a lu' Roibu

Favicon a lu' Roibu

Sport Blog

RSS posts

Comentează

Vorbe care dor: Moldova va juca la Tiraspol
După 3 ani, Naționala de fotbal a Moldovei revine la Tiraspol, întrun amical împotriva Albaniei pe 26 martie. Ora de începere a partidei urmează să fie stabilită ulterior, rămânând la discreția unei companii albaneze care a cumpărat drepturile de transmisiune ale acestei partidei.Decizia FMF pare oarecum surprinzătoare, or Moldova a jucat ultima dată în capitală toamna trecută întrun meci cu Ungaria, la care stadionul Zimbru a fost umplut până la refuz. Cândva meciurile Moldovei se jucau la Tiraspol, pentru că la Chișinău nu exista un stadion omolagat de UEFA - problemă eliminată odată cu construcția stadionului Zimbru - una din rarele reușite decizionale ale clubului chișinăuean.Nu poate fi contestată practica prin care o națională joacă în mai multe orașe ale țării pentru a fi văzută de toți amatorii de fotbal, dar realitățile din țara noastră nu sunt tocmai permise în acest sens. Pe lângă latura politică, pe care nu o discut din nobilul obicei de a nu vorbi urât în public, Moldova are minusuri serioase în infrastructă, de exemplu - mi-e greu să cred că un suporter dintrun colț de țară care venea la Chișinău va ajunge și la Tiraspol, or ar trebui să își facă multe griji de conexiune pentru a ajunge pe partea cealaltă a Nistrului. S-ar putea ca federația să organizeze curse speciale de transport în ziua meciului, dar vor fi foarte aglomerate. Dacă mergi cu mașina, nu ai unde să o parchezi…O altă chestiune importantă în jurul acestui meci este faptul că drepturile de televiziune au fost cumpărate de o companie albaneză. Nu că nu am fi tot atât de săraci ca ei, ne tăvălim împreună în subsolul clasamentului european la avuție, dar vedeți că e posibil ca o companie dintrun stat ca Albania să poată cumpăra televizarea unui meci DIN DEPLASARE a țării lor, noi nu prea putem…Voi reveni la subiect…
IFFHS: Sheriff și Nistru urcă, Zimbru coboară
Sheriff rămâne cea mai bine clasată echipă din Moldova în clasamentul mondial al cluburilor, realizat de IFFHS, urcând 4 poziții, în timp ce Zimbru a coborât 6 locuri, iar Nistru a urcat o treaptă, informează site-ul oficial al organizației.Sheriff are 99 de puncte și a urcat 4 poziții, ajugând pe 137 alături de sirienii de la Al-Karama Homs și ucrainenii de la Dnepr Dnepropetrovsk. Nistru Otaci a acumulat 66 de puncte și ocupă poziția 303, împreună cu echipe din Zambia, Columbia, Bolivia și Peru, dar și formații ca Newcastle United, Dinamo Tbilisi și FC Sion. Zimbru Chișinău se situaiază pe poziția a 277-a. Loc pe care îl împarte cu Recreativo Huelva, AIK Solna, echipe din Brazilia și Japonia.Liderul clasamentului mondial al cluburilor întocmit de Federația Internațională pentru Istorie și Statistică a Fotbalului, pe baza punctajelor acumulate între 1 martie 2007 și 28 februarie 2008, este Chelsea Londra. Clubul englez a depășit-o pe FC Sevilla, care a ajuns pe locul 3, în timp ce pe poziția secundă este AC Milan.
Meciuri de primăvară
În primele 3 meciuri ale Diviziei Naționale s-au marcat 3 goluri. Zimbru a dezamăgit, dar confirmat că are o școală bună de fotbal. Olimpia a făcut un pas important spre evitarea retrogradării, iar Politehnica și-a revăzut condiția.Zimbru Chișinău a încheiat la egalitate partida cu Tiligul-Tiras Tiraspol - 0:0. La gazde s-a remarcat fundașul sârb - Simic, unul din cei trei ”răsculați”, lăsați în echipă. Fără Franțuz, Armaș și Vali Stan (accidentați), măcinată de scandaluri și părăsită de mulți jucători în pauza competițională, echipa lui Sevidov s-a bazat pe jucătorii crescuți de club, astfel 11 din cei 14 fotbaliști ai galben-verzilor în meciul de duminică au fost educați la centrele de juniorat ale echipei.Olimpia a trecut de Dinamo Bender la limită. Unicul gol al partidei a fost reușit în minutul 24 de Sakey, întro victorie care poate fi decisivă pentru soarta bălțenilor în DN.Politehnica nu a reînviat, FC Tiraspol câștigând la pas cu 2:0. Golurile lui Suvorov, min. 5 și Zislis, min. 84 au asigurat esticilor intrarea pe podium.Astăzi se dispută celelalte 2 partide ale etapei: Iskra - Stal - Dacia și Nistru - Steaua.
