eusuntcuvoi

Favicon eusuntcuvoi

RSS posts

Comentează

Noul meu blog

Din cauza insuficienței de spațiu pe acest blog, am fost nevoită să creez unul nou. Mă puteți urmări în continuare pe acest blog:  http://eusuntcuvoiuni.wordpress.com

Denumirea nu este atît de diferită, a rămas același început „eusuntcuvoi” doar că am mai adăugate cîteva litere codificate „uni” (pentru a vă fi mai clar).

Sper că mă veți urmări în continuare!

 

Duminica iertării și a împăcării

Ultima duminică înaintea postului celui mare se numește „Duminica izgonirii lui Adam din rai”, care ne îndeamnă să vedem de unde am căzut și să privim la drumul rătăcitor pe care l-a parcurs omenirea, ca exact pe același drum să ne întoarcem din nou la Dumnezeu.

Momentul iertării cu duhovnicul

Momentul iertării cu duhovnicul

O altă denumire a acestei duminici este a „lăsatului sec de brînză”, care ne cere oprirea de la toate faptele, cuvintele și gîndurile cele păgubitoare de suflet în vederea unei pregătiri pentru întîlnirea cu Hristos în Sfînta Împărtășanie.

Ultima denumire a duminicii date este „Duminica iertăciunii”, pentru că este ziua cînd creștinii se împacă, cerîndu-și  iertare unul de altul, în nădejdea de a fi iertați și de Dumnezeu. În parohia noastră, după cîteva duminici pregătitoare, în ultima duminică înaintea postului , în prima parte a zilei, a fost săvîrșită Sf. Liturghie, iar seara, s-a săvîrșit rînduiala vecerniei, cu rugăciunea de la începutul postului și cinul iertăciunii, unde toți ne-am iertat unul cu celălalt, ca să intrăm iertați și împăcați în post și că postul să ne fie de folos, fiindu-ne o primăvară duhovnicească, în care să călătorim spre Învierea Domnului, dar și spre învierea noastră sufletească.

Clipe de neuitat

Sfaturi pentru post

Binecuvîntare la început de post

Binecuvîntare la început de post

Clipe de neuitat

Clipe de neuitat

Preotul mereu în mijlocul creștinilor

Preotul mereu în mijlocul creștinilor

IMG_2774

Ultimile îndrumări la început de post

Ultimile îndrumări la început de post

La sfîrșitul cinei iertăciunii, toți creștinii, am ieșit în curtea bisericii, unde am servit cîte un ceai și bucate de dulce (bucatele împăcării), urîndu-ne unii altora: „Post ușor și folositor!”.

„Bucatele împăcării”

„Bucatele împăcării”

Formăm o familie

Formăm o familie

Cuvinte și bucate dulci

Cuvinte și bucate dulci

La sfat cu fiii duhovnicești

La sfat cu fiii duhovnicești

Doamne ajută, tuturor, la sfîntul post!

Întîlnire cu dna Stela Calinovschi, în cadrul orei de dirigenție, cu tema: „Menirea mea”

Tot ce avem noi în jur este plin de farmec discret, de lucruri frumoase, de lucruri nostalgice și de surprize.

Clasa mea iubește mult surprizele, de aceea, diriginta noastră ne-a făcut, ca de obicei o repetabilă surpriză, o întîlnire cu o personalitate. O persoană care se trage din satul nostru, satul Recea, după care a plecat la Chișinău, iar acum, se află la 4000 de km de aici. Această personalitate este dna Stela Calinovschi, care  în 45 min. ne-a făcut să ne simțim că suntem într-o altă lume, o lume a frumosului, a idealului și a perfecțiunii. Ea ne-a făcut să credem că totuși nu suntem singuri și să nu ne iubim atît de mult pe noi înșine, și să uităm de cei din jur.

