Cobileanschi’s Weblog

Favicon Cobileanschi’s Weblog

blog personal, impartial

RSS posts

Comentează

Copii cu ;anse egale la Motiva’ia

« Nu există persoane cu dizabilităţii;

există societăţi care creează obstacole

şi dificultăţi pentru persoane cu diferite

necesităţi. Disabilitatea ca problemă se

conţine în însăşi societatea, dar nu în

condiţiile fizice ale fiecarui individ”

Simon Brisenden

Olga, o tînără de 19 ani, locuieşte împreună cu fratele ei mai mare şi bunica care i-a crescut de la o vărstă fragedă. Pentru că se deplasa în scaun cu rotile şi era diferită de ceilalţi copii, olga nu a avut posibilitatea să fragventeze şcoala, de aceea profesorii o vizitau la domiciliu. Astfel copilăria şi adoliscenţa ei, în mare parte au fost marcate de cei ”patru pereţi” între care ea era copleşită de vise frumoase. Cu doi ani în urmă olga a fost invitată să participe la programul de reabilitare la Centru „Motivaţia”.

„Motivaţia” este un Centru Comunitar pentru Copii şi Tineret ce deja de 5 ani prestează servicii de calitate bazate pe necesităţile persoanelor cu nevoi speciale. În cadru Centrului, specialiştii în domemiul kinetoterepiei, psihologiei lucrează foarte mult cu beneficiarii săi pentru a le îmbunătăţi condiţiile de sănătate, penru a le îmbunătăţi condiţiile de sănătate , pentru a le forma deprinderi pentru o viaţă independentă. Însă cel mai important merit pe care îl au aceştia este că ei crează un mediu favorabil de integrare socială pentru copii cu disabilităţi.

 Formarea deprinderilor de viaţă, în special  pentru copii şi tinerii cu nevoi speciale, este una din componentele cele mai valoroase  în vederea obţinerii unui grad mai înalt de independenţă. De aceea în cadrul Centrului sunt organizate stagii de reabilitare ce includ consiliere psihologică, terapie ocupaţională, formarea abilităţilor de viaţă. Cu ajutorul kinoterapeutului beneficiarii efectuează exerciţii fizice, învaţă împreună să manevreze cu abilitate scaunul rulant, învaţă cum să facă unele lucruri de sine stătător, fără ajutorul celor din jur. Efortul intensiv pe care ei îl depun au un impact pozitiv deoarece obţin o mai bună dezvoltare a proceselor fizice şi cognitive. „ Îmi amintesc cît de greu imi era să mînuiesc căruciorul, să pot simţi propriul corp şi menţine echilibru. Însă datorită exerciţiilor de kinetoterapie şi instruire în scaunul cu rotile am devenit mai sigură pe propriile acţiuni, pot merge în două roţi şi chiar i-am învăţat pe alţi colegi să facă acest lucru”, a mărturisit  Olga

„Motivaţia” de asemenea lucrează şi cu familiile ce educă copii cu nevoi speciale. Prin schimbul de experienţă pe care le practică, părinţii învaţă care sunt drepturile copiilor, şi unde pot să se adreseze atunci cănd acestea sunt încălcate.

Cu toate că această modalitate de lucru  cu beneficiarii necesită multe eforturi şi resurse umane şi materiale, rezultatele dovedesc că se merită investiţiile planificate: din considerente că li se oferă copiilor şanse egale ce participare în cadru comunităţii, iar părinţii pot depăşi bariere şi difocultăţi în integrarea copiilor lor în comunitate; alţi beneficiari indirecţi îşi schimbă atitudinea faţă de persoanele cu disabilităţi şi iau o poziţie activă în susţinerea intenţiei acestora  de a avea o viaţă activă în comunitate.

Centru Comunitar este asemenea unei familii care este întotdeauna gata să primească orice copil are nevoie de ea. Aici ei vor găsi sprijinul moral atît de la specialişti cît şi de la voluntarii ce activează în cadrul Centrului.