Retur în deplasare
În weekend se reia Divizia Naţională. Din cele 5 meciuri programate, numai 2 vor fi găzuite de oraşele la are aparţin echipele gazdă.Politehnica Chişinău va primi vizita lui FC Tiraspol chiar în oraşul oaspeţilor. Decizie oarecum previzibilă, după ce studenţii au fost preluaţi de finanţatori ruşi. "Chisinauenii" si-au anuntat pretentiile europene, iar meciul din aceasta etapa ar trebui sa dovedeasca daca aceaste pretentii sunt justificate. Oricum prezenta lui Poli in jumatatea de sus poate fi asteptata doar in sezonul viitor. De partea cealalta, tiraspolenii sunt la egalitate de puncte cu Zimbru (30), si la 5 puncte distanta de ocupanta locului 2, Dacia Chisinau. Un succes iar mentine in lupta pentru podium.La Vadul lui Voda, Olimpia va juca, in postura de gazda, cu Dinamo Bender. Decizia baltenilor de a juca la baza FMF este justificata de calitatea proasta a gazonului de pe stadionul din Balti in aceasta perioada a anului, or e greu de crezut ca Olimpia va parasi vreodata capitala nordului. Cele 2 echipe sunt oarecum in lupta pentru evitarea retrogradarii cu un avantaj considerabil pentru Olimpia, care cu 14 puncte se situaza pe treapta a 8. Dinamo e pe 10, cu 8 puncte, dar un eventual succes simbata, iar apropia la doar 3 puncte de Oli.Tot la Vad, luni, Iskra-Stal va infrunta Dacia Chisinau. Lupii galbeni trebuie sa castige daca vor sa ramana pe podium, iar faptul ca meciul se joaca la baza FMF nu are decat un efect pozitiv, or Chisinaul e mai aproape de Rabnita. Zimbru va primi acasa vizita Tiligului - Tiras. Dupa scandalurile care au macinat galben-verzii meciul este asteptat cu sufletul la gura. Nistru Otaci va da piept cu Steaua, la Calaraseuca. Sheriff-ul are etapa libera.Clasamentul la http://www.fmf.md/clasament_nd.htm
Internaționali moldoveni
Denis Zmeu a evoluat doar 17 minute în partida pe care echipa sa FC Vaslui a câștigat-o cu 3:0 în fața Daciei Mioveni. Evoluția sa a fost apreciată ca fiind slabă. După 20 de partide disputate, Vasluiul ocupă poziția a 7-a în Liga I.Victor Golovatenco a jucat o repriză în meciul de pregătire pe care echipa sa FC Himki la câștigat în dauna unei echipe de amatori din Turcia. Moldoveanul a intrat la pauză, când rușii conduceau cu 2:0, scorul final fiind de 7:0.Golul lui Alexandru Epureanu a ajutat FC Moscova să treacă cu 5:1 de elvețienii de la FC Zurich. La moscoviți au mai evoluat Radu Rebeja (repriza secundă) și Stanislav Ivanov (din minutul 59). Interesant este faptul că deși Epureanu a ieșit la pauză, el a fost reintrodus în teren în locul eliminatului Bîstrov, în minutul 84, de către antrenorul Oleg Blohin.
Speranțe pentru Calancea
Nicolae Calancea ar putea deveni titularul postului de portar la noua sa echipă, Krîlia Sovietov, dacă va continua evoluțiile bune din ultima perioadă. În ultimul meci al rușilor în cantonamentul din Spania, Calancea a intrat în repriza secundă, la scorul de 2:1 pentru adversari, Aalborg (Danemarca). Portarul moldovean nu a primit nici un gol, iar echipa sa a câștigat cu 3:2 în final.