Dna Stela Caninovschi- un model pentru noi toți

Dna Stela Calinovschi- un model pentru noi toți

O persoană mereu are ce spune, doar că uneori, se teme de reacția altor persoane la aceste cuvinte. Dna Stela este o persoană care a trecut prin multe și nu îi i-a fost frică să ne mărturisească și nouă, cîteva crîmpeie din biografia ei. A mărturisit că este băștinașă din  satul Recea, și-a făcut studiile la Școala Medie Recea, iar drept exemplu de viața au fost cîteva profesoare, dintre care „Mama Cecilia”- profesoara de chimie, așa cum o numește dnei. După finisarea școlii, a plecat la Chișinău, unde și-a continuat studiile și apoi a lucrat în calitate de profesoară de limba română. Dna Stela este o persoană punctuală, de aceea, chiar și la ore nu întîrzia niciodată și nu venea fără proiecte de lecții. Un exemplu demn de urmat, a fost directorul școlii, unde a activat timp de 18 ani, acea persoană care mereu îi stima pe elevi și de la care, colectivul de profesorii a luat multe lucruri bune și folositoare.

Emoții și sentimente în adîncul sufletului

Emoții și sentimente în adîncul sufletului

După un timp, a plecat într-o altă țară, unde locuiește și astăzi. O țară străină, dar pe care a reușit să o îndrăgească enorm- Spania. Este o mare diferență dintre Spania și Moldova, de aceea Moldova la momentul de față încă nu este în Europa. (După cum  spuneau Cătălina și Dana în articolul: „Top 8 de ce noi încă nu suntem în Europa”: http://noitot.com/?p=1401#_=_ )

O discuție de suflet

O discuție de suflet

Dna Stela a povestit despre rutina ei zilnică, despre faptul cum își începe ea ziua de lucru în Spania, ceea ce m-a fascinat. Prima persoană cu care se întîlnește dimineața este măturătorul străzii, care în timp ce poate asculta muzică în căști, își face bine meseria. Totuși, pentru a primi această profesie, el trebuie să susțină examenele elementare. Străzile sunt atît de curate și bine planificate (în legătură cu scurgerile frecventelor ploi), încît poate cîțiva ani la rînd să nu își spele încălțămintea, iar în casă să intre încălțată. În drum, orice vecin te salută, chiar de nu te cunoaște, iar pe stradă, oamenii îți zîmbesc. În autobuz, oamenii nu se îmbulzesc, fiecare așteaptă rîndul, plătește cu bani cash sau cu un card special și își țin calea, își ocupă locul în spate. Primele locuri și cele de la mijloc sunt destinate persoanelor cu probleme, handicapați, femei însărcinate, iar ultimele, sunt predestinate celorlalte persoane. Această descriere despre rutina dnei, m-a impresionat mult și m-a făcut să mă gîndesc la multe lucruri.

Mărturisire sinceră

Mărturisire sinceră

Din cauza problemelor de sănătate, medicii i-au spus că nu va avea copii niciodată.Totuși, dna Stela nu a rămas disperată, și-a pus credința și nădejdea în Dumnezeu, (în care pînă atunci nu credea), și la vîrsta de 34 ani a născut o fetiță- Dana. Actualmente, dnei are 46 ani, dar abia la 35 ani a aflat multe lucruri legate de credința ortodoxă, pe care pînă atunci nici nu o interesaseră. A citit multe cărți ortodoxe, în special de pr. Ilie Cleopa și atunci cînd avea întrebări, se consulta cu preotul paroh de la biserica ortodoxă din Spania, care este de baștină din Moldova.

Dna Stela ne-a adresat și nouă multe întrebări și ne-a pus pe gînduri. Ne-a făcut să ne gîndim la prezent și viitor și ne-a propus ca fiecare, individual, să răspundă la întrebările: „Cine sunt?”, „Care este menirea mea?” și „Care este principiul meu de viață?”. Dna Stela ne inspiră la lucruri bune și ne încurajează să prețuim persoanele dragi nouă, cît mai sunt printre noi, să citim cît mai mult, să nu ne iubim atît de mult pe noi înșine și să prețuim ceea ce avem.

„Cine sunt eu?” „Care este menirea mea?” „Care este principiul meu de viață?”

„Cine sunt eu?”/ „Care este menirea mea?”/ „Care este principiul meu de viață?”

Sunt sigură, că cei prezenți la lecție au rămas satisfăcuți de această minunată oră, plină de învățăminte și nu vor mai comite atît de multe greșeli. Sper după această oră, adolescenții, care deja sunt niște personalități formate, se vor gîndi mai mult la viitorul lor și la viitorul țării noastre de a-l schimba înspre bine.

