După o perioadă de abstinență de social media, timp în care mi-am reorientat energia, gândurile, efortul pentru niște examene am reactivat contul de FB. Am revenit in rețeaua cea de toate zilele în care, aparent nimic nu s-a schimbat.
Foarte bun exercițiu, de altfel – ieșitul din matrice. Deconectarea de la fluxul de informație ca metodă de a limpezi mintea, reseta obiectivele, stabili prioritățile și alte bunătăți din lumea reală.
Aceste mini-vacanțe de virtual probabil ar fi fain (și simplu) să fie promovate de către toți influencerii, la fel de mult cum sunt promovate dietele intermittent fasting, de exemplu. Deși nu, cum să ieși din sistem? Da, likeuri-share-subscribe? Cine să contabilizeze timpul de stat cu ochii pe vreun video sau “reel”, cu sau fără sens, sare și piper.
Acest timp care nu ne mai aparține.
Iar rețelele de socializare merg înaintea timpului (noțiune pusă sub semn de întrebare de tendințele actuale în cercetările fizicii cuantice). Și asta pentru că, de ce să o ascundem, am pierdut controlul asupra a ceea ce asimilăm prin citit, ascultat, privit în special de pe rețele de socializare.
Cum gândim depinde nu doar de noi, ci de algoritmi în alte cuvinte. Harari să ne judece.
Când anume am pierdut controlul? Greu de identificat o dată anumită. Probabil, în jurul anului 2016. Așa scrie într-un articol mai vechi din WSJ, “anul în care Twitter și Instagram s-au alăturat Facebook și YouTube în viitorul algoritmic.”
Gândim in direcția trendurilor, mânați de dopamină, de goana pentru a umple golul interior creat de oboseala fizică, psihică, de continua sete, de dependența informațională.
Ne lăsam dirijați de recomandări, de filtre, de modelări, de strategiile de marketing care duc in bulelele noastre cele de toate zilele, într-un imens incubator unde primim ceea ce ni se cuvine. Dopamină și la pachet pentru mai târziu, anxietate.
Cred că mică mea escapadă in afara time-line-ului de pe FB a fost o experiența plăcută, pe-alocuri fantastică. O aventură spre misterioasa lume nouă a realității (review neplătit).
Concluzia firească: dezactivarea rețelelor face bine, măcar și periodic. Nu pierdem nimic important, iar ceea ce este important oricum va ajunge la noi.
Mai devreme sau mai târziu.
Iar până atunci, ar fi bine (cuvântul “trebuie” – omis intenționat) să scăldăm creierul în socializare de tip fast-food mai cu măsură, mai calculat și mai în echilibrul cu timpul nostru rămas.
În limita stocului disponibil.
Gulliver și algoritmii Montreal, 2023