Rupt pe terenul de fotbal
În etapa a 27-a a Premier League, Birmingham primea vizita lui Arsenal, iar în minutul 3 al partidei Eduardo, atacantul oaspeților, avea să fie dărâmat de intrare criminală a lui Taylor.În urma contactului s-a auzit o trosnitură, iar stadionul a amuțit. 4-5 minute internaționalului croat i-a fost fixat piciorul rupt. Televiziunea engleză nu a dat nici o reluare a acestei faze, imaginile fiind considerate prea dure. A arătat însă colegii de echipă ai lui Eduardo, îngroziți de meseria pe care o au. Eduardo, a împlinit azi 25 de ani, nu va mai juca deloc în acest sezon, participarea sa la turneul final din vara acestui an părând şi ea compromisă.
Acțiune nobilă pe www.grey-busters.com
Trăim într-o lume din ce în ce mai afectată de evoluţia relaţiilor economice, sociale, politice, şi a altor tipuri de relaţii interumane. În momentul de faţă, ne bucurăm de avantajele automobilului şi reducem resursele de petrol ale generaţiilor viitoare într-un ritm neaşteptat… ne bucurăm de frumuseţea unui birou din lemn de mahon şi defrişăm iraţional pădurile…consumăm un top de hârtie pe săptămână şi plantăm un copac la 10 ani… Fără să ne dăm seama, ne îndreptăm spre o lume situată dincolo de orice precedent, mai aridă, mai neprimitoare şi mai puţin vie ca oricând.Cineva trebuie să ia atitudine, cineva trebuie să găsească o soluţie, cineva trebuie să schimbe lumea ! Vino pe http://www.grey-busters.com/ şi alătură-te nouă, vei găsi şi alţii ca tine, vei găsi oameni din alte culturi care sunt dispuşi ca alături de noi să vrea să schimbe ceva. Noi nu avem o putere nelimitată, dar noi oferim locul în care ideile tale şi ale celorlalţi se pot întâlni, pot construi o lume mai bună, pot ajuta oamenii aflaţi în situaţii delicate şi pot face diferenţa. Intră pe WikiAcademy şi fă-te auzit ! O picătură nu poate schimba lumea, dar poate declanşa o ploaie torenţială.
Champions League fără surprize
Prima manșă a optimilor de finală ale Ligii Campionilor nu a adus surprize majore, sau cel puțin nu a creat senzația că se pot întâmpla surprize.Shalke a câștigat acasă la o diferență minimă, fără să primească gol și totuși nu pornește favorită în duelul cu Porto. Lusitanii sunt lideri în competiția internă, reușit să marcheze în ultimile 2 partide 7 goluri fără să primească niciunul. Și experiența este de partea lui Porto - în ultimile 10 sezoane bifând 8 prezențe în cea mai importantă competiție inter-cluburi. Alb-albaștrii au triumfat chiar în sezonul 2003/2004. De partea cealaltă Shalke, are numai 3 prezențe în aceiași perioadă, câștigând numai 6 partide din 18 în această competiție.În Italia, AS Roma a trecut cu 2:1 de Real Madrid. La prima vedere rezultatul poate fi întors cu un simplu 1:0, dar istoria nu este de partea madrilenilor - în ultimele 3 sezoane de Champions League, Real Madrid a fost eliminată în optimi.Olympiacos - Chelsea 0:0 - pare a fi doar un rezultat mare pentru greci, care nu au ajuns în această faza a competiției din sezonul 1998/1999. Olympiacos a trecut în deplasările din acest sezon de Lazio și Werder Bremen, dar Chelsea este o nucă prea tare pentru eleni.Inter a dezamăgit din nou. Deși merge perfect în campionat: 18 victorii, 5 egaluri, 0 înfrângeri și 11 puncte în fața Romei, milanezii și-au micșorat șansele de a merge mai departe după 0:2 cu Liverpool. Cormoranii își confirmă prezența în ultimul act al sezonului trecut și pot fi considerați favoriți după ce au ajuns de 3 ori în finală în ultimii 7 ani. Mai mult, interiștii s-au certat după meci, acuzându-se între ei pentru eșecul din Anglia.Barcelona a câștigat în Scoția. Deși a condus de 2 ori, Celtic a pierdut, în grafic, în fața catalanilor. Returul rămâne la discreția elevilor lui Rijkaard.Lyon - Manchester United 1:1. Golul egalizator al lui Tevez din minutul 87 a pus întro poziție favorabilă echipa lui Sir Alex Ferguson, redutabilă pe Old Traford.Experiența lui Milan a fost superioară elanului lui Arsenal. Un 0:0 care totuși lasă speranțe londonezilor. Orice egal, face ca tunarii să meargă mai departe.Fenerbahce a câștigat surprinzător pe Sevilla, dar a confirmat că-și merită locul în această fază a competiției. Totuși cele 2 goluri marcate de spanioli în deplasare, par să fi rezolvat ecuația calificării.Returul va avea loc pe 4 și 5 martie.
