Blogul lui Măduţa

Blogul lui Măduţa Blogul lui Măduţa


"Copilul nu datorează părintelui viaţa, ci creşterea" N.Iorga
RSS posts

Foto


Comenteaza





La ziua de naştere a unei prietene
Petrecerile date de către părinţi în cinstea zilelor de naştere a copiilor sunt un bun prilej de distracţii atît pentru omagiat, cît şi pentru invitaţii care participă la această sărbătoare. 



Una dintre ideile geniale pusă în practică a fost cea de a serba ziua de naştere într-un local special adapatat pentru copii, cu participarea unui clown.  Este de remarcat faptul că nu are importanță cât trebuie să achităm pentru un clown – dar în ochii copiilor am remarcat atâta sclipire magică, care nu se compară cu bucuria pe care o poate produce. Unde mai pui că la eveniment a participat şi o echipă de filmare de la postul autohton "Acasă TV", care a reflectat evenimentul în direct, iar a doua zi a fost realizat un amplu reportaj de la această sărbătoare.

Mădălina i-a urat Alexandrinei să asculte de părinţi, iar pe viitor la şcolă să-i bucure doar cu note de 10. Copii au nevoie de asemenea evenimente, iar noi maturii dacă avem posibilitate trebuie să le materializăm.

Gînduri și evenimente noi sau JURNALUL de la 5 ani!


 Nu am mai scris de mult pe blogul Mădălinei. Așa se întîmplă că noi maturii de fiecare dăm vina deseori că am avut un program încărcat și nu am avut timp. Totuși, în această perioadă au rulat o multitudine de evenimente, care mi-aș dori cu desăvîrșire să rămînă în amintire atît pentru noi părinții, cît și pentru Mădălina. Atunci cînd va crește și dacă va dori va răscoli în aceste gînduri și își va da seama despre cele petrecute în jurul ei. Și așa cum am remarcat mai sus o să fac o listă cronologică a celor mai tari evenimente care mi s-au întipărit în memorie. 

1. Ne-am despărțit de Picături muzicale și am început a frecventa dansurile moderne. Îi place foarte mult dansurile, plus că vedem și unele tendințe benefice gen: ținuta scenică, figuri noi etc. În casă cînd aude muzica de la tv o frig tălpile și dansează permanent.  2. Am descoperit că are dezvoltat un spirit adînc de a arăta moda. Desigur că la aceasta vîrstă fiecare copil este un bun actor pentru părinții săi. Totuși remarc că tendința este pronunțată și de faptul că poate schimba în decurs de 10 minute mai multe ținute vestimentare. 

3. Grădinița o frecventează cu mare plăcere. Nu avem probleme la acest capitol. Am o admirație plăcută despre faptul că nu arată de dimineață tot felul de probleme. Personal eram diferit tare nu imi plăcea la grădiniță. Mădălina pe această dimensiune este foarte bravo. Plus că asimilează foarte rapid atît poieziile cît și alte genuri de activitate. Mai greu mi se pare că i se dă desenul, dar îi place să desene. A pozat artistic. 4. În sfîrșit poate merge bine cu bicicleta. De firea ei nu este fricoasă, dar a întîmpinat unele dificultăți în primele luni. Acum se descurcă binișor ceea ce ne face să ne bucurăm că nu vom fi nevoiți să ducem noi bicicleta la deal.

5. Desigur că putem evidenția o maturitate în găndire și acțiuni. A devenit mai dependentă, dar încă cuvîntul mama fă-mi adu-mi este la ordinea zilei. Îi place foarte mult să fie în rol de prințesă și să i se îndeplinească orice dorință. Dar oare nu am fost așa și noi. Am fost, dar nu ni se îndeplineau toate dorințele. Erau alte timpuri. Ne străduim și noi să nu dezvoltăm aceste aspecte. 6. A participat la deschiderea muzeului Constantin Stere. A recitat și o poiezie despre steagul tricolor. A avut emoții în fața publicului, dar a rezistat. 7. Un capitol aparte rămîne a fi ziua de naștere de 5 ani. S-a pregătit și a așteptat cu nerăbdare acea zi de 12 iunie 2015. A invitat pe toți să vină la zi de naștere. A rămas tristă de faptul că nana Tania a plecat în Italia și nu va participa la sărbătoare. După cîteva vorbe pe skipe cu nana a înțeles că asta este situația.

8. Pe parcursul verii a vizitat Cetatea Sorocii, Lumînarea. La bunici s-a jucat mult cu cățelușa Laica, motănașii Pătosu și Timidosu. Pe văcuța Dumitra a aduso de la păscut, iar Negriței i-a dat de mîncare. la fel și urecheații s-au bucurat de desert. Îi plăcea de felul cum se comporta purcelușul Giorgi, dar și alte animale din grădina bunicii. La bunica de la Florești s-a jucat cu verișorii: Vlad și Iana.

9. Am descoperit că îi place foarte mult să se bălăcească în bazin. Își arată dorința de a învăța să înoate. Depune efort, dar încă persistă o oarecare frică de apă. E și normal la vîrsta această, dar am impresia că rapid va învăța să se descurce în apă. 10. Are camera ei și este un vis de a Mădălinei îndeplinit.  
Inițial la VOCEA Avon, iar ulterior la VOCEA MOLDOVEI!


