FIRSTKID | THIS SITE IS ABOUT KIDS

Favicon FIRSTKID | THIS SITE IS ABOUT KIDS

RSS posts

Comentează

Ce mancam in timpul alaptarii?

Ce mancam in timpul alaptarii?

La aceasta intrebare ajunge fiecare mamica din ziua cand a nascut bebelusul. In acest articol va voi ajuta cu cate ceva sfaturi in ceea ce priveste alimentatia mamei in perioada alaptarii copilului.

Deci in primul si in primul rand trebuie categoric sa uitati de produsele ce baloneaza: mazare (verde sau uscata), fasole, varza, mai provoaca colici si ceapa, usturoiul, mancarea picanta si sarata peste masura, mancarurile grase.

In prima luna dupa nastere se recomanda respectarea unei diete mai drastice. Spre exemplu eu in prima luna dupa nastere mancam asa: cartofi, morcovi, ardei gras, bostanei, piept de pui, carne de vita fara grasime, tocaturi din carne de gaina, de vita, terciuri (cașuri), paste fainoase, tomat (daca copilul nu e alergic), lapte condensat, biscuiti de ovaz, ceai verde, chefir, lapte covasit (reajenca), unt (cantitati mici), frisca de 10%. Cam acesta mi-a fost meniul pentru prima luna post-natala, mai departe am inceput sa diversific produsele, am facut-o in modul urmator: introduceam in meniul meu cate un produs nou o data la 2-3 zile (anume asa pentru ca sa inteleg reactia copilasului, daca are alergie sau colici la noul produs), astfel timp de 2 luni am ajuns sa mananc de toate.

Sper sa va ajute aceste sfaturi in prevenirea colicelor si constipatiilor la bebelus. Succes.

Colicele-cum ajutam bebelusul? 7 sfaturi utile.

Dupa euforia aparitiei bebelusului, apar si primele probleme, cum ar fi colicele, aici incepe calvarul cu nopti pline de nesomn, manzuri si isterii. Pentru usurarea starii copilasului am cate-va sfaturi utile, care ne-au ajutat si pe noi:

1. Alimentatia corecta a mamei (in caz ca copilul este alaptat la san).

2. Masajul burticii-faceti masaj la burtica copilasului in sensul acelor ceasornicului.

3. Incalziti cu fierul de calcat haine o pelincuta si asa cum e ea calda o puneti pe burtica copilasului (nici intr-un caz nu pe piele goala, copilul trebuie sa fie imbracat).

4. Exercitii cu piciorusele: apucati piciorusele copilasului si atent le indoiati spre burta, apasand pe ea, dar cu mare precautie. Repetati aceste exercitii de 2-3 ori pe zi a cate 10 ori de fiecare data. (acest exercitiu ajuta la eliminarea gazelor acumulate in stomac).

5. Inainte de a hrani copilul punati-l pe burtica pe 2-3minute sa iasa surplusul de aier acumulat in burtica. Nu va fie frica sa puneti copilasul pe burtica chiar din primele saptamani de viata, deoarece in alte tari precum ar fi Cuba, copii din primele secunde de viata sunt pusi pe burtica, insa la noi e obiceiul asta cu pelinci pana la jumatate de an(ceea ce stopeaza dezvoltarea avansata a copilului).

6. Dupa ce ati hranit copilul tineti-l in pozitie ridicata, aceasta pozitie la fel ajuta copilul sa regurgiteze (rîgaie), astfel eliminand surplusul de hrana si aer acumulat.

7. In timpul alaptarii pozitionati-va cat de comod posibil si dvs si bebelusului.

Si desigur stimati parinti nu uitati de ajutorul medicamentos in perioada colicelor. Puteti folosi: picaturi speciale contra colicelor, apa de marar (o preparati acasa din Fructe de Fenicul conform indicelor de pe ambalaj), tinctura te odolean in proportie de 1 picatura pentru un kg din masa corpului copilului (exemplu: copilul cantareste 4kg=4picaturi de valeriana dizolvata cu apa fiarta).

 

Primele zile după naștere.