Pentru  a depăşi anumite bariere psihologice cu care se confruntă beneficiarii sunt organizate numeroase traininguri, cursuri de dans, teatru, instrumente muzicale, limbi străine, pictură, croşetat, noi şi legea, limbajul trupului, unde copii îşi formează abilitatea de lucru în grup, ei devin mai activi şi motivaţi pentru a participa la diferite activităţi sociale împreună cu semenii lor, devin mult mai sociabili. Aici ei se cunosc pe sine însăşi, ei se simt impotranţi, iar faptul că unii voluntari sunt la fel ca ei, în scaun rulante îi face să înţeleagă că şi ei sunt utili şi viaţa este atîz de frumoasă şi merită s-o trăieşti. „M-am schimbat foarte mult şi, probabil, cea mai mare realizare este aceea că am acceptat sitiaţia în care sunt. Dacă înainte trăiam în lumea visurilor, acum mă cunosc mult mai bine şi pot face planuri reale pe viitor”, a mai adăugat Olga.

Anul acesta familia „Motivaţia” a sărbătorit împreună victoria a doi beneficiari care au hotărît să-şi continuie studiile. În prezent ei sunt studenţi la Universitatea Pedagogică „Ion Greangă”.din Chişinău, facultatea de psihologie. „Astfel de cazurisunt foarte importante pentru noi, deoarece ele ne dovedesc că toată munca noastră nu este în zadar şi că disabilitatea face parte din personalitate, ea nu reprezintă decît o singură latură, nu întregul. Aceasta nu trebuie să devină un mod de viaţă, pentru că esenţa trebuie să fie viaţa, nu disabilitatea” ne-a explicat Nicolaie Beşliu

 

 

care il folositi pentru a va asigura o protectie eficienta!

Bronz fără soare Doamnele şi viitoarele doamne care nu mai pot răbda până la întâlnirea cu soarele pe malul mării n-au decât să se bronzeze de cu primăvară. Pentru aceasta, există două soluţii: cremele autobronzante şi solariile, care funcţionează în mai multe centre de fitness din Chişinău. În majoritatea saloanelor, o jumătate de oră costă 150 de lei.

De cele mai multe ori, bronzul artificial este calificat de către medici ca dăunător pielii. Unii dermatologi, însă, au o altă părere: ultravioletele sunt benefice din punct de vedere estetic, dar şi pentru sănătate, atunci când nu sunt în exces. Femeile care se bronzează în timpul primăverii, când organismul este slăbit, se protejează de răceală. Bronzatul în solariu ajută la întărirea oaselor şi a muşchil

or, favorizând formarea vitaminei D şi prevenind osteoporoza; îmbunătăţeşte respiraţia, metabolismul, reduce durerile reumatice. Razele UV menţin elasticitatea pielii şi vindecă afecţiunile dermatologice, cum ar fi acneea. De regulă, solariul este conceput să nu emită raze UV de tip C, dăunătoare pielii şi de care nu ne putem feri când facem plajă. 15 minute la solariu echivalează cu câteva ore de plajă.

Înainte de a intra în solariu, consultaţi un medic. Nu se recomandă să vă parfumaţi, să vă machiaţi şi nici să urmaţi un tratament cu antibiotice în acel moment. Utilizaţi ochelari protectori, ca să evitaţi afectarea corneei. Durata optimă de expunere este de 15 minute. Dacă aveţi pielea albă şi sunteţi la prima şedinţă, nu staţi mai mult de 10 minute. Bronzul ideal se obţine după 7-8 şedinţe.

Cel mai rapid mijloc de a obţine un bronz frumos cu riscuri minime constă în utilizarea cremelor şi a cosmeticii autobronzante. Chiar dacă efectul este de scurtă durată şi local, este mai sănătos. Încercaţi noile creme, pudre aurii şi uleiuri speciale. Aplicaţi-le cu mare atenţie, pentru a obţine un bronz uniform, după care, timp de jumătate de oră, nu îmbrăcaţi nici o haină. Spălaţi-vă cu grijă mâinile. Pentru a evita surprizele neplăcute, alegeţi culoarea potrivită şi respectaţi întocmai condiţiile de aplicare. Ţineţi minte: spray-urile sau loţiunile autobronzante îşi fac efectul peste câteva ore de la aplicare. De aceea, folosiţi-le seara, ca ele să acţioneze asupra pielii până dimineaţa.

