„Avem, prin acest tratament, una dintre cele mai eficiente şi eficace arme din întreg arsenalul terapeutic.”
Tratamentul cu argilă este de două feluri – intern şi extern – şi constă din apă argiloasă, cataplasme şi mască.
Apa argiloasă se pregăteşte din 150 ml apă la o linguriţă de argilă şi se ingerează, de obicei, cu 30 de minute înainte de masă.
Cataplasma se prezintă sub formă de pastă din argilă având o acţiune emolientă şi revulsivă care se aplică, drept remediu, pe partea bolnavă a corpului.
Masca se prepară din pudră de argilă în combinaţie cu apă, suc de roşii, morcovi, castraveţi, caise, varză, ulei de măsline, etc. în fucţie de tenul persoanei.
Beneficiile tratamentului cu argilă în cazul:
1. Anemiilor, boli ale sistemului circulator, constau în scăderea masei de globule roşii şi a cantităţii de hemoglobină. Producerea globulelor roşii este deficitară în urma unei carenţe de fier. Tratamentul recomandat este ingerarea apei argiloase, care conţine ambele tipuri de fier, într-o formă uşor asimilabilă.
2. Reducerea colesterolului. Consumul exagerat de alimente în combinaţie cu viaţa sedentară, cu fumatul, consumul de alcool conduc la apariţia unor afecţiuni medicale dintre care menţionăm abezitatea, diabetul zaharat, boli cardiovasculare, insuficienţă respiratorie. Beneficiul apei argiloase, în acest caz, constă în reducerea colesterolului şi regenerarea sângelui, captarea, drenarea şi eliminarea tuturor impurităţilor ţesuturilor, ale sângelui şi limfei, mărirea cantităţii de fagocite în sânge.
3. Acneea, inflamaţie a glandelor sebacee, este des întâlnită pe faţă dar pot apărea erupţii şi pe torace, ploape, umeri, spate. Obturarea glandelor sebacee este urmată de formarea de puncte negre, coşuri care, la rândul lor, se pot transforma în mici absece. Rolul argilei este acela de a elimina toate leziunile dermatologice precum şi a grăsimilor din ţesuturi, distrugerea stafilococului iar prin cicatrizarea perfectă a zonei afectate rezultă o piele mai fină, mai curată, mai moale.
4. Surmenaj, oboseala, efort fizic se resimt datorită unor afecţiuni, boli infecţioase, consumului de alcool, pierderi de magneziu, calciu, fosfor. Roca de argilă este bogată în minerale naturale precum calciu, cupru, sulf, fier, magneziu, mangan, siliciu, zinc, potasiu, fosfor, etc. Tratamentul cu apă argiloasă echilibrează eficitul de elemente din organism.
5. Stresul se prezintă sub forma oricărui factor de mediu care are efecte nefavorabile asupra organismului uman. Argila, fiind bogată în minerale naturale, acţionează asupra organismului prin remineralizare şi dezintoxificare, prin efectele de calmare asupra sistemului nervos rezultatul fiind dispariţia tensiunii nervoase, a migrenelor, a oboselii, a tulburărilor sexuale şi digestive favorizând creşterea atenţiei şi îmbunătăţirea tonusului general.
Pentru rezultate vizibile, tratamentul cu argilă trebuie combinat cu un regim de viaţă sănătos, atoxic.