Sper că această oră, nu o vom uita nicicînd

Sper că această oră, nu o vom uita nicicînd

Împreună cu oaspetele nostru

Împreună cu oaspetele nostru

Clipa de rămas bun

Clipa de rămas bun

 

Gînduri despre viața de student

Cînd eram mică, mereu auzeam la părinții mei, expresia „viață de student” și mă întrebam, ce înseamnă acest lucru.

Am constatat cu timpul, că „viața de student” este o perioada interesantă, cu multe peripeții, distracții cu prietenii, diverse activități și nu în ultimul rînd, perioada de formare a omului, și drumul spre o profesie.

Eu, încă nu sunt studentă, sunt elevă, dar înțeleg că viața de elev se deosebește de cea de student.

Acest lucru l-am aflat și de la sora mea care după 9 clase a plecat să își facă studiile la colegiu. Nu este studentă chiar în adevăratul sens al cuvîntului, dar eu o numesc „Semi-studentă”.

Într-adevăr, această perioadă e mult mai grea. O perioada în care o persoană își formează idealurile și pune bazele viitorului.

Viața e prea scurtă, pentru a o irosi fără tolc, de aceea, fiecare clipă trebuie să o prețuim și să o trăim astfel precum ar fi ultima.

Cîndva, și eu voi fi departe de casă, de locurile unde mi-am petrecut dulcea copilărie, dar gîndul meu va fi mereu la ei, la ai mei.

Eu sunt o persoană care iubește experimentele, ador să încerc lucruri noi, dar mereu mă țin cu dîrzenie de idealurile mele.

Desigur, nimeni nu e ideal, dar noi trebuie să tindem spre perfecțiune.

Noi, cu toții am fost copii, dar vine vîrsta cînd trebuie să ne maturizăm, să nu dăm atît de des frîu liber emoțiilor și sentimentelor, și să ne schimbăm comportamentul și modul de viață.

La momentul de față, noi încă visăm, suntem la o etapă foarte grea-adolescența, dar, poate cîndva, visele noastre vor deveni realitate, iar noi am putea să nu ne mai amintim că de mult, acele gînduri și idei au trecut prin mintea noastră.

Mulți elevi visează cu ochii deschiși, chiar în timpul orelor, la vremurile cînd vor fi studenți, iar cei ce sunt studenți , dau din aripioare atunci cînd cineva îi strigă „Studento!” sau „Studentule!”.

În această perioadă, studenții sunt morți de oboseală, din cauza temelor și a examenelor grele, dar nimic nu se obține fără muncă. După teancuri de cursuri și de cărți care cer parcurse, conspectate, rezumate și apoi redate din memorie, cred că vacanța, distracția și odihna e bine meritată.

Viața de student e o provocare, iar cei ce în anii studenției nu se ocupă și cu alte activități axtracurriculare, rămîn studenți și după finisarea studiilor.

Totuși, viața de studenți nu e, dacă studenții nu au peripeții (după cum îmi povestea sora mea).

Ei au nevoie de susținere, de încurajare din partea tuturor, a părinților și chiar a prietenilor.

Stimați prieteni, nu uitați că oamenii au nevoie de susținerea voastră!

Iată o secvență din viața de studentă a surorii mele.

http://www.youtube.com/watch?v=nXzWQ8xznTg&feature=youtu.be

Colegi și prieteni

Colegi și prieteni de la „Colegiul de Muzică și Pedagogie” din Bălți

Participarea la olimpiadele raionale 2014

Iată că a luat sfîrșit perioada olimpiadelor raionale. Noi deja am terminat, dar Olimpiada din Rusia abia săptămîna trecută s-a început.

Mie mi-a plăcut această perioadă, chiar de am avut mult de lucrat asupra mea, chiar de trebuia să fac consultații, chiar dacă sîmbăta în loc să mai dorm puțin, plecam la olimpiade, oricum a fost foarte interesant și distractiv.

Eu am fost în toate zilele în care a avut loc olimpiadele (mai jos sunt scrise olimpiadele la care am participat și data desfășurării olimpiadelor):

01 februarie 2014- limba franceză

08 februarie 2014- limba și literatura română

15 februarie 2014-istoria

Nu pot să spun că a fost ceva exagerat sau ceva ieșit din comun în legătură cu itemii și subiectele, dar chiar nu am avut emoții.

