Nașterea bebelușului este punctul culminant din cele 9 luni de așteptare. Primele trei zile în timp ce așteptam sa se mărească și să se normalizeze lactația, mă aflam în stare de șoc și bucurie concomitent, îmi analizam scumpetea și încercam să-i prind privirea. Timp de aceste 3 zile mult m-au ajutat susorile medicale de la care am învățat să schimb corect scutecul, să curăț năsucul, să îmbrac coplul și restul întrbărilor care mă interesau-la toate am găsit răspuns. Văzînd alte femei care erau deja la a doua sau a treia naștere și își manevrau cu ușurință copilașul, eu ma simțeam dezamăgită și eram copleșită de sentimentul că nu sunt mamă perfectă, însă acum din proprie experiență pot spune că nu este corect în primele zile să te judeci prea aspru și să încerci să înveți mult prea multe. Pot spune doar un lucru-toate le reușești, însă trebuie un pic de răbdare și dragoste.
Am câte-va sfaturi pentru ușurarea perioadei de acomodare la noul mod de viață, pentru ca deja familia s-a mărit cu un membru și nu va mai fi altfel, adica ca pînă la apariția bebelușului, acum totul e diferit, fiecare zi fiind plină de noi descoperii și bucurii.
Stabiliți o utină a zilei-acest lucru vă va ajuta să știți ce aveți concret de facut, în plus copiilor le place rutina, ei se simt în siguranță și înțeleg ce va fi mai departe. Spre exemplu faceți baia la 20.00 după care îl hrăniți și culcați, deci copilul deja știe că după baie urmează somnul dulce.
Înscrieți într-un carnețel orele când ați hrănit copilul, când ați schimbat scutecul, cît timp a dormit, când i-ați administrat medicamentele (dacă acestea îi sunt prescrise). Acest carnet vă va ajuta sa duceți evidența regimului copilului și vă va fi de folos când va apărea întrebarea (exemplu): Oare i-am dat azi picăturile contra colicelor? În primele săptămîni așa gen de întrebări apar foarte des din cauza oboselei și neobișnuinței cu micuțul membru al familiei.
IGIENA COPILULUI
Cordonului ombilical ii ia intre 7 si 10 zile sa cada si nu necesita o ingrijire speciala. Tot ceea ce necesita e sa fie mentinut uscat si curat pentru a favoriza vindecarea. La schimbarea scutecului se va curata cu o bucata de vata imbibata cu peroxid de hidrogen 3% după care cu atenție se va unge cu verde de briliant(Зеленка). Scutecul trebuie pozitionat in asa fel incat sa nu irite zona ombilicala.
Ingrijirea penisului (in situatia in care nu a fost facuta o circumcizie). Trebuie sa avem in vedere ca la fiecare schimbare a scutecului penisul necesita o curatare atenta. Se retrage cu grija pielea preputului si se spala cu atentie folosind apa calduta si sapun cu Ph neutru pentru sugari sau sevetele umede.
Ingrijirea zonei genitale la fete. Pentru prevenirea apartiei unor infectii ale tractului urinar trebuie stearsa zona genitala cu grija din fata in spate, atat la suprafata cat si intre labii.
Spalarea. Sunt medici care recomanda ca, pana la caderea buricului, spalarea sa se faca cu dusul si sunt medici care recomanda curatarea copilului cu un burete umed, contraindicatia constand de fapt in cufundarea in apa ce ar putea sa provoace o infectare a zonei ombilicale. Indiferent de metoda, spalarea trebuie sa fie facuta intr-o camera incalzita intr-un timp foarte scurt asa ca aveti grija sa aveti tot ce va trebuie la indemana: cosmetice, schimburi, prosoape.
Urechile. Trebuie spalate cu grija cu o carpa moale pe exterior si in pavilion, ferind intrarea apei in canalul auditiv. Dupa spalare se sterg cu betisoare de urechi speciale pentru sugari umezite în ulei pentru copii.
Nasul. Pentru curatare se folosesc solutii saline si pompita de desfundat nasul sau aspiratorul nazal, după care umezim cu ulei pentru copii un bețișor de ureche și ștergem cu precauție pereții năsucului (uleiul va preveni uscarea nasului în interior).
Ochii nu necesita o ingrijire speciala, lacrimile avand functia de a curata globul ocular, însă pînă la apariția primelor lacrimi este necesar în fiecare zi cu un disc de bumbac muiat în ser fiziologic (soluție perfuzată clorură de sodiu 0,9%) să-i fie șterși ochișorii.
MANEVRAREA NOULUI NASCUT
Pentru parintii aflati la primul copil manevrarea unui nou nascut e o sursa de emotii, senzatia de fragil este atat de puternica incat teama de a nu-l scapa sau de a nu-l tine corect e mare. Nu e cazul! Copiii nu sunt atat de fragili pe cat par. Cel mai importat lucru este sa ii fie sustinut capul cu palma sau cu bratul. Nu faceti lucruri ce ar putea rani copilul in timp ce copilul este in bratele dumneavoastra sau in imediata apropiere, nu va apropiati de aragaz sau nu manevrati substante toxice cand il tineti in brate sau il carati in marsupiu.
Cum calmam un copil nou nascut?
Calmarea unui copil dificil cere rabdare din partea dumneavoastra si o imaginatie experimentativa. Inca nu va cunoasteti reciproc si experimentand diferite tactici de calmare o veti gasi pe cea potrivita: sunt copii care se calmeaza infasati, alti copii se lasa convinsi daca sunt leganati sau daca primesc suzeta, sunt copii care se linistesc cand aud sunete regulate, monotone cum sunt cele ale aspiratorului sau uscatorului de par. Cea mai eficienta metoda de calmare este contactul piele-pe-piele intre mama si copil atat in timpul alaptarii cat si pur si simplu pentru linistea si confortul copilului.
Primele reflexe ale noului nascut.
In primele zile se pot observa doua actiuni reflex: miscare capului cu gura deschisa in cautarea sanului atunci cand ii atingi obrazul si zambetul reflex pe care il vei descoperi in timpul somnului.