jumate de oră de gimnastică, iar în ziua de 27 iulie, am avut parte și de ore de dans, băieții au invitat domnișoarele la un vals. Tot în această zi, am îndeplinit jumate din scopul nostru propus: am realizat planul de acțiuni pentru implementarea proiectelor ecologice și am întocmit bugetul acției.

În data de 28 iulie, reprezentanții Companiei Gas Natural Fenosa ne-au organizat un training despre consumarea eficientă a energiei și am primit în dar broșuri și caiete din partea companiei.

Pe lîngă campionatul la tenis, bazin și prgătirea pentru ,,Ziua prieteniei”, ziua de joi a fost considerată ,,Water day”, cînd toată lumea s-a stropit cu apă.

Ultima seară petrecută în tabără a fost una specială. Ziua de 29 iulie a fost denumită drept ,,Ziua prieteniei” și anume în această seară au fost descoperiți prietenii noștri tainici, care pe parcursul taberei ne ofereau cadouri. Am vizionat un spectacol de grandoare.  I-am avut alături pe reprezentanții proiectului ,,Iubește-ți rîul”, care, într-o perioadă scurtă de timp, au reușit să meargă pe jos, prin țară, de-a lungul cursului rîului Răut. A avut loc o discuție plăcută,  împărtășindu-și idei din experiența lor, iar noi- din a noastră (petrecută în cadrul taberei).

La finele taberei, fiecare echipă de participanți a primit certificate de participare și cărți din domeniul ecologiei, care să ne fie de folos în viitor, activînd în domeniul ecologiei. De asemenea, au fost nominalizați liderii și coordonatorii, care au fost atît de bravo și ne-au ghidat pe parcursul desfășurării taberei.

Noaptea a fost marcată de momente speciale, de dansuri și cîntecele interpretate în jurul rugului, de intonarea cîntecului ,,Visele”, care a deveit imnul taberei, datorită baieților noștri speciali și de multe alte clipe frumoase.

Am devenit o familie mare și cu greu ne-a despărțit la plecare. Printre lacrimi și îmbrățișări am părăsit teritoriul taberei, dar ne-am ales cu momente de neuitat, ne-am făcut noi prieteni și am trăit o nouă experiență.

Nu regret că am activat în cadrul acestei tabere și mulțumesc mult persoanelor care mi-au oferit acestă șansă.

13669768_1244838865540770_5977612612016146911_n

Voyage en Roumanie – ,,Unde încep călătoriile, acolo începe intensificarea emoțiilor umane”

Pentru mine personal, vara fără întreprinderea unei călătorii, nu e vară.

Călătorul este activ, se străduiește să meargă în căutarea oamenilor, aventurii și experienței. La fel am făcut și eu. Fiind o iubitoare a străzilor marilor orașe ale lumii, am optat pentru un scurt voyage familiar, în România – țara care anul precedent a înregistrat un mare salt economic, economia căreia se bazează și pe turism.

Deja o lună s-a scurs din clipsidra vacanței de vară, de aceea, fiecare clipă trebuie trăită la maxim, iar șansa ce ți se propune, nu trebuie ratată. În timpul călătoriei mă gîndeam la faptul că, poate, rar postez pe blog, dar am multe activități și consider că acest factor este unul pozitiv, deoarece ele reprezintă un stimul pentru mine. Totuși, vreau să vă bucur, dragii mei, cu un articol, în care voi reda succint clipele de neuitat, pe care le-am trăit în cele trei zile, în țara care oglindește frumuseți naturale deosebite.

Chiar de drumul pare a fi obositor, călătoriile mă fac să îmi încarc bateriile, să fiu plină de energie. La fel ca jurnaliștii, ,,m-am înarmat” cu notebook, stilou și aparatul foto”. De asemenea, noi, cele două familii ce am plecat spre România, ne-am echipat cu bagaje și multă apă, pentru că suntem în perioada caniculară și trebuie să ne hidratăm.

Prima noastră destinație, din prima zi, a fost Iași – orașul care, în ultima perioadă de timp, se dezvoltă cu pași grăbiți. Parcînd autoturismele, am făcut un scurt  tur prin oraș, în special, ne-am plimbat pe străzile largi ale regiunii centrale. Am rămas impresionată profund de fiecare colțișor și peisaj: de la bisericile ,,Sf. Parascheva” și ,,Sf. Trei Ierarhi” pînă la Palatul culturii; de la străzile largi, pînă la cele mai  înguste. Deși totul era în realitate, mi se părea că visez.