Bugaev la Dinamo București ???
Internaționalul moldovean Igor Bugaev, 23 de ani, va ajunge mâine în cantonamentul pe care Dinamo București îl desfășoară în Cipru. Atacantul este legitimat actualmente la Chernomorets Odessa, după ce a trecut pe la Dinamo Bender și Tiligul Tiraspol. De serviciile sale este interesată și FC Vaslui, echipa lui Zmeu.Venirea lui Bugaev la Dinamo, totuși nu este un pas înainte așa cum se pare. Pe lângă faptul că dinamoviștii au în lot jucători de valoare, fanii echipei bucureștene nu au reacționat tocmai pozitiv. În acest sens se pot citi comentariile de pe site-ul oficial al ”câinilor”. Oricum nimic nu e sigur, or Bugaev este așteptat deocamdata numai pentru a se afla în probe. Un viitor care se conturează pentru moldovean este echipa secundă a lui Dinamo. Odată cu Bugaev, în capitala României ar putea ajunge și portarul Stanislav Namașco de la FC Tiraspol, ”împrumutat” la Sheriff pentru Cupa Comunității CSI.Bugaev a evoluat în tricoul echipei naționale de 8 ori, marcând 3 goluri.
Coasta de Fildeș e în sferturi
După succesul de aseară cu 4:1 în dauna Beninului și egalul surprinzător al Nigeriei - 0:0 cu Mali, naționala Coastei de Fildeș și-a asigurat prezența în faza următoare a Cupei Națiunilor. Cu toate vedetele pe teren, Coasta de Fildeș a rezolvat ecuația partidei în finalul primei reprize - Drogba, min. 40 și Toure, 4 minute mai târziu au îngropat Beninul chiar înainte de pauză. Alte 10 minute din repriza secundă au confirmat forma de zile mari a elefanților - Keita și Dindane și-au înscris numele pe tabela marcatorilor în minutele 52 și 62. Golul de onoare al celor din Benin a venit în ultimul minut regulamentar al meciului - fostul atacant al Sheriff-ului, Razak Omotoyossi marcând spectaculos cu capul.Astfel Coasta de Fildeș a acumulat 6 puncte, Mali, 4, Nigeria - suprinzător - unul singur, iar Beninul - 0.Astăzi se joacă alte două partide din cadrul grupei C: Camerun - Zambia și Egipt - Sudan.
Frunză și echipamentul Ceahlăului
Cel mai bun fotbalist al Moldovei în 2007, Viorel Frunză, a primit acordul de la conducerea Ceahlăului Piatra Neamț de a-și căuta o nouă echipă. Totuși nu este exlusă varianta în care cel mai bun marcator al Ceahlăului să revină la echipă în cazul în care nu își va găsi un club pe plac.Cam la asta s-ar rezuma articolul de pe site-ul oficial al clubului din Piatra Neamț. Un articol în care președintele grupării a spus despre atacantul basarabean că: ”nu s-a adaptat la cerințele dorite de noi. El este un jucător cu multe calități, dar la Piatra Neamț a dovedit prea puține lucruri față de cum a reușit pe la alte echipe.”Toate bune și frumoase, doar că în lead-ul știrii, cei de la Ceahlăul surprind: ”În cazul în care vârful basarabean nu-și găsește o altă formație pentru care să joace, el se poate întoarce la Ceahlăul, mai ales că nu și-a predat echipamentul la clubul pietrean” !?Nu polimizăm, doar întrebăm: Ceahlăul nu are echipament pentru înclocuitorul lui Frunză?
