style & attitude

style & attitudestyle & attitude


despre perfecțiune și imperfecțiune, despre modă, concepte, despre tot ce înseamnă atitudine, cultură şi comunicare Follow me on www.estilultau.blogspot.com
RSS posts

Lifestyle


Comenteaza





Alăptatul în public
          Noi mămicile de multe ori ne-am pus întrebarea e frumos, decent să alăptam în public cu un sân scos pe jumătate afară? Sunt de acord să zic că într-o atmosferă relaxată în familie e ok, dar în public, pentru intimitatea bebeluşului nostru şi intimitatea personală e bine să o facem discret, aşa încât să ne simţim şi noi şi bebelul protejaţi de ochii şi gura lumii.          Vreau să pornesc de la faptul că între mama care alăpteaza şi pruncul său, se creează o legătură profundă, un sentiment unic plin de duioşenie.  De multe ori am auzit mămicile zicând: „De ce trebuie să ne vadă toţi sânii?” Această legătură între mamă şi bebe sunt clipele de armonie, de calmitate dar şi de necesitate pentru bebe - laptele matern, care este dreptul său la o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă.        Trăim într-o societate diversă, suntem înconjuraţi de oameni cu diferite religii, diferite vârste, concepţii de viaţă, avem neşansa să fim criticate, admirate, lăudate. Cu un sutien destinat alăptării este uşor, dar nu în totalitate sigur atunci când bebe lasă sânul brusc şi noi rămânem cu frumuseţea de mamelon în soare, asta doar pentru că i s-a făcut lene să mai sugă sau a adormit. Pentru a face alăptarea o experienţă plăcută, comodă şi pentru a nu te ascunde la baie, într-o cabină de probă, într-un colţ de restaurant, pe scaunele din spate ale tramvaiului sau să fugi la maşină, pentru a evita toate aceste gesturi, vine in ajutor pelerina pentru alăptare.



          În diverse nuanţe, destul de practică, diminueaza din jenă, iar alăptatul se face discret, aşa încât puţini îşi dau seama, protejând intimitatea unei femei care îşi hrăneşte bebeluşul. Astfel te vei simţi relaxată şi vei putea alăpta oriunde şi oricând pentru că e un lucru cât se poate de natural. Pelerinele sunt confecţionate din bumbac, sunt uşor de purtat, astfel încât să vă simţiţi confortabil şi tu şi bebelul. Este extrem de practică, încape lejer în geantă pentru cazul în care celui mic i se face foame pe drum. În acest mod îl poţi alăpta în intimitate, făra să-ţi fie jenă de privirile celor din jur.





Bucurăte şi fii mândră de tine!!!  E dreptul bebeluşului să mănance oriunde îi este foame!           Pelerina pentru alăptare este un accesoriu indispensabil pentru o mămică. Fie că vrei să ţi-o faci cadou sau să o dăruieşti cuiva drag făcând o surpriză plăcută, te aşteptăm oricând să vizitezi pagina noastra de facebook sau Breslo, unde o poţi achiziţiona la un preţ de 55 Ron. Pentru comenzi şi pentru alte informaţii vă rugăm să ne scrieţi pe: monpetitsoleiloffice@yahoo.com  Cu drag, Echipa Mon petit soleil
Din inimă în inimă
Sâmbătă, 7 decembrie la Hotelul Leogrand Hotel & Convention Center a avut loc un eveniment de caritate, ce s-a organizat cu scopul de a colecta fonduri pentru copiii nevoiaşi şi bătrânii din aziluri. Evenimentul a fost moderat de Daniel Vodă iar gazdele evenimentului Nika Pascaru şi Iulia Veremiov au avut grijă ca invitaţii să petreacă o seară de excepţie alături de oameni frumoşi.  Programul serii a cuprins o prezentare de modă, ţinutele aparţin designer-ilor Victoria Cocieru şi Victoria Harea, cu muzica jazz ne-au încântat Silvia Allegro, Dennis Budaev şi Daniel Costin. În toată această atmosferă invitaţii au schimbat cuvinte frumoase, au donat bani în boxa de la intrare, au servit cupcake-uri delicioase şi au participat la o licitație de bijuterii lucrate manual. Designeri bijuterii: Alina Druţă, Larisa Cojuşneanu, Alina Verdeş Coţaga. Felicitări organizatorilor pentru efortul depus, un eveniment atât de cald şi atât de necesar pentru noi toţi. Partenerii evenimentului au fost: Leogrand Hotel & Convention Center ; ADmodels ; MiniTipoGRaph.md; Khéops ; Modish ; Changemakers şi parteneri media: cubo.DIN.md; Moldiva; Fest ; mama.md ; ZM style; Allfun; diez#, Video şi fotografie: Oleg Erizanu.

 

 











 

 



Fetele cu atitudine
Duminică, 3 noiembrie a avut loc o cursă pe biciclete inedită: Fete pe biciclete: la călduţ. Tematica evenimentului a fost hainele calde, astfel încât fetele şi-au pus pulovere cât mai colorate, şi-au decorat bicicletele şi au pornit la o plimbare prin capitală.   Fetele au demonstrat că bicicleta este un mijloc de transport ecologic, sănătos şi creativ în acelaşi timp. Coloratele biciclete au adus multă energie pe străzile Chişinăului, acestea fiind decorate cu tricotaje, gheme de lână sau cu decoraţiuni din hârtie, toate fiind deosebite în felul lor. Amatoarele de plimbări cu bijuteriile pe două roţi au avut ca destinaţie finală Tipografia 5, acolo unde le aşteptau un ceai fierbinte, un film bun şi multă dispoziţie. Acţiunea de fiecare dată are ca scop atenţionarea autorităţilor despre problema pistelor pentru biciclişti în Chişinău şi de asemenea să reamintească şoferilor că în trafic sunt implicaţi şi bicicliştii. Urmăriţi mai jos câteva imagini de la eveniment:





 



 



 

Povestea copilăriei alături de Mon petit soleil
Recent atelierul Mon Petit Soleil s-a lansat pe piaţa online românească, acesta este blogul unde găsiţi hăinuţe şi accesorii pentru copii între 2 şi 8 ani. Colecţia cuprinde hăinuţe pentru fetiţe, create cu multă pasiune şi confecţionate manual din bumbac, catifea sau alte stofe naturale ce sunt plăcute la atingere şi comod de purtat. Dacă noi maturii vrem să fim mereu în pas cu moda, de ce să nu facem aşa, ca şi copilaşii noştri să se simtă în largul lor.

Echipa atelierului vine cu o prezentare plină de dinamism şi pozitivism: Suntem aici pentru a crea colecţii originale cu detalii unice, pentru fiecare zi şi pentru diverse ocazii. Prin hăinuţele create de noi, dorim, ca fiecare copil care le va purta să simtă pe deplin bucuria şi fericirea copilăriei. Ne-am dori să fie una din cele mai iubite hăinuţe dintre toate celelalte. De ce? Deoarece este o creaţie unică, deosebită, colorată, prietenoasă, creativă confecționată cu multă dragoste pasiune şi dăruire de sine. Nu este o hăinuţă simplă, ci una fermecată, o hăinuţă din tărâmul copilăriei, din tărâmul împărăţiei soarelui, una creată special pentru a face parte din lumea copilului tău. Aici, în boutique-ul online Breslo şi Crafty, veţi găsi colecţia Melancolie ce cuprinde: fustiţe, paltoane, sarafane, rochiţe, toate sunt produse unice lucrate manual cu multă dăruire şi pasiune pentru copii. Un accesoriu din această colecţie va face garderoba fetiţelor Dvs. mai caldă, mai prietenoasă şi desigur mult mai creativă pentru că aşa îşi doresc copiii - să zburde comod în hăinuţa preferată. Oricând aveţi posibilitatea să faceţi comandă de o haină, modificând culoarea sau modelul acesteia. 

 



 

De ce handmade? Pentru părinţii ce apreciază lucruşoarele confecţionate manual, pentru copiii nerăbdători să le îmbrace cu diverse ocazii, pentru că acestea sunt concepute pentru confortul copiilor, folosind stofe de înaltă calitate şi pentru lumea lor aparte – lumea copilăriei.

 

  







Toate hăinuţele le puteţi vedea pe pagina de Facebook, Breslo şi Crafty. Accesează, descoperă şi cumpără! Aici puteţi da Like şi să distribuiţi pagina ce aduce Soarele în garderoba micuţelor.
Elizabeth Linder, reprezentanta companiei Facebook la Chişinău
Miercuri, 23 octombrie la invitaţia Centrului de Guvernare Electronică în parteneriat cu Magenta Consulting, a avut loc o întâlnire în offline cu Dna Elizabeth Linder, specialist în strategii de Politică şi Guvernare pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa. Elizabeth Linder este reprezentanta companiei Facebook şi s-a aflat în R. Moldova câteva zile pentru a vorbi despre Facebook ca o platformă de comunicare mai rapidă şi mult mai eficientă.  

Cu toţii cunoaştem că Facebook a devenit o platformă de comunicare la nivel internaţional prin care putem să ne facem prieteni, să ne dezvoltăm afacerea, să împărtăşim experienţe, opinii sau să promovăm un brand, o imagine, un serviciu public. Compania Facebook a devenit populară deoarece lucrează pentru o comunitate globală şi pentru securitatea comunității: „În lumea de astăzi, oamenii doresc și au posibilitatea să participe activ la procesul de luare a deciziilor. Platformele sociale ajută oameni să fie auziți, iar Guvernele să fie responsabile.” „Politicienilor le-aş recomanda să aibă pagini publice, pin intermediul cărora să ţină legătura cu jurnalişti sau simpli cetăţeni.”