După o plimbare de cîteva ore, am plecat spre complexul urbanistic Palas Mall, care e unul extraordinar. Acolo am savurat din plin orice clipă, pentru că într-adevăr, ai cu ce te delecta.

Prînzul a fost rafinat și l-am servit la restaurantul ,,La cupola”. Designul său elegant se potrivește perfecte cu preparatele cu specific italian. Atmosfera a fost foarte plăcută și ne-am petrecut timpul într-un mod plăcut.

Palas se mîndrește cu portofoliul marilor branduri internaționale. În urma shopping-ului, am plecat cu lucruri faine, de brand: H&M și Zara. Apropo, prețurile sunt accesibile.

Următorul punct de destinație au fost imensele magazine: Decathlon, Era, Carrefour, care au un asortiment bogat de mărfuri. Făcînd un mic popas, am luat o gustărică sănătoasă, ce ne-a dat energie: piersici, castraveți și banane.

Spre seară, am plecat spre ,,Passiflora”- o pensiune din regiunea munților Carpați. Aici  am luat cina și ne-am odihnit după o zi de mișcare continuă. La această bază turistică, am dat ochii cu belgienii, care în acea seara, sărbătoreau o zi de naștere.

Aerul de munte e atît de plăcut și fresh, simți că îți redă viață.  Somnul a fost dulce, noaptea- lungă, iar dejunul din cea de a doua zi – sănătos. În general, bucatele în România sunt delicioase, iar porțiile- mari.

Leagănul ne-a priit, deja nu mai doream să plecăm din acel colțișor de rai.

Iată și poza noastră comună:

Nu am pierdut din timp și am plecat spre cîteva mănăstiri din județul Suceava, care este considerat ,,Județul Mănăstirilor”. Cu pași grăbiți ne-am îndreptat spre Mănstirea Humorului, din localitatea Gura Humorului.

Trecînd pe lîngă bustul Veronicăi Micle, nu am putut să rămînem indiferenți și am luat o scurtă pauză.

Checurile delicioase ale Miei au ajuns pînă la Casa memorială a Veronicăi Micle.

Ne-am continuat drumul și am plecat spre Seminarul Teologic din Neamț, biserica căruia are hramul ,,Sf. Ioan Iacob Hozevitul”.

Spre închinare, am plecat spre Mănăstirea Neamț, care are un aspect foarte îngrijit și multe lucruri sunt păstrate de pe timpuri, acestea le-am descoperit vizitînd muzeul mănăstirii. Am rămas impresionată de Evanghelia din sec. XVIII, de 80  kg aprox. și sabia domnnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Totuși, există și schimbări, cum ar fi faptul că pînă la restaurare, acoperișul bisericii cu hramul ,,Înălțarea Domnului” afost în stil bizantin, iar după- în stil moldovenesc.

În drum, ochii ne-au dus spre un izvor, unde am făcut un mic popas.

Mănăstirea Secu a fost următoarea noastră destinație. La fel ca și în multe alte mănăstiri, ctitorii bisericii sunt înmormîntați în interiorul bisericii.

Ceva mai mult timp ne-am oprit la Mănăstirea Sihăstria. Acolo am avut o discuție cu unul dintre călugări, care mi-a dat multe îndrumări și am vizitat chilia părintelui Ilie Cleopa, celui care se adresa creștinilor cu formula ,,Mînca-va raiul!”.

Spre Mănăstirea Sihla, am avut ocazia să mergem împreună cu unul dintre ascultătorii de la mănăstire, care ne-a condus spre Chilia Sf. Teodora, Bisericuța dintr-un singur lemn și Peștera Sf. Daniil Sihastrul.

Mănăstirea Agapia m-a încîntat cu frumusețea ei, iar florile minunate, ce împodobesc priveliștea, dau farmec acestui colțișor. Tot în această direcție, se află Casa memorială a mareului scriitor Alexndru Vlahuță.

Situată într-o poiană de la poalele munțior, Mănăstirea Văratec a fost acel loc sfînt, care nu m-a lăsat indiferentă, ci am admirat fiecare locușor, pentru că acolo parcă totul prinde viață.

Se spune că seara trebuie petrecută într-o atmosferă plăcută, familiară, la fel am făcut și noi, delectîndu-ne din bucatele delicioase ale restaurantului italian Centru Vechi, Suceava. Așteptarea clătitelor cu bezea, nu a fost în zădar.

Cea de a noua mănăstire, la care am poposit în acea zi lungă și ne-am cazat pentru a ne odihni, a fost Mănăstirea Putna.