Nașterea bebelușului este punctul culminant din cele 9 luni de așteptare. Primele trei zile în timp ce așteptam sa se mărească și să se normalizeze lactația, mă aflam în stare de șoc și bucurie concomitent, îmi analizam scumpetea și încercam să-i prind privirea. Timp de aceste 3 zile mult m-au ajutat susorile medicale de la care am învățat să schimb corect scutecul, să curăț năsucul, să îmbrac coplul și restul întrbărilor care mă interesau-la toate am găsit răspuns.  Văzînd alte femei care erau deja la a doua sau a treia naștere și își manevrau cu ușurință copilașul, eu ma simțeam dezamăgită și eram copleșită de sentimentul că nu sunt mamă perfectă, însă acum din proprie experiență pot spune că nu este corect în primele zile să te judeci prea aspru și să încerci să înveți mult prea multe. Pot spune doar un lucru-toate le reușești, însă trebuie un pic de răbdare și dragoste.

Am câte-va sfaturi pentru ușurarea perioadei de acomodare la noul mod de viață, pentru ca deja familia s-a mărit cu un membru și nu va mai fi altfel, adica ca pînă la apariția bebelușului, acum totul e diferit, fiecare zi fiind plină de noi descoperii și bucurii.

Stabiliți o utină a zilei-acest lucru vă va ajuta să știți ce aveți concret de facut, în plus copiilor le place rutina, ei se simt în siguranță și înțeleg ce va fi mai departe. Spre exemplu faceți baia la 20.00 după care îl hrăniți și culcați, deci copilul deja știe că după baie urmează somnul dulce. Înscrieți într-un carnețel orele când ați hrănit copilul, când ați schimbat scutecul, cît timp a dormit, când i-ați administrat medicamentele (dacă acestea îi sunt prescrise). Acest carnet vă va ajuta sa duceți evidența regimului copilului și vă va fi de folos când va apărea întrebarea (exemplu): Oare i-am dat azi picăturile contra colicelor? În primele săptămîni așa gen de întrebări apar foarte des din cauza oboselei și neobișnuinței cu micuțul membru al familiei.

IGIENA COPILULUI

Cordonului ombilical ii ia intre 7 si 10 zile sa cada si nu necesita o ingrijire speciala. Tot ceea ce necesita e sa fie mentinut uscat si curat pentru a favoriza vindecarea. La schimbarea scutecului se va curata cu o bucata de vata imbibata cu peroxid de hidrogen 3% după care cu atenție se va unge cu verde de briliant(Зеленка). Scutecul trebuie pozitionat in asa fel incat sa nu irite zona ombilicala.

Ingrijirea penisului (in situatia in care nu a fost facuta o circumcizie). Trebuie sa avem in vedere ca la fiecare schimbare a scutecului penisul necesita o curatare atenta. Se retrage cu grija pielea preputului si se spala cu atentie folosind apa calduta si sapun cu Ph neutru pentru sugari sau sevetele umede.

Ingrijirea zonei genitale la fete. Pentru prevenirea apartiei unor infectii ale tractului urinar trebuie stearsa zona genitala cu grija din fata in spate, atat la suprafata cat si intre labii.

Spalarea. Sunt medici care recomanda ca, pana la caderea buricului, spalarea sa se faca cu dusul si sunt medici care recomanda curatarea copilului cu un burete umed, contraindicatia constand de fapt in cufundarea in apa ce ar putea sa provoace o infectare a zonei ombilicale. Indiferent de metoda, spalarea trebuie sa fie facuta intr-o camera incalzita intr-un timp foarte scurt asa ca aveti grija sa aveti tot ce va trebuie la indemana: cosmetice, schimburi, prosoape.

Urechile. Trebuie spalate cu grija cu o carpa moale pe exterior si in pavilion, ferind intrarea apei in canalul auditiv. Dupa spalare se sterg cu betisoare de urechi speciale pentru sugari umezite în ulei pentru copii.

Nasul. Pentru curatare se folosesc solutii saline si pompita de desfundat nasul sau aspiratorul nazal, după care umezim cu ulei pentru copii un bețișor de ureche și ștergem cu precauție pereții năsucului (uleiul va preveni uscarea nasului în interior).

Ochii nu necesita o ingrijire speciala, lacrimile avand functia de a curata globul ocular, însă pînă la apariția primelor lacrimi este necesar în fiecare zi cu un disc de bumbac muiat în ser fiziologic (soluție perfuzată clorură de sodiu 0,9%) să-i fie șterși ochișorii.