 

La întâlnirea cu bloggerii şi tinerii din Chişinău, Elizabeth Linder a prezentat platforma Facebook, în primul rând, ca o oportunitate ce trebuie să fie folosită la maximum de politicieni în comunicarea cu electoratul său. Potrivit datelor oficiale, 350.000 de moldoveni au conturi pe Facebook, deci sunt şanse pentru a fi urmăriţi, luaţi la întrebări, criticaţi sau lăudaţi. Elizabeth a venit cu mai multe exemple de succes din domeniul politic: Angela Merkel, Hillary Clinton, Prim-ministrul din Singapore - Lee Hsien Loong, Helle Thorning-Schmidt, NATO, până şi poliţia estoniană foloseşte Facebook pentru a fi în contact cu cetăţenii ce au întrebări (Veebikonstaabel Maarja). Făcând analogie la timpurile străvechi, Elizabeth a punctat în discursul său: “tehnologia este o armă importantă, fie ea o barcă din Grecia Antică sau Internetul din zilele noastre.” Aspecte amuzante ale întâlnirii n-au întârziat să apară, glume precum că moldovenii au mai mare încredere în Mark Zuckerberg decât în orice politician din Moldova şi compania Facebook ar putea oficializa căsătorii şi să dea certificate online, au destins atmosfera în sală. În mesajul său final, Elizabeth Linder a ţinut să menţioneze faptul că Facebook e spațiul online ce trebuie valorificat la maxim şi încurajează atât guvernanţii cât şi societatea civilă să folosească platforma Facebook în beneficiul lor, folosind comentarii, poze, postări, video, întrebări şi să fie activi, doar astfel se va simţi progresul în societate. Deci, fiţi activi online şi veţi avea noi şanse şi noi succese în viaţa reală.  
Expoziția „Femei Creative. Realizările femeilor-inventatoare din Suedia”
În perioada 22 octombrie-30 noiembrie, Academia de Studii Economice găzduiește expoziţia “Femei Creative – inventatoare din Suedia.” Expoziţia mobilă a Muzeului Național de Știință și Tehnologie din Stockholm şi a Institutului Suedez este organizată în parteneriat cu  Moldcell, Fundaţia Est-Europeană şi ASEM.  

Expoziţia prezintă invenţiile femeilor din diverse domenii: medical, social, tehnic, unele extrem de utile pentru viaţa cotidiană. Aici vă aşteaptă 40 de invenţii ale femeilor suedeze.  Găsim aici dispozitivul anti-furt, săpunul din materiale reciclate,  ghidonul cu sistem de siguranţă, scaunul-rucsac pentru copii, tricoul pentru alăptarea discretă, scaunul de birou, scutece ecologice, sticla de sport şi multe alte curiozităţi - toate le puteţi vedea până pe 30 noiembrie la ASEM, strada Mitropolit Bănulescu Bodoni 59, bloc F, etajul 2, între orele 10:00 – 18:00, de luni până sâmbătă, intrarea este liberă. În toată această perioadă vor avea loc mai multe seminare cu tematică diversă. Primul seminar va fi dedicat Antreprenoriatului feminin. Mai multe informaţii despre seminare găsiţi pe pagina oficială a Fundaţiei Est Europene. 





Realizările moderne prezentate la această expoziţie ne duc cu gândul la necesităţile tehnologiei medicale moderne şi a celor cotidiene. În deschidere, Excelenţa Sa, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova, Ingrid Tersman a declarat următoarele: 

“Suedia este considerată una din cele mai inovative ţări din lume. Se pune întrebarea: de ce? În primul rând noi avem o tradiţie istorică în domeniul invenţiilor, avem un angajament faţă de egalitatea de gen şi credem foarte mult în persoană, în individualitate. Dar în afară de aceasta mai avem o colaborare dezvoltată între instituțiile de cercetare şi sectorul public şi privat şi intenţia noastră este să rămânem lideri în domeniul inovaţiei.” Este admirabilă declaraţia Excelenţei Sale, întrucât femeile din R. Moldova pot lua exemplu, pot să se inspire şi să creeze.         Expoziția reuşeşte să promoveze cercetarea ştiinţifică, dezvoltând în acelaşi timp cultura cunoaşterii inovatoare. Scopul expoziţiei este de a oferi informaţii şi de a îndemna vizitatorii să-şi exprime opinia referitor la invenţiile expuse. Mulţumim coordonatoarei Oxana Zanoga şi editorului de imagine Oleg Erizanu, care cu drag şi profesionalism au ţinut să ne informeze şi să ne dea mai multe detalii despre expoziție: 



 



 



 



 







Françoise Hardy - arhetipul feminității franceze
Françoise Hardy, actriță și cântăreață franceză, la doar 17 ani își face apariția timid în fața publicului francez, devenind o senzație vie și melancolică totodată, nu doar pentru vocea ei ci și datorită frumuseții.

La susținerea examenelor de Bacalaureat, a primit cadou de la tatăl ei o chitară, adolescentă fiind a început să reproducă piesele ce le auzea la radio ca mai târziu să lanseze piesa Tous les garçons et les filles, un hit imens ce s-a vândut în două milioane de exemplare într-un timp record. Imaginea sa este promovată și de prietenul ei fotograf Jean-Marie Périer. 



Françoise Hardy a apărut pe primele pagini ale revistelor Paris Match şi Vogue, purtând cele mai recente modele ale creatorilor de modă de avangardă: Yves Saint Laurent, Paco Rabanne şi André Courrèges. Succesele muzicale nu se termină aici: Le Temps de l'amour de André Salvet (muzica de Jacques Dutronc), Le Premier Bonheur du jour, Mon amie la rose, L’Amitié, La maison où j'ai grandi, Rendez-vous d'automne, Des ronds dans l'eau... etc., înregistrate, semnate și promovate de Records Vogue, iar mai târziu în 1967 fondează ”Asparagus”, propria sa casă de producție și semnează cu Vogue un nou contract de distribuție. Astfel succesul fulminant o consacră ca imagine incontestabilă a muzicii anilor 60-70. 

Succesul în muzică a lansat-o și în modă: fustele mini, cizme înalte, purtând blugi skinny, pomeți perfecți, privire sigură și intensă, părul drept, lung și cu breton, ochelari maxi, întruchipează perfecțiunea și grația stilului parizian, devenind un fashion-icon ai anilor 60. Enigmatică și grațioasă cu piesele ei melancolice cucerește mai mulți regizori jucând în peste cinci filme printre care Grand-Prix de John Frabkenheimer, și Masculin, féminin: 15 faits précis de Jean-Luc Godard.



Mai târziu este muza lui Bob Dylan și Nicolas Ghesquière, șeful casei de modă Balenciaga. Sinonim al eleganței pure, Françoise devine imaginea perfecțiunii și armoniei absolute pentru Ghesquière. Stilul și frumusețea pariziană ce o desemnează ca fiind un fashion-icon al anilor 60-70 trece prin metamorfoze în cariera sa, de la un stil atemporal la un stil chic-motociclist. Insolitul creator de modă Paco Rabanne, colaborează cu vestita cântăreață creând o ținută metalizată pentru inaugurarea Expoziției internaționale de diamante din 15 mai. Rochia mini, cea mai scumpă din lume ce o va purta Françoise Hardy,  este făcută din plăcuțe de aur ce sunt încrustate cu diamante – o reinventare a supleței și confortului. Distantă și timidă, Françoise Hardy va inspira și va precede femeia anilor 2000. Lumină, forță, senzualitate, independență și inteligență acestea vor fi calitățile dominante ale femeii mileniului trei. Françoise Hardy apare în renumitele reviste de modă VOGUE și ELLE. Caldă și inspirată cu picioare lungi de o frumusețe nobilă, imaginea sa a rămas ca un model ce a influențat ani la rândul podiumurile mondiale.

Acum câțiva ani, Françoise declară într-un interviu că se simte bine și fericită în solitudinea ei la ea acasă ”pe patul meu, în camera mea, cu o carte bună”. Françoise este simplitate și atitudine, o adevărată femeie ce a dăruit frumusețe prin muzica și trăirile sale, întruchipând perfecțiunea stilului parizian.
La o cafea cu Vika Gorenco
Pentru cei ce nu te cunosc, spune-ne te rog cine este Vika Gorenco ? Vika Gorenco – designer, vizionar, vrăjitor, creator de lumi, personaje, stări, structuri străine de ceea ce-i obișnuit ochiul omului să perceapă (bizar, fragil, imperceptibil, transparent, translucid, mister, lumină, absența gravitației). Motorul este creativitatea iar obiectivul - noutatea, unicitatea. Care au fost primii tăi pași în modă ? În cadrul Una Moda Group unde m-am ocupat de partea de accesorii și produse tricotate. Un proiect complex în urma căruia au rezultat trei colecții, toate prezentate în cadrul Romanian Fashion Week, Iași. Apoi, după absolvirea masteratului, lansarea colecției „Alchimia Firelor”, prima colecție personală, (mai jos vedeți un colaj de fotografii realizate de Oltin Dogaru și Gabriel Hennessy), prezentată în cadrul ClujFashion Week.



