În cea de a treia zi, după odihna binemeritată, am participat la Sf. Liturghie, după care, prin stropii de ploaie, ne-am îndreptat spre trapeza mănăstirii.

Pe teritoriul mănăstirii, am remarcat bustul mareului scriitor român- Mihai Eminescu, iar în interiorul bisericii- mormîntul domnitorului Ștefan cel Mare.

După ce ne-am întărit puțin sufletește și trupește, am pornit din nou la drum, spre mănăstirile pictate din România, ce fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO. Am facut popas la Mănăstirea Sucevița. Așezată pe valea rîului Sucevița, între dealuri, edificiul din sec. al XVI-lea, îmbină elemente de artă bizantină și gotică. Pe lîngă celelalte picturi murale, impresioneaza cea a scării, reprezentînd sufletul omului.

Traversînd drumurile șerpuite, spre următoarea destinație, am văzut priveliști încîntătoare.

Mănăstirea Moldovița m-a impresionat prin aspectul  arhitectural, dar și prin florile minunate ce sunt crescute de către măicuțe cu atîta grijă și dragoste. Un alt punct de reper pentru această mănăstire, a fost muzeul pe care l-am vizitat.

Următoarea destinație, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, a fost Mănăstirea Voroneț. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și a fost cnstruită în numai 3 luni și 3 săptămîni. Impresionează fața de N-V, pe care este pictată impresionanta scenă ,,Judecata de apoi”.

Ultimul ansamblu mănăstiresc vizitat, inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, a fost Mănăstirea Dragomirna.

Utima destinație pentru acest scurt voyage a fost Uvertura Mall din Botoșani. În comparație cu Palas Mall, acesta este mai mic, dar și de aici m-am ales cu cumpărături de la Eponge– brand francez.

Aici călătoria mea a luat sfîrșit și am revenit în țară. Din acest voyage m-am ales cu impresii frumoase și amintiri plăcute, care vor rămîne în inima mea.

Țineți minte că impulsul de a călători este unul dintre cele mai benefice lucruri ale vieții! Călătoriile au tendința de a intensifica toate emoțiile umane.

Mi-am desfăcut bagajele și în curînd, va trebui să le fac din nou. 🙂 Vacanță frumoasă tuturor!

 

Spectacolul de încheiere a Taberei de creație „Mimosa” 2016

Tabăra de creație „Mimosa” și-a încheiat activitatea cu un frumos spectacol, la care membrii taberei au prezentat cunoștințele acumulate în cadrul atelierelor și activităților organizate, părinților, rudelor și tuturor celor prezenți.

Cerînd ajutorul lui Dumnezeu, pentru finisarea cu succes a taberei și a spectacolului de încheiere a taberei, copiii au participat la Sf. Liturghie ce a fost săvîrșită, o parte din ei primind Taina Sf. Împărtășanii.

Spectacolul de încheiere a taberei a avut loc în data de  3 iulie 2016, în curtea bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, s. Recea, r. Rîșcani, la ora 17:00.

La fel ca și în ceilalți ani, tabăra a avut popularitate. Zi de zi, prezenți au fost copii nu doar din satul Recea, ci și din or. Chișinău și mun. Bălți, care au așteptat cu o deosebită plăcere începerea taberei.

În urma pregătirilor necesare, copiii au dat „start” concertului prin interpretarea unui colaj de cîntece, fiind acompaniați de d-șoara Taisia, la acordeon.

Directoarea taberei a relatat celor prezenți despre activitățile realizate în cadrul taberei, obiectele predate și creativitatea și ingeniozitatea participanților taberei.

Ora Quilling le-a plăcut mult elevilor. Unele surse indică că această artă nu a fost practicată de femeile de rînd, ci de cele din înalta societate. Participanții și-au prezentat obiectele confecționate în cadrul atelierului de Quilling și au relatat cîte ceva despre realizarea lor.

În continuare, spectatorii au fost invitați la o paradă. O paradă a modei, în cadrul căreia au avut loc diverse peripeții: de la dorința arzătoare a iubitorilor  de modă de a asista la ea, care au urcat chiar și pe scara de incendiu, pîna la pierderea valizei în care se afla modelul cu sensația serii. Astfel, prezentatorii noștri s-au trezit cu surprize. Bazîndu-se pe cele învățate la tabără și pe propria experiență, elevii-actori au prezentat spectacolul ,,Valiza buclucașă”.