Grea e viața de vedetă

Primele acorduri la pian.... Astfel, copilul poate da viață unui sunet armonios

De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!
Mădălina alături de copii de la "Picături muzicale" la emisiunea "O seară în familie"


Captură video La 31 mai 2014, copiii din studioul de muzică de estradă „Picături Muzicale”, conduşi de Iulia Sandu, din care face parte și MĂDĂLINA, au participat în cadrul emisiunii "O seară în familie" de la postul de televiziune "Moldova 1".   

Captură video Emisiunea a fost consacrată "Zilei Internaționale a Copilului" sărbătorită la 1 iunie. Anume Ziua copilului este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea şi familia noastră, de a aprecia şi iubi. Orice copil are dreptul la măcar o vorbă bună, un zambet și un mic cadou.  

Emisiunea integrală o puteți viziona accesand linkul de mai jos. http://trm.md/ro/o-seara-in-familie/o-seara-in-familie-emisiune-din-31-mai-2014/
În ochii copiilor poţi admira splendoarea şi gingăşia primăverii
După ani de zile, mai ţin minte şi astăzi refrenul cîntecului despre primăvară pe care îl cantam la grădiniţă. “Primăvară, primăvară te-ai întors la noi în ţară” – aceasta era melodia primăvaratică pe care o interpretam acum 25 de ani.

 La matineul Mădălinei au fost interpretate alte melodii cu tangenţe la anotimpul mărţişorului. Aceste melodii dragi sufletului demonstrează faptul că la orice vârstă am fi, întotdeauna trebuie să aşteptăm cu nerăbdare anotimpul când natura se trezeşte la viaţă.

 Se spune că numai dragostea şi florile pot topi zăpada din suflet. Iar dacă undeva într-un colţişor al sufletului a mai rămas puţină zăpada din această iarnă, care încă nu s-a topit, la sigur privind în ochii Mădălinei, mi-am dat seama că doar în ochii copiilor poţi admira splendoarea şi gingăşia primăverii. Pentru că cine poate să reziste sentimentului de bucurie a primăverii?

Amintiri...despre copilăria primăvăratică!


Luna martie, luna lui mărţişor, aduce după sine glasul primăverii. Zbor cu gîndurile şi îmi aduc aminte, cît de mult aşteptam acest anotimp cînd eram copil. Mă uit acum în ochii Mădălinei şi îmi dau bine seama, că la fel purtam în suflet acel sentiment de fericire şi apreciam primăvara cu surâsul ei tineresc.

Eram copil şi totul mi se părea altfel, mă bucuram de schimbarea culorilor, de farmecul primăverii,  de parcă în jur totul mirosea a sărbătoare. Astăzi văd această bucurie în ochii Mădălinei şi la fel este o mare sărbătoare. În mod sigur primăvara în ochii copiilor este altfel. Altfel pentru că în copilărie primăvara este mai dulce.

Matineul de Anul Nou - 2014, la Grădiniţa nr.158 din Chişinău
Tradiţionalul matineu, dedicat sărbătorilor de iarnă de la GRĂDINIŢA nr. 158 a fost dat de către copiii din grupa nr. 13. În această zi, emoţii au avut nu doar picii de la grădiniţă, dar şi părinţii lor, care, s-au pregătit de acest eveniment.  Plini de energie, picii au cântat, au dansat, au colindat şi au recitat poezii. 

Luminiţe, dans şi voie bună alături de Moş Crăciun

Eu sunt scufiţă în roşie rochiţă

Bun venit la sărbătoare de la mic şi pîn-la mare

Cîntăm şi urăm, dar de Moşul nu uităm

Mădălina alături de Beatricia şi Romeo

În schimbul darurilor, picii au recitat multe poezii.

Alba ca Zăpada în căutarea lui Moş Crăciun

Alături de educatoare şi directoarea instituţiei După ce au primt cadourile de la Moş Crăciun, picii au declarat că rămân în aşteptarea şi a altor cadouri din partea Moşului. 
A venit toamna cea bogată şi în grădiniţa noastră!


Fantezie şi culoare   La începutul toamnei curente, copiii din grupa nr. 13 a Grădiniţei nr.158 din sectorul Buiucani al capitalei, pe care o frecventează şi Mădălina, au avut parte de plăcuta surpriză de a fi antrenaţi într-un atelier de pregătire a bucatelor.  Ajutaţi de către doamnele educatoare  - Viorica şi Ilona, copiii au pus stăpânire pe bucătărie şi au pregătit o delicioasă salată din fructe. Înzestraţi cu echipamentul necesar, mă refer aici la cuţitaşe, funduri de tăiat fructele şi pestelcuţe, copiii au trecut cu entuziasm la treabă. Fiind un adevărat popas în lumea culinară, aceştia au pregătit cu o grijă deosebită mult râvnita salată. După ce au fost înştiinţaţi că anume fructele şi legumele sunt importante în alimentaţie pentru conţinutul bogat de vitamine pe care le posedă, în ultimă instanţă copiii au savurat din plin gustul salatei pregătite.