 

In perioadele dintre sezoanele calde in care ne permitem sa ne desfatam nestingherite in razele soarelui, culoarea placuta a pielii incepe sa-si piarda din intensitate recapatandu-si paloarea naturala. De aceea nu de putine ori am fost tentate sa apelam la solutii diverse de mentinere a bronzului motiv pentru care am incercat tot felul de solutii: autobronzante, creme cu pigmenti sau atat de controversatul solar. In privinta acestuia din urma, desi efectele sunt rapide si nu foarte costisitoare parerile sunt impartite. Si daca luam in calcul avantajele si dezavantajele expunerii pielii la actiunea solarului ar trebui cel putin teoretic sa apara si intrebarea: merita sa-mi asum riscul? Ca sa ne fie mai usor sa ne decidem daca sa apelam sau nu la bronzul artificial merita sa avem in vedere atat aspectele pozitive cat si cele negative. Hotararea ramane apoi in mainile noastre!

Efectele pozitive ale solarului: Expunerea controlata la raze U.V. se presupune a fi mai sigura decat bronzul traditional dat fiind faptul ca in prima situatie razele sunt filtrate (lucru pe care nu ne mai putem baza atunci cand vorbim despre razele soarelui din cauza subtierii stratului de ozon). Stimularea sistemului imunitar concomitent cu fixarea calciului in organism Inducerea unei stari psihice bune, pozitive si optimiste Poate stimula rezistenta la efort fizic Se evita „arsurile” prin expunerea controlata, asistata Razele UV ajuta organismul prin producerea vitaminei D3 cu o importanta deosebita in prevenirea si evitarea aparitiei osteoporozei.

Efectele negative ale solarului: Zonele mai sensibile ale pielii (alunite, cicatrice, pete) trebuie acoperite pentru ca se forteaza oarecum efectele actiunii razelor U.V. si deci si efectul asupra respectivelor zone poate fi mai periculos. Parul poate fi degradat rapid si de aceea si acesta trebuie protejat de o casca speciala sau orice altceva la indemana.

Chiar daca suntem nerabdatoare sa vedem primele rezultate nu trebuie sa abuzam de solar marind numarul sedintelor. Cu rabdare vom atinge si scopurile initiale intr-un mod mult mai sanatos! Studiile au aratat ca solarul emite atat raze UVA cat si raze UVB, acestea combinate fiind cu cele UV „conglomerat” ce creste riscul aparitiei cancerului de piele. Expunerea constanta la solar aduce cu sine o imbatranire rapida a pielii. Aruncand o scurta privire asupra acestor riscuri si beneficii desi exista un echilibru cantitativ aproximativ, efectele negative pot avea rezultate dezastruoase. In plus, briza marii, veselia plajelor, confortul sezlongurilor si racoarea valurilor vor avea mereu intaietate in comparatie cu atmosfera deloc animata din cabinele de bronzare. Optimismul nu se transmite deci simplu si sec prin raze ci printr-o stare generala de bine, plina de voiosie si speranta. In fond, bronzul vacantei ne va aduce aminte in permanenta de momentele frumoase petrecute si ne va mentine tonusul la cote maxime cel putin cateva luni. Pentru ca, pana la urma, merita sa fie pus aspectul in fata sanatatii? Raspunsul il dati singure.

Nota: Crema de protectie solara nu trebuie uitata atunci cand mergem la solar. Razele UVB sunt mult mai “concentrate” decat cele UVA si, din acest motiv, trebuie sa folosim o crema speciala pentru protectie impotriva razele UVB. Verificati eticheta produsului pe

au fost apreciate de experţii CAPC ca generatoare de prejudicii şi promotoare a unor interese individuale sau de grup. Analiza promovării unor interese în proiectele de acte legislative prin prisma autorilor proiectelor de acte legislative a demonstrat o pondere mai mare, de 65%, a proiectelor emanate de la deputaţii în Parlament în comparaţie cu iniţiativele Guvernului.