În cadrul atelierului de ,,Creativitate”, participanții și-au dezvoltat creativitatea atît prin jocuri, cît și confecționînd diverse obiecte, pe care, spectatorii au avut ocazia să le admire.

Arta fotografică în sec. al XIX-lea era doar  inventată, iar în zilele noastre, oricine poate să surprindă un peisaj uimitor, un moment deosebit, orice ne înconjoară, numai cu o apăsare pe buton. Asta s-a și făcut la Arta fotografiei, iar pozele realizate au fost afișate spre vizualizarea tuturor. Participînd activ la un concurs de fotografii organizat în cadrul taberei, elevii au fost apreciați cu diplome și premii speciale.

În cadrul taberei ne-am distrat, am învățat și desigur, am cîntat. În ritmul aplauzelor au fost întîmpinați frații Serjantu, care au cîntat la acordeon și nai.

Fiecare om în diferite situații este un actor. În mijlocul dialogurilor și repetițiilor din cadrul atelierului Arta actoriei, a apărut un moment magic, în care actorii noștri au devenit inspirați. Totuși, au reușit să stîrnească zîmbetele spectatorilor, prin intermediul sectacolului ,,Garcea la stomatolog”.

Realizînd o retrospectivă a evenimentelor, a fost nominalizată Valentina Cucuruza, care a fost pentru o zi voluntar.

Fiecare participant a fost remunerat cu cîte o diplomă  bine meritată pentru munca depusă.

Pauză de ceai și dulciuri!

În final, noi ne delectăm făcînd poze!

Vă mulțumesc pentru clipele frumoase petrecute împreună și să știți, o  să-mi fie dor!

Anunț – Spectacol de încheiere a Taberei de creație „Mimosa” 2016

Anunț

Cu ocazia finisării Taberei de creație „Mimosa”, vă invităm la spectacolul de încheiere a taberei, care va avea loc în data de 3 iulie 2016, în curtea bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, la ora 17:00.

Vă așteptăm!

Cu drag, organizatorii taberei

A cincea zi la Tabăra de creație „Mimosa” 2016 – Hrănește-te cu gînduri pozitive!

1 iulie 2016

Orice zi la tabăra de creație „Mimosa” este încărcată cu emoții și gînduri pozitive, idei noi, activități și jocuri distractive, iar membrii taberei se hrănesc atît trupește, cît și sufletește. Cu pași grăbiți ne îndreptăm spre finele taberei și spre spectacolul de încheiere. Copiii au petrecut timpul în compania unor persoane ce gîndesc în stil mare și sper că drumul pe care l-au ales, le va aduce succes.

Participanții taberei au participat activ în cadrul atelierelor organizate, conform orarului.

Orarul  atelierelor de creație

Cord. Nr. Ingenioșii Cord. Nr. Creativii preoteasa 1 Lectura Taisia 1 Ora quilling Taisia 2 Ora quilling preoteasa 2 Lectura Taisia 3 Cîntul Taisia 3 Cîntul Xenia 4 Arta actoriei Xenia 4 Arta actoriei

Lectura cu Ingenioșii

Ora quilling cu Creativii

Ora quilling cu Ingenioșii

Lectura cu Creativii

Cîntul cu Ingenioșii și Creativii

Arta actoriei cu Ingenioșii și Creativii

Pauza de masă

Jocuri și activități

Dragii mei cititori, sper că ne vedem duminică, la spectacolul de încheiere a taberei, iar cu participanții- ne revedem mîine, la repetiții! 

A patra zi la Tabăra de creație „Mimosa” 2016 – Cînd ești ingenios, nimic nu este imposibil!

30 iunie 2016

Cea de a patra zi de muncă asiduă la tabăra de creație „Mimosa”, s-a încheiat cu succes. Cei 49 de participanți s-au încadrat de minune la toate activitățile realizate și au încercat să fie cît mai ingenioși și creativi în cadrul atelierelor.

Orarul atelierelor de creație

Cord. Nr. Ingenioșii Cord. Nr. Creativii Xenia 1 Arta actoriei Taisia 1 Arta fotografiei Taisia 2 Ora quilling Xenia 2 Arta actoriei Taisia 3 Ora quilling Xenia 3 Starturi vesele Xenia 4 Starturi vesele Taisia 4 Ora quilling

Arta actoriei cu Ingenioșii și Creativii

Arta fotografiei cu Creativii

Ora quilling cu Ingenioșii

Starturi vesele cu Creativii

Starturi vesele cu Ingenioșii

Ora quilling cu Creativii

Jocuri și activități

Distracție plăcută în continuare!