Chiar de îți este puțin frică, undeva, în adîncul sufletului, oricum, elevii și profesorii mereu te încurajează și asta este cel mai important.

Chiar de eram cu gîndul la faptul că trebuie să concurăm, oricum mi-am făcut noi prieteni și cu alții m-am revăzut, (elevi cu care am făcut cunoștință la alte concursuri).

Bravo tuturor participanților la olimpiade!

Pregateste-te-pentru-examene

Serată „Ziua Culturii Republicii Moldova”

După cum știți, colegii mei de liceu sunt foarte ingenioși și distractivi, ceea ce îi face să participe la cît mai multe activități. Chiar dacă uneori nu doresc ei să organizeze ceva, se găsesc alții care au inspirație spre astfel de lucruri, ca de exemplu, clasa noastră.

Colegii mei au hotărît să mai organizeze o serată pe data de 24 ianuarie 2014 în incinta Liceului Teoretic Recea, cu tema „Ziua Culturii Republicii Moldova”. Chiar de afară este iarnă, frig, zăpadă, oricum în sufletele tinerilor mereu domnește armonia și cheful pentru distracție.

Organizatorii- suntem uniți permanent, chiar și atunci cînd organizăm activități

Organizatorii- suntem uniți permanent, chiar și atunci cînd organizăm activități

Eu nu m-am implicat în scenariul lor, pentru că acum am alte interese (teme, olimpiade, examene), dar în schimb m-am implicat la organizarea concursurilor (ceva spontan).

Serata a început cu un cuvînt din partea dirigintei în legătură cu tema seratei, zi care este dedicată lui Mihai Eminescu.

Diriginta este cea care ne susține în toate

Diriginta este cea care ne susține în toate

Elevii claselor a 7-a – a 9-a au recitat cîteva poezii de Mihai Eminescu (unii dintre elevi au participat și la concursul local- Recital de poezii scrise de Mihai Eminescu).

Zagreduc Nicoleta- poezia „Ce te legini...?” de Mihai Eminescu

Zagreduc Nicoleta- poezia „Ce te legini…?” de Mihai Eminescu

Covalciuc Agnesa- poezia

Covalciuc Agnesa- poezia „O, mamă” de Mihai Eminescu

Bumbac Virgil

Bumbac Virgil- poezia „Crăiasa din povești„ de Mihai Eminescu

Leancă Marcela

Leancă Marcela

Tîrbu Valentina- poezia „Mai am un singur dor” de Mihai Eminescu

Tîrbu Valentina- poezia „Mai am un singur dor”de Mihai Eminescu

În continuare, elevii clasei a 9-a „A” au avut un scenariu cu umor moldovenesc.

Prezentatoarele noastre zîmbărețe

Prezentatoarele noastre zîmbărețe

Scenetă „În călătorie”

Scenetă „În călătorie”

„În troleibuz”

„În troleibuz”

IMG_2280

„Un fiu ce nu dorește să mănînce”

„Un fiu ce nu dorește să mănînce”

Iar în final, au avut loc diverse concursuri, care i-au pus pe tineri să gîndească, să alerge, să danseze și chiar să își arate posibilitățile lor de băieți în totă firea.

La distracție suntem primii

La distracție suntem primii

Ne pare rău, dar unii părăsesc jocul

Ne pare rău, dar unii părăsesc jocul

Două perechi frumoase, care dansează minunat

Două perechi frumoase, care dansează minunat

Bravo, Alexandru!

Bravo, Alexandru!

Bravo, Nicoleta!

Bravo, Nicoleta!

Spectatori îngîndurați și foarte atenți

Spectatori îngîndurați și foarte atenți

Repede ați mai ales banii, acum la fel de repede îndepliniți și însărcinările

Repede ați mai ales banii, acum la fel de repede îndepliniți și însărcinările

O propoziție din 20 cuvinte

O propoziție din 20 cuvinte

„Cel mai puternic”

„Cel mai puternic”

Bravo, băieți! Sunteți geniali!

Bravo, băieți! Sunteți geniali!

Și deoarece toate seratele se sfîrșesc cu dansuri, nu am ratat șansa să organizăm și noi. Tinerii au avut posibilitatea să se distreze, dar și să se cunoască mai bine unii pe alții.