Ce este moda pentru tine ? Ai un stil vestimentar preferat ? Înseamnă să înțelegi o poveste, o lume, un personaj, gândite de un vizionar, să preiei fragmente din acest univers și să-ți creezi propriul univers adaptat la stilul tău de viață, la sistemul tău valoric, la modul de-a percepe lumea, la personalitatea ta, să-l pui în avantajul calităților sau defectelor fizicului tău. Tocmai de aceea stilul vestimentar este esențial pentru fiecare dintre noi, nu-i suficient să copiem, trebuie să și comunicăm prin vestimentație. Care este designer-ul tău preferat? Alexander McQueen - pentru genialitate, pentru unicitate și pentru că a transformat actul numit „prezentare de modă” într-un spectacol total. Am observat, că predomină hainele croșetate, de ce anume ai ales această nișă ? În primă instanță, pentru că a fost singurul mod în care puteam sa mă exprim (nu aveam mașină de cusut sau alte resurse pentru a crea). Obsesia de-a transpune din imaginație în realitate a fost atât de copleșitoare, încât singurele instrumente pe care le aveam la dispoziție trebuiau puse la lucru....și apoi, pentru că tot ce-a însemnat manufactură, a devenit parte integrantă din personalitatea mea, fiind modalitatea prin care mă exprim cel mai bine, deși „cuvintele” nu sunt perceptibile deocamdată decât de foarte puțini. Ce tip de fire folosești ? Firul cu care împletești „basmul” este schițat din timp sau povestea se încheagă ochi cu ochi, nod cu nod în structuri continue ? Basmul începe cu o obsesie, obsesia se transformă în km de fire, apoi de structuri, ca mai târziu să devină personaje....și e tot timpul relația detaliu-ansamblu, rând, nod-concept un exercițiu complex pe care puțini designeri îl fac, foarte mulți se rezumă la a face schițe și - a urmări evoluția colecției în ansamblu. Firele folosite sunt diverse: mohair, bumbac, mătase, lână, fir de tulle. Creațiile tale sunt ca dintr-un basm, de unde vine inspirația ? Cărți, filme, muzică, personaje.....dimineți, amurguri, flori, creaturi marine. Rochiile, creațiile sunt realizate integral handmade ca în prezentările haute-couture, cum sunt percepute acestea la prezentările de modă de la București? Diferit. Cel mai eficient intrument de verificare a impactului festivalului (cel puțin pentru mine, care nu mai sunt în București) este internetul: urmărim câte postări sunt făcute, de către cine și astfel putem sa ne facem o concluzie. Cea mai marcantă personalitate care mi-a comentat produsele este Diane Pernet. În urma festivalului de la Cluj, Dumneaei și-a expus părerea pe site-ul său personal, comentariile atribuite mie și Mihaelei  Ciurlugea, fiind singurele referitoare la colecțiile din cadrul festivalului. Și n-aș putea sa uit de deținătoarea site-ului www.pretaprotester.com, în care am fost menționată în mai multe articole: Alchimia firelor by Vika Gorenco @ Cluj Fashion Week, Avanpremiere - Moda Românească de Avanpost, Soirées de la Mode no/9, susținerea și cuvintele de bine, după fiecare apariție publică, mă fac să nu renunț la design de modă, și mulți alții, mai mult sau mai puțin avizați, cărora le mulțumesc, oricare ar fi discursul lor despre activitatea mea! Care este cea mai dificilă etapă în procesul creării colecției? Firele! de cele mai multe ori nu găsesc fire suficient de complexe care să-mi susțină ideea produsului, și sunt nevoită să le recompun, recreez. Au fost produse la care am lucrat și cu câte cinci fire pentru a obține structura potrivită, sunt structuri pe care le obțin legând mii de fire de un alt fir. Este o munca migăloasă, rezultatul căreia poate nu este înțeles cum se cuvine, sau este comentat cu foarte multă ușurință de „experți” în ale modei. Complexitatea creațiilor tale este definitorie, uneori le compar cu cele din colecțiile lui Alexander McQueen. De curând ai participat la Gala Avanpremiere cu o colecție numită ”Esențe de Paradis”, de unde a venit inspirația și ideile în realizarea acestei colecții ?  Este onorant să mă compari cu McQueen, și aspirația de-a ajunge la nivelul acestuia este paralelă cu visul. Într-un sistem de modă cum e cel românesc este foarte puțin probabil ca având doar talent și nici o susținere financiară să ajungi atât de sus. Iar „esențele de paradis” i le datorez Iuliei Hașdeu, personalității și talentului ei desăvârșit. Poezia „Singurătate” a Iuliei a stat la baza conceptului și restul e multă visare. Cu cine ai mai colaborat la această colecție ? Am avut o colaborare foarte frumoasă cu Oana Calin, cu care am fost colege în cadrul proiectului Una Moda Group, dar și colege de facultate (Universitatea Națională de Arte, București, în cadrul Facultății de Arte Decorative și Design, Departamentul de Modă), aceasta fiind un talentat designer de accesorii și o bună prietenă. Cât de importantă a fost această prezentare pentru tine? Ai deja un echilibru în ceea ce faci, sau ești în căutarea stilului ce să te definească ? Din păcate vizibilitatea mea pe scena modei românești este episodică (având în vedere că nu locuiesc în România și e direct proporțională cu posibilitățile financiare). Ieșirile mele i le datorez analistului de modă Alin Gălățescu, căruia îi mulțumesc! Totodată orice ieșire în public este importantă atâta timp cât aceasta nu trunchiază conceptul, creația; dacă o colecție nu e prezentată într-un cadru benefic pentru designer, dacă produsele nu sunt valorificate de manechini, efortul designerului poate fi compromis. În ceea ce privește stilul, creația ce mă definește: mă regăsesc sută la sută în ceea ce fac, dar sunt mai degrabă în căutarea clientului care să înțeleagă și să aprecieze creația mea. Cine este clientul pentru care creezi ? Visători, melancolici, oameni autentici care știu cu adevărat să aprecieze un produs unic, un produs de design. Ce proiecte de viitor ai ?    Consolidarea brand-ului și modificarea percepției asupra tricotajului.... vreau să aduc tricotajul unicat semnat Vika Gorenco în sălile de operă, evenimente somptuoase, manifestări culturale. Dacă o să reușesc să scot tricotajul din serile friguroase de iarnă (acolo unde l-a lăsat andrelele bunicii și mașinile mecanice de tricotat), și o să-l transpun în serile călduroase de vară pe terase parfumate de tei, o sa mă consider mulțumită.















































Un café avec Vika Gorenco
Pour ceux qui ne te connaissent pas, s'il te plaît dis-nous qui est Vika Gorenco ? Vika Gorenco – concepteur, visionnaire, magicienne, créateur de mondes, des personnages, des états, de structure étranges de ce que l'œil humain est habitué à percevoir (étrange, fragile, perceptible, transparent, translucide, mystère, lumière, et l’absence de la gravitation). Le moteur est la créativité et l'objectif - la nouveauté, l'unicité.  Quelles ont été tes premiers pas dans la mode?  C'était dans le cadre de Una Moda Group, où j'ai été responsable de la partie avec les accessoires et les articles tricotés. Un projet complexe, la suite duquel fait naître les trois collections présentées au Romanian Fashion Week, Iasi. Après avoir obtenu le master, a suivi le lancement d'"Alchimie du feu" (voir plus bas une suite de photographies réalisés par Oltin Dogaru et Gabriel Hennessy) (« Alchimia firelor »), la première collection personnelle présentée au cadre de Cluj Fashion Week. 



























Que-ce que signifie la mode pour toi? As-tu un style vestimentaire préféré?  Cela signifie comprendre une histoire, un monde, un personnage créé par un visionnaire,  prendre de fragments du cet univers et de créer son propre univers, adapté à ton style de vie, à ton système de valeurs et à la façon de percevoir le monde, et aussi, à ta personnalité et  le mettre dans l’avantage de vos qualités physiques ou de défauts. C'est pourquoi le style vestimentaire est essentiel pour chacun de nous, il ne suffit pas d'imiter, nous devons communiquer à travers les vêtements.  Quel est ton designer préféré?  Alexander McQueen – pour son génie, l'unicité et parce qu’il a transformé l’acte appelé « défilé de mode » dans un spectacle total.  J'ai remarqué que dans tes collections prédomine les vêtements tricotés manuellement, pourquoi as-tu choisi cette voie?  Dans le premier cas, parce que c'était la seule manière dans laquelle je pouvais m'exprimer (je n'avais pas de machine à coudre ou d'autres ressources afin de créer). L'obsession pour transposer l'imagination dans la réalité était si forte que j'ai mis en œuvre tous mes outils disponibles.  Puis, tout ce qu’est appelé « travail manuel » est devenu une partie intégrante de ma personnalité, étant la meilleure façon de m'exprimer, même si les "mots" ne sont pas encore perceptibles que par très peu de gens.  Quel type de fils utilises-tu ? Le fil avec lequel tu tisse le "conte de fées" est esquissé ou l'histoire est entamée maille après maille, nœud par nœud dans des structures continues?  L’histoire commence par une obsession, l'obsession devient des km de fils, puis des structures, pour devenir plus tard des personnages et des caractères … on a toujours la relation du détail-ensemble, ligne, nœud-concept d'un exercice complexe que peu de designers l’exécutent. Beaucoup d’eux se limitent à faire seulement des croquis et de suivre la collection finale sur le podium. Les fils utilisés sont divers: mohair, coton, soie, laine, tulle.  Tes créations ont l’empreinte d’un conte de fées, d'où vient l'inspiration?  De livres, films, musique, personnages ...de matins, couchers de soleil, fleurs, créatures marines.  Les robes, les créations sont entièrement faits à la main comme dans les présentations haute couture, comment sont elles perçues aux défilés de mode à Bucarest?  Différemment. L'outil le plus efficace pour vérifier l'impact du festival (au moins pour moi, qui ne suis plus à Bucarest, pour le moment) est l'Internet: on suit combien d'articles sont écrites, par qui, et ainsi nous pouvons faire une conclusion.La personnalité la plus marquante qui a commenté mes produits est Diane Pernet. Après le festival de la mode à Cluj, elle a exposé ses points de vues sur son site personnel, les commentaires attribués à Mihaela Ciurlugea et à moi, étant les seuls commentaires liée aux collections du festival. Et je ne peux oublier la titulaire du site www.pretaprotester.com, où j'ai été mentionnée dans plusieurs articles : Alchimia firelor by Vika Gorenko @ Cluj Fashion Week, Avanpremiere - Moda Românească de Avanpost, Soirées de la Mode no/9,  le soutien et les bons mots après chaque apparition publique, m’ont fait de ne pas renoncer à la mode, et beaucoup d'autres, plus ou moins avisés, auxquels je remercie quelle que soit leur discours sur mon travail!  Quelle est l'étape la plus difficile dans le processus de la création d'une collection ? Les fils à tricoter ! le problème est que je ne peux pas trouver des fils assez complexes pour développer l’idée du produit, et je suis obligée de les recomposer et les recréer. J’ai eu des produits sur lesquels j’ai travaillé avec cinq fils pour obtenir la bonne structure. Il y a des structures que je les obtiens en liant des milliers des fils, un avec l'autre. C’est un travail méticuleux, le résultat duquel n’est pas toujours bien compris, étant commenté avec une grande facilité/aisance "d'experts" de la mode.   La complexité de tes créations est dominante, parfois je les compare avec ceux de la collection d'Alexander McQueen. Récemment tu as participé aux « Avanpremières » avec la collection appelée « Essences de Paradis », d’où vient l'inspiration et les idées pour créer cette collection?  C'est honorable de me comparer à McQueen. L'aspiration d’atteindre son niveau est parallèle au rêve. Dans un système de mode comme est celui roumain est très peu probable d’atteindre le sommet, ayant du talent et sans le soutien financier. L’inspiration de la collection «Essences de Paradis» je la dois à Iulia Hasdeu, à sa personnalité et son talent absolu. Le poème «Solitude»  d’Iulia Hasdeu est à la base du concept de la collection, le reste c’est du rêve.  Avec qui as-tu collaboré pour cette collection?  J’ai eu une belle collaboration avec Oana Calin, mon ancienne collègue au sein d’Una Moda Group (Université d’Art de Bucarest, Faculté des arts décoratifs et du design, Département de la Mode), un jeune designer d’accessoires, plein de talents et une bonne amie.  Quelle était l'importance de cette présentation pour toi? As-tu déjà un équilibre dans ce que tu fais, ou tu es toujours à la recherche de ton propre style ? Malheureusement, mes apparitions sur la scène de la mode roumaine sont épisodiques (tenant en compte possibilités financières et le fait qu’actuellement je ne suis pas en Roumanie). Mes apparitions publiques sur la scène je les dois à l’analyste de mode Alin Galatescu, à qui je remercie! En même temps chaque apparition en public est importante si celle-ci ne tronque pas le concept et la création ; si une collection n’est pas présentée dans un cadre avantageux pour le designer et si les produits ne sont pas bien mis en valeur par les mannequins, l'effort du créateur peut être compromis.En ce qui concerne le style, la créativité me caractérise: je me retrouve cent pour cent dans ce que je fais, mais plutôt je suis à la recherche du client qui va comprendre et va apprécier ma création.   Qui est le client pour lequel tu crées tes produits?  Rêveur, mélancolique, des véritables personnes qui savent apprécier un produit unique, un produit artistique.  Quels projets as-tu pour l'avenir?  Renforcer la marque et changer les perceptions sur le tricot. Je veux apporter le tricot unique signé Vika Gorenco dans les salles d’opéra, aux événements somptueux et culturels. Si je vais réussir enlever le tricot de soirées froides d’hiver (là où l’a laissée les aiguilles à tricoter nos grands-mères et les machines à tricoter), et je vais le transposer dans les soirées chaudes d'été sur les terrasses parfumées des arbres de tilleuls, alors je vais me considérer heureuse.















