MANEVRAREA NOULUI NASCUT

Pentru parintii aflati la primul copil manevrarea unui nou nascut e o sursa de emotii, senzatia de fragil este atat de puternica incat teama de a nu-l scapa sau de a nu-l tine corect e mare. Nu e cazul! Copiii nu sunt atat de fragili pe cat par. Cel mai importat lucru este sa ii fie sustinut capul cu palma sau cu bratul. Nu faceti lucruri ce ar putea rani copilul in timp ce copilul este in bratele dumneavoastra sau in imediata apropiere, nu va apropiati de aragaz sau nu manevrati substante toxice cand il tineti in brate sau il carati in marsupiu. Cum calmam un copil nou nascut?

Calmarea unui copil dificil cere rabdare din partea dumneavoastra si o imaginatie experimentativa. Inca nu va cunoasteti reciproc si experimentand diferite tactici de calmare o veti gasi pe cea potrivita: sunt copii care se calmeaza infasati, alti copii se lasa convinsi daca sunt leganati sau daca primesc suzeta, sunt copii care se linistesc cand aud sunete regulate, monotone cum sunt cele ale aspiratorului sau uscatorului de par. Cea mai eficienta metoda de calmare este contactul piele-pe-piele intre mama si copil atat in timpul alaptarii cat si pur si simplu pentru linistea si confortul copilului.

Primele reflexe ale noului nascut.

In primele zile se pot observa doua actiuni reflex: miscare capului cu gura deschisa in cautarea sanului atunci cand ii atingi obrazul si zambetul reflex pe care il vei descoperi in timpul somnului.

 

Ce luăm la spital?

În ultimile 3-4 luni de sarcină mă frământa gîndul: ce să am cu mine la spital când mă internează să nasc?

Mai jos afișez lista cu cele necesare atât pentru bebeluș cît și pentru mămică:

DOCUMENTE Buletinul de Identitate Polița de asigurare Carnetul Prenatal cu toate analizele IGIENA PERSONALĂ pasta si periuta de dinti sapun deodorant (sa nu aiba un miros foarte puternic), prosoape (2-unul pentru igiena intima, altul pentru față), servetele umede si uscate, hartie igienică, perie pentru păr și o clamă sau un elastic cu care sa-ți prinzi părul, o crema hidratanta si una pentru posibilele rani cauzate de alaptare, pad-uri pentru sani (absorbante pentru sâni-ca scurgerile de lapte sa nu iti pateze imbracamintea), absorbante preferitor de o marime mai mare (eu am folosit de 5 picături) scutece pentru maturi 5 bucăți pelinci de unică folosință HAINE 2 cămeși de noapte cu deschidere în față (ușurează alăptarea) ciorapi papuci de camera și papuci de cauciuc pentru duș sutien pentru alăptat-la dorinta (de fapt nu mi-au parut utile aceste sutiene) lengerie intimă (preferitor de bumbac) halat (perioada rece a anului) PENTRU BEBE scutece de unica folosinta, servetele umede speciale pentru copii (fara alcool), prosoape moi, pelincuțe pentru orice eventualitate formulă și un biberon cu tetine sterilizate, cremă cu zinc in caz de iritatii ulei pentru copii bețișoare cu bumbac Clorură de sodiu 0,9% (ser fiziologic) discuri de bumbac picături contra colicelor un set de haine pentru externare body, bluzite, sosete, caciulita, pantaloni sau salopeta, manusi, patura sau port-bebe pentru plecarea din maternitate. aspirator nazal suzeta-la dorință SUPLIMENTAR telefon mobil cu încărcător aparat foto sau o cameră video ceainic electric apă plată, ceai, biscuiți cană, lingură, farfurie

Astea sunt lucrurile ce mi-au prins bine in spital. Sper și voua sa va fie de folos această listă.

Bine ati venit!

Image

Salut, BINE ATI VENIT!!!

In acest blog voi vorbi despre intrebarile cele mai frecvente care apar la noi-tinerii mamici și tatici. Singura sunt mamica, scumpetea noastra la moment are 3 lunisoare, asa ca in acest timp am reusit sa invat cate ceva lucruri utile in ingrijirea copilasilor si as vrea sa ma impart cu voi-cei care veti citi acest blog.

Sper informatia care o voi posta vă va fi de folos și sa gasiti aici raspuns la tot ce va intereseaza.