Hora clasei a 9-a

Hora clasei a 9-a

Distracția e în toi

Distracția e în toi

IMG_2359

IMG_2361

„Hai și tu la horă!”

„Hai și tu la horă!”

„Dansul pinguinilor”

„Dansul pinguinilor”

Mulțumim tuturor celor prezenți la serată și celor care nu ne-au refuzat să participe și la concursurile organizate de noi.

Boboteaza 2014

Una din sărbătorile mari de peste an, pe care o sărbătorim în cadrul sărbătorilor de iarnă este sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos, prin care trăim din nou momentul arătării Sfintei Treimi și a Botezului Domnului, prin care a sfințit apele, ca noi să ne sfințim prin ele.

Așa după cum este rînduiala bisericească, la acest praznic împărătesc, cît și în ajunul sărbătorii, se săvîrșește sfințirea Aghesmei Mari. Și în parohia noastră a fost săvîrșită această slujbă solemnă de sfințire a Sfintei Aghesme în incinta bisericii „Nașterea Maicii Domnului” s. Recea, de către pr. Constantin.

Săvîrșirea Sfintei Aghesme

Săvîrșirea Sfintei Aghesme

Împreună la rugăciune

Împreună la rugăciune

Creștinii pregătesc vase speciale pentru a lua în ele Sfînta Agheasmă

Creștinii pregătesc vase speciale pentru a lua în ele Sfînta Agheasmă

Rugăciunea de sfințire

Rugăciunea de sfințire

Stropirea creștinilor cu Sfînta Agheasmă

Stropirea creștinilor cu Sfînta Agheasmă

Prin Agheasmă, se sfințesc și creștinii

Prin Agheasmă, se sfințesc și creștinii

În comuniune...

În comuniune…

Binecuvîntarea preotului

Binecuvîntarea preotului

Predica de după Sfînta Liturghie și săvîșirea Aghesmei Mari

Predica de după Sfînta Liturghie și săvîșirea Aghesmei Mari

După săvîrșirea serviciului divin, după cum este tradiția creștină, preotul a mers prin curțile oamenilor și a stropit prin case cu Sfînta Agheasmă.

Îmi place să văd oamenii care se adună ca furnicile cu vase în mîini, pentru a primi Sfînta Agheasmă, creștini răbdători care cu drag așteaptă să primească preotul în case, șoferi care se opresc din drumul lor pentru a primi și ei sfințenie, și ajutor în călătorie.

Și cei ce merg pe traseu, au nevoie de ajutorul Domnului

Și cei ce merg pe traseu, au nevoie de ajutorul Domnului

Educație creștină

Educație creștină

Binecuvîntarea Domnului cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni...

Binecuvîntarea Domnului cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni…

După obicei, creștinii întîmpină preotul cu colăcei și dulciuri. Iar ei, în schimb, primesc binecuvîntarea lui Dumnezeu și harul Său lucrător prin Sfînta Agheasmă. Totodată, cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a venirii preotului cu Sfînta Agheasmă prin casele creștinilor, fiecare familie a primit în dar cîte o Carte de rugăciuni tipărită  de biserica noastră, pentru creștinii din parohie, care au primit-o cu mare drag, și pe care sperăm să o răsfoiască seara și dimineața, săvîrșind rugăciunile cuvenite din ea, dar totodată, din care vor învăța despre felul cum să comporte corect în Sfîntul locaș, atît cei ce merg regulat, cît și pe ceilalți să-i ajute să facă primii pași spre Domnul, eliminînd obstacolele rușinii și necunoașterii regulelor de comportare în Sfînta biserică, pentru ca  cu toată deschiderea și dragostea să meargă în casa Domnului.