Ați auzit de Cupa Africii ?!
Cupa Continentală a Continentului Negru a debutat acum 5 zile, dar se pare nu prezintă un interes atât de mare, deși cluburile europene au legitimați mulți jucători africani, care sunt chiar vedete. (!) Prejudecățile au rămas aceleași, e drept, fiind alimentate și de realitățile din Africa, or ultimile evenimente din Kenya confirmă acest fapt. Nici site-ul oficial al competiției - www.ghanacan2008.com nu este unul care să impresioneze - să atragă. Și totuși...Între timp, Cupa Națiunilor a adus meciuri și din turul 2 al fazei grupelor. Ieri Guinea a trecut surprinzător de Maroc cu 3:2. Dubla lui Feindouno (Saint-Etienne) și Bangoura (Dinamo Kiev) au adus victoria celor din Guinea. De remarcat este faptul că s-au marcat 5 goluri, iar jucători de clasă au putut fi urmăriți la treabă pentru echipa lor de suflet, cea națională. În celălalt meci al grupei A, gazdele au trecut de Namibia cu 1:0. Astfel, Ghana are 6 puncte, urmată de Maroc și Guinea, cu câte 3. În ultimul meci sarcina dificilă revine Marocului, care va da piept cu gazdele. Guinea va da piept cu Namibia, eliminată deja.În grupa B, meciul-vedetă Nigeria - Coasta de Fildeș, golul lui Kalou, a adus victoria elefanților. În celălalt meci al grupei, Mali a trecut de Benin cu 1:0, gol Kanoute. Meciurile de azi: Coasta de Fildeș - Benin și Nigeria - Mali.Grupa C. Egiptul a trecut de Camerun cu 4:2. Egiptenii au marcat prin Abd Radou și Zidan, fiecare de 2 ori. Camerunul a dat replica prin dubla lui EtoO. Ce meci... L-ați văzut? În celălalt meci al grupei - Sudan - Zambia 0:3. Grupa D. Tunisia - Senegal 2:2. Meci frumos, multe goluri... Africa de Sud - Angola 1:1....V-am convins sau așteptați EURO 2008....
Sheriff - out cu capul sus
După ce a ieșit, fără emoții totuși, din grupele Cupei Comunității, eșecul cu Zenit fiind urmat de victorii fără drept de apel cu Levadia, Estonia - 3:0 și Așhabad, Turcmenistan - 4:0, Sheriff-ul a fost eliminată la penalty-uri de azerii de azerii de la Hazar!!! Sheriff-ul a condus de două ori, dar a fost egalată de fiecare dată de același Sousa. Tiraspolenii au deschis scorul în minutul 35 prin Gnanu și au intrat la pauză în avantaj. Hazar a egalat la 8 minute de la reluare, dar în minutul 64 Balima a pus din nou pe Sheriff în avantaj. În momentele de după gol, Cuciuc și-a dat frâu emoțiilor și a fost eliminat pentru gesturi urâte în direcția tribunelor. Fiul antrenorului intrase 9 minute mai devreme în locul lui Picușiac și avea deja un cartonaș galben înainte de a-l primi pe cel roșu.Fără Cuciuc, Sheriff-ul s-a retras în apărare și numai norocul și forma lui Namașco au păstrat tabela intactă. Totuși asaltul azerilor a adus golul egalizator în ultimul minut de prelungiri. Întrun careu supraglomerat, Sousa a împins mingea în plasă. 2:2, scor final și urmau loviturile de departajare.Tarhnișvili a ratat prima lovitură (portarul), iar cei care au urmat nu au ratat și Campioana Moldovei s-a recunoscut învinsă cu 5:3.Sheriff-ul iese cu capul sus din această competiție, or loviturile de la 11 metri sunt o loterie. În aceiași fază a competiției a fost eliminată și Zenit, iar din grupe nu a ieșit Dinamo Kiev.