Bogăţia toamnei e de-a dreptul fascinantă           Şi aşa cum toamna este un anotimp plin de culoare şi farmec unde mirosul merelor roşii, dar şi al perelor, strugurilor, nucilor este unul cu totul special, la 09 octombrie 2013, ghidaţi de către aceleaşi educatoare, copiii au participat în cadrul manifestaţiei „Zâna Toamnă”.  Acţiunea dată a fost pregătită din timp cu multă grijă de personalul grădiniţei, iar manifestaţia a decurs într-un mediu plăcut pentru copii. Cel mai important pentru micuţi este că Zâna Toamnă a fost prezentă în mijlocul copiilor, ei fiind martorii unor creaţii artistice realizate din fructe şi legume. Poeziile şi cântecele învăţate, despre toamna cea frumoasă şi bogată, au fost prezentate de micuţi la justa valoare, ceea ce a creat o satisfacţie plăcută, ajutându-i să înveţe mai multe despre anotimpul culorilor şi al aromelor plăcute.  
HAI LA GRĂDINIŢĂ - Viaţa preşcolară pas cu pas!


Copiii invaţă prin joacă la gradiniţă MOTO: Grădiniţa mea iubită bine te-am găsit, Eşti atîta de frumoasă cum nici n-am gîndit O educatoare bună ne aşteaptă aici, Ea ne-nvaţă şi ne-ndrumă, de cînd suntem mici.  Dacă pentru unii părinţi ziua de 1 septembrie, a însemnat petrecerea copiilor la şcoală, pentru noi, această zi a constituit un an-nou de grădiniţă pentru Mădălina. Durata concediului de 30 zile pe care l-am avut, s-a răsfrîns şi asupra vacanţei, astfel cum era şi de aşteptat, zilelele petrecute acasă, la bunici, sau la mare şi-au pus amprenta: “nu vreau la grădiniţă”.

Ne jucăm, ne ascundem! Deşi cu unele “plînsete” de dimineaţă, totuşi s-a împăcat cu gîndul că trebuie să meargă la grădiniţă mult mai rapid ca anul trecut. I-am lămurit că este important să facă cunoştinţe cu o sumedenie de lucruri noi pe care le va însuşi anume la grădiniţă, iar în acelaşi timp noi trebuie să ne întoarcem la muncă, lucru acceptat într-o oarecare măsură. 

Mădălina, nu se desparte de hăinuţele personale Anul de studiu şi în grădiniţe este unul important, întrucît această etapă este una strict necesară pentru dezvoltarea intelectual-fizică şi socializarea a copilului. Sperăm să fie într-un ceas bun. Şi, acum pentru cei care sunt la început de cale şi se gândesc să  înscrie copilul la grădiniţă aveţi nevoie de: 1.  Certificatul de naştere al copilului; 2.  Buletinul de identitate; 3. Certificatul medical.      Certificatul medical se realizează la primirea răspunsului din partea Direcţiei de Învăţământ Preşcolar şi se oferă personalului grădiniţei înainte de înmatricularea în grupă.  Certificatul de naştere şi buletinul sunt necesare la înscriere care se realizează de obicei la administraţia grădiniţei în cazul raioanelor şi localităţilor sau la Direcţia de Învăţământ Preşcolar al sectorului în cazul oraşului Chişinău (vezi tabelul de mai jos).      Adresele Direcţiei de Învăţământ Preşcolar pe sectoare (pentru mămicile ce caută grădiniţe în Chişinău): Sector Adresă Telefon Buiucani Str. Ion Creangă 4/2  21 03 37 Botanica Bulevardul Traian 21/2  76 28 77 Centru Str. Bulgară 41  27 15 82  Ciocana Str. Alecu Russo 57  42 50 60 Rîşcani Matei Basarab 14  32 97 85   Trebuie să ştiţi şi de faptul că în Republica Moldova costurile grădiniţelor de stat includ nu doar alimentaţia care poate varia între suma de 150 - 250 lei lunar. Deseori se adaugă fondul grădiniţei, fondul grupei, şi alte plăţi neoficiale la suma de bază.
La mare cu copilul


Anul acesta Mădălina a respirat pentru prima dată aerul sărat al mării. Conştienţi de faptul că un avantaj deosebit al mării sunt aşa numiţii “aerosoli”, iar aerul marin este bogat în săruri de sodiu, calciu, magneziu care au efecte pozitive asupra tactului respirator al micuţilor, dar şi asupra imunităţii, am urmat un drum de 5 ore spre mare. Cel mai mult i-a plăcut la mare jocul în nisip. Alături de găleată, lopăţică dar şi alte jucării şi-a petrecut foarte bine timpul. A rămas rezervată în ceea ce priveşte apa mării, fiind cu greu convinsă sa intre în mare. Nu am forţat să intre în mare, dar am apelat la piscina gonflabila care fiind umplută cu apa de mare am puso pe ţărm. Treptat s-a obişnuit cu apa, dar nu a îndrăznit să facă o bălăceala adevărata.

                       În primele zile am stat la plajă până la ora 11.00 şi am ţinut-o pe Mădălina, cu mici excepţii, sub umbrelă. Nu am avut probleme, iar faptul că marea oferă o mulţime de beneficii avalanşa de senzaţii, privelişti şi lucruri noi, educative pentru orice copil de 3 ani, curios sa descopere lumea din jurul lui a făcut-o să spună: „este marea mea, o să mai venim la mare”.         