În casa creștinilor

În casa creștinilor

Primirea Sfintei Aghesme

Primirea Sfintei Aghesme

Întru întîmpinarea preotului

Întru întîmpinarea preotului

 Sfînta Agheasmă în casele creștinilor

Sfînta Agheasmă în casele creștinilor

Cu dragoste și cu credință îl primesc pe preot, iar prin preot- pe Domnul

Cu dragoste și cu credință îl primesc pe preot, iar prin preot- pe Domnul

Cuvînt de felicitare la sărbătoarea Botezului Domnului

Cuvînt de felicitare la sărbătoarea Botezului Domnului

Un mic dar pentru creștini- „Carte de rugăciuni și Comportamentul creștinului în biserică”

Un mic dar pentru creștini- „Carte de rugăciuni și Comportamentul creștinului în biserică”

Tradiție creștină

Tradiție creștină

În așteptarea preotului

În așteptarea preotului

Această tradiție este binevenită, deoarece este o posibilitate de întîlnire a preotului cu creștinii și a creștinilor cu preotul. De asemenea, aceasta este o sfințire a întregului sat și a tuturor creștinilor.

În sala de festivități

În sala de festivități

Darul pregătit pentru creștinii din parohie

Darul pregătit pentru creștinii din parohie

Prin această tradiție, slăvim Sfînta Treime, care s-a arătat în timpul Botezului Domnului

Prin această tradiție, slăvim Sfînta Treime, care s-a arătat în timpul Botezului Domnului

Anul acesta a fost primul an cînd și eu am fost prin sat. A fost o experiență de nedescris. Tocmai atunci înțelegi ce e aia oboseala. Nu am nimerit în zilele cînd era zăpadă și frig, dar oricum ne bucuram cînd ne puteam încălzi puțin în case și cînd cineva ne servea cu ceva și ne încurajează în această misiune a noastră.

Foto-reporterul

Foto-reporterul

Sperăm să continuăm această tradiție, după care să o transmitem altor generații.

Festivalul colindelor „Astăzi s-a născut Hristos!” 2014

Festivalul colindelor „Astăzi s-a născut Hristos!” se desfășoară în raionul nostru, raionul Rîșcani, deja 5 ani consecutiv.

Pe data de 11 ianuarie 2014, acest festival al colindelor a avut loc în „Școala muzicală” din orașul Rîșcani. Prezentatoarele au fost cele care au cerut permisiunea ca să cînte o colindă, prin tradiționalul „Primiți colinda noastră?”, astfel dînd start festivalului.

IMG_1580

 

„Hristos se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L!, Hristos pe pământ, înălțați-vă! Cântați Domnului tot pământul!”

Cu aceste cuvinte și cu îndemnul ca să promovăm valorile, tezaurul și tradițiile creștine, a venit protopopul de Rîșcani Veceslav Ungureanu.

Corul preoților l-au lăudat pe Pruncul Iisus Hristos, născut în Betleem cu 2000 de ani în urmă prin colindele: „Troparul Nașterii Domnului”, „Дева днесь”, „Scoală, gazdă-n lume”, „Добрый вечер, тоби”, „Din cer senin”, „Торжествуйте” și „Mulți ani trăiască!”

IMG_1590

Cu un cuvînt de felicitare a venit și dl. Ion Parea, președintele raionului Rîșcani.

IMG_1603

În continuare au urmat colindele cîntate de către ansamblurile vocale din parohiile raionului.

– Coectivul de profesori a școlii muzicale din or. Rîșcani.

IMG_1609

– Ansamblul de copii ai școlii muzicale din or. Rîșcani (grupul mic și grupul mare)

IMG_1613

– Grupul de colindători de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din s. Nihoreni.

IMG_1622

– Trio de la biserica „Sf. Parascheva” din satul Sîngureni.

IMG_1627

– Colindătorii din satul Corlăteni.

IMG_1635

– Formația folclorică „Moștenitorii” din s. Zăicani.

IMG_1643

–  Ansamblu folcloric „Roua dimineții” din s. Petroșeni, în frunte cu dl. Marcel Ababii, primarul satului.

IMG_1649

– Corul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din or. Rîșcani.

IMG_1659

– Grupul de colindători „Roua trandafirilor”, s. Zăicani.

IMG_1664

Au mai urmat colectivele:

– ,,Izvoraș”, s.Costești;

– Colectivul de colindători din Mihăilenii Vechi;

– Ansamblul vocal ,, Datina”, s. Pîrjota.

În final Felicia Bojii a colindat (solo).

IMG_1652

An de an vin la acest festival cu aceeași dragoste și plăcere, pentru a audia minunatele colinde interpretate de grupurile vocale ale parohiilor din raion, dar și pentru a susține această sfîntă și deosebită tradiție, care trebuie promovată și continuată.