Madeleine Peyroux - "la fille spirituelle de Billie Holiday"
Madeleine Peyroux  -  chanteuse de jazz américaine et francophile, née en 1974 à Athens en Géorgie aux États-Unis. Elle grandit à New York et à Paris.Son premier album Dreamland gagna l'intérêt de nombreux observateurs. Suivent d’autres albums : Careless Love, Half The Perfect World, Bare Bones.Cette année, elle sort un album Standing On The Rooftop, ou "Madeleine Peyroux a sa propre histoire à raconter : avec sa propre voix, son coeur et son âme" (Cyril Chestnut, pianiste). Madeleine Peyroux – cântăreața americană și francofilă, născută în 1974 la Athens, Georgia, în Statele Unite ale Americii. Locuește la New York și Paris. Primul său album Dreamland, a atras atenția mai multor persoane avizate în domeniu. Urmează alte albume : Careless Love, Half The Perfect World, Bare Bones. În acest an, Madeleine Peyroux, lansează un nou album -  Standing On The Rooftop, unde "își relatează propria sa poveste cu propria voce, inimă și suflet" (Cyril Chestnut, pianist).  
Vika Gorenco et la magie des fils à tricoter
Vika, je la connais depuis qu'elle a fait son apparition dans le cadre de Una Moda Group (groupe de designers duquel ont fait part: Denis Arsu, Florentina Bulumac, Oana Calin, Naila Cinca, Cristina Ciovarta, Adela Gheorghiu, Irina Gorbatenco, Viorica Gorenco, Andra Iovanovici, Goran Kostov, Daniela Mihailescu, Ana Amelian-Nechita, Diana Osman, Elena Pavelescu, Anabella Penes, Lavinia Pop, Ecaterina Rusu, Cristina Sassu, Corina Stoicescu, Ramona Ursan, Sorina Zbarcea, Alina Ene de l'Université Nationale des Beaux-Arts), où elle a fait ses débuts sur la scène de la mode roumaine au Romanian Fashion Week de Iasi. Vika Gorenco - Ungheni, République de Moldova, diplômée de l'Université Nationale des Beaux-Arts, Faculté des Arts Décoratifs et du Design, département de Mode. • Elle a fait ses débuts sur la scène de la mode au Romanian Fashion Week de Iasi, faisant partie du group Una Moda Group.• Elle a participé au Festival de Mode à Cluj, Cluj Fashion Week 2010, avec sa collection appelée l’ « Alchimie du Feu ».• Participation aux Soirées Mode VIII et Soirées de la Mode IX à Cluj. • Exposition de sa création dans le cadre de Romanian New Fashion, une exposition de la mode roumaine organisée en première par l'Institut Culturel Roumain à Londres.• Participation au Gala Avanpremiere 2011, avec la collection « Essences de Paradis ». 





















Je l’ai demandé ce qui la caractérise, elle m’a répondu d’une façon très poétique en quelques mots: « Je suis créative, romantique, claire et calme comme une symphonie de printemps, douce et chaude comme une montagne de mohair. Je déteste l'hypocrisie, le mensonge et les nuits d'hiver. J'aime l'air frais et la poésie, les histoires et le monde magique des livres, des films et des chansons. »             Son travail m'a fasciné par l’intemporel insolite apporté dans la mode roumaine. Vika est la créatrice de mode qui a lutté et a vaincu le commercial de la mode actuelle. Ses créations sont réalisées intégralement handmade, avec beaucoup de passion pour le fil qui construit le rêve. Mohair, tulle, coton, soie - toutes construites en structures tricotées qui forment une symbiose entre l'âme et l'objet créé. Les accessoires et les insertions de verre ou de pierres semi-précieuses apportent une note magique pour chaque pièce à part.             Un style romantique et sophistiqué, une poésie dynamique destinée à rester dans notre âme – les vêtements étant l'expression des mystères et d'histoires imaginés par elle. Les créations de Vika Gorenco sont caractérisées par des textures diaphanes, intemporels, prêt du vol paradisiaque. Chaque spectacle de mode de Vika Gorenco est un état de rêve, qui nous enfonce dans l’océan onirique.



























































Vika Gorenco și magia firelor tricotate
Pe Vika o cunosc din moment ce și-a făcut apariția la Una Moda Group (grup de designeri din care au făcut parte: Denis Arsu, Florentina Bulumac, Oana Călin, Naila Cinca, Cristina Ciovârta, Adela Gheorghiu, Irina Gorbatenco, Viorica Gorenco, Andra Iovanovici, Goran Kostov, Daniela Mihăilescu, Ana Amelian-Nechita, Diana Osman, Elena Pavelescu, Anabella Peneș, Lavinia Pop, Ecaterina Rusu, Cristina Sassu, Corina Stoicescu, Ramona Ursan, Sorina Zbarcea, Alina Ene din cadrul Universității de Arte, București), unde a și debutat pe scena modei românești în cadrul Romanian Fashion Week de la Iași. Vika Gorenco – Ungheni, Republica Moldova, este absolventa  Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Fashion Design.  - A debutat pe scena modei românești in cadrul Romanian Fashion Week Iași, fiind parte componentă a grupului Una Moda Group.    - A  participat la festivalul de moda de la Cluj, Cluj Fashion Week 2010,  cu colecția « Alchimia firelor ».     - A participat la Soirées de la Mode VIII și Soirées de la Mode IX, Cluj.- Expune în cadrul Romanian New Fashion, o expoziție de modă românească organizată în premieră de Institutul Cultural Român din Londra.    - A participat la Gala Avanpremiere 2011, cu colecția « Esențe de Paradis. »





















Am întrebat-o ce o caracterizează, mi-a răspuns poetic în câteva rânduri : « Sunt creativă, romantică, limpede si liniștită ca o simfonie de primăvară, blândă și caldă ca un munte de mohair. Urăsc ipocrizia, minciuna și nopțile de iarnă. Iubesc aerul curat și poezia, poveștile și lumile magice din cărți, filme și cântece ». Creația sa m-a impresionat prin insolitul atemporal adus în moda românească. Vika este creatoarea care a învins comercialul modei actuale. Creațiile ei unicat, sunt realizate integral hand-made, cu multă pasiune pentru firul ce construiește visul. Mohair, tulle, bumbac, mătase – toate tricotate în structuri ce formează o simbioză între suflet și obiectul creat. Iar accesoriile și inserțiile de sticlă sau pietre semiprețioase dau o notă magică fiecărei piese vestimentare în parte.Un stil romantic și sofisticat, o poezie dinamică menită să rămână în sufletul nostru – haina, fiind expresia misterelor și poveștilor imaginate de ea. Creațiile Vikăi Gorenco, se caracterizează prin texturi diafane, atemporale, aproape de zborul ceresc. Fiecare show este o stare de visare ce ne scufundă în oceanul oniricului.



 























































Chanel Cruise 2012 «The Tale of a Fairy»
Personnages attachants, mannequins et acteurs connus (Anna Mouglalis l'héroïne chic, Amanda Harlech, Kristen McMenamy, Freja Beha, Bianca Balti, Baptiste Giabiconi, Brad Koening, Jake Davies, Mark Vanderloo, Oriol Elcacho, Sebastien Jondeau, et Seth Kuhlmann), le thème - l’usage de l’argent entre les sentiments et la violence, l’atmosphère ultra chic et une fée mystérieuse et libertine.Karl Lagerfeld nous invite dans une conte de fées Croisière Chanel 2012 – simplicité, coupes et lignes parfaites, tons et teintes douces et crémeuses, qui donnent une note de fraîcheur et de l’énergie, en diversifiant le chic des tenues.Les bijoux et les tenues amples et très chic, le vintage print pointillé par polka, donne une touche d'élégance et de raffinement et met en valeur le charme et le sex-appeal facilement révélé, mais avec beaucoup de classe. Personaje seducătoare, manechini și actori recunoscuți (Anna Mouglalis – eroina filmului, Amanda Harlech, Kristen McMenamy, Freja Beha, Bianca Balti, Baptiste Giabiconi, Brad Koening, Jake Davies, Mark Vanderloo, Oriol Elcacho, Sebastien Jondeau, et Seth Kuhlmann), tema scurt-metrajului este puterea banului între sentimente și violență, într-o atmosferă ultra chic cu o zână misterioasă și libertină.Karl Lagerfeld ne invită într-o Croazieră a colecției Chanel 2012 ce exprimă simplitate, croială și linii perfecte, culori calde și nuanțe crem ce dau o notă de prospețime și energie, diversificând eleganța ținutelor.Bijuteriile și ținutele ample și distinse, vintage-ul polka cu imprimeu în buline, dau o nuanță de eleganță și rafinament, ce pun în valoare șarmul și sex-appeal-ul ușor dezvăluit, însă cu o ținută de mare clasă.
I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza


Pour ceux qui ne te connaissent pas, peux-tu te présenter en quelques mots? Je suis une jeune passionnée de mode depuis l’adolescence, actuellement l'un des jeunes designers de Roumanie, diplômée de l'Université des Arts, Faculté de Mode (enseignant, Ioana Avram). Dans ce moment, je ne peux pas dire que j'ai de grandes réalisations. Au présent mon style et mode de vivre se partage entre deux constances: la passion pour ce que je fais et la famille que j'ai toujours voulu. Je ne veux pas devenir un grand designer tout de suite, ou avec l’aide du quelqu'un. Je veux prouver à moi-même  qu’un jeune designer peut partir du point zéro pour réaliser quelque chose. Je tiens à m'auto dépasser, parce que je crois que (peu importe à quel point peut-on arriver) l’évolution à partir du point de départ est essentielle. Je ne veux pas enseigner en profitant de quelqu'un, je veux faire des erreurs et apprendre d'eux, je veux rencontrer des obstacles, tomber, me lever et continuer. Tout ce que je fais c’est avec passion, sincérité, beaucoup d'amour et beaucoup de modestie et d'ambition. Peut-être c'est ce que me caractérise. Quand as-tu pris les premières leçons de mode? Comment as-tu commencé ta carrière en tant que designer?  Tout a commencé avec un simple jeu avec les poupées (comme toute jeune fille vers 10 ans). J’ai commencé à coudre des vêtements pour mes petites poupées. Plus tard, est venu la passion pour les poupées en papier, pour lesquelles j’ai dessiné des vêtements. Je pense que tout a commencé d’ici et mes premières croquis de vêtements. Après avoir terminé l'école fini le lycée, j’ai dû prendre une décision importante : où continuer mes études ? Avec une grande confiance dans mes propres forces pour suivre mon rêve, j'ai soutenu les examens d'admission au Collège de technologie à Chisinau, où j'ai appris les premières leçons de modélisation, le dessin technique et la technologie de la fabrication des vêtements pendant quatre ans. Bien sûr, l’étape suivante était la Faculté de Mode. Les choses ont suit naturellement et j’ai poursuit mes études à la Faculté de la Mode de Bucarest. Ici, je suis reconnaissante à mon mari qui m'a soutenu moralement, financièrement et m'a encouragé au parcours de mes années d'études. Si au collège de technologie tout ce que j'ai étudié était liée à la pratique …patronage, et technique de la couture, à l’Université, notre professeur Ioana Avram nous a aidés à comprendre l’artistisme et le conceptuel de la création vestimentaire et que la mode est un phénomène complexe dans un changement continu. Quelle est ton inspiration pour la création des collections ? As-tu un designer préféré?  L’inspiration peut venir de n'importe où, à partir d'une vieille photo, un paysage, un film, un livre, une pièce de théâtre, une époque. L’essentiel est ma réaction à ce moment-là, la sensibilité de réagir, pour qu’ils puissent germer après le concept de la collection dans mon esprit et dans ma tête. Mais il serait injuste de nier que le tissu et les accessoires sont une faiblesse pour moi, qui peux souvent précéder le concept.Je n'ai pas un designer préféré, mais j'ai des collections saisonnières favorites. Pour une saison je peux aimer les collections de certains designers et de la saison prochaine ne voir rien que pourra m'inspirer, mais rester fascinée par d'autres collections, et ainsi de suite.   Je sais que tu as fait partie plusieurs années du projet UnaModaGroup, racontes-nous sur le dérnier projet, quelle succès a eu-t-il et s’il continue aujourd'hui ? Le projet UnaModaGroup, a commencé la troisième année de faculté, coordonné par notre professeur Ioana Avram, et le meilleur critique et analyste de mode actuellement en Roumanie, Alin Galatescu. Ce n'était pas facile, on a mis beaucoup d'efforts, nous avons acquis de l'expérience et on nous a ouvert plusieurs portes. J'ai eu un grand plaisir de travailler avec des vrais professionnels de la mode. Alin Galatescu est l'une des rares personnes qui aime vraiment ce qu'il fait. Il est totalement dédié et vit à l'intérieur tout ce que s’appelle Mode en Roumanie et aide les jeunes designers à atteindre leur but. Ioana Avram a laissé de même une profonde empreinte sur ma personnalité. Une femme très puissante, qui a le pouvoir de changer les choses, la mentalité des gens qui, apparemment, semblent être les mêmes. Le projet UnaModaGroup a eu ses réussites. C’était un projet de groupe (Cristina Ciovârtă, Vika Gorenco, Irina Gorbatenco, Alina Ene) où chacun de nous est venu avec des nouveaux concepts créatifs. Pour moi, cependant, le plus important est que j'ai réussi à changer mes idées et ma pensée sur ce que signifie vraiment la mode en commencent par la couture avec l’aiguille et finissant avec la production elle-même: la promotion et le vendage jusqu’au moment ou il atteint son but - le consommateur de mode porte mes créations. Ta première collection a été très réussie, que peux-tu nous dire à ce sujet? Quel a été l'inspiration ? J'ai appelé ma première collection « la mini collection » de «Smart Feminin Brushes» Fall/Winter 2009-2010, parce que c'était une petite collection. Elle restera, probablement, proche à mon âme, car c'est la première et d'autre part parce que je l'ai fait avec Cristian, mon bébé à ses quatre mois. La collection est créée entièrement par moi - du concept  à l'étiquette du vêtement. Cristian m'a accompagné toute la journée pendant la séance photo. Pourtant, la meilleure récompense pour l'effort mis est que la collection a été vendue.







































Quelle est ta vision du style chez une femme (pour chaque jour, un événement ...)? Le style d'une femme pour chaque jour dépend premièrement de son style et du mode de vie, de sa position qu'elle l'a dans la société. Je crois qu’une femme doit être toujours une surprise, toujours en changement, toujours surprendre avec quelque chose de nouveau, quelque chose d'inattendu, et pourtant, avec tous ces changements elle doit rester elle-même et garder son style. Le style est un grand problème pour toutes les femmes. Mais je pense que chaque femme devrait avoir un style propre, et si vous ne l'avez pas trouvez-le, formez-le et maintenez-le pendant toute votre vie. Le style vous aidera à vous définir, comme le contour définit la forme, le dessin, et un cadre pour un portrait. Quand est-ce que tu reviennes avec une nouvelle collection? D’habitude les collections viennent l’une après l’autre. Pour le moment j’ai commencé à développer le niveau des ventes, donc je n'ai pas actuellement l'intention de faire une collection pour le podium. Les collections ont été mais n'ont pas été promu. Je préfère réinvestir mes revenus pour les collections suivantes, et non pas pour leur promotion. En Roumanie il y a des boutiques qui promeuvent  les jeunes créateurs. Dans les «concepts stores» dans lesquelles tu exposes les vêtements crées par toi-même, comment sont comprises les nouvelles créations, sont-elles vendues? Oui, en Roumanie il y a des concepts stores où les designers peuvent exposer et vendre leurs créations. De plus en plus, apparaissent des boutiques en ligne où les gens peuvent acheter ces créations. Moi, par exemple je crée des vêtements exclusifs ou éventuellement 2 ou 3 pièces sur un exemplaire. Avec joie je peux dire que 95% de mes créations ont du succès et sont bien vendus. Ça signifie que les gens sont intéressés par les créations des designers moins connus. Dans ces magasins, j'ai mon réseau des clients fidèles. Les gens sont bien intéressés, mais quand même, ils ne sont pas prêts à dispenser beaucoup d’argent pour ces créations, car il y a la concurrence de grandes marques. Dis-moi ce que tu penses du bonheur ? Le bonheur pour moi est difficile à obtenir. Je crois que le bonheur, c'est quand on réussit avoir un équilibre entre toi-même et tout ce qui t’entoure. Aimer et être aimé, pouvoir se permettre de faire exactement ce que tu veux et pas ce que vous devez faire par obligation. Je crois qu'un homme est heureux quand il atteint le niveau que chaque jour est une nouvelle joie de vivre et de célébrer. Mais tout le monde a des objectifs, certains attentes de la vie et tend à atteindre un certain niveau pour se sentir vraiment heureux. Certains sont satisfaits et heureux avec le peu qu'ils ont, d'autres sont toujours à la recherche d’une vie meilleure. Et avec tout ça, je crois que le bonheur est quelque chose d'éphémère, aujourd’hui elle est demain on ne saura jamais, et c’est mieux comme ça parce que si nous arriverons au bonheur parfaite, d'être toujours heureux, on s'ennuiera avec tant de bonheur et la vie deviendrait monotone.  Jusqu'à présent tu as réalisé beaucoup de tes rêves d'enfance ; quel sera ton suivant rêve? J'ai beaucoup de rêves, dont certains tiens à ma carrière, et autres de ma vie personnelle. Pourtant, la chose la plus importante est que je veux développer la marque personnelle «I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza».    Veux-tu retourner le temps et faire quelque chose qui peut-être tu n’as pas réussi jusqu’au présent? Oui, ... apprendre et lire de plus. J’ai eu une enfance plus difficile que d’autres enfants de mon âge et voilà pourquoi je n’ai pas eu assez du temps pour apprendre et lire. As-tu des talents cachés? (rire) ...j’ai eu un, mais il s’est perdu. Je chantais en adolescence, c’est ma sœur qui m’a dépassée et maintenant elle est chanteuse, et moi j’ai choisi une autre passion qui est probablement plus forte. Quelle est ta pièce vestimentaire préférée ? Je pense que les pantalons sont les plus confortables. Moi et les pantalons nous sommes inséparables et je pense que ceux-ci sont les plus confortables de toute pièce vestimentaire.    Pouvons-nous parler qu’en Moldavie existe un véritable mouvement street-style? À mon avis, pour le moment nous ne pouvons pas parler d’un street-style en Moldova. Nous avons beaucoup à travailler dans ce domaine.   Où pouvons-nous trouver les créations I.V.A. ? Pour le moment vous pouvez les trouver dans les concepts stores Newelle et Ummagumma, et pour l'avenir j'ai l'intention de collaborer avec d'autres boutiques.  Quels sont tes projets pour l’avenir? Tous mes projets sont liés au développement de la marque que j'ai fondée en 2009. Je sais une chose que j'ai toute la vie devant moi et que j’ai beaucoup de travail à faire, et ainsi je vous demande gentiment de me souhaiter « bonne chance !!! ». Bonne chance !  Merci !
I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza


Pentru cei ce nu te cunosc, poți să te prezinți în câteva cuvinte ? Sunt o tânără pasionată de modă încă din adolescență, în prezent unul dintre tinerii designeri din România, absolventă a Departamentului de Modă, din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design la Universitatea Națională de Arte, București (profesor, Ioana Avram). Nu pot  zice că am mari realizări până acum, din contra sunt la început, lucrez foarte mult, iar stilul și modul meu de viață are la bază două constante: pasiunea pentru ceea ce fac şi familia, pe care mi-am dorit-o întotdeauna. Nu doresc să devin mare designer într-o noapte, sau cu ajutorul cuiva, vreau sa-mi demonstrez mie însumi, că un tânăr designer ce porneşte de la punctul zero poate realiza ceva. Vreau să mă autodepăşesc, căci consider că nu contează cât de departe ajungi, dar cât de mare este evoluţia ta din punctul din care porneşti. Nu vreau să învăţ pe spatele cuiva, vreau să fac greşeli şi să învăţ din ele, vreau să mă lovesc de bariere, să cad, să mă ridic, şi să merg mai departe. Totul ce fac este străbătut de pasiune, sinceritate, multă dragoste şi foarte multă modestie şi ambiţie. Probabil asta este tot ce mă caracterizează. Când și unde ai făcut primele lecții de modă ?Totul a început de la un simplu joc cu păpuşile, ca orice fetiţă, pentru care coseam cutiuţe pline cu haine, asta fiind prin clasa a trea-patra. Mai târziu m-a prins pasiunea pentru  păpuşile din hârtie, pentru care trebuia să desenez hăinuţe. Cred că de aici a plecat totul… au venit şi primele schiţe de haine. După terminarea şcolii generale urma să iau o decizie importantă, unde voi merge să îmi continui studiile. Cu multă încredere şi urmându-mi visul am susținut examenele de admitere la Colegiul de tehnologie din Chişinău, unde am şi învăţat primele lecţii de modelare, construire tipare şi tehnologia de confecţionare a hainelor timp de patru ani. Bineînţeles următoarea etapă era să fie facultatea. Lucrurile au mers firesc şi am urmat facultatea de Modă din Bucureşti. Aici îi sunt recunoscătoare soţului meu care m-a susţinut moral și financiar, încurajându-mă pe parcursul următorilor ani de studii. Dacă la Colegiul de Tehnologie tot ce am studiat, a fost legat de partea practică, la facultate, îndrumaţi de profesorul nostru Ioana Avram, ne-a ajutat să înţelegem partea artistică, conceptuală a creaţiei vestimentare;  să înţelegem că lumea modei este un fenomen complex şi în continuă schimbare.Ce te  inspiră în crearea colecțiilor ? Ai un designer preferat ?Muza poate veni de oriunde, dintr-o poză veche, un peisaj, un film, o carte, o piesă, o epocă, esenţial este cum mă găseşte în acel moment, cât de sensibil reacţionez, pentru ca mai apoi să poată încolţi în minte şi în suflet conceptul de colecţie.Dar aş fi nedreaptă să neg faptul că şi materialele prezintă o slăbiciune pentru mine, accesoriile şi furnitura deseori pot fi înaintea conceptului.Nu am designer preferat, dar am colecţii preferate de pe sezoane. Într-un sezon pot foarte mult să-mi placă colecţiile unor designeri, iar sezonul următor să nu-mi placă deloc, dar să-mi placă alţi designeri şi tot aşa. Știu că ai făcut parte din proiectul UnaModaGroup ani la rând, povestește-mi despre  ultimul proiect, ce succes a avut și dacă mai continuă și astăzi. Proiectul UnaModaGroup, a început din anul trei de facultate, coordonat de către profesoara noastră Ioana Avram şi cel mai bun critic şi analist de modă la ora actuală din România, Alin Gălăţescu. Nu a fost ceva uşor, a presupus foarte mult efort, dar în schimb, am acumulat o experienţă şi ni s-au oferit ocazii pe care nu cred că ni le oferea altcineva. Mi-a făcut mare plăcere să colaborez cu doi profesionişti adevăraţi. Iar Alin Gălăţescu este unul dintre puţinele persoane care cu adevărat iubeşte ceea ce face şi se dedică totalmente, trăieşte la maxim tot ceea ce înseamnă Fashion în România şi ajută designerii şi tinerii designeri să se realizeze.Ioana Avram, a lăsat şi dânsa o amprentă adâncă în personalitatea mea. Un om foarte puternic, care are puterea de a schimba lucrurile, mentalitatea, oamenii, care aparent par a fi de neschimbat.Proiectul UnaModaGroup a avut succesele lui, a fost un proiect de grup (Cristina Ciovârtă, Vika Gorenco, Irina Gorbatenco, Alina Ene) în care fiecare din noi am venit cu noi concepte creative. Pentru mine însă, cel mai important a fost faptul că am reuşit să-mi schimb ideea, mentalitatea despre ceea ce înseamnă cu adevărat modă, începând de la acul cu aţa si finisând  cu producţia în sine promovarea și vânzarea produsului, până în momentul în care ajunge în mâinile consumatorului de modă. Prima ta colecţie a fost una foarte reușită, ce ne poți spune despre ea ? Prima mea colecţie, eu îi zic mini colecţie, deoarece e o colecţie mică ”Smart Feminin Brushes” Fall/Winter 2009-2010, probabil îmi va rămâne cea mai apropiată colecţie, dintre toate ce vor urma deoarece este prima, şi în al doilea rând pentru că am realizat-o alături de bebeluş de patru luni. Colecţia este creată integral de mine, de la concept până la eticheta fixată pe haină. Iar la şedinţa foto, Cristian m-a însoţit toată ziua. Cu toate astea cea mai bună răsplată pentru efortul depus a fost faptul că colecţia s-a vândut.







































 



Cum arată în viziunea ta stilul unei femei pentru fiecare zi, eveniment…? Stilul unei femei pentru fiecare zi depinde în primul rând de stilul şi de modul ei de viaţă, de poziţia pe care o are în societate. Eu consider că o femei trebuie să fie mereu o surpriză, mereu în schimbare, mereu să te surprindă cu ceva nou, ceva neaşteptat și totuşi cu toate aceste schimbări să rămână ea însăşi, să-şi păstreze stilul.Stilul este mare problemă, deoarece nu toate femeile îl au. Dar consider că orice femeie cu personalitate ar trebui să aibă un stil, iar dacă nu îl are să şi-l găsească, să şi-l formeze şi să-l păstreze pe tot parcursul vieţii. Stilul o va ajuta să se autodefinească, precum un contur defineşte o formă, un desen, iar o ramă se potrivește unui tablou. Când revii cu o nouă colecție ? De obicei colecţiile vin una după alta şi nu lasă de aşteptat. Eu am început să dezvolt partea vânzărilor pentru început, de aceea momentan nu mi-am propus să fac o colecţie şi să o promovez. Colecţii au mai fost dar nu au fost promovate. Eu prefer pentru început să reinvestesc veniturile în colecţiile următoare, nu şi în promovarea lor momentan. În România sunt magazine ce promovează tinerii designeri. În așa zisele concept-store-uri în care îți promovezi și tu hăinuțele create de tine, cum sunt primite acestea ? se vând ? sunt interesați bucureștenii de creațiile designerilor mai puțin cunoscuți ? Da, în România există deja de ceva timp magazine mici, aşa zisele concept-storuri şi unde într-adevăr designerii şi tinerii designeri au posibilitatea de a-şi vinde creaţiile, mai nou apar şi magazine online, unde doritorii îşi pot cumpăra creaţii ale designerilor.Eu creez doar unicate sau eventul maxim 2, 3 produse pe model şi cu bucurie pot să zic 95% din creaţii se vând, iar asta înseamnă că sunt persoane interesate de produse; dar totuşi nu sunt dispuşi să dea o avere pe aceste creaţii, deoarece în concurenţă vin brand-urile din afară. În aceste magazine mi-am format clienţi fideli. Zi-mi ce crezi despre fericire ? Fericirea după mine este greu de obţinut. Cred că fericirea este atunci când reuşeşti să ai un echilibru între tot ceea ce te înconjoară şi tu însuţi. Să iubeşti şi să fii iubit, să-ţi permiţi să faci doar ceea ce-ţi place, nu ceea ce eşti nevoit să faci. Cred că un om este fericit atunci când gândește, că pentru el fiecare zi e o nouă bucurie, sărbătoare. Dar fiecare are scopuri, anumite aşteptări  de la viaţă, tinde să ajungă la un anumit nivel, pentru a se simţi cu adevărat fericit. Unii sunt mulţumiţi şi fericiţi cu puţinul pe care îl au, alţii sunt mereu în căutare în aşteptarea de la viaţă şi parcă mereu ceva nu le ajunge pentru a fi cu adevărat fericiţi. Şi totuşi tind să cred că fericirea este ceva trecător, care azi este mâine nu-i, şi e mai bine aşa, deoarece dacă vom ajunge la fericirea perfectă, să fim mereu fericiți, ne-am plictisi de atâta fericire, iar viaţa ar deveni monotonă. Cu siguranță că până acum s-au îndeplinit multe  vise din copilărie, care este următorul tău vis ? Am mai multe vise, unele ţin de carieră, iar altele de viaţa personală. Şi totuşi cel mai important lucru este că îmi doresc să pun pe picioare brandul la dezvoltarea căruia muncesc  "I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza". Ai vrea să întorci timpul, să faci ceva ce poate n-ai reușit până acum ? Da, să învăţ şi să citesc mai mult. Am avut o copilărie mai grea, am avut mai multe griji decât ceilalţi copii obişnuiţi, de aceea de învăţătura şi de citit nu prea îmi rămânea timp. Ai cumva vreun talent ascuns ? Hi hi hi…am avut dar s-a atrofiat… mai cântam de mică, sora însă mi-a luat exemplu şi acum e interpretă de muzică, iar eu am ales pasiunea cealaltă care era probabil mai puternică. Care este piesa ta vestimentară preferată ? Cred că pantalonul. Eu şi pantalonii suntem de nedespărţiţi şi îi consider cea mai comodă piesă vestimentară. Putem vorbi în Moldova despre mișcarea unui adevărat street-style? După părerea mea, încă nu putem vorbi despre street-style în Moldova. Mai avem mult de lucru la acest capitol. Unde găsim creațiile I.V.A.?Momentan în concept-storurile "Newelle" şi "Ummagumma", dar în viitorul apropiat îmi propun colaborări şi cu alte magazine. Ce proiecte de viitor ai? Toate planurile mele ţin de dezvoltarea brandului pe care l-am înfiinţat în 2009. Ştiu un lucru, că am o viaţă înainte şi am treabă multă, aşa că uraţi-mi spor!!!  Baftă multă ! Mulțumesc !
Festival du Film Francophone 11e édition