Studiul nominalizat mai atestă că din totalul celor 202 proiecte de acte legislative supuse expertizei, nota informativă a fost anexată doar la jumătate din cele publicate pe pagina web a Parlamentului. 80% din notele informative la proiectele de acte legislative au avut un caracter formal şi general, fără a explica detaliat necesitatea de promovare a acestora. În calitate de exemplu a fost fixată inscripţia “întru executarea unei porunci a Guvernului…” Din 105 proiecte supuse expertizei coruptibilităţii care au fost însoţite de note informative, fundamentarea economico-financiară a existat doar în 6 cazuri (5,7%).

Întrebat dacă au fost expertizate iniţiativele prezidenţiale cu privire la liberalizarea economiei, reprezentantul CAPC, Corneliu Gurin, a spus că aceste iniţiative au fost prezentate şi aprobate în regim de urgenţă şi experţii nu au avut timp pentru prezentarea opiniilor. El spune însă că au existat obiecţii generale, legate de încrederea contribuabililor – dacă mai departe aceştia vor achita impozite sau nu. Recentele declaraţii ale Inspectoratului fiscal potrivit cărora pe parcursul anului 2007 au fost acumulate noi datorii de peste 400 mln lei lasă impresia că există un efect nociv de la implementarea unor astfel de iniţiative, a subliniat Gurin.

Deşi la moment există un Centru de armonizare a legislaţiei cu cea comunitară, se întocmeşte expertiza cu privire la coruptibilitatea legislaţiei, totuşi în foarte puţine cazuri asemenea expertize se realizează cu adevărat, a declarat Gurin.

Până în prezent, mecanismului de expertiză a coruptibilităţii şi-a demonstrat totuşi eficienţa pentru că din ce în ce în ce mai multe proiecte sunt elaborate mai calitativ, deşi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru lacunele anterioare. De asemenea, s-a demonstrat deschiderea Parlamentului faţă de contribuţiile societăţii civile, a menţionat Corneliu Gurin, citat de Info-Prim Neo. Pro sau contra solar?

CCCEC: Proiectele de acte legislative şi normative sunt prost fundamentate

2008-02-09/08:51 Cele mai mari deficienţe cu care se confruntă procesul de elaborare a legilor şi actelor normative rămâne proasta fundamentare a acestora de către Guvern, astfel încât nu este clar în ce măsură este justificat proiectul şi în ce măsură acesta este în stare să schimbe lucrurile într-un anumit domeniu, a afirmat Mariana Calughin, şefa Direcţiei Prevenire şi acţiune civilă din cadrul Centrului pentru combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), citată de Info-Prim Neo. Declaraţia a fost făcută vineri, 8 februarie, în cadrul Clubului jurnaliştilor de investigaţie cu tema: „Expertizarea anticorupţie a legislaţiei: realizări şi perspective”, CCCEC fiind organ abilitat prin lege pentru expertizarea permanentă a coruptibilităţii proiectelor de acte legislative şi normative.

Potrivit sursei citate, şi mai grav este faptul că foarte puţine dintre proiecte au o estimare din start a costurilor care ar fi în măsură să justifice sau să ateste beneficiile ulterioare.

Mariana Calughin a menţionat că experienţa CCCEC în acest gen de expertizare nu este relevantă la moment, pentru că este una de un singur an, până în prezent fiind întocmite cca 97 de rapoarte de expertiză, cu recomandări de îmbunătăţire a proiectelor. Ea spune că recomandările CCCEC nu pot fi ignorate fără justificare, până în prezent fiind acceptate în proporţie de circa 80%. Divergenţele apărute pe marginea anumitor recomandări sunt examinate de o comisie coordonatoare, prezidată de viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu. Decizia finală aparţine Guvernului şi Parlamentului, spune Calughin.

Prezentă la şedinţa Clubului, Cristina Cojocaru, reprezentantă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a menţionat că actualmente există două instituţii implicate în procesul de expertizare a coruptibilităţii proiectelor de actele legislative: CCCEC – în calitate de reprezentant al autorităţilor centrale şi CAPC – al societăţii civile. Expertizele CAPC constituie un filtru suplimentar, în cazul când se examinează proiectele expertizate deja de CCCEC. CAPC expertizează doar proiecte de acte legislative, în timp ce experţi CCCEC trebuie să asigure şi expertiza actelor normative ale Guvernului.