Cupa Comunității CSI: Zenit Sankt-Petersburg - Sheriff Tiraspol 3:1
Campioana Moldovei a deschis scorul în minutul 18 (Picușiac), dar până la pauză gazdele au întors rezultatul prin reușitele lui Iurcenco, min 31 și Gorbunov, min 45. Zenitul a încheiat scorul în minutul 87, prin Minicov.Zenit Sankt-Petersburg - Sheriff Tiraspol 3:1 (2:1) Goluri: Picușiac, 18 - 0:1, Iurcenco, 39 - 1:1, Gorbunov, 45 - 2:1, Minicov, 87 - 3:1.Zenit: Kerjacov, Gorbunov, Lebedev, Smirnov (Bobrovschii, 89), Hohlov, Ocorocov (Kolesnicov, 89), Nagumanov (Vorobiev, 82), Sosnin, Ghigolaev (Petrov, 86), Ignotovic (Mironov, 70), Iurcenco (Minicov, 76).Sheriff: Melenciuc (Namașco, 46), Pereira, Tarhnișvili, Gorodețchii, Picușiac (Radu, 71), Balima, Arbănaș (Kaiput, 84), Constanța (Alexeev, 62), Bulgaru (Gnanu, 89), Mamah, Fereira.Cartonașe galbene: Picușiac, 51 (S), Smirnov, 74 (Z).

Conferința de presă

Anatolie Davîdov, antrenor Zenit: ”Sunt mulțumit și de evoluția echipei și de rezultat. Jucătorii au avut puterea de a reveni după ce au primit gol și ăsta e meritul cel mai important. ”

Leonid Cuciuc, antrenor principal Sheriff: ”Zenit a fost echipa mai bună. Cred că am greșit în alegerea echipei. La 1:0 ar fi trebuit să mai fructificăm și alte ocazii și nu să primim trei goluri”.

În celălalt meci al grupei estonienii de la Levadia au trecut cu 1:0 de turcmenii de la Așhabad. Astăzi campioana Moldovei va juca cu cea a Estoniei în cadrul aceleași grupe.

Divizia Națională, o întrecere dezechilibrată
Campionatul național al Moldovei se află în pauză competițională, iar clasamentul stabilit în iarnă nu este unul care să mențină viu interesul pentru primăvară. Sheriff conduce plutonul, având un avans de 10 puncte în fața Daciei. E drept, chișinăuenii au cu un meci mai puțin disputat, dar în ultimele sezoane toate au mers în favoarea Sheriff-ului.În acest sens Divizia Națională poate fi comparată cu întrecerile similare din Bulgaria, Macedonia și Polonia. Bulgarii au însă o luptă mai acerbă pentru poziția secundă – Lokomotiv are 31 de puncte, Slavia, 30, iar Levski, 28. Campionatul moldovean prezintă viu același interes – Dacia este urmată la doar 3 puncte de Nistru și la 5, de Zimbru și FC Tiraspol.Întreceri mai disproporționate, decât al nostru, au luxemburghezii (17, diferența de puncte dintre ocupanta locului I și II), croații(12), portughezii și scoțienii (câte 11). În Cipru această diferență e la cota 9.Cele mai echilibrate campionate europene sunt cele din Anglia (înaintea etapei din acest weekend Manchester United și Arsenal fiind la egalitate de puncte), Belgia și Danemarca (aceiași situație). Echipa lui Sergiu Dadu, Midtjylland, fiind la 7 puncte depărtare de lider.În acest sezon, surprind competițiile interne din Italia și Spania, acolo unde liderele Inter și Real au un avans de 7 (!) puncte în fața contracanditatelor la titlu.Divizia Națională va reîncepe pe 2 martie, având programate următoarele partide: Politehnica Chișinău – FC Tiraspol, Olimpia Bălți – Dinamo Bender, Zimbru – Tiligul – Tiras TiraspolIskra – Stal Râbnița – Dacia și Nistru Otaci – Steaua Chișinău.
Covalciuc revine
Site-ul oficial a lui Spartak Moscova îl anunță pe Sergiu Covalciuc convocat la Națională pentru amicalul cu selecționata Kazahstanului din 6 februarie în Antalya. Mijlocașul moldovean revine după o perioadă grea, în care a fost de mai multe ori accidentat. La ultimile prezențe în teren, Covalciuc s-a prezentat exemplar atât prin execuții tehnice, cât și prin pofta de joc.Moldova mai are un meci amical programat în acest an – în august, în compania Lituaniei. Oficialii de la federație duc tratative pentru a aranja o altă dispută pe 26 martie. În toamnă Moldova va debuta în campania preliminară pentru Cupa Mondială 2010, întro grupă cu Grecia, Israel, Elveția, Letonia și Luxemburgul. Programul meciurilor va fi stabilit pe 30 ianuarie, la Zagreb.Kazastanul și Lituania sunt mai slab cotate decât Moldova în clasamentul FIFA. Selecționata noastră ocupă poziția a 53, Lituania – 61, iar Kazahstan – 108. După ultimile evoluții bune ale tricolorilor, la Chișinău erau așteptate amicaluri cu echipe mai tari decât cele două anunțate. Totuși federația are șansa de a sparge gura târgului în găsirea unui adversar de calibru.
