În sfârșit am revenit acasă după o lungă călătorie la Paris.
Parisul nu este un oraș nou pentru mine, am locuit mai bine de cinci ani acolo, așa că nu sunt turistul clasic cu ghiozdan și hartă care cutreieră metroul. Trebuie să recunosc că nici eu nu am văzut tot ce este de văzut, dar Parisul e un oraș care trebuie descoperit în timp. Nu poți să-i faci înconjurul așa dintr-o dată.
În adolescență iubeam și uram Parisul deopotrivă. Un oraș imens, era dificil să-mi găsesc reperele. Scriam poezii sumbre, îl citeam pe Beaudelaire și ascultam Red hot chili peppers.
În 2012, am revenit după cinci ani, alături de soțul meu. Timp de 3 luni am explorat Parisul cu inima unei îndrăgostite. Am descoperit aleile mici și dosite, restaurantele cochete și boeme, am văzut acest oraș sub lumina sa romantică, și l-am iubit.
Acum, am inspectat Parisul cu ochiul critic a unei mame, care observă orie scară fără rampă și orice ciob de sticlă din parc. Aici sunt patru puncte asupra cărora am atras o deosebită atenție și care au fost supuse unei analize mai mult sau mai puțin minuțioase și mai mult sau mai puțin obiective:
1. Alimentația.
Toată vâlva asta cu mâncarea sănătoasă îmi pare a fi o mare escrocherie comercială, nu există mâncare care să-ți dea sau să-ți ia sănătate. Există echilibru și există cantitate. Pentru mine esențial este ca familia mea să aibă acces la alimente variate și proaspete iar ce ține de zahăr,sare și ulei, esențial este dozarea corectă a acestor condimente și nu excluderea lor din alimentația copiilor.
La Paris diversitatea e cap de afiș, și nu doar pe stradă sau în metrou ci și în magazine. Fructe și legume,ieftine, proaspete și foarte variate asta am văzut și asta mi-a plăcut cel mai mult. Acolo chiar nu e greu să-i oferi copilului tău un meniu divers zilnic, chiar dacă primești un SMIC (salariu minim). Fiind o țară cu ieșire la mare și la ocean, la capitolul pește și fructe de mare proaspete există o alegere foarte mare, iar prețurile sunt destul de acceptabile, în orice caz cu mult mai mici decât la noi.
Nu prea am întâlnit părinți obsedați de mâncare sănătoasă, poate pentru că ei sunt obișnuiți să se alimenteze variat și echilibrat având acces la legume și fructe proaspete anul împrejur. Francezii au cultură alimentară care le este educată din copilărie, poate de aceea rata obezității este de 3 ori mai mică decât în SUA.
2. Acces și mobilitate.
Fiind o mamă cu echipată cu cărucior, n-are cum să-mi scape acest aspect foarte important. Aici nu voi povesti multe pentru că nu e mult de spus. În general,toate scările au rampe de acces pentru cărucioare, gările mari de metrou sunt echipate cu ascensoare. Ce-i drept, în metrou situația e mai delicată, stațiile mai mici nu au rampe și deseori trebuie să cari în spate căruțul. În rest, vreau să pun un mare emoticon cu o inimă în dreptul pistelor amenajate pentru biciclete, trotinete, skate-uri, asta mi-a plăcut cel mai mult, mă vedeam deja cum circul eu cu bicicleta și cu piciul în scaun special instalat, cum am văzut că o fac atâtea mame acolo.
3. Parcuri și distracții.
În zona în care locuiam erau mai mult de 5 parcuri în proximitate. Mai mari sau mai mici, cu diferite tobogane și jocuri. Toate îngrădite și cu program fix de lucru, echipate cu WC-uri moderne. Întreținerea parcurilor se face zilnic. Curățenie ireproșabilă. Siguranță. Calitate. Civilizație. Nu știu ce pot să mai adaug.
La capitolul distracții iarăși, nu este nevoie să fii bogat pentru a avea acces la piscine, concerte, festivaluri și alte activități pentru copii și părinți. De ziua muzicii, primăria orășelului în care locuiam a amenajat niște tobogane gonflabile pentru toți copii, nemaivorbind de muzica live la orice colț. Timp de o săptămână am asistat la Festivalul de Jazz, în fiecare seara veneau band-uri și mici orchestre care cântau muzică jazz live, pe o scenă frumos amenajată, și toate astea gratis. Dacă te informezi bine,vei putea merge în Paris să faci ceva interesant în fiecare zi, fără să cheltui mulţi bani.
4. Facilități pentru mame.
În mijlocul zilei nu vei vedea multe mame franceze cu pici în parc, aceștia sunt, de regulă, însoțiți de bone sau plasați în creșe. Mamelor cu un singur copil mic, le este mai convenabil să-l ducă creșă, dacă, însă, au 2 sau 3 copii mai mici de 3-4 ani, este mai rezonabil să angajeze o bonă. Femeile franceze își prețuiesc cariera, iar faptul de a avea acces la creșe sau asistente maternale, le permite să acordeze cariera cu maternitatea, fără ca să aibă de suferit prea mult una din vocații.
Să-ți dai copilul la creșă, să angajezi o bonă, sau să ai tu grijă de el, asta rămâne la discreția fiecărei familii în parte, eu nu vreau să judec și să spun cum e mai bine. Dar îmi place faptul că franțuzoaicele au de ales, au opțiuni mult mai reale decât noi.
Nu este nevoie să te aprofundezi prea mult în viața politică a unui stat ca să înțelegi cât de grijuliu este acesta față de cetățenii săi. Este suficient să mergi într-un parc să vezi cum acesta are grijă de copii. Pentru că educația națiunii de acolo începe, de la scutece și de la nisipul din parc.