Potrivit Cristinei Cojocaru, CAPC a efectuat un studiu privind expertiza coruptibilităţii a 202 proiecte de acte legislative, formulând 2256 de obiecţii. Din 1064 obiecţii înaintate în 117 rapoarte de expertiză, legiuitorul a acceptat doar jumătate. Din 202 cazuri, promovarea intereselor/beneficiilor a fost depistată la 87 proiecte, fapt calificat de experţi ca fiind contrar interesului public. 20,8% din proiecte de acte legislative supuse expertizei

Bronz fără soare Doamnele şi viitoarele doamne care nu mai pot răbda până la întâlnirea cu soarele pe malul mării n-au decât să se bronzeze de cu primăvară. Pentru aceasta, există două soluţii: cremele autobronzante şi solariile, care funcţionează în mai multe centre de fitness din Chişinău. În majoritatea saloanelor, o jumătate de oră costă 150 de lei.

 

De cele mai multe ori, bronzul artificial este calificat de către medici ca dăunător pielii. Unii dermatologi, însă, au o altă părere: ultravioletele sunt benefice din punct de vedere estetic, dar şi pentru sănătate, atunci când nu sunt în exces. Femeile care se bronzează în timpul primăverii, când organismul este slăbit, se protejează de răceală. Bronzatul în solariu ajută la întărirea oaselor şi a muşchilor, favorizând formarea vitaminei D şi prevenind osteoporoza; îmbunătăţeşte respiraţia, metabolismul, reduce durerile reumatice. Razele UV menţin elasticitatea pielii şi vindecă afecţiunile dermatologice, cum ar fi acneea. De regulă, solariul este conceput să nu emită raze UV de tip C, dăunătoare pielii şi de care nu ne putem feri când facem plajă. 15 minute la solariu echivalează cu câteva ore de plajă.

Înainte de a intra în solariu, consultaţi un medic. Nu se recomandă să vă parfumaţi, să vă machiaţi şi nici să urmaţi un tratament cu antibiotice în acel moment. Utilizaţi ochelari protectori, ca să evitaţi afectarea corneei. Durata optimă de expunere este de 15 minute. Dacă aveţi pielea albă şi sunteţi la prima şedinţă, nu staţi mai mult de 10 minute. Bronzul ideal se obţine după 7-8 şedinţe.

Cel mai rapid mijloc de a obţine un bronz frumos cu riscuri minime constă în utilizarea cremelor şi a cosmeticii autobronzante. Chiar dacă efectul este de scurtă durată şi local, este mai sănătos. Încercaţi noile creme, pudre aurii şi uleiuri speciale. Aplicaţi-le cu mare atenţie, pentru a obţine un bronz uniform, după care, timp de jumătate de oră, nu îmbrăcaţi nici o haină. Spălaţi-vă cu grijă mâinile. Pentru a evita surprizele neplăcute, alegeţi culoarea potrivită şi respectaţi întocmai condiţiile de aplicare. Ţineţi minte: spray-urile sau loţiunile autobronzante îşi fac efectul peste câteva ore de la aplicare. De aceea, folosiţi-le seara, ca ele să acţioneze asupra pielii până dimineaţa.

Vizite:  Arhiva: 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Alegeti luna ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie Alegeti anul si luna pentru a accesa arhiva.

 