Cebotaru – viitorul Ceahlăului
Moldoveanul Eugeniu Cebotaru, legitimat la Ceahlăul Piatra Neamț, se află în grațiile președintelui grupării, Viorel Măstăcăneanu. Oficialul a declarat într-un interviu că echipa sa va ” miza pe jucătorii localnici, din compartimentul fundașilor. Mai urmează Cebotaru, Doicaru și jucătorii tineri, pe care-i așteptăm cu mai multă dorință de afirmare, de la Ceahlăul II.”În această listă nu au fost incluși alți doi basarabeni de la Ceahlăul – cel mai bun fotbalist al anului în Moldova, Viorel Frunză și Alexandru Golban, puși pe lista de transferuri. ” Vrem să ne bazăm pe două ”vârfuri” care să dea și goluri, nu doar să arate că joacă atacanți” a explicat președintele Măstăcăneanu despre compartimentul ofensiv al echipei pe care o conduce.Totuși despărțirea de cei doi atacanți nu e atât de sigură. ”Nu înseamnă că toți cei zece anunțați tranferabili, vor pleca. Sunt două categorii cu acești jucători. Unii, de care urmează să ne despărțim sigur, iar pentru restul, vom căuta să-i înlocuim. Și dacă nu vom reuși să le găsim înlocuitori, vor continua. Asta întrucât pentru mulți dintre cei zece, avem, încă, niște pretenții în schimbul despărțirii de ei.” a adăugat președintele echipei din Piatra Neamț.Ceahlăul ocupă poziția a 13-a a Ligii I, cu 20 de puncte, cu numai 2 mai mult decât UT Arad, echipa de pe primul loc retrogradabil. Anul trecut formația din Piatra Neamț a ocupat un asemenea loc la finalul campionatului, rămânând totuși pe prima scenă pentru că nou-promovată Delta Tulcea nu a avut resursele necesare pentru primul eșalon.În 19 meciuri din acestă toamnă la Ceahlăul Piatra Neamț, Golban și Frunză au evoluat în 14 partide, iar Cebotaru în 15, având și un gol la activ. Frunză este golgheterul echipei cu 7 reușite, iar Golban a marcat de 5 ori.
Un nou Cociș la Tiraspol !?
Sheriff Tiraspol este prima din echipele Diviziei Naționale care a realizat un transfer în acest inter-sezon. Gruparea tiraspoleană l-a adus pe Ionuț Stelian Radu de la Rocar București, echipă care se situaiază pe locul 4 într-una din cele 6 serii ale Ligii a III-a. Site-ul oficial al liderului Diviziei Naționale precizează că suma de transfer este mai mică decât 200 mii euro, așa cum scriseseră unele publicații, iar durata contractului este de 4 ani.Ionuț Radu s-a născut pe 21 martie 1988 la București. Înălțime: 183, greutate: 83 kg. Sezonul trecut tânărul fotbalist a marcat 12 goluri, iar în această toamnă 6. Radu a ajuns la Rocar de la Steaua București.Sheriff Tiraspol continuă astfel politica sa bună de a aduce fotbaliști tineri, dar promițători. O politică caracteristică cluburilor respectabile din Europa. Ultimul mare produs al campioanei en-titre este Răzvan Cociș. Internaționalul român a fost adus la Tiraspol la vârsta de 20 ani pentru 500 mii euro, iar 4 ani mai târziu a fost vândut la Lokomotiv Moscova pentru 2,6 mln euro. Perioada petrecută la Tiraspol i-a adus lui Cociș un salariu anual de 60 mii de euro, titlul de golgheter și de cel mai bun jucător al Campionatului Moldovei. Nici-un alt club moldovean nu are o politică de transferuri mai reușită decât cea a liderului Diviziei Naționale.Galben-negrii au început pregătirea pentru returul Diviziei Naționale și pentru Cupa Comunității. În Rusia, echipa lui Cuciuc va da piept cu Zenit (Rusia), Levadia (Estonia) și Așhabad (Turcmenistan). În primul meci Sheriff-ul va juca cu campioana Rusiei pe 19 ianuarie.