Pe lângă aceste aspecte, alături de prietenii de care ne-am odihnit, a învăţat o sumedenie de lucruri şi alte mesaje importante pentru ea. Ne bucurăm că i-a plăcut la mare şi de faptul că un copil care iubeşte marea va deveni un adult care iubeşte marea şi care va conştientiza de necesitatea protejării mediului.
Azi, 12 iunie 2013, se împlinesc 3 ani...


...de când în familia noastră a apărut Mădălina. Sunt 3 ani de amintiri frumoase şi clipe în care învăţăm multe lucruri noi.   În fiecare zi, alături de ea învățăm ce înseamnă inocența, bucuria, învățăm să fim şi noi, mai copii în suflet. Privind în urmă, îmi dau seama cît de mult a evoluat, Mădălina și sper ca acest lucru să nu se oprească niciodată.

E şi firesc, că odată cu trecerea timpului apar noi griji şi probleme, dar viitorul ne oferă şi atîtea clipe de bucurie alături de ce aveam mai scump pe lume.

Mă bucur că este alături de noi şi îî simţim căldura de copil. Sunt recunoscător pentru lecțiile pe care le-am învățat de la ea şi anume: să păstrez parte din sufletul de copil. Vă urez tuturor să împrumutaţi de la copii acest sentiment. E frumos şi dulce. La mulți ani!  
O vară plină de poveşti! MOTO: "COPILĂRIE CU ANI DE VIS, FRUMOASĂ EŞTI DE NEDESCRIS!


Draga vară, eu te-am aşteptat, De cu zori şi pînă-n seară, ne-ncetat,Căci soarele zîmbeşte cu raze aurii, Şi-a-mpodobit cîmpia, cu flori pentru copii.

Acestea sunt doar cîteva versuri, despre cel mai frumos anotimp al copiilor. Pentru, Mădălina perioada verii anului 2012, a însemnat ceva nou şi interesant, putea să se joace la aer liber, plus că a scăpat de hainele mai grosuţe, care îi dadeau bătăi de cap. Atît la Chişinău, cît şi la bunici a avut parte de clipe frumoase. La Floreşti, i-a plăcut să se distreze cu Sveta şi Mihaela, care i-au îndeplinit o bună parte din capricii. Viaţa la ţară la fel i-a priit. Aerul proaspăt al satului Ciripcău, aflat nu departe de o pădure întinsă, a fost o adevărată răsfăţare pentru ea. Departe de aerul poluat al oraşului, am simţit pe propria piele ce înseamnă viaţa sănătoasă. Chiar din primele zile s-a obişnuit repede cu de stilul de viaţă de la sat. Înconjurată de cîinişorii “Bim” şi “Laica”, dar şi de pisica “Mîţulea”, aşa o numea Mădălina, a păstrat o legătură aparte în toate zilele petrecute la bunici, pentru că îi plăceau animalele enorm. Cel mai bine se juca cu “Laica”, care i-a rămas încă pentru mult timp în amintiri, spunînd că este prietena ei. Astfel, a învăţat că trebuie şi de a interacţiona cu animalele de pe lângă casa omului. Epuraşii mai mici, pe care bunelul îi arăta zilnic, dar şi mersul spre seară la cireadă cu bunica, de unde o aduceau pe “Dumitriţa” le aştepta cel mai mult. Era ceva nou pentru ea, cea ce nu văzuse pînă atunci. Cu mici excepţii, dispoziţia şi voia bună, au fost la ordinea zilei pentru întreaga perioadă petrecută în sat. Chiar şi atunci, cînd am demarat reparaţia şi “am stricat camera buncii”, aşa spunea Mădălina la bucătăria din sat, a făcut-o să vadă că la sat omului îi stă bine şi să munceasca nu doar să se odihnească. Au fost şi cîteva aprecieri din partea Mădălinei acordate unui om care venise cu tractorul “mali, ulît”, pe care bunica i le aminteşte deseori. Roua cea rece a dimineţii aşternută pe iarba cea verde şi pufoasă din ograda casei, stolurile de păsări care zburau pe deasupra casei, iar uneori veneau pentru a ciuguli din mîncarea puişorilor, ocrotiţi de cloşcă, fluturii de diverse culori care dansau în aer, aşezatul la umbra viii, unde serveam masa, sunt doar cîteva clipe ale verii.  La sfârşitul concediului de vară, după mai multe zile petrecute în sat Mădălina a învăţat să aprecieze bucatele tradiţionale, dar şi traiul simplu al oamenilor de la ţară. A învăţat să aprecieze şi să vadă beneficiile mâncărurilor gătite în casă, fructele şi legumele culese direct din grădină.  Chiar dacă nu putem locui în permanenţă la ţară, cred că cel puţin o scurtă perioadă din an merită trăită cât mai aproape de natură. Iar viaţa la ţară este cel mai bun loc în care natura este alături de oameni. Cred că zilele de vară petrecute în sat au fost deosebite atît pentru natura fermecatoare care îţi fură sufletul, dar şi pentru toate lucrurile pe care le-a văzut în această perioadă. I-am promis Mădălinei, că vom mai merge la bunici în sat. Sper să ne ţinem de cuvînt. Pentru că oare ce este mai frumos atunci cînd: Fructele se coc la soareCopiii zbor din floare-n floare.Iarba creşte ne-ncetatVară, vară, dragă varăTare mult te-am aşteptat. Copiii toţi din lumea-aceastaSe nasc cu suflet bun, curat,Se nasc ca feţi frumoşi şi cosînzene,Precum natura i-a creat.Vegheaţi, vegheaţi copilăria, sa fie pace pe pământ,Candoare de floare şi raze de soare!Să-nveţe ce-i viaţa, iubirea şi dor,Să poarte în priviri, dor de vis şi de lumini. Să fii copil e-un lucru serios, Nimic pe lume nu e mai frumos, Nici un minut nu stai pe loc, Poţi să zâmbeşti ţi ai noroc.
12 iunie 2012. La mulţi ani MĂDĂLINA!
       