Vino, Pippi te aşteaptă

      În perioada 12-28 septembrie Teatru „Licurici” găzduieşte pe cea mai năzbîtioasă şi veselă fetiţă din lume, pe Pipii Şoseţica. Baloane verzi, albastre, roşii înfrumuseţează treptele ce duc spre o lume a copilăriei, acolo unde trăieşte această frumoasă copilă. Camera unde trăieşte Pippi, seamănă cu po odaie din poveşti. În mijlocse află un cort magic din care răsună cîntece în limba suedeză şi care este amenajat cu covoraşe verzi şi pernuţe de toate culorile. În cui, la intrarea în cort sunt atîrnate foarte grijuliu hăinuţele Şoseţicăi. Cămaşa albastră, vestuţa galbenă şi peruca morcovie aşteaptă pe fiecare copil care doreşte pentru o zi să se simtă în lumea basmelor. Prin totă camera sunt împrăştiate numeroase jucării, cărţi, careoce, jocuri care sunt la îndemîna tuturor oaspeţilor care vin în vizită la Pippi. Zilnic sunt organiozate lecturi în limbile romană şi rusă ale aventurilor fetiţei iar pentru cei mai fideli vizitatori sau dimpotrivă pentru cei care nu o cunosc ea a adus şi filme care prezintă cu amănunte toate năzbîtiile ei.     Deşi Pipii Cioraplung a sosit de două zile la ea au venit să se se joace zeci de copii curioşi să cunoască şi să pătrundă în lumea şi în viaţa atît a ei cît şi a celei care i-a dat viaţă, sciitoarea suedeză Astrid Lindgren. „Elevii vin de obicei după masă, atunci cînd finisează orele. Cei mici sunt foarte bucuroşi şi entuziasmaţi să se joace cu mulţimea de jucării, să alerge părin cort aruncîndu-se cu perne, iar cei mai mărişori, clasa a 7-9-ua vin aici pentru a privi filmele documentare de care dispunem”, a explicat Tamara Croitoru, bibliotecară la Teatru „Licurici” şi ghidul expoziţiei.  Fermecată de atmosfera de sărbătoare ce domneşte în camera Şoseţicăi, Andreea Rusnac, eleva clasei a 3-ea a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” vine în fiecare zi pentru a-şi face temele atunci cînd vizitatorii pleacă şi profită atunci cînd pereţii teatrului răsună de zbenguitul copiilor pentru a se juca cu ei. „Aici mai repede îmi fac temele, deoarece ştiu că după o să am mai mult timp să mă joc. Mă simt ca în lumea basmelor, aici mă întîlnesc cu personajul meu prefersat. Mă simt minunat alături de ea şi de alţi copii ca mine”, a mărturisit Andreea Rusnac.  Moldova este acea de a 89-ua ţară care o are alături pe Peppi Şoseţica. Ea a reuşit să ajungă deja la copii din Rusia, China, Romania în cadrul expoziţiei dedicate celebrării a 10 ani de la naşterea scriitoarei suedeze Astrid Lindgren. Expoziţia „ Astrid Lindgren şi drepturile copilului” este prezentată viasţa şi opera autoarei organizată de către Institutul Suedez în colaborare cu Ambasada Suediei la Bucureşti şi cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din  Chişinău. 

disAbilitate

“….în perioada 19-20 octombrie curent, în incinta cinematografului “Gaudeamus” derulează “Filmul fără bariere”, despre şi cu participarea personelor cu disabilităţi. Această activitate a fost iniţiată de către Aqsociaţia “Motivaţia” din Moldova cu suportul ONG-lui “Perspectiva” din oraşul Moscova”… am citit încă o dată anunţul pe care îl frămîntam sfioasă în mînă şi am înaintat. Law intrare în cinematograf stăteau două tinere în scaune rulante şi întîmpină oaspeţii. Holul este practic gol, pesemne toţi au intrat deja……după ceva timp mi-am explicat. Am intrat în sală unde domnea o atmosferă tristă şi sumbră. Numeroase scaune reci îşi aşteptau răbdătoare publicul care nu mai vine. O melodie răsună în sala pustie parcă doreşte să trezească ldin amorţeală această mînă de oameni care s-au împrăştiat în fiacare colţ. Tinerii în cărucioare  treceau unul cîte unul. În ochii lor citeam bucurie şi mulţumire pentru că toată grija şi munca lor nu a fost în zadar. “Suntem fericiciţi că oamenii vreau să ne cunoască şi să înţeleagă cine suntem noi, persoanele cu necesităţi speciale. Atunci cînd am facut filmuleţul mi-a fost puţin cam frică deoarece nu ştiam cum să reuşesc să arăt cu ce probleme ne confrumtăm noi doar în 4 minute. Aş dori ca societatea să înţeleagă să nu ne creeze obstacole, ci să ne ajute deoarece ducem,  întradevăr, lipsă de rampă în spaţiile publice, ducem lipsă de transtort special”, a explicat Cornel, unul dintre personajkele principale ale peliculei “Disabilitate-Abilitate”.