Germania va triumfa la Euro 2008
Triplă campioană europeană, Germania este favorită la câștigarea trofeului și în acest an, conform celor mai importante case de pariuri. De la obținerea ultimului trofeu continental, în 1996, naționala Manchaftului a dezamăgit la europene – în 2000 a fost ultima într-o grupă cu Portugalia, România și Anglia, iar în 2004 s-a clasat a 3-a după meciurile cu Olanda, Cehia și Letonia. De fiecare dată însă Germania a revenit în ochii suporterilor la Mondiale – în 2002 a ajuns în finală (0:2 cu Brazilia), iar 4 ani mai târziu a luat medaliile de bronz. La Euro 2008, sorții au adus Germania întro grupă cu Croația, Polonia și Austria. (Grupa B)Spania este echipa cotată cu a doua șansă pentru câștigarea întrecerii din Austria și Elveția. Mereu favoriți, ibericii s-au împiedicat de fiecare dată, rămânând numai cu titlu câștigat în depărtatul 1964 în finala cu URSS. La Euro 2004, Spania nu a ieșit dintro grupă cu finalistele Grecia și Portugalia (gazda turneului) și naționala Rusiei. Sorții nu au dus-o departe nici la această ediție, peninsularii urmând să dea piept cu Grecia și Rusia, alături de Suedia (adversara din preliminarii). (Grupa D)Urmează Portugalia și Italia în ordinea preferințelor caselor de pariuri. Vice-campioana Europeană și Campioana Mondială sunt echipe redutabile, care oricând se pot transforma în favorite.Printre cele mai slab cotate sunt Turcia, Polonia și Austria. Turneul final al Campionatului European va avea loc între 7 și 29 iunie, fiind găzduit de Austria și Elveția.
Reperele anului 2008
2 martie – Încep meciurile din Divizia Națională16 aprilie / 7 mai – Semifinalele din Cupa Moldovei14 mai – Finala Cupei UEFA21 mai – Finala UEFA Champions League 7 iunie – Incepe Campionatul Europeanaugust – SuperCupa Moldovei
Punct(.) Și de la capăt...
Ar trebui să scriu despre scopuri mărețe, gânduri care sună frumos în mesaje care uneori mai apăra și unele interese, chiar dacă e vorba de sport; să felicit, să plănuiesc, să (mă) dedic unor fenomene și principii de jurnalism, de exces moralitate și fair play...Nu fac acest blog pentru amăgit femei urâte, nu vreau smile-uri care mă sărută, nu vreau recunoștință, afiliere și premii la sfârșit de an. Prezint puncte de vedere din colțul în care mă aflu, păreri, observații asupra evenimentelor din sport. Nu voi ezita să "fabric" știri, or îmi propun să sparg concepția omului de presă moldovean de a nu da știri în week-end.Bine ați venit!!! Vă invit să țineți aproape, pentru că începe...
Basarabenii de la Ceahlaul

In etapa a 19-a a Ligii I a Romaniei Ceahlaul Piatra Neamt a jucat in deplasare la Buzau. In echipa nemteana au evoluat toti cei 3 fotbalisti basarabeni legitimati la echipa lui Hizo(in poza). Cebotaru si Golban au fost integralisti, in timp ce Frunza a intrat in minutul 61, inlocuindu-l pe Rusmir.

Jucatorii din Republica Moldova nu au reusit sa ajute Ceahlaul, care a pierdut cu 1:4, intrun meci care a avut parte de spectacol doar in prima jumatate de ora. Golban si Frunza au fost avertizati de arbitrul Corpodean, ambii fiind recunoscuti pentru modul dur de a-si aborda adversarii, ei acumuland impreuna in acest sezon 5, respectiv 7 cartonase galbene. Antrenorul principal al Ceahlaului Piatra Neamt, Viorel Hizo, s-a arata dezamagit de evolutia echipei sale care in tur a zdrobit buzoienii cu 4:0.