        Acum  2 ani, mai exact la 12 iunie 2010, viaţa noastră s-a schimbat. A apărut pe lume şi în familia noastră, Mădălina, numele căreia era pregătit de mai mult timp. Anume ea, Mădălina, a adus mai mult sens vieţii noastre. Astăzi, ne simţim cu adevărat fericiţi, iar pe lângă satisfacţie si împliniri am şi uitat cum era înainte de a se naşte. Astăzi ni se pare că aşa a fost mereu, că Mădălina, a fost întotdeauna cu noi şi că suntem împreună de când lumea, iar prin asta am consolidat şi căminul familiar.

Dragă MĂDĂLINA,    Îţi doresc fetiţă ţie  A părinţilor mândrie,

Să trăieşti o viaţă plină,De-mpliniri şi de lumină,Sănătate, baftă, baniŞi un sincer La Mulţi Ani!!! Eşti prietenă aleasă,Mare gospodină-n casă.Eşti cuminte şi frumoasă,O domniţă drăgăstoasă.Tu eşti caldă, ca un soareAi o faţă zâmbitoare.Ca o floare parfumată -Gingaşă şi minunată.Meriţi, ca să fii iubită,Adorată, preţuită Şi nicicând să fii jignită.   

La începutul unei veri îndrăgostite de soare...
Atunci, când amurgul se-ascunde în mare, Un înger s-a născut, dintr-o dragoste  curată, Roua de vară – în crin alb îmbrăcată.
Plimbările de primăvară la aer curat - cheia copiilor sănătoşi şi voioşi!


Conştienţi de faptul că, aerul şi soarele sunt foarte importante pentru cei mici ca să evolueze, ne străduim ori de câte ori avem timp liber să facem o plimbare prin zonele înverzite din preajma locuinţei, împreună cu Mădălina.

Astfel, am şi observat că după ce stăm la aer curat, ea mănâncă mai bine, doarme mai profund, mai liniştit şi plus la toate prind culoare şi obrajii. Nu degeaba, o vorbă din bătrâni spune că dacă scoatem copilul mic afară, acesta creşte văzând cu ochii. Un lucru este cert, copiilor le face o deosebită plăcere să respire aer curat, mai cu seamă primăvara. Pe lîngă faptul că, expunerea la aer curat este o modalitate naturală de călire a organismului, am observat că pentru Mădălina după ce petrece un timp la aer liber şi se bucură de soarele de afară are nenumarate beneficii.

Trebuie să recunoaştem, că şi noi suntem beneficiarii acestor plimbări. Pe timp frumos, parcurile devin un refugiu de la problemele pe care le avem. 

Plus că în timp ce copilul se joacă, ne putem permite şi noi mică  relaxare pentru a ne încărca bateriile. Atât aerul curat cât şi soarele, care fixeaza vitamina D în oase sunt sănătate curată pentru copii.

Un studiu recent a demonstrat că acei copii care petrec  mai mult timp în aer liber, au şanse mari să aibă ochi sănătoţi. La ora actuala un procent de aproximativ 40 la sută suferă de miopie. 

Lumina naturală, soarele, se pare ca ar avea un efect de protejare a ochiului uman împotriva miopiei, prin stimularea producţiei de dopamina la nivelul retinei. Aşadar, nu ne rămîne decît să ne dorim zile senine şi însorite pentru copiii noştri şi plimbări cât mai lungi în natură!                                                                   
Copilarie – dulce păpădie!


COPILĂRIA este cea mai frumoasă perioadă a vieţii de care-şi aminteşte cu drag omul matur. Locul unde lumea îţi pare o poveste magică cu zâne şi monştri şi unde bunicii sunt protectorii absoluţi ai copilului care mai face din când în când câte-o trăsnaie.

Copilul trăieşte în lumea sa plină de veselie, de jocuri şi lipsită de griji. COPILĂRIA ne pregăteşte pentru viaţă dar, nu ne lasă niciodată să uităm mirosul de mere coapte din livada bunicilor, de laptele cu mirosul lui dulce şi bun, de mirosul de pâine coaptă a bunicii care ne îmbie de la poartă, de calul bunicului mândru şi frumos cu care plecăm să strângem fânul sau de păţaniile petrecute la bunici în vacanţe. Cine îşi aduce cu drag aminte de COPILĂRIE, înseamnă că a avut o COPILĂRIE fericită şi magică. Perioada COPILĂRIEI ne aduce aminte să fim copii puri, lipsiţi de răutăţi şi de griji.