   Publicului i-au fost prezentate 25 de filme cu o durată de la 6 la 32 minute. Ele au fost selectate din 13 ţări ale lumii din cadrul festivalului “Filmul fară barierte” care se organizează deja de 3 ani în Rusia. Scopul acestor pelicule este de a arăta un model pozitiv a acestor persoane cu nevoi speciale, de a arăta societăţii, din care ei fac parte,cu ce probleme se confruntă e3i zi de zi şi cum le soluţianează fără a cere ajutorul nimănui.   Festivalul a fost deschis de filmuşl produs de către persoanelor cu disabilităţi de la Asociaţia “Motivaţia”, “Disabilitate- Abilitate”. În sală s-a lăsat o linişte mortală, o linişte că se auzeau bătăile ritmice ale inimii. În acest filmuleţ celor prezenţi ni s-a oferit dreptul de a trăi o zi alături de ei. Am rămas uimităde cît de bine ştiu să preţuiască viaţa şi să profite de ceea ce au. Tenis, baschet, înot, studii, toate astea reuşesc să le îmbine, pe cînd noi permanent vorbim de de lipsă de timp şi nimic nu reuşim. Emoţiile la acel moment erau atît de puternice încît în ochi au să licărească lacrimile. “Am rămas profund uimită de cît de puternici sunt aceşti tineri. Atît de mult aş vrea să-I ajut, însă imi dau seama că ei nu au nevoie nici de ajutor financiar, nici material ci de puţină înţelegere şi acceptareîn societate fără a face diferenţiere.Cînd o să înţelegem că o persoană cu disabilitate este o persoană normală care duce un mod de viaţă ca oricare alt om”, a menţionat Alina Mardari, eleva clasei a 12-a a Liceului Teoretic “George Meniuc”.  “ NU există persoane cu disabilităţi, există societate care crează disfuncţii şi obstacole pentru persoane cu anumite necesităţi” Nitshe 

Ziua Naţională a României serbată în Moldova

Sâmbătă, pe 1 Decembrie, ne-am convins cât de uşor se rezolvă „problemele identitare” ale R. Moldova

La Uniunea Scriitorilor s-a desfăşurat o adunare a Forului Democrat al Românilor din R. Moldova. Manifestarea a fost binecuvântată de consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, protoiereul Ioan Ciuntu. Sala era arhiplină. În alocuţiunea sa, preşedintele organizaţiei, Nicolae Dabija, a subliniat importanţa evenimentului, specificând, între altele, că fără România, R. Moldova nu are viitor şi că Dumnezeu se bucură când fraţii se unesc. „De aceea, la ora actuală, noi, românii basarabeni, avem de ales – ori cu Federaţia Rusă şi Siberia, ori cu România şi Europa!”, a remarcat el. Ceea ce ar putea face România pentru noi, ar fi acordarea cetăţeniei române tuturor basarabenilor, inclusiv locuitorilor de dincolo de Nistru, a mai spus Nicolae Dabija.

 

El a amintit că, acum doi ani, la propunerea Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, la Congresul Românilor de Pretutindeni de la Alba-Iulia, ziua de 1 Decembrie a fost declarată şi Zi Naţională a românilor de pretutindeni. Astfel, a spus el, 1 Decembrie este cea mai sfântă sărbătoare a poporului român de pretutindeni.

Au mai luat cuvântul ex-preşedintele parlamentului Alexandru Moşanu, scriitorul Andrei Vartic, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă ş.a. În cadrul manifestării, au evoluat mai multe formaţii de artişti amatori.

În aceeaşi zi, în Scuarul Operei Naţionale din Chişinău a avut loc un miting al organizaţiei de tineret al Partidului Liberal. Vicepreşedintele partidului, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a menţionat faptul că mândria de a fi român este misiunea tuturor basarabenilor. La miting s-a cântat şi „Hora Unirii”, interpretată de Maria Sarabaş. Tinerii liberali, înfăşuraţi în drapele tricolor, interpretau cântecele naţionale ale României.