cciobanu's blog

Favicon cciobanu's blog

Scriu aici versuri, proză, reproduc articolele mele ştiinţifice sau orice altceva vreau să scriu.

RSS posts

Comentează

Tradiție de Mărțișor
Tradiție de Mărțișor
Cartea „Managementul ecologic al parcurilor istorice din Regiunea de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova”, autor Cristina ciobanu

Scriam într-un articol mai vechi că fac doctoratul la Institutul de Ecologie și Geografie. Chiar am notat acest lucru în descrierea profilului. Tema cercetării mele au fost parcurile istorice, moșierești fiind termenul uzual pentru ele din literatura de specialitate locală. Deși doctoratul a durat trei ani, cercetarea s-a extins pe parcursul a șapte ani 2011-2017.

Din mai multe motive, nu am susținut teza de doctorat ca să obțin diploma de doctor, dar am căpătat o vastă experiență de viață, științifică și de cercetare. Pentru ca teza mea de doctorat să nu se piardă într-un manuscris știut de puțină lume, am tipărit-o ca pe o monografie. Cartea se numește „Managementul ecologic al parcurilor istorice din Regiunea de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova”.

Lucrarea cuprinde informații despre istoria apariției și dezvoltării arhitecturii peisagistice în lume și în Republica Moldova. Esența ei este în cercetarea minuțioasă a patru parcuri istorice din republică:

Bălăbănești din satul Bălăbănești, raionul Criuleni;Ivancea din satul Ivancea, raionul Orhei;Manuc-Bei din orașul Hâncești;Milești din satul Milești, raionul Nisporeni.

În cadrul cercetării am prelevat și analizat mostre de sol, apă și material vegetal (litieră și frunze) din parcuri. A fost determinat tipul de sol, indicii de calitate și conținutul de metale grele, pe baza analizelor de laborator. De asemenea, a fost determinată calitatea apei din obiectele acvatice din parcuri, după caz sau din vecinătate și – conținutul de metale grele din litieră și frunze. Am oferit o analiză amplă a calității aerului raioanelor în care sunt situate parcurile. Pentru fiecare parc, am realizat o listă cu speciile de arbori și arbuști, pe care am comparat-o cu listele întocmite de cercetătorii care au studiat anterior aceste obiecte. Lucrarea se încheie cu analiza SWOT a celor patru parcuri menționate și recomandări pentru managementul ecologic al lor.

Cartea este disponibilă la Biblioteca Națională, la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău și în unele biblioteci școlare din republică.

În vânzare, cartea este în magazinul de cărți „ABC” (blvd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 18o), la preț de 78 lei și în magazinul caritabil „Mesto” (str. Alecu Russo 15).

Mai jos, las fotografii cu coperta și cuprinsul cărții.

Cartea „Managementul ecologic al parcurilor istorice din Regiunea de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova Cuprinsul cărții „Managementul ecologic al parcurilor istorice din Regiunea de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova

Detalii tehnice despre carte:

Cristina Ciobanu. Managementul ecologic al parcurilor istorice din regiunea de dezvoltare centru a Republicii Moldova. Chișinău: S.n., 2018 . 148 p. ISBN 978-9975-58-149-3.

Sper ca această lucrare să ajungă la cât mai mulți oameni interesați de arhitectura peisagistică și grădinile istorice și va fi un ajutor pentru studenții, elevii și profesorii din domeniu.

Dacă ați citit cartea, lăsați, vă rog, părerea și gândurile voastre la comentarii, voi fi bucuroasă să le citesc.

10 ani

La 4 iulie 2020 am împlinit 10 ani de blogging. Felicitări mie! Felicitări vouă! Vă mulțumesc că îmi citiți gândurile.

Timp de 10 ani am scris despre multe și mărunte, începând cu vise și terminând cu rețete. Între timp am trecut și prin articole științifice, opinii despre produse cosmetice, întâmplări din realitate, cărți…

1 IUNIE

La mulți ani de 1 Iunie!

Păstrați copilul din voi și faceți-l fericit ori de câte ori aveți posibilitate!

Tabloul e gata!

tablou

Desenul meu e gata! A rămas să-l pun în ramă și poate fi agățat pe perete. Am scris despre el aici și aici.

Mie îmi place rezultatul. Culorile sunt vii și frumoase. Am petrecut un timp bun pictându-l. Sunt în așteptarea celui de-al doilea tablou, vine, doar că încet de tot…. Ce este, veți vedea în curând :).

 

Despre hobby-ul cel nou mai departe

Bine v-am găsit!

Astăzi vă arăt cum evoluează tabloul despre care am scris aici. Mai am a picta doar cu 3 culori și termin tabloul.

copac2

 

 

Transplantarea puiului (keiki) bazal de orhidee phalaenopsis

Mie îmi plac mult orhideele phalaenopsis. Sunt plante frumoase, cu puține pretenții și au înflorirea de lungă durată. Am avut înflorire și de 6-8 luni pe o singură tijă florală. O bucurie pentru mine!

Astăzi prin experiența pe care o am cu puii (keiki) bazali de orhidee phalaenopsis vreau să demontez mitul precum că dacă ei sunt despărțiți de planta-mamă atunci veți pierde atât puiul, cât și planta-mama și trebuie lăsați așa cum sunt. Am întâlnit această părere în câteva grupuri pe Facebook despre orhidee unde sunt membră. Nu zic, poate că persoanele respective au avut experiențe nefericite în astfel de cazuri, dar a mea a fost una diferită.

Dar mai întâi, să vă povestesc ce este un pui bazal. Acesta este puiul care apare dintre rădăcinile orhideei, spre deosebire de puiul așa zis normal care crește pe tija florală. De obicei, ambele tipuri de pui apar după ce planta a suferit un stres sau este pe moarte.

Până acum, am avut 3 experiențe cu puii bazali. Toți puii au apărut pe plante cărora le-a putrezit coletul, 2 plante la număr.

O plantă din acestea doua, din păcate a murit complet, dar mi-a făcut 2 pui bazali. Puii stau în ghivecele lor. Unul stă în scoarță, altul stă deasupra apei. Ambii au câte 3 frunze, cel puțin 2 rădăcini de 5-6 cm și cresc alte rădăcini noi. Până una-alta, slava Domnului, le merge bine.

Alta plantă, are 2 frunze sănătoase și între timp a făcut și tijă florală. Această planta, a făcut un pui, pe care i l-am dat unei prietene.  Puiul are vreo 3-4 ani, face frunze și rădăcini, dar nu a înflorit niciodată. Acum planta are alt pui, gata de transplantate. Nu i-am separat, deoarece puiul are tijă florală în creștere și nu am dorit să-l stresez. După ce va inflori, îl voi transplanta.

Toți 3 pui i-am separat, urmând regulile generale:

minim 2-3 rădăcini cu lungimea de 5-7 cm; minim 3 frunze.

Eu, mă declar mulțumită de rezultatele mele. Sper că puii vor înflori când vor crește mai mari.

Îi încurajez pe toți cei care au pui bazali de orhidee să-i transplanteze când va fi momentul potrivit pentru aceasta.

Dacă ați avut vreo experiență cu puii bazali de phalaenopsis, voi fi bucuroasă s-o citesc în comentarii.

foto2