Toţi copiii ar trebui sa aibă o COPILĂRIE liniştita, plină de culoare, veselie şi aventuri minunate. COPILĂRIA este vârsta frumuseţii sufleteşti. Întotdeauna trebuie să ne aducem aminte de ea şi să nu uităm să fim copii. Deci, să le dăruim copiilor noşti o COPILĂRIE minunată.
Un om de zăpadă




Zăpada de anul acesta s-a lăsat tare mult asteptată, dar a venit. Ţinînd cont de faptul că omul de zăpadă este probabil cel mai fascinant lucru pentru un copil,  am mers cu Mădălina în faţa blocului şi am ajutat-o să clădească un om de zapadă. Împreună am plasat ramuri si pietricele pentru mâini şi ochi. S-a simţit minunat ştiind că a construit un om de zăpadă.
Anul Nou - 2012


De obicei, anii precedenţi impodobeam bradul în preajma Anului Nou, cu 3 – 4 zile înainte, însă anul acesta pentru că şi Mădălina este mai mare am decis să o facem un pic mai devreme. Iniţial am avut şi unele probleme în legătură cu locul amplasării bradului, pentru că Mădălina lua globurile de pe el, i-am găsit totuşi un mic spaţiu şi acum în fiecare zi arată cu degetul spre brad.  

I-am spus că Moş Crăciun îi va aduce un cadou pentru că a fost  înţelegătoare. Este în aşteptare, iar atunci cînd îl vede la TV pe Moşul se bucură mult. Poate crede că este pornit spre ea. Cel mai mult totuşi este în aşteptarea primului fulg de nea. I-am tot vorbit despre acesata, dar să vezi că încă iarna nu şi-a intrat în rol. Aşteptăm!
Mădălina la 1 an şi 6 luni


La 12 decembrie 2011, Mădălina a împlinit 1 an şi 6 luni de la naştere. Pe parcursul ultimei luni, am observat mai multe progrese în evoluţia sa pe care am dorit să le notez. Şi-a dat frâu la vorbă şi acum vorbeşte cu treabă şi fără. Repetă după noi aproape tot ce spunem, stâlcit, dar repetă şi cu preponderenţă ultimele silabe ale cuvântului.

Atunci când nu suntem în preajma ei discută şi cu păpuşile pe care încearcă să le adoarmă în felul cum este adormită ea de către „mami”.  Mai nou este că a început a fredona prin casă şi cuvintele unor melodii pe care le ascultă la TV ex: „Fuga, fuga doi copii” de Olga Ciolacu, „Ghiţă” de Cleopatra Stratan, „Fata tatei” Gheorghe Ţopa ş.a. Totuşi cea mai iubită melodie rămâne şi în continuare „Nu mi-e frică de bau bau”. Am impresia ca ar putea s-o asculte ore în şir fără a emite careva pretenţii. Trebuie să recunosc că uneori întrece măsura cu acest cântec, dar aşa sunt copiii. Cel mai mult m-a mirat faptul că îi poate recunoaşte pe unii din artişti de la TV, iar atunci când este întrebată cine cântă spune cu exactitate: „ţiopa” – Gheorghe Ţopa, „iulia” – Zinaida Julea, „ciuc” – Igor Cuciuc şi „puica” – Anişoara Puică.

Ne-am propus să scăpăm de „pamperşi” până la vârsta de 2 ani. Desigur că în acest caz am întâlnit mari dificultăţi, dar continuăm să facem tot posibilul ca în primăvara anului viitor să putem spune că ne-a reuşit şi să putem atribui acest deziderat la categoria reuşitelor. Deocamdată pot spune că îi place sa stea la oliţă, dar îmbrăcată. Facem eforturi, în continuare. Adoră să mănânce de una singură – chiar dacă se murdăreşte. Apreciem intenţia şi voinţa, încurajându-i independenţa în limitele posibilului. Suntem conştienţi că trebuie să ne pregătim de grădiniţă şi în acest sens este necesar de a dezvolta aceste aptitudini. Am observat că a început mai mult să prefere joaca în locul televizorului, ceea ce ne-am dorit.

Când vin seara de la serviciu, m-ă întâmpină la uşă, iar dacă am în mână sacoşe, încearcă să vadă ce este în ele. Atunci când găseşte lucrurile care îi plac se joacă cu ele. Cele de care nu are nevoie le dă lui „mami”. Se bucură foarte mult când este servită de către adulţi cu „mamani” – bomboane. Un alt aspect faţă de care manifestă interes este că îi place să răsfoiască reviste, cărţi uitându-se la desene. Încearcă să desene, desigur că în felul ei – mâzgăleli. Cere „eionu” – creion, pentru a desena. Cunoaşte toate părţile corpului şi duce cu exactitate mâna către ochi, păr, ureche, picioare sau năsuc. Este bravo şi la băiţă, îşi spală toate părţile corpului de una singură.