        L’Alliance Française de Moldavie, avec le soutien de l’Ambassade de France en Moldavie et de ses partenaires vous invitent au 11ème Festival du Film Francophone qui aura lieu du 19 au 27 mars à Chisinau, cinéma GAUDEAMUS, mais aussi à Tiraspol le 22, Cahul le 23, Ungheni le 24 et à Balti le 25 mars.         Cette année, vous découvrirez une sélection éclectique de genres et d’acteurs à travers 13 films récents pour tous les publics. Avec les synopsis et le programme du Festival, vous découvrirez dans notre brochure quelques suppléments sur les acteurs comme Kristin SCOTT-THOMAS la plus « frenchie » des britanniques ou Benoît POELVOORDE, un acteur Belge à succès. Tous deux incarnent cette francophonie vivante qui se nourrit de ses locuteurs issus des quatre coins du globe.         Retrouvez également quelques outils pour mieux comprendre les références qui entourent certains films comme « Louise-Michel » une comédie dans laquelle les Français identifient instantanément les acteurs d’une émission télévisée populaire, « Groland ».         Mais ce Festival n’oublie pas les « classiques » : Jean-Paul BELMONDO dans l’un des premiers films à succès de Philippe DE BROCA, ou Sophie MARCEAU qui, 30 ans après « La Boum », incarne une mère resplendissante et moderne dans « LOL ».        Un des moments forts de la 11ème ce Festival sera également la projection d’ « Un Prophète » de Jacques AUDIARD, un des films français les plus récompensés ces dernières années en France et à l’étranger.        Ces films seront projetés en version originale française, avec des sous-titres en roumain pour certains.        L’inauguration officielle du Festival a eu lieu samedi 19 mars à 18h au cinéma Gaudeamus.Entrée libre dans la limite des places disponibles. Descarca Brosura Festivalul Filmului Francofon Festivalul Filmului Francofon, ediția a 11-a        Alianţa Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franţei în Republica Moldova şi a partenerilor săi, vă invită la cea de-a 11-a ediție a Festivalului de Film Francofon care va avea loc între 19 și 27 martie la Chişinău, dar de asemenea, şi la Tiraspol - 22, Cahul - 23, Ungheni - 24 şi Bălţi - 25 martie.        În acest an, veţi descoperi o selecţie eclectică de genuri şi actori din 13 filme recente pentru orice public. Pe lîngă informațiile oferite de către programul Festivalului și aceste sinopsisuri, veţi găsi în broşura noastră informații suplimentare despre unii actori, precum Kristin SCOTT-THOMAS cea mai "frenchie" actriță a britanicilor sau Benoît POELVOORDE, un actor belgian de succes. Ambii actori întruchipează această Francofoniei vie care reprezintă vorbitorii săi din cele patru colțuri ale lumii.      Găsiți, de asemenea, cîteva informații pentru o mai bună înțelegere a referinţelor ce se raportează la unele filme, precum « Louise-Michel », o comedie în care Francezii identifică instantaneu actorii unei emisiuni TV populare, « Groland ».       Dar acest Festival nu uită nici « clasicii » : Jean-Paul BELMONDO într-unul din primele filme de succes ale lui Philippe DE BROCA, sau Sophie MARCEAU care, la 30 de ani după « La Boum », întruchipează o mamă splendidă și modernă în « LOL ».       Unul din momentele cheie ale celei de-a 11-a ediții a Festivalului îl va constitui proiecția filmului « Profetul » de Jacques AUDIARD, unul din filmele franceze cele mai premiate în ultimii ani, atât în Franța cât și în străinătate.Filmele vor fi proiectate în versiune originală în limba franceză, cu subtitrare în limba română.Inaugurarea oficială a Festivalului a avut loc sâmbătă 19 martie la 18h00 la cinematograful Gaudeamus.Intrare liberă în limita locurilor disponibile. SURSA : www.alfr.md
L' Essence intemporelle


Mademoiselle Pogany       L’art est plus mesuré dans les sentiments et les émotions que dans la clarté et le cadrage. Brancusi fait exprimer et verbaliser le monde par ses sculptures d’une sensibilité énigmatique. 

Danaïde       C’est l’essence et la psychologie de la femme que Constantin Brancusi a cherché et non pas l’apparence, la forme. Le thème de la tête chez Brancusi parle de son monde complexe d’une grâce magistrale. Le raffinement on le découvre chez Mademoiselle Pogany, Danaïde, La Muse endormie, sculptures en marbre ou bronze - tête ovoïde, nez prolongé en arcades sourcilières ou en bec d’oiseau, la bouche ouverte d’une extrême douceur affleuré, les yeux clos:  c’est la forme idéale qui s’approche de l’infini et de l’atemporelle.        Brancusi est complexe dans ses conceptions vis-à-vis de l’art, il travaille beaucoup, il est dans une recherche continue de l’essence, du spirituel…

La Muse endormie La joie d’être « Ce qui m’a toujours soutenu, c’est la joie.Les choses ne sont pas difficiles à créer, ce qui est plus difficile est de te mettre dans « l’état de les créer ».  La simplicité n’est pas un but, on y parvient si l’on s’approche du vrai sens des choses.  Est-que vous ne voyez pas ces yeux ?... le profil de ses deux yeux unis dans le Temple du baiser ? Ces hémisphères représentent l’amour. Ces profils de la Porte du baiser symbolisent l’union à travers l’amour entre l’homme et la femme.Les colonnes de la Porte du Baiser c’est l’aboutissement des longues années de recherches.Au début j’ai taillé en pierre le groupe des deux êtres enlacés. Ensuite, longtemps après, la pensée m’a conduit vers la perpétuation d’une Grande Porte… par laquelle on peut passer au monde de l’au-delà. Au fond, je vois, la Table du silence est un autre et un nouveau Dîner biblique… la ligne de la Table du silence vous suggère la courbure fermée du cercle qui rassemble, qui uni et approche… On ne se rend pas compte de la merveille de la vie. C’est une merveille qu’on flotte sur un globe gigantesque qui tourne depuis des siècles à travers le chaos. L’existence même est remplie de merveilles : les fleurs, les arbres, les feuilles. Que c’est une merveille de vivre ! Ce sentiment de plénitude, de joie complète l’homme. Au parcours de ma vie, je n’ai cherché que de décrire l’essence du vol. Le vol – quel joie !L’art n’est pas une fuite de la réalité, mais une entré dans la vraie réalité, la seule réalité valable. »Constantin Brancusi
Magnificul LANVIN
Colecţia Prêt-à-Porter toamnă-iarnă 2011-2012          Pe un podium împânzit de o ambianţă magică şi rece, Alber Elbaz ne face o călătorie iniţiatică în magia întunericului. În recele din umbră apar siluetele una câte una, parcă desprinse dintr-un basm cu vrăjitoare. Pălării cu boruri largi, mănuşi negre şi bijuterii-plastron strălucitoare şi elegante. Totuşi nu găsim maleficul în această prezentare, ci o scenă fantastică de pozitivism şi feerie poetică.                                                                                                              Ţinutele graţioase ne face să călătorim în basmele ce ne aduc aminte de fineţea vrăjitoarelor. Trandafirul negru apare ca o fantomă sub diferite forme: dantelă, imprimeu, bijuterii radioase, pandantiv sau accesoriu pentru păr. Culorile rămân magice, negrul, surul, oranjul, galbenul şi rozul fucsia, bijuteriile culoarea lunii sunt ca talismane şi împreună cu drapajul voluminos dau nota de romantism întregii colecţii. Volumele aproape ireale ale rochiilor, cu drapaje voluptoase, bufante la extrem, asimetria rochiilor, încălţămintea stilettos accentuează diversitatea şi atitudinea chic. Decolteul Diane, taioare din trei piese, bijuterii, dantela, stofa de lână şi mătase nobilă, jabourile şi formele geometrice opuse dintre taior şi pălărie creează intriga colecţiei. Volanele largi, voluminoase aplicate deasupra rochiilor tricotate e specific casei de modă LANVIN, lungimea rochiei mai sus de genunchi, colierele somptuoase toate au ceva atractiv, fascinant şi plin de optimism. Unicitatea ţinutelor este exprimată prin sobrietate şi eleganţă. Colecţie lucrată cu emoţie, de fiecare dată, A. Elbaz prezintă inegalabilul şarm discret al eleganţei franceze.
Gotan Project - un tango à l'envers


Gotan Project este o trupa electro-tango helvetico-franco-argentiniană, numele său este o inversare a cuvântului Tango care devine Gotan. Creatorii acesteia sunt francezul Philippe Cohen Solal, elveţianul Christoph H. Mueller şi argentinianul Eduardo Makaroff.Melanjul de tango cu milonga şi country, cumbia, ska, archa groove, chacarera şi electronică va fi considerată ca muzică "electrauthentica" – mai mult ca sigur e o explorare sonoră  atemporală, încărcată de emoţie şi cu cele mai ciudate combinaţii posibile şi imposibile.Muzica lor este o renovare a tangou-ului mereu cu o subtilitate rafinată ce repovesteşte frumoasa legendă a tangou-ului ca o explozie de emoţii – furie, fericire, dorinţă, gelozie, dragoste, senzualitate şi pasiune. GOTAN PROJECT - La Gloria from Ya Basta records on Vimeo.
Chanel Haute Couture primăvară-vară 2011
Colecţia haute couture primavară-vară 2011 a casei de modă Chanel a fost o revelaţie. Culoarea a devenit o stare, broderia o lumină – Light of the North, iar reveria ploii purpurii ne aduce aminte de muzica lui Claude Debussy. Chanel reprezintă moştenirea iar Karl Lagerfeld inovaţia.         Colecţia Chanel Haute Couture mi s-a părut o colecţie nonşalantă, uşoară cu accente de pragmatism şi încărcată de simbolism. De data aceasta Karl Lagerfeld ne-a molipsit pentru sezonul de pe primăvară-vară cu o colecţie Haute-couture extraordinară.

