Tot ce avem noi în jur este plin de farmec discret, de lucruri frumoase, de lucruri nostalgice și de surprize.
Clasa mea iubește mult surprizele, de aceea, diriginta noastră ne-a făcut, ca de obicei o repetabilă surpriză, o întîlnire cu o personalitate. O persoană care se trage din satul nostru, satul Recea, după care a plecat la Chișinău, iar acum, se află la 4000 de km de aici. Această personalitate este dna Stela Calinovschi, care în 45 min. ne-a făcut să ne simțim că suntem într-o altă lume, o lume a frumosului, a idealului și a perfecțiunii. Ea ne-a făcut să credem că totuși nu suntem singuri și să nu ne iubim atît de mult pe noi înșine, și să uităm de cei din jur.
Dna Stela Calinovschi- un model pentru noi toți
O persoană mereu are ce spune, doar că uneori, se teme de reacția altor persoane la aceste cuvinte. Dna Stela este o persoană care a trecut prin multe și nu îi i-a fost frică să ne mărturisească și nouă, cîteva crîmpeie din biografia ei. A mărturisit că este băștinașă din satul Recea, și-a făcut studiile la Școala Medie Recea, iar drept exemplu de viața au fost cîteva profesoare, dintre care „Mama Cecilia”- profesoara de chimie, așa cum o numește dnei. După finisarea școlii, a plecat la Chișinău, unde și-a continuat studiile și apoi a lucrat în calitate de profesoară de limba română. Dna Stela este o persoană punctuală, de aceea, chiar și la ore nu întîrzia niciodată și nu venea fără proiecte de lecții. Un exemplu demn de urmat, a fost directorul școlii, unde a activat timp de 18 ani, acea persoană care mereu îi stima pe elevi și de la care, colectivul de profesorii a luat multe lucruri bune și folositoare.
Emoții și sentimente în adîncul sufletului
După un timp, a plecat într-o altă țară, unde locuiește și astăzi. O țară străină, dar pe care a reușit să o îndrăgească enorm- Spania. Este o mare diferență dintre Spania și Moldova, de aceea Moldova la momentul de față încă nu este în Europa. (După cum spuneau Cătălina și Dana în articolul: „Top 8 de ce noi încă nu suntem în Europa”: http://noitot.com/?p=1401#_=_ )
O discuție de suflet
Dna Stela a povestit despre rutina ei zilnică, despre faptul cum își începe ea ziua de lucru în Spania, ceea ce m-a fascinat. Prima persoană cu care se întîlnește dimineața este măturătorul străzii, care în timp ce poate asculta muzică în căști, își face bine meseria. Totuși, pentru a primi această profesie, el trebuie să susțină examenele elementare. Străzile sunt atît de curate și bine planificate (în legătură cu scurgerile frecventelor ploi), încît poate cîțiva ani la rînd să nu își spele încălțămintea, iar în casă să intre încălțată. În drum, orice vecin te salută, chiar de nu te cunoaște, iar pe stradă, oamenii îți zîmbesc. În autobuz, oamenii nu se îmbulzesc, fiecare așteaptă rîndul, plătește cu bani cash sau cu un card special și își țin calea, își ocupă locul în spate. Primele locuri și cele de la mijloc sunt destinate persoanelor cu probleme, handicapați, femei însărcinate, iar ultimele, sunt predestinate celorlalte persoane. Această descriere despre rutina dnei, m-a impresionat mult și m-a făcut să mă gîndesc la multe lucruri.
Mărturisire sinceră
Din cauza problemelor de sănătate, medicii i-au spus că nu va avea copii niciodată.Totuși, dna Stela nu a rămas disperată, și-a pus credința și nădejdea în Dumnezeu, (în care pînă atunci nu credea), și la vîrsta de 34 ani a născut o fetiță- Dana. Actualmente, dnei are 46 ani, dar abia la 35 ani a aflat multe lucruri legate de credința ortodoxă, pe care pînă atunci nici nu o interesaseră. A citit multe cărți ortodoxe, în special de pr. Ilie Cleopa și atunci cînd avea întrebări, se consulta cu preotul paroh de la biserica ortodoxă din Spania, care este de baștină din Moldova.
Dna Stela ne-a adresat și nouă multe întrebări și ne-a pus pe gînduri. Ne-a făcut să ne gîndim la prezent și viitor și ne-a propus ca fiecare, individual, să răspundă la întrebările: „Cine sunt?”, „Care este menirea mea?” și „Care este principiul meu de viață?”. Dna Stela ne inspiră la lucruri bune și ne încurajează să prețuim persoanele dragi nouă, cît mai sunt printre noi, să citim cît mai mult, să nu ne iubim atît de mult pe noi înșine și să prețuim ceea ce avem.
„Cine sunt eu?”/ „Care este menirea mea?”/ „Care este principiul meu de viață?”
Sunt sigură, că cei prezenți la lecție au rămas satisfăcuți de această minunată oră, plină de învățăminte și nu vor mai comite atît de multe greșeli. Sper după această oră, adolescenții, care deja sunt niște personalități formate, se vor gîndi mai mult la viitorul lor și la viitorul țării noastre de a-l schimba înspre bine.
Sper că această oră, nu o vom uita nicicînd
Împreună cu oaspetele nostru
Clipa de rămas bun