Am rămas impresionat şi de felul că reuşeşte să deschidă sertarul de la dulăpiorul său şi îşi alege hăinuţele care îi plac. Încearcă să facă un fel de modă prin casă. Desigur fetele sunt fete. Şi în acest caz m-am convins odată în plus. A fost de ajuns să o duc o singură dată la oglindă pentru a se privi şi de atunci…Împreună cu „mami” au început să înveţe şi unele poezioare pe care le spune stâlcit şi cu ajutor. Îi place foarte mult doar anumite cuvine din poveşti şi piezii de genul: „cocoasa, cocoasa (gogoaşă) am să te mănânc”. Şi, totuşi, cel mai mult ne place amândurora nouă părinţilor atunci când suntem îmbrăţişaţi şi sărutaţi. O poate spune, cred că fiecare părinte…     
MĂDĂLINA la 1 an şi 5 luni


La cele 17 luni (1 an si 5 luni) Mădălina a devenit din ce în ce mai uşor de înţeles pentru că reuşeste să combine cuvintele cu mişcările pentru ca să fie mai explicită. A căpătat mai multă independenţă şi poate să se dezbrace singură, încearcă şi să se îmbrace, dar cînd nu reuşeşte se enervează şi începe să plîngă sau cere ajutor de la “mami”. Datorită anturajului petrecut la bunici şi unde a avut posibiltatea să fie înconjurată de mai mulţi copii Mădălina a început să vorbească tot mai mult. Chiar dacă nu toate cuvintele sunt pe înţelesul maturilor, ea le rosteşte aşa cum poate, iar mai nou a început să lege şi unele propoziţii. De ex: „Tati a ucru”, „Minea mamani”, „Minea duce afara”, „Apti mama Minea” ş.a.

Mai nou este şi faptul că a început să repete şi unele cuvinte simple din limba rusă “pasiba”, “dura”, “idu”. Am observat ca îi plac numerele. Indiferent de activităţile în care este implicată repetă cifrele de la 1 la 10, iar atunci când este întrebată câţi ani are Mădălina răspunde – „trei”. Deşi am învăţat-o să spună vârsta corect, încă nu ne-a reuşit, cert este că îi place să numere sau cel puţin asta este impresia noastră. Am început să facem trecerea de la scutec la oliţă, însă cu greu ne reuşeşte şi am simţit că încă nu este pregătită pentru aceasta. Am amânat pentru mai târziu, însă zilnic îi tragem atenţia că trebuie să stea la oliţă, uneori este mustrată uşor.
Mădălina a fost înţărcată!


        După mai bine de 1 an şi 4 luni, timp în care Mădălina a fost alăptată de la sîn, stabilindu-se în această perioadă o legătură emoţională, la 20 octombrie 2011, a venit inevitabil şi vremea înţărcatului. Chiar dacă părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte durata alaptării copilului cu laptele matern, Academia americană a pediatrilor recomandă ca mamele să-şi alapteze copiii pentru cel puţin un an.

       Conştienţi şi de aceste recomandări, dar şi de faptul că soţia s-a aflat pentru o perioadă la bunica de la Floreşti, a simţit că a sosit momentul pentru asta. Trebuie să remarc că Mădălina pe durata nopţii era alăptată de 3 – 4 ori, uneori chiar întrecea măsura şi adormea doar alături de sîn, astfel încît s-a creat o dependenţă enormă. De obicei nopţile, avea un somn agitat...se trezea de mai multe ori pentru a cere “ţiţa”. Asta şi pentru că micuţii gasesc în alaptat nu doar o sursă de hrană, ci şi una de regăsire a comfortului şi liniştii personale.

La 2 săptămîni de la înţărcat credeam că va tînji mult după laptele matern, totuşi evitînd unele mici excepţii Mădălina s-a comportat destul de bine în această perioadă. La modul practic, i s-a spus că mama are “buba” şi a acceptat, desigur în limita sa… Primele nopţi au fost mai agitate a băut mai mult lichid (ceai călduţ, lapte şi apă fiartă). De asemenea pentru a-i distrage atenţia atunci când a dorit să sugă, Mădălinei i sa spus că va fi hrănită mai târziu.  

Evident că la masa de seară fetiţa a început să mănânce mai cu poftă, iar pe durata nopţii se mai întâmplă şi să plângă. Adaptarea la noua situaţie, continuă şi după cele două săptămâni asta şi pentru că a fost şi puţin bolnavă la 1 – 2 noiembrie curent a avut temperatură 37.8 şi gâtul inflamat, din cauza vremii sezoniere. Evident, fiecare copilaş este unic. Aşa şi înţărcatul nu este la toţi identic, dar avem marea speranţă ca vom trece cu brio şi această etapă…şi atunci va urma un nou examen, dar avem marea speranţă că totul va fi bine pentru că Mădălina e BRAVO!
Mădălina a trecut cu succes testul "Portage"


Am aflat de curînd de acest test şi doar din curiozitate l-am facut pentru Mădălina. Testul Portage este un test de evaluare a copiilor mici de pînă la 6 ani, care urmareşte nivelul de dezvoltare a copilului pe anumite planuri. Dacă vreţi să faceţi acest test - adresa este urmatoarea http://autism.gamara.ro/portage/ , iar pentru mai multe detalii puteti consulta acest link http://www.despresuflet.ro/forum/familie-f24/testul-portage-t1271.html.

Am încercat să răspund cît mai obiectiv la întrebări, iar rezultatele noastre sunt urmatoarele: Data: 18.10.11 Varsa socializare: 2.43(2 ANI 5 LUNI ) Varsa limbaj: 2(2 ANI 0 LUNI ) Varsa autoservire: 1.54(1 ANI 6 LUNI ) Varsa cognitiv: 1.6(1 ANI 7 LUNI ) Varsa motor: 1.72(1 ANI 9 LUNI ) Varsa mentala: 1.86(1 ANI 10 LUNI ) Varsa cronologica: 1.35(1 ANI 4 LUNI ) IQ: 138 130 + Exceptional/120-129 Foarte bun/110-119 Mediu - Superior/90-109 Mediu/80-89 Mediu - lnferior/70-79 Zona de granita/55-69 Retard usor/40-54 Retard moderat/30-39 Retard sever/Sub 30 Retard profund
MĂDĂLINA la 1 an şi 4 luni


La 12 octombrie Mădălina  a împlinit 1 an şi 4 luni. Doamne, ce a mai trecut timpul. Dezvoltare fizică - 4 dinţi, încă doi se zăresc... 80 cm şi 12 kg. Alimentaţie - În general mănîncă orice. Totuşi lactatele le acceptă mai greu. În ultimele săptămîni, totuşi şi laptele i sa dat pe gust. Îi plac foarte mult fructele, bananele în mod special şi pepenele. Este alimentată în continuare cu sîn (laptele matern), dar mănîncă gătit în casă. Destul de rar mai cumpărăm pufuleţi, biscuiţi...

Limbaj - Vorbeşte mai mult în limba ei, dar progresele în limbaj sunt evidente. Cele mai soclicitate cuvinte sunt: "muna" - mîna, "guda" - gura, "ataati" - publicitate, "funia" - frunza, "amni" - pîine, "una" - luna, "tiu tiu" - sus sus, "tiţa" - fetiţa, "poputa" - păpuşa, "cocuta" - cocuţa, "apulili" - iepurile. De asemenea, ştie cum face mîţa, cîinele, vaca, raţa, găina, calul, precum şi alte vietăţi.

 Comportament - E o fetiţă destul de sociabilă careia îi plac foarte mult copii (în general cei mai mici). Cînd se aud voci de copii pe afară  mă duce la uşă, să-i deschid uşa, să vadă copiii. Afară îi caută mereu, fuge după ei, daca îi cunoaşte îi ia de mînă şi pleacă cu ei (lăsîndu-mă pe mine în urmă). În general e un copil cuminte, destul de activă, dar cuminte. (cînd nu este înconjurată de persoane cunoscute) Uneori ne înţelegem foarte bine, îmi dă impresia că mă înţelege şi mă ascultă, alteori însă nu ma pot întelege cu ea - ţipă, urlă, se tăvăleşte pe jos (asta mai ales cînd nu îi fac mofturile).

Sănătate - În general dacă excludem probleme medicale după naştere cand a stat în spital (colice intestinale), alte probleme deosebite cu ea nu am avut (cîteva tuse uşoară, cîţiva muci). Igiena - Înca nu face la oală, dar îi place foarte mult la băiţă. Atunci cînd vede apa calduţă pregătită pentru baie este foarte fericită. Recunoaste oala, se aseaza pe ea şi atît. A făcut de cîteva ori la oliţă, după care s-a plictisit şi nu a mai vrut să mai stea.  Se spală singură pe mîini, pe faţă şi pe dinţi (imită spălatul). Aşa cum poate ea. Somnul - Este practic cea mai mare problemă. Doarme destul de agitat...se trezeşte pe parcursul nopţii de mai multe ori şi cere "ţiţa". Ziua în functie de cît e de obosită doarme între 1 şi 3 ore, începînd de la 12.00.  Cînd e obosită e mofturoasă. Doarme în pat cu noi (mare greşeală). Adoarme pe la 9 -10 seara şi dimineaţa la 7-8 e în picioare.

Jocul - Jocul a ocupat dintotdeauna un rol foarte important în viaţa ei şi a noastră implicit. Se joacă destul de rar singură. Îi plac mingile, cărtile (pe care le aduce în mod constant să le răsfoim). Televizorul - Se uită la Baby tv şi cîteodată la muzică, şi la publicitate. Acum cîteva luni era mai interesată de TV, acum îl ignoră. Dansează şi singură şi cu noi, dar mai rar decît la vîrsta de 1 an. Atunci dansa neîncetat Îi place la bunici pentru că se dau in mintea ei şi îi fac toate mofturile. Ne pupă cînd plecăm din casă şi face cu mîna. Sunt mulţumit de cum a evoluat fizic. Este puţin făcută, dar nu mi se pare grasă, ca doar are cu cine semăna, asta e moştenirea.. Ce să le ceri - ăştia sunt oamenii) cît şi emoţional, intelectual. Că mai avem de lucrat şi corectat, asta e partea a 2-a.  Sunt foarte mîndru de ea.

Generat în 0.486 secunde.