Drumul colindelor de Nașterea Domnului

Colindele sunt cîntările de slavă pe care le aducem în dar lui Dumnezeu.

Anul acesta  a fost prima oară cînd de Nașterea Domnului am mers prin s. Recea și am colindat împreună cu creștinii. Ne-am pornit din ograda bisericii „Nașterea Maicii Domnului” și am mers doar pe drum, nu și prin curțile oamenilor. Au fost oameni binevoitori, care s-au străduit și au adus și cîte ceva în dar celor ce s-au ostenit pe drum. Drumul s-a încheiat la biserică, unde a avut loc seara- Vecernia.

Deoarece localitatea noastră nu a avut tradiția colindatului, lucrul care este necesar la acest dumnezeiesc praznic, căci altfel nu putem slăvi Nașterea lui Iisus Hristos, prin Drumul Colindelor, am dorit să arătăm frumusețea acestei tradiții, precum și să transmitem spiritul trăirii creștine. Fiindcă nu toți creștinii au ajuns în casa Domnului, acolo unde este familia cea mare a creștinilor, a ieșit Biserica întru întîmpinarea lor, ca să  arate  deschiderea și dragostea Domnului față de toți prin Nașterea Lui, în speranța că acest exemplu va aduce bucurie în sufletele creștinilor și va impulsiona răspîndirea acestei tradiții, prin care arătăm dragostea unul față de altul, dar și prin care slăvim pe Dumnezeiescul Prunc cel nou-Născut, Iisus Hristos.

A fost o experiență extraordinară, pe care nu o voi uita nicicînd.

IMG_1343

IMG_1344

IMG_1348

IMG_1355

IMG_1360

IMG_1381

IMG_1388

IMG_1396

IMG_1406

IMG_1421

IMG_1431

Concentrați

Concentrați

IMG_1460

IMG_1463

IMG_1481

IMG_1491

IMG_1500

IMG_1524

IMG_1536

IMG_1495

IMG_1509

IMG_1511

IMG_1516

IMG_1518

IMG_1527

IMG_1531

IMG_1486

Serbare de Nașterea Domnului în parohia Recea, r. Rîșcani

Nașterea Domnului (Crăciunul) este sărbătoarea mea preferată din perioada iernii. Este sărbătoarea care ne aduce în suflet căldură și dragoste.

Pe data de 7 ianuarie 2014, la fel ca în fiecare an, în incinta bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Recea, r. Rîșcani, s-a organizat o serbare.

După săvîrșirea serviciului divin, în cadrul predicii, pr. Constantin a făcut prezentarea unei cărți editate de parohia noastră, care se numește „Carte de rugăciuni și Comportamentul creștinului în biserică”.

Prezentarea cărții

Prezentarea cărții

După Sf. Liturghie și după citirea Pastoralei Mitropolitului Vladimir, și după cuvîntul de învățătură, a sosit Moș Crăciun- mult așteptat de toți copilașii, în timp ce eu, sora mea și încă cîteva fete, l-am invitat pe Moș Crăciun, printr-un cîntec: „Moș Crăciun”.

Apo a urmat o scenetă educativă cu Moș Crăciun, Crăciunițele, Crăciunelul, Îngerașul, Dragostea, Sinceritatea, Răbdarea, Mînia, Iubirea de arginți și Pizma.

Scenariu de Crăciun

Moș Crăciun pregătește daruri pentru creștini

Îngerașul- Ilaria Dascal

Îngerașul- Ilaria Dascal

După finisarea scenetei, Moșul i-a ascultat pe toți copilașii, cum aduc laude Pruncului Iisus prin colinde.

IMG_1139

„Steaua sus răsare”

„Steaua sus răsare”

IMG_1161

IMG_1165

IMG_1171

IMG_1177

IMG_1181

IMG_1194

IMG_1198

IMG_1209

IMG_1211

IMG_1220

IMG_1228

IMG_1259

IMG_1261

IMG_1264

Iar pentru munca depusă, copiii au primit cîte un dar.

IMG_1268

IMG_1324

Împreună cu Moșul

Împreună cu Moșul

IMG_1326

Crăciun fericit!