Marie Laurencin Portrait of Mademoiselle Chanel, 1923 Punctul de plecare în crearea colecţiei Chanel haute-couture a fost Marie Laurencin, pictoriţă născută la Paris care a pictat mai multe portrete, printre care şi acel al creatoarei Coco Chanel. În fluiditatea purpuriu pastelată a portretului său, Chanel nu s-a recunoscut, şi a refuzat să îl primească, zicând că ”nu arată ca mine”. Karl Lagerfeld s-a inspirat din culorile tablourilor Marie-i Laurencin. Acesta a ales nuanţele rafinate şi mereu tandre ce le folosea pictoriţa: purpuriu şi argintiu. Laurencin în picturile sale a preferat mai degrabă nuanţele decât expresia în sine, poate de aceea şi Coco Chanel  a renunţat la tabloul pictat pentru ea. Pictura sa evocă mai degrabă nişte feţe ce seamănă cu îngeri care cochetează, dar cu siguranţă rămâne a fi pictura feminităţii iar la Karl Lagerfeld se defineşte ca o ”pictură” a stofelor, a picăturilor purpurii de ploaie de vară învăluite în feminitate, iar culorile creează un mood aparte. Lagerfeld  a declarat publicului: „It’s not like the old days anymore and couture has to be able to change and adapt”. Lagerfeld ştie cum să procedeze: designer-ul reinventează ţinutele Coco Chanel în fiecare an cu noi tendinţe proaspete după cum îi dictează l’esprit du temps. O colecţie de un poetic incontrolabil, cu o alură nonşalantă dar elegantă, fluidă mirosind a ploaie cristalină de haute couture franţuzesc. Talie joasă, busturi mici, pas uşor, balerini fixaţi cu o bandă transparentă ca pentru plajă, culorile cerului înnorat, a perlelor, picături de paiete irizate, scânteietoare şi radiante, nuanţe pudrate, machiaj freş şi părul cu coc nod. Tunicile brodate purtate deasupra jeansului couture lungesc picioarele dând o graţie absolută. Nu găsim ţesături burgheze, luxul ţesăturii se exprimă în sensul understatement, adică să criticăm mai puţin pentru a înţelege mai mult.            Vorbeam la început  de simbolistica colecţiei, culorile trompe-l’œil, gri luminos, portocaliu pal, purpuriu, crem, ice-blue, roz pal, argintiu metalizat dau colecţiei o ţinută elegantă şi inspirată. Sacoul cu mâneci scurte, deschis la gât, guler şi manşete, fuste evidenţiate cu un maxi cordon şi extraordinara broderie a Casei Jean-François Lesage. În simbolistica colecţiei elementul real şi de o adevărată semnificaţie este Kristen McMenamy modelul cu silver hair sau „la fille aux cheveux blancs” (Camille). Îmbrăcată într-un top brodat cu aur fără mâneci, cu o fustă multistrat din muselină roz şi cu o trenă lungă, caracterul imaginii modelului l-am asociat cu lebăda albă din Black Swan, caracter intrigant, puternic şi plin de graţie dar la Chanel ea nu este o prizonieră a perfecţionismului, ea este „profesionistă veche” aşa cum îi place sa-şi spună. K. Lagergfeld a întâlnito şi în acea secundă s-a deschis cortina ca la un teatru regal cu o imagine tablou a întregii colecţii a casei de modă Chanel.

















































































































Video integral de la prezentarea colecţiei :
Lisa Eisner pentru Oliver Peoples: Devendra Banhart și Rebecca Schwartz în Rainbow House
      Acest film de scurt metraj a fost regizat de Lisa Eisner pentru Oliver Peoples cu actorii Devendra Banhart, muzician folk și buna sa prietenă Rebecca Schwartz. Un clip cald, cu mult soare și multă intimitate iar explorarea senzualității și sexualității ne dăruiește imagini tandre și pasionale. Lisa Eisner, regizoarea clipului aduce astfel un omagiu cuplurilor franceze din New Wave ca și în « Une Femme Mariée » de Godard, care a reușit sa filmeze o alchimie rară între două personaje inegalabile. Filmul a fost turnat în casa proiectata de arhitectul John Lautner în 1961 la Los Angeles, Rainbow House, piesa «Brindo», este desigur de Devendra Banhart şi este de la cel mai recent album What Will We Be.     Desigur, nu putem uita de selecţia elegantă de ochelari de soare de la cea mai recentă colecţie Oliver Peoples.Ce nu facem pentru a vinde o pereche de ochelari...
”Istoria ideală a modei contemporane”
Ollivier Saillard – directorul muzeului Galliéra din Paris, autor, critic și istoric de modă, responsabilul principal al expoziției „Histoire idéale de la mode contemporaine ” din martie 2010 până în prezent. Alte cărți și expoziții a cărui concept îi aparține: Histoire idéale de la mode contemporaine - Les plus beaux défilés de 1971 à nos jours ; Christian Lacroix, histoires de mode Olivier Saillard, Patrick Mauriès, Grégoire Alexandre; Sonia Rykiel - Exhibition - Exposition. Paris, Arts décoratifs, 20 novembre 2008-19 avril 2009 ; Jean-Paul Gaultier, Régine Chopinot, le défilé Olivier Saillard, Delphine Pinasa, Sebillot, Hair du temps Olivier Saillard. 

     Cartea ”Istoria ideală a modei contemporane”, prezintă colecțiile magistrale ai anilor 1970-2000. Anul 1970 – anul cel mai excentric și țipător în modă, 1980 – este considerat anul inovațiilor formelor și a sobrietății, 1990 este un nou început și o întoarcere spre ornament.        Olivier Saillard a selecționat 120 de prezentări de modă, în care stilul și inventivitatea fac industria modei. Cartea cuprinde patru decenii de modă, aici îi regăsim pe creatorii Yves Saint-Laurent, Jean Paul-Gaultier, Martin Margiela sau Nicolas Ghesquière.Toate articolele sunt documentate, argumentate cu imagini din show-urile de modă.           Anul trecut începând cu luna martie cartea a fost transpusă într-o expoziție la Muzeul de arte decorative de la Paris. În noiembrie 2010 a fost inaugurată partea a doua a expoziției, anii 1990-2000 unde observăm curente, industrie a modei și dialog între creatori. Stabilitate și violență vizuală, simplitate și sofisticare, o muncă și o energie debordantă caracterizează întreg ansamblul expozițional.   Expoziția reunește în jur de 150 de modele ce au revoluționat aceste patru decenii. Ultimele două decenii prezintă prin excelență maturitatea și profesionalismul modei contemporane, unde fiecare designer este prezent cu ținute ce au contribuit prin creativitate, inovație, căutări stilistice, istorie și simbolistică pentru a demonstra lumii   ”le savoir-faire de la mode”.  
Haute-Couture între istorie și prezent
În contextul prezentărilor de modă Haute-Couture și Prêt-à-Porter de la Paris, am decis să lansez blogul personal. Acest blog va încerca să aducă în ochii noștri dar și a tinerilor profesioniști în devenire și tuturor celor interesați de fashion, articole utile despre ținute și coduri vestimentare, stil și stilism, modă și ”culoare” internațională de care are nevoie spațiul dintre Prut și Nistru în aceste domenii. Primele articole am ales să fie Haute-Couture și Prêt-à-Porter – istorie, inovație și prezent în modă. Magice și misterioase, prezentările de modă Haute-Couture ne fac să fim curioși la acest spectacol impozant de ținute vestimentare.

    Charles Frederick Worth                 (1825-(1825-10-13)1895)(1895-03-10)    

Rochii de seară create de Worth Haute-Couture semnifică în primul rând le savoir-faire. Lucrul făcut de mână artizanal, broderia și alte nuanțe ce țin de adaptarea hainei imperfecțiunilor corpului cu scopul de a le camufla. Secolul lui Ludovic al XIV-lea este remarcabil în atingerea apogeului în vestimentația Haute-Couture. La curtea sa fastuoasă și extravagantă, moda își atinge punctul culminant iar reputația creatorilor și modiștilor crește și în țările vecine.

Charles Frederick Worth, de origine britanică, este considerat fondatorul Haute-Couture. Acesta se instalează la Paris și este angajat la o casă de textile, iar mai târziu în 1858 va deschide propria sa firmă, care se deosebește de celelalte prin comanda clientului iar creatorul o execută iar mai târziu va crea o colecție de modele unicat.Mai târziu în anii 1960, un grup de tineri stiliști apar după Dior și Balenciaga, printre cei mai celebri se numără Yves Saint-Laurent, Pierre Cardin, Emmanuel Ungaro. Aceștia sunt creatori ce conduc o casă de modă, creează modele, iar luxul este noțiunea de bază pentru termenul de Haute-Couture. Pentru a obține denumirea de Haute-Couture (aceasta fiind înregistrată juridic), casele de modă trec prin examene dificile: lucrul manual, numărul de angajați, numărul de modele, participarea la prezentările de modă, utilizarea unei anumite suprafețe de țesătură etc.Astăzi Haute-Couture nu mai este rentabil, dar unele case de modă îl mai practică doar pentru imagine și inovație.

  Brodeze, modiste, bijutieri, pantofari și ciubotari, parfumeri, stiliști, în fiecare an creează arta luxului și a efemerității ce se reînnoiește generație după generație fiind visare iar în context economic tradiție și schimbare.

Generat